۰ نفر
۲۳ مرداد ۱۳۹۰ - ۰۵:۳۵

تهران امروز نوشت:

سه درصد از وسعت تهران یعنی حدود 25 هکتار از پایتخت را بافت تاریخی تشکیل داده است. بخش عظیمی از این بافت در منطقه‌12 تهران واقع شده و در تقسیم بندی‌های شهری مقدار کمی نیز سهم مناطق7، 11 و 20 شده است.

به ‌ بازار تهران بیشترین سهم از بافت تاریخی را در دل خود جای داده و پس از آن پامنار، عودلاجان، خیابان ری، باغ سپهسالار،‌ لاله زار، کوچه مروی، محله سنگلج، خیابان سیروس، ناصر خسرو و باغ‌فردوس قرار دارند. چندی پیش نیز قرار بر این شد که خیابان‌های فردوسی و جمهوری نیز به بافت تاریخی تهران اضافه شوند.

در این میان آنچه مهم است اینکه چند سالی است که اغلب بافت تاریخی تهران یا به دست مالکان تخریب شده‌اند یا به دلیل قرار گرفتن در منطقه بازار، تجاری شده‌اند و ارزشی برای زندگی کردن ندارند.

وجود 150 بنای تاریخی ثبت شده در این منطقه تهران دلیل خوبی بر احیای این بافت هاست. این در حالی است که اکثر ساکنان قدیمی این مناطق به دلایل متعددی از جمله تجاری شدن این منطقه، سکونت افراد غیر ایرانی و غیر مجاز در این محله به ناچار محل سکونت خود را در این منطقه ترک کرده‌اند.

اما در حالی که در اکثر کشورهای بزرگ دنیا مرکز کشورها به عنوان بزرگ‌ترین محل گردشگری شناخته می‌شود، تهران بهره چندانی از این موهبت نبرده است اما احیای بافت‌های فرسوده می‌تواند کمک موثری به موضوع گردشگری در کلانشهر پایتخت کند. تهران به‌عنوان شهری که به تدریج، تاریخ تاسیس آن نیمی از یک هزاره را به خود اختصاص خواهد داد ناگزیر از احیای گردشگری درون‌شهری است تا بدین‌ترتیب در گام نخست ساکنان این کلانشهر در حال توسعه، هویت تاریخی شهر خود را بشناسند و سپس با ترویج صحیح گردشگری درون‌شهری بتوان ساکنان ناآشنای شهر را با هنرها و تحولات تدریجی توسعه پایتخت آشنا کرد.

مدیر بافت تاریخی تهران بر این عقیده است که نخستین قدم برای احیا و حفاظت از بناهای تاریخی تشخیص یک بنای تاریخی از بنای غیرتاریخی است. به عقیده بهروز کاشف قدمت ساختمان اگر چه یکی از مولفه‌های بافت تاریخی است اما سبک معماری و رویدادهایی که در آن بافت اتفاق می‌افتد هم از دیگر مولفه‌هایی است که شهرداری در تعریف بافت تاریخی مد نظر قرار داده است.

این در حالی است که سبک معماری ارزشمند الزاما سبکی ایرانی نیست و می‌تواند تلفیقی از سبک معماری ایرانی و غربی باشد.مدیر بافت‌های تاریخی شهر تهران با اشاره با بازسازی بافت‌های تاریخی تهران از خیابان‌های لاله‌زار، فردوسی و جمهوری به عنوان طرح‌هایی نام برد که طرح حفاظت از بافت تاریخی و بازسازی این بافت قرار است در آنها اجرا شود.

 بناهای تاریخی تهران در معرض آسیب

شورای شهر تهران نیز توجه خاصی به بافت‌های تاریخی پایتخت دارد. چندی پیش یک عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه اخیرا برخی بناهای تاریخی تهران در معرض آسیب بوده یا به سرعت تخریب می‌شود، گفت: لازم است نمایندگان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در شورای شهر حضور یافته و گزارشی در خصوص تخریب بناهای تاریخی تهران ارائه دهند. احمد مسجد جامعی گفت: یکی از مسائلی که این روزها مطرح می‌شود، بحث بی‌توجهی نسبت به تاریخ تهران به عنوان شهری با قدمت بالا ست، چرا که اگر ظرفیت‌های میراثی تهران بیشتر از سایر کلانشهرهای ایران نباشد، کمتر از آن نیست.

عضو شورای اسلامی شهر با بیان اینکه توجه به تهران به عنوان شهری که مرکز تمدن بوده فراموش شده یا تلاش می‌شود تا این موضوع به فراموشی سپری شود، گفت: هم اکنون شاهد تخریب برخی آثار و بنای تاریخی در تهران هستیم که از آن جمله می‌توان به تخریب بنایی تاریخی به عنوان خانه صداقت در منطقه منیریه اشاره کرد که نگین این منطقه بوده و اهالی محله حریمی برای آن در نظر گرفته بودند و اطراف این بنا ساختمان‌ها با طبقات کم ساخته می‌شد تا زیبایی این بنا حفظ شود، اما متاسفانه چندی پیش شاهد تخریب این بنا بودیم و باید مشخص شود دلایل این تخریب چه بوده است.

47301

 

کد خبر 167709

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 3 =