۱۱ نفر
۹ شهریور ۱۴۰۰ - ۰۸:۳۸
اشتباه وزیر جدید مسکن درباره ۴ میلیون واحد مسکونی چیست؟ 

وزیر جدید مسکن (که در نطق مجلس دل در گرو مِهر وزارت نفت داشت) وعده ساخت ۴ میلیون مسکن در طی ۴ سال را داده است.

برخی از افراد وارد محاسبه شده اند که آیا برای چنین وعده ای، سیمان و فولاد و... سایر مصالح ساختمانی به قدر کافی در کشور هست؟ برخی نیز به این سوال پرداخته اند که اساسا "نیاز سالانه" مسکن در کشور ما حدودا چقدر است؟

به هر دو سوال فوق می توان به شکل مستند و در قالب اعداد مشخص پرداخت (که در ادامه تا حدودی پرداخته می شود). ولی مشکلِ اصلی، اینها نیست. مشکل اصلی رستم قاسمی این است که نمی داند اگر در کشوری سالیانه این میزان نقدینگی وارد بازار شود، تورمِ ناشی از برپا کردنِ چنین کارگاه ساختمانی عظیمی، کمر اقتصاد کشور و مردم را خواهد شکست.

به عبارت دیگر، ما "عده ای" از مردم را خانه دار می کنیم اما "همه مردم" را گرفتار تورم شدید می کنیم. با چنین ساخت و ساز انبوهی (در هر کشوری) پایۀ پولی آن کشور افزایش خواهد یافت و در واقع برای تامین هزینه ساخت یک میلیون واحد، دست در جیب هشتاد میلیون نفر می کنیم. 

نگاهی داشته باشیم به اعداد و ارقام:

اول: وزن فولاد مصرفی در سازه های فولادی با مهاربندی (بدون وزن آرماتور سقف) حدود ۴۵ - ۷۰ کیلوگرم بر مترمربع هست؛

دوم: وزن فولاد مصرفی در سازه فولادی با قاب خمشی ویژه (بدون وزن آرماتور سقف) ۷۰ - ۱۱۵ کیلوگرم بر مترمربع
(این عدد در ژاپن حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم برای هر متر مربع است که دلیلش سختگیری آیین نامه های ژاپنی، اهمیت زلزله و... است. 
*رجوع شود به مقاله Nakashima دانشگاه کیوتو و Roader دانشگاه واشنگتن)

سوم: وزن فولاد مصرفی در سازه بتنی با قاب خمشی+دیوار برشی (بدون وزن آرماتور سقف) حدود ۳۵ - ۶۰ کیلوگرم بر مترمربع است. 

چهارم: با در نظر گرفتن شروع ۲ میلیون واحد در سال اول (برای رسیدن به هدفِ تحویل ۱ میلیون واحد در سال)، و با در نظر گرفتن متراژ متوسط ۸۰ مترمربع، با احتساب مشاعات، شروع به ساخت ۲۰۰ تا ۲۲۰ میلیون مترمربع بنا (در سال نخست) مورد نیاز است.
اگر "فرض" کنیم نیمی از این سازه ها اسکلت فولادی و نیمی اسکلت بتنی باشند، (با فرض "متوسط" نیاز به ۷۰ کیلوگرم فولاد برای هرمترمربع) به بیش از ۱۵ میلیون تُن فولاد در سال اول نیاز است. 

اشتباه نخست رستم قاسمی در این است که "تولید فولاد سالیانه در کشور" را به مفهوم وجودِ "پروفیل" های (مقاطع) ساختمانی فرض کرده است در حالی که بخش زیادی از تولیدات کارخانجات فولاد کشور شامل ورق و شمش است که اساسا قابلیت استفادۀ مستقیم در "سازه" (Structural applications) را ندارند. 

