تفاهم نامه ای امروز بین ایران و عراق امضا شده که ریزگردهای خفه کننده عربی را تا 5 سال آینده کم کند. برخی مسئولان می گویند ایرانیها به عراق کمک می کنند، دستمزدشان هم هوای پاک برای شهرهاست

امیدسلیمی بنی: امروز تفاهم نامه این بین ایران و عراق امضا شده تا چاره ای برای ریزگردهای عربی باشد که زندگی را در شهرهای ایران، غیر قابل تحمل کرده، با این همه، سازمان منابع طبیعی می گوید در صورتی که عراقیها، پولی را که تعهد کرده اند، بپردازند، تازه از نیمه دوم امسال، عملیات ثبیت بیابانهای عراق، آغاز می شود. سال گذشته رئیس جمهور پیشنهاد کرده بود بودجه این فعالیتها به عراق در قالب وام، پرداخت شود.

این در حالی است که سازمان محیط زیست پیش از این اعلام کرده بود یک میلیون دلار برای بحران آلودگی هوا و ریزگرد در کشور گرفته است. بحرانی که گفته می شود بیش از 85 درصد آن، منشایی در خارج از کشور دارند. از این سو، عراق تامروز عهد کرده برای فعالیتهای محیط زیستی خود یک میلیارد و دویست میلیون دلار در 5 سال هزینه کند که سالانه نزدیک به 250 میلیون دلار (250 میلیارد تومان) می شود. ایران نیز در عوض، متعهد شده دانش کارشناسی خود را در اختیار عراقیها قرار دهد تا پروژه های آموزش کارشناسان و عوامل عراقی، انجام طرحهای مطالعاتی تثبیت بیابانها و کانونهای ایجاد ریزگرد، نظارت و کارشناسی اجرای عملیات انجام گیرد.

با این وجود، مدیر کل دفتر حفاظت خاک و فرسایش سازمان منابع طبیعی به خبرآنلاین گفت: "امیدواریم این مبلغ تعهد شده، از سوی طرف عراقی پرداخت شود، در فقط در این صورت است که امکان کار کردن در بیابانهای عراق، وجود خواهد داشت."

پرویز گرشاسبی، افزود: "در صورتی که 250 میلیون دلار امسال توسط عراقیها پرداخت شود، زودتر از پاییز، امکان اجرای عملیات در بیابانهای عراق وجود ندارد، ولی امیدواریم تا پایان نیمه دوم امسال بتوانیم بخشی از  کانونهای ایجاد ریزگرد در این کشور را تثبیت کنیم."

محمدجواد محمدی‌زاده رئیس سازمان محیط زیست نیز در حاشیه امضای این تفاهم نامه گفت: " از حدود یک سال و نیم قبل موضوع ریزگردها با همکاری عراق دنبال شد و در چندین جلسه مذاکراتی با کشور عراق صورت گرفت. کارشناسان ایرانی به عراق رفته‌اند و کانونهای بحران ریزگردها را از نزدیک مشاهده کرده‌اند و طبق این تفاهم نامه یک میلیون هکتار از کانون های تولید ریزگردها در عراق تثبیت می شود."

ایرانیها در عراق دستمزد نمی خواهند

ایران چقدر در پروژه های کاهش ریزگردهای عربی، هزینه می کند؟ سهم پرداختی ایران از هزینه یک میلیارد و دویست میلیون دلاری تثبیت بیابانهای عراق، چقدر است؟

علی محمد نوریان، قائم مقام وقت سازمان محیط زیست سال گذشته از اختصاص وام به عراق برای تثبیت کانونهای شنی خبر داده بودوگفته بود: "رئیس جمهور پیشنهاد کرده یک خط اعتباری برای عراقی‌ها از طرف سیستم بانکی باز شود و در واقع ایران به عراق وام دهد تا اقدامات لازم برای حل معضل گرد و غبار را آغاز کند."

هر چند از سرنوشت وام پیشنهادی احمدی نژاد به عراقیها هیچگاه اخباری منتشر نشد ولی امروز محمدی زاده، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست تنها به این توضیحات کلی اکتفا می کند که: "برآورد محیط زیست ایران برای اجرای این طرح یک میلیارد و 200 میلیون دلار هزینه است. که ظرف 5 سال باید به اجرا دربیاید ضمن اینکه دولت ایران تمامی هم خود را برای تحقق این امر به کار خواهد گرفت."

ولی منابع طبیعی می گوید این میزان را تماما، دولت عراق باید بپردازد زیرا، عراق، کشور فقیری نیست. به گفته مدیرکل دفتر خاکم و فرسایش این سازمان، "امیدواریم عراقیها این پول را که برای تهیه تجهیزات و مواد مورد نیاز صرف خواهد شد، به موقع پرداخت کنند."

گرشاسبی به خبر آنلاین می گوید: "ایران قرار نیست در پروژه های عراق هزینه کند، ولی از طرف دیگر برای خدمات کارشناسی که ارائه می دهیم، از عراقیها دستمزد نمی گیریم."

محمدی زاده نیز از حضور 30 کارشناس عراقی در ایران، خبر می دهد که قرار است از هفته آینده، آموزشهای مناسب را برای تثبیت شنهای روان، یاد بگیرند.

سارگون السلوا وزیر محیط زیست عراق نیز می گوید: "امیدواریم مانع پیشروی صحرا شویم و یادداشت‌های تفاهمی را در این زمینه به امضا برسانیم ضمن اینکه عراق می‌تواند این موافقتنامه را به صورت کامل به اجرا برساند."

به بیان دیگر، عراقی که هر روز درگیر مشکلات امنیتی و حکومتی است، قول می دهد ظرف 5 سال، شر ریزگردهای خفه کننده خود را از سر همسایه شرقی اش، کوتاه کند.

45/233

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 156041

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 6 =