نشست سه جانبه بغداد؛غارت ثروت عراق و دور کردن ایران با معامله قرن جدید

اجلاس یک روزه بغداد بعد از سه ماه به تعویق افتادن در نتیجه برخورد قطار در مصر و کودتای نافرجام در اردن، بالاخره در ۲۷ ژوئن (ششم تیرماه ۱۴۰۰) در حضور سران سه کشور عراق، اردن و مصر با بیانیه مشترک ۲۹ بندی به کار خود پایان داد.

به گزارش ایرنا، در این بیانیه مشترک که برخی محتوای آن را مشابه بیانیه های متعارف «اتحادیه عرب» دانستند، غیر از سه بند ۲۱، ۲۳ و ۲۷ که در آن واژه «توافق» ذکر شده، بقیه بندها دارای واژه های سیاسی «تاکید»، «استقبال»، «تشریح»، «آمادگی» و «ابراز» است و یک ماده نیز (ماده ۲۲) بر عبارت «تلاش می شود» اشاره کرده است.

 آنچه بیش از همه مورد توجه ناظران و منتقدان در عراق قرار گرفته، بند ۲۱ بیانیه است که بر واژه «توافق شد» تاکید شده است.

در این بند تصریح شده است که «سران سه کشور عراق، مصر و اردن بر سر موارد زیر توافق کردند:

-       ضرورت اجرای طرح اتصال شبکه برق و تبادل انرژی برق بین سه کشور

-       اتصال شبکه گاز بین عراق و مصر از طریق خاک اردن

-       فراهم کردن گذرگاهی برای صادرات نفت عراق از طریق اردن به مصر بواسطه تکمیل پروژه گاز عربی و ایجاد خط لوله انتقال نفت خام از بندر بصره (عراق) به بندر عقبه (اردن)

-       همکاری در زمینه پروژه های انرژی تجدید شونده برق، پتروشیمی و توانمندی سازی و تبادل تجارب

-       تلاش برای فراهم کردن بستر سرمایه گذاری در حمایت از شرکت های بخش خصوصی برای اجرای طرح ها در سه کشور.

در بند ۲۳ نیز عنوان شده است که سران سه کشور عربی از طریق تکمیل پروژه ایجاد شرکت منطقه ای بازاریابی محصولات زراعی بر ضرورت همکاری در زمینه کشاورزی و امنیت غذایی و امضای پروتکل همکاری در حوزه کشاورزی توافق کردند.

در ماده ۲۷ نیز که با عبارت «توافق شد» آمده است: سران سه کشور بر همکاری در زمینه حمل و نقل از طریق آنچه تاکنون درباره حمل و نقل مسافرین بین آنها توافق شده به امضای یک یادداشت تفاهم جامع و واحد برای تسهیل تدابیر صدور روادید مسافرین و برادرخواندگی دانشکده های دریایی بین سه کشور توافق کردند.

در ماده ۲۲ نیز که مورد توجه ناظران بوده آمده است: سران سه کشور بر ضرورت همکاری در زمینه های مختلف صنعتی در بخش های مختلف تولیدی و تلاش برای امضای یک یادداشت تفاهم پیشنهادی از طرف اردن برای چارچوب بندی همکاری و تکامل صنعتی بین سه کشور اعلام آمادگی کردند.

اردن در این راستا پیشنهاد داده است که تسهیلات ویژه برای احداث طرح های صنعتی مشترک بین سه کشور و برپایی نمایشگاه های دائمی مشترک و برداشتن موانع فنی غیر گمرگی، تبادلات تجاری و هماهنگی تلاش ها برای اتمام پروژه «دروازه بازرگانی الکترونیکی» و همچنین احداث شهرک صنعتی مشترک بین عراق و اردن فراهم آید.

بقیه بندهای بیانیه مشترک دارای عبارت های سیاسی از جمله حمایت از عراق در زمینه برگزاری انتخابات زودهنگام، پشتیبانی از عراق در حفظ امنیت و ثبات در کشور و مبارزه با تروریسم، حمایت از مطالبات مصر و سودان در خصوص سد «نهضه» و تقسیم عادلانه حق آبه، حمایت از اعطای حقوق فلسطینیان و اعلام حمایت از تلاش های اردن و مصر در زمینه توقف تجاوزهای اسراییل (رژیم صهیونیستی) و تقدیر از مصر در توقف جنگ اخیر غزه است.

نگاه منتقدان به اجلاس سه جانبه بغداد

در حالی که دولت عراق به شدت همچنان از روند توافقات و تفاهمات صورت گرفته در اجلاس