این میزان "تقاضا" (نیاز به فولاد) چه اثرِ جهشی، بر قیمت بازار خواهد گذاشت؟ 

پنجم: مشابه همین محاسبه، می تواند اثرِ شروع یک طرح شتابزده بر روی "تقاضا" در بازار سیمان کشور را هم نشان دهد. وقتی که تنها چند «برق رفتگی کوتاه» در مردادماه امسال باعث افزایش قیمت «هر کیسه سیمان» می شود، چنین تقاضا/نیاز شدیدی به مصالح پایه، چه اثر تورمی روی قیمت مصالح خواهد داشت؟

ششم: اما همچنان که ذکر شد، سوال اصلی "مصالح/زمین" نیست. سوال اصلی این است که منابع مالی لازم برای ۲۲۰ میلیون متر مربع ساخت و ساز (با فرض متری ۶ میلیون تومان) یعنی تزریق حدود پانصدهزار میلیارد تومان نقدینگی به اقتصاد کشور در طول یک سال(!)، و این چه اثری بر اقتصاد کشور دارد؟

رستم قاسمی باید پاسخگو باشد که این پول چه میزان تورم در بازار ایجاد می کند؟ 
چه میزان فشار به منابع بانکها می خواهید تحمیل کنید؟

هفتم: اشتباه اصلی کسانی که وعده های اینچنین می دهند این است که اقتصاد کلان مسکن را با اقتصاد خرد تحلیل می کنند. یعنی با یک ذهن_ساده ماجرا را یک موضوعِ "پنج پارامتری" (!) فرض می کنند. (زمین، مصالح، خدمات دولت، خدمات مهندسی، منابع مالی اشخاص)

هشتم: مساله اصلی رستم قاسمی (و اشخاصی مانند او) "ساده" دیدن امور است. چرا هرگز از خود نمی پرسند که اگر مشکل مسکن با "دادن زمین" و "تامین مصالح" حل می شُد، در آمریکا که زمینِ مرغوب الی ماشااله وجود دارد (و مصالح هم هست) دولت با "پول پاشی" و تامین مالی مشکل را حل نمی کند؟! 
لابد نگران اثرات مخرب اقتصادی (یا Consequences) هستند.

مشکل اصلی امثال رستم قاسمی این است که هنوز بعد از ۴۲ سال همه چیز را ساده و شدنی می بینند. مسایل را ۵ پارامتری تحلیل می کنند. 
ذهن آنها در ارتباطِ پارامترها به یکدیگر، همه چیز را خطی می فهمد. عدم وجود یک ذهن چندوجهی و عدمِ قائل شدن به ارتباطِ پیچیده و ماتریسی پارامترها به یکدیگر، مشکل اصلی کسانی است که وعده ۴ میلیون خانه در چهار سال را می دهند.

چرا در ژاپن که سالها دومین تولید کننده فولاد دنیا بود (و نیز اقتصاد دوم دنیا بود)، مساله مسکن هنوز کمرشکن ترین بخش اقتصاد خانوار است؟

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1550159

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عباس IR ۱۰:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۹
    0 0
    بنظرم اینها با این وعده میخواهند بگویند که طرح مسکن مهر که دولت روحانی با اون بشدت مخالفت کرد موفق بوده و دولت اشتباه کرده ظرف 8 سال مشابه اون رو پیگیری نکرده . مگه امکان داره کسی 40 سال در سطوح بالی مملکت مسئول باشه و به قول شما ذهنش فقط همین 5 پارامتر را ببیند .؟؟!! شاید هم دولت جدید اکثرا از این دست آدمها باشند .
  • مشیری IR ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۹
    0 0
    چنانچه در شهرداری ها شرکتهایی مرتبط با ساخت و ساز بصورت مشارکتی با مردم ایجاد شود و در کنار آن دستوری از قوه قضائیه و مجلس و دولت ( وزارت راه و شهر سازی ) مبنی بر اینکه اراضی و زمین های مسکونی و املاک کلنگی داخل بافت و کوچه و خیابان‌ها که توسط مالکان در شهر ها جهت سرمایه گذاری دست نخورده مانده اند و یا به جهت دلالی راکد نگه داشته شده اند میبایست تعیین تکلیف شوند و اگر تا یکی دو سال نسبت به ساخت و ساز اقدامی صورت نگیرد شهرداری این اختیار را داشته باشد که یکطرفه و بدون نیاز به کسب اجازه از مالک زمین و یا شرکت تعاونی املاک و اراضی دست نخورده ، به صورت یکطرفه اقدام به ساخت و ساز زمین مسکونی نماید و سهم خودش را به مزایده بگذارد و سهم مالک زمین یا ملک کلنگی را نیز تحویل مالک یا تعاونی دهد با این روش هم شهر زیبا تر میشود و هم مشکل مسکن تا حد زیادی حل میشود بعلاوه اینکه جلوی دلال بازی گرفته میشود و یک منبع در آمدی برای شهرداری و وزارت راه و شهر سازی نیز خواهد بود ، عدم ساخت و ساز راکد نگه داشتن زمین مسکونی داخل بافت مسکونی خیانت در سرمایه های ملی می‌باشد
  • IR ۱۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۹
    0 0
    هشت سال دولت روحانی که اجر رو اجر نذاشتن تورمش کمر مردم را شکست هم چوب را خوردیم هم پیاز را بذار لا اقل یه سری خونه بسازن در کنار تورم بخش مسکن تنها بخشیه که نه قیمت فاکتور اصلیش یعنی زمین و نه قیمت مصالحه اش ربطی به قیمت ارز و تحریم و این بهونه ها نداره نیرو کار هم که الحمدااه مفته
  • IR ۱۲:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۹
    1 0
    آیاکسی که که نمیداندوزیرنفت خواهدشدیاوزیرمسکن؟پس انتظارنداشته باشیداین گفته های جامع شماروبفهمد.درنتیجه خودتون روخسته نکنیدچون فهم وشعورکافی دربین وزراوجودندارد
  • IR ۱۲:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۹
    0 1
    انقلابی رفتار کنید و نه عقلانی!
  • دکتر سپهر IR ۱۵:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۹
    1 0
    درسته وقتی کار به کاردان سپرده نمی شود میشه این سخنان فردی که مولد بابک زنجانی و عامل تاراج میلیاردها دلار پول نفت این مملکت در دوسال دوره وزارتش در نفت بود حالا آمده میخاد مشکل مسکن را حل کند !!!!
  • محمد طیبی IR ۱۶:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۹
    0 1
    خب طبق این مقاله آمریکا مشکل مسکن داره. و ژاپن هم خونه خریدن کمر شکنه که البته لعنت بر منکرش ولی یشنهاد و راه حل شما چیست؟ آیا هدف این مغاله ترور شخصیتی بود یا دلسوزی کشور؟ راهکار های و اصلاحات مورد نیاز این طرح چیست؟ آیا راهکار این است ک مسکن نسازیم؟ ایا راهکار این است ک بگذاریم تورم مسکن را به متری 1ملیار تومن برساند؟ کما این که در مسکن های لاکچری قیمت متری 300و400ملیون تومن میشنویم
  • IR ۱۷:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۹
    0 0
    راه ساخت مسکن مشارکت دولت و سازنده به صورت ۵۰ ،۵۰ می باشد، یعنی زمین از دولت و ساخت از سازنده با مهلت ساخت دوساله و تقسیم واحدها با نسبت مشارکت ،که دولت می تواند سهم خود را با تقسیط بلند مدت به گروه هدف واگذار کند و سازنده نیز سهم خود را با قیمت بازار بفروشد البته بدون احتکار کردن و با قطع دست دلالان و سوداگران با ابزار مالیاتی.
    • IR ۰۲:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
      0 0
      این طرح از سالها قبل وجود داشته و منشا رانت برای یک عده خاص بوده، سهم دولت هم از پروژه مشارکتی در حد ۱۰ تا ۳۰ درصد بوده و همان سهم اندک دولت هم با قیمتهای ناچیز به از ما بهتران واگذار شده است.
  • IR ۱۸:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۹
    1 0
    باسلام جناب آقای رستم قاسمی وزیر محترم الان از هر شهری که نگاه کنی حداقل بالای 30 درصد حاشیه نشین دارد که آب وبرق وگاز دولتی وآسفالت و هیچ امکاناتی ندارند اگر شما هدفتان خانه دارکردن قشر محروم هست خوب ایناهاش جلو چشمات قشر محروم خوب امکانات بده برادر من مسکن ملی را مردم محروم نمیتونن بخرن چون پول ندارن اینها هم که می‌خرن قشر متوسط به بالا هستن ثانیا مسکن‌های مهر بی کیفیت براتون تجربه نشده؟؟ کوچکترین زلزله کلا تخریب میشن شما سطح زندگی مردم را ارتقا بده مردم خودشون عرضه دارن خونه بسازن