قیمت واقعی برنج اعلام شد/ چطور برنج ۳۵ هزار تومانی، ۹۵ هزار تومان به فروش می‌رود؟

دولت با عرضه اینترنتی به جنگ گران‌فروشی در بازار برنج آمده است؛ اما در این مدت هنوز اتفاقی در بازار برنج نیفتاده است و کمافی‌السابق قیمت‌ها در مسیر صعودی حرکت می‌کند.

مریم فکری: برنج ۳۵ هزار تومانی ابتدای امسال، حالا به قیمت ۹۵ هزار تومان در سفره خانوار ارزش پیدا کرده است. این یعنی با توجه به سرانه مصرف ۳۹ کیلویی برنج برای هر نفر، یک خانوار ۴ نفره سالانه باید حدود ۱۵ میلیون تومان فقط برای برنج هزینه کند. آن هم در شرایطی که پایه حقوق یک کارگر برای سال ۱۴۰۰ کمتر از ۳ میلیون تومان تعیین شده است.

در این میان، گزارش‌های رسمی دولت، گرانی شدید برنج را تایید می‌کند. براساس گزارش مرکز آمار ایران، متوسط قیمت برنج ایرانی درجه در دی‌ماه امسال ۵۶ هزار و ۹۳۱ تومان بوده است. بنا به این گزارش، برنج در بازار حداقل هر کیلو ۴۷ هزار تومان و حدکثر ۶۴ هزار و ۱۱۷ تومان قیمت داشته است. این اعداد نشان می‌دهد که برنج فقط در دی‌ماه ۱۰.۲ درصد رشد داشته است. این در حالی است که عددی که مربوط به افزایش برنج در طول یک‌سال گذشته دیده می‌شود، از گرانی ۶۸.۵ درصدی حکایت دارد.

با وجود این آمار، گزارش‌های میدانی از سطح بازار حکایت از آن دارد که هم‌اکنون هر کیلوگرم برنج ایرانی در بازار از ۵۵ تا ۹۸ هزار تومان به فروش می‌رسد.

در حوزه برنج خارجی نیز در طول یک‌سال گذشته ۲۱.۸ درصد افزایش قیمت داشتیم؛ به این شکل که به طور متوسط قیمت هر کیلو برنج خارجی درجه یک از ۲۳ هزار و ۷۲۵ تومان در دی‌ماه سال گذشته به ۲۸ هزار و ۸۹۱ تومان تغییر کرده است.

این در شرایطی است که گزارش‌ها نشان می‌دهد که با وجود سیر نزولی قیمت دلار، نرخ خرده‌فروشی انواع برنج خارجی در بازار مصرف همچنان در حال افزایش است؛ به طوری که برنج هندی و پاکستانی در مرز قیمتی ۳۳ تا ۳۵ هزار تومان قرار گرفته است.

در این میان، دولت با عرضه اینترنتی به جنگ گران‌فروشی در بازار برنج آمده است؛ اما در این مدت هنوز اتفاقی در بازار برنج نیفتاده است و کمافی‌السابق قیمت‌ها در مسیر صعودی حرکت می‌کند. قاسمعلی حسنی، دبیرکل اتحادیه بنکداران در گفت‌وگو با خبرگزاری خبرآنلاین گفته بود: اگر توزیع هوشمند برنج به صورت ادامه‌دار باشد، در بازار تاثیرگذار باشد، اما اگر محدود باشد، تاثیر ندارد.

حسنی متذکر شده بود: ما امیدواریم گفته‌ها با عمل یکی باشد و دولت در جهت بهبود روند بازار حرکت کند.

چطور شد برنج ۳۵ هزار تومانی، ۹۰ هزار تومان شد؟

اما چرا برنج نسبت به فصل برداشت، به دو برابر و نیم قیمت به فروش می‌رود؟ در همین رابطه غلامرضا شریعتی، نماینده مردم بهشهر در مجلس می‌گوید: قیمت برنج خریداری شده از کشاورزان بستگی به نوع برنج دارد، برنج بر اساس سطح کیفیت نرخ‌گذاری شده و از کشاورز خریداری می‌شود، اما قیمتی که امروز برنج در بازار عرضه می‌شود، تقریبا ۶۰ درصد بیشتر از قیمتی است که از کشاورز خریداری شده است.

وی می‌افزاید: در بهترین وضعیت، برنجی که بالاترین کیفیت را دارد در استان مازندران با نرخ کیلویی ۳۵ هزار تومان از کشاورز خریداری می‌شود، اما در بازار با قیمت کیلویی ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان عرضه می‌شود.

نماینده مردم بهشهر در مجلس متذکر می‌شود: مصرف سالیانه برنج در کشور کاملا مشخص است. میزان تولید برنج در کشور نیز رقم معینی است. پس دولت باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی کند که تعادل بین عرضه برنج در بازار و نیاز جامعه برقرار شود، پس در اینجا نقش دولت بسیار مهم است.

شریعتی تصریح می‌کند: دولت باید به وظیفه خود در خصوص برنامه‌ریزی و نظارت دقیق برای تنظیم بازار عمل کند برنج و گندم از کالاهای اساسی سفره مردم است. وظیفه دولت است که سفره مردم را تامین کرده و اجازه ندهد سفره مردم با تنش‌های فراوان هر روز کوچک‌تر شود. باید بین مصرف جامعه، تولید برنج و واردات برنج تعادل برقرار شود.

وی تاکید می‌کند: عامل دوم، دلال‌بازی است که عده‌ای به راه می‌اندازند؛ با نرخ پایین برنج را خریداری و چندین برابر قیمت در بازار عرضه می‌کنند. متاسفانه دستگاه‌های نظارتی نیز به وظیفه خود عمل نمی‌کنند. ما آب را هم رها کنیم تبدیل به سیل شده و به جامعه آسیب می‌زند. قیمت تولید و فرآوری برنج و سود تولیدکننده و عرضه‌کننده کاملا مشخص است. تعزیرات باید به این موضوع ورود جدی داشته باشد، باید با اعمال نظارت دقیق دست دلالان بریده شده و جلوی افزایش قیمت افسار گسیخته گرفته شود.

کشاورز تولید جدیدی نداشته که بخواهد برنج را گران کند

منصور علی زارعی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نیز درباره گرانی مجدد برنج ایرانی می‌گوید: هزینه‌های تولید افزایش یافته است، اما اکنون کشاورز تولید جدیدی نداشته که بخواهد برنج را گران کند. امسال برنج ایرانی به قیمت ۳۰ تا ۳۵ هزار تومان از کشاورز خریداری شده است. گرانی مجدد برنج ایرانی دست واسطه‌ها و دلالان است.

وی در مورد واردات برنج نیز عنوان می‌کند: بعضی واردات برنج را عامل گرانی معرفی می‌کنند و این در حالی است که واردات برنج منعی ندارد. در یک بازه زمانی (زمان برداشت برنج ایرانی) واردات طبق قانون ممنوع شد و بعد از چند ماه آزاد شد. برنج نیازمند ارز ترجیحی هم نبود.

نماینده مردم سادی در مجلس تصریح می‌کند: کشاورزان ایرانی امسال ۲ میلیون تن برنج تولید کردند. چیزی نزدیک به ۷۰۰، ۸۰۰ هزار تن برنج بیشتر نیاز داشتیم که دولت دستور داد وارد شود. به عبارت دیگر با کمبود برنج مواجه نبودیم که تقاضای برنج ایرانی زیاد شود و گرانی را به‌دنبال داشته باشد.

زارعی علت گرانی مجدد برنج ایرانی را نبود نظارت بر بازار عنوان می‌کند و می‌گوید: کنترل قیمت برنج از دست دولت خارج شده است. دولت وظیفه کنترل بازار را برعهده دارد. دولت ابزارهای مهمی برای دخالت در بازار دارد. از تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی بگیرید تا افزایش یا کاهش صادرات و نظارت در بازار.

مسوول اصلی گرانی برنج کیست؟

در همین حال، علیرضا عباسی، نایب رییس دوم کمیسیون کشاورزی مجلس درباره گرانی مجدد برنج ایرانی می‌گوید: شرایط اقتصادی برای جهادگران عرصه تولید که امنیت غذایی کشور را تامین می‌کنند، باید به‌صرفه باشد. نهاده‌های کشاورزی در یک بازه زمانی به‌خاطر تغییر قیمت ارز، دچار تغییراتی شد که روی معیشت کشاورزان تاثیر گذاشت. از طرف دیگر، قیمت عرضه شده به بازار اصلا برای مصرف‌کننده مطلوب نیست.

وی می‌افزاید: اگر مصرف‌کننده نتواند کالایی را خریداری کند، در نهایت تولیدکننده ضرر می‌کند. بنابراین باید تناسبی بین قیمت تولید و مصرف وجود داشته باشد.

نماینده مردم کرج در مجلس با اشاره به پایان یافتن فصل برداشت برنج در شهریور ماه تصریح می‌کند: افزایش قیمتی که از شهریور ماه تا امروز در بازار برنج وجود داشته، به جیب کشاورز نرفته است چرا که اصلا کشاورز کشتی نکرده است که افزایش قیمت داشته باشد. تنها دلالان هستند که در بازار سوداگری می‌کنند.

عباسی با اشاره اجرایی‌شدن قانون تمرکز وظایف جهاد کشاورزی و واگذار شدن اختیارات بازرگانی محصولات کشاروزی به این وزارت‌خانه، متذکر می‌شود: مسئول اصلی گرانی غیرمنطقی برنج وزارت جهاد کشاورزی است. وزارت جهاد کشاورزی توان مدیریت بازار را ندارد و در زمینه نظارت بر قیمت‌ها کوتاهی کرده است. ما در مجلس پیگیر این موضوع هستیم.

وی یادآور می‌شود: همه تلاش ما این بود که با قانون تمرکز، اختیارات وزارت جهاد کشاورزی را افزایش دهیم. به همین خاطر، بنده کوتاهی در ماجرای برنج را از وزارت جهاد کشاورزی می‌بینم. کشور ما برنج خارجی را با قیمت نیم دلار وارد کشور می‌کند. چه اتفاقی می‌افتد که هم‌اکنون در بازار نمی‌توان برنج خارجی ۱۳ – ۱۴ هزار تومانی خرید؟ حتی برنج خارجی ۲۰، ۳۰ هزار تومانی هم پیدا نمی‌شود. بنابراین سامان‌دهی بازار برنج به‌عهده وزارت جهاد کشاورزی است.

۸۰ درصد برنج از دست کشاورزان خارج شده است

قاسمعلی حسنی، دبیرکل اتحادیه بنکداران موادغذایی نیز در همین خصوص می‌گوید: ظرف ۵ ماه گذشته فروشندگان استان‌های شمالی هستند که چندین بار افزایش قیمت داده‌اند و ما ناچاریم که از آنها بخریم.

به گفته وی، در حال حاضر گروهی دلال و عمده فروش در استان‌های شمالی کشور اقدام به گران‌فروشی می‌کنند که این مساله باید از سوی مسوولان دنبال شود

او متذکر می‌شود در واقع تهران و شهرهای دیگر چون خریدارند، تعیین‌کننده نرخ برنج نیستند و دخالتی در این خصوص ندارند، اما فروشنده (سه استان شمالی کشور) تعیین‌کننده نرخ برنج داخلی هستند.

دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی بر این باور است که هر کاسبی در شهرهای دیگر به دنبال خرید محصول برنج با قیمت‌های کمتر است تا بتواند محصول بیشتری را تامین کند، بنابراینافزایش قیمت برنج به ضرر است، اما عده‌ای سودجو به صورت غیرقانونی اقدام به گران‌فروشی می‌کنند.

تقی جعفریان، رییس اتحادیه شالیکوبی‌داران مازندران نیز از پرده از حضور احتکارکنندگان برنج در بازار برداشته و می‌گوید ۸۰ درصد برنج از دست تولیدکنندگان و کشاورزان خارج شده و در انبارهای افرادی است که تمایلی به عرضه آن ندارند و می‌خواهند با دپو برنج کنترل بازار این محصول را در دست بگیرند.

۲۲۳۲۲۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1603524

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 47
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۴:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    213 4
    همان طور که قیمت خودرو چند برابر دنیاست. همانطور که قیمت اجاره و خرید مسکن هیچ حساب کتابی نداره. سوال نداره مشخصه چرا؟ چون مملکت صاحب نداره و هرکس هرکار میخواد میکنه.
    • US ۱۵:۵۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
      74 3
      واقعا همینه
    • IR ۱۶:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
      6 16
      عجب
    • IR ۱۶:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
      68 24
      همین که هست هر کس نمیتونه و ازش بر نمیاد جای دیگری سراغ داره بفرماد راه باز جاده دراز البته حرف دل من کارگر نیست از ما بهترون میگن
    • IR ۱۷:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
      8 6
      خخخخخ
    • IR ۱۸:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
      13 64
      در جواب بی نام اول ، اتفاقا صاحب داره، خیلی هم زیاد!!!
  • علی IR ۱۴:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    94 5
    وقتی نظارتی روبازارنیست وبازرسها زیرمیزبگیرشدند این اتفاقات مطلب دورازانتظاری نیست.فشاراین بی برنامگی وبی تدبیری هم بردوش مردم عادی است
    • IR ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
      78 3
      نظارت چیه خودشون دارن دلالی می کنن
    • IR ۱۸:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
      60 3
      احسنت دقیق دقیق دقیق دقیق زدی به هدف خدا پدرت را بیامرزه من تو یه قنادی بزرگ معروف کار میکنم انقدر اوضاع بیریختی داره بازرس که میاد می شینه کنار دست صاحب مغازه اصلا تو کارگاه نمیاد ببینه چه خبره !!!!! پول تو پاکت و یه جعبه شیرینی ۲/۵ کیلو زیر بغلش میره بیرون تا یه مدت دیگه
  • IR ۱۴:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    57 3
    جالبه که هر کسی قیمت خودش را 7 برابر کرده ولی به کشاورز که میرسه می گویند چرا قیمت بالا رفته عزیز کشاورزی هزینه داره خود کشاورز زندگی داره باید بره جنس بخره نمی توان محصولات کشاورزی را پایین نگه داشت ولی بقیه اجناس را بالا برد بعد شما خودت حاضری پرایدت را به قیمت 3 سال قبل بفروشی؟ بگی که من حاضر به گرانفروشی نیستم به قیمت 3 سال قبل میفروشم؟ بله یه جا هست که انحصار ایجاد میشه مانع ورود برنج خارجی میشوند اون قابل بحثه ولی میوه و برنج و.. هم نهایتا گران میشن شما دلار را کنترل کن بیار پایین تا ارزانی ایجاد بشه
  • IR ۱۵:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    44 3
    همانطور که میوه را ۸ هزار از کشاورز نمی خرند ۱۶ هزار از دلال می خرند و انبار می کنند دم عید به من بدبخت می فروشند
  • US ۱۵:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    28 4
    خوبه این همه خبر در موردش کار میشه وضعیت اینه
  • US ۱۵:۵۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    53 1
    مقصر اقتصاد فاسده
    • IR ۱۶:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
      24 1
      صد در صد
    • IR ۱۶:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
      28 2
      سوال اینجاست کهاقتصاد چطور فاسد شده
  • US ۱۵:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    39 1
    برنج ایرانی از ابتدا برای ما کالای لوکس محسوب می‌شد:)
    • IR ۱۶:۱۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
      44 3
      واقعا خجلت آوره که ایرانی نتونه برنج خودش و بخوره
  • US ۱۵:۵۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    39 1
    شهروندان اون کشور نمی‌توانند برنج کشور خودشون و بخورن باید برنج وارداتی هندی تایلندی بخورن
  • US ۱۵:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    56 3
    عین اصحاب کهف شدیم باورم نمیشه برنج ایرانی سال ۹۶ کیلویی ۳ تا ۴ هزار تومان بود
  • US ۱۵:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    32 3
    عرضه اینترنتی مگه تو بازار مرغ گوشت و تخم مرغ موثر بوده که تو بازار برنج موثر باشه؟
    • IR ۱۶:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
      14 4
      باید این خرابکاری تو هر حوزه ای انجام بگیره
  • IR ۱۶:۱۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    18 0
    خدا بخیر بگذرونه
  • IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    24 0
    خیلی وضع خرابه
  • IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    30 0
    چی گرون نیست شلغمم دیگه کیلویی 20 هزار تومنه
  • IR ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    23 0
    اقتصاد ما لجام گسیخته شده
  • IR ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    27 2
    حساب کار از دست مسئولین در رفته
  • IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    35 1
    بدبختی اینجاست برنج خارجی کیلویی 30 هزار تومنم نمیشه خرید
  • محمدعلی کاظم نژادی IR ۱۶:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    44 0
    گرانیها همه زیر سر دولت است
  • مازیار IR ۱۶:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    12 20
    شما برو قیمت هزینه های انجام شده برای کاشت برداشت هر کیلو برنج محاصبه کن بعدا بگو دلال گرون کرده!
  • IR ۱۶:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    14 20
    مرگ بر آمریکا
  • محمد IR ۱۷:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    17 0
    اگر یک درصد این مبلغ ۳۵۰۰۰تومن درست باشه...خب هزینه های نجومی حمل و نقل و هزینه های نجومی اجاره مغازه و طمع دلالان رو بهش اضافه کنین(که معلوم نیست چرا کسی اینها رو محاسبه نمیکنه) به همین قیمت خواهید رسید...حالا شما ارز ترجیحی ر حذف کنید دوباره حساب و کتاب کنید..فاجعه
  • IR ۱۷:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    27 1
    همونطور ک دولت دلار گردن کرد واسه کسری بودجه الانم برنج وارداتی گرون میکنه واسه رسیدن به اهداف خودش. واقعا فکر کردید دولت جناب رئیسی به فکر مردم هست. زهی خیال باطل
  • حسین IR ۱۸:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    15 13
    مگه کشاورزا خاک میخورن!؟وقتی پراید ده برابر میشه و قیمت اجاره و مسکن و لوازم خانگی و .... ده برابر شد کسی مشکلی نداشت!؟ برنج زیر صد تومن مسخره س، همونطور که گوشت زیر ۴۰۰ تومن مسخره س.
  • IR ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    13 1
    موج میزنه مدیریت تجاری، واقعا دولتی که از بازار خبر نداره و یکی می آید میگوید برنج برود در بورس و دیگری سایت میگذارید و تحویل برنج خریداری شده را معلوم نیست چه زمانی انجام میدهید ، خبر از بی خبری از بازار است ، یک برنج هم از ما گرفتید تشکر تشکر
  • محمود DE ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    17 0
    کار خودشان است دولت برنج ایرانی برده بالا تا برنج خارجی بفروش بره شک نکن.جان مولی
  • مسیح IR ۱۸:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    25 1
    این روزها روز خوشمونه
  • IR ۱۸:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    6 1
    اوکی
  • جواد IR ۱۸:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    25 2
    امروز سوار تاکسی بودم . راننده تاکسی با ی تحلیل ویژه رونالدیونی گفت کار کار خودشونه
  • IR ۱۸:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    20 1
    سوال، چطور برنج 35 هزار تومانی 95 هزار تومان به فروش می رسد؟ جواب: با بی خیالی دولت
  • IR ۱۸:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    7 2
    همینطوری
  • کاظمی IR ۱۹:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    14 2
    ملبحه جان میدونم که اخبار خبر آن لاین را دنبال میکنی از همین جا بهت میگم دوستت دارم. قربانت موسی
  • IR ۱۹:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    4 1
    بهترین برنج ایرانی در تابستان امسال بین 28 تا 31 هزار تومان بود نه بیشتر که تازه همین هم بسیار گران است. ولی حالا به بهانه خشکسالی سر به فلک کشیده
  • محمد IR ۲۰:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    7 0
    اتفاقا شاید شاید الان با قیمت جدید کمی کشاورزان شمالی رغبت به کاشت برنج داشته باشند توی این وانفسای تورم وحشتناک .چون واقعا کاشت برنج کار بسیار سختی هست
  • امیر IR ۲۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    17 0
    همه این‌ قیمت‌ها نشون میده که ریال ارزش خودش رو از دست داده چون همچنان پول چاپ میشه
  • IR ۲۱:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    6 1
    تا مافیای سازمان یافته دلالی ریشه کن نشده وجرات کنند هر بنجول وکالایی را به هرقیمت به مردم تحمیل کرده و مردم نیز خرید آنها را تحریم نکنند ،آش همین هست وکاسه همان ازقدیم گفته اند( تا نگرید طفل کی نوشد لبن،تا نگرید ابر خندد چمن)
  • ناشناس IR ۲۳:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    6 0
    تنها چند قلمه خوراکی که تو ایران میتونی بخری که کیفیت دارن یکیش برنج که از بس گرونه فقط از خودمون بهتریا میتونن بگیرن لوازم خانگی که افتزاح یخچال ایرانی گرفتیم ۱۸ماه زمانت سر ۲۰ماه خراب شد
  • 43 سال تجربه زندگی در ایران IR ۲۳:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۷
    14 0
    این همه تفسیر و عدله برای چیست؟! تمام گرانی و فقر را خود دولت باعث هست و لاغیر. دنبال مقصر دیگری نباشید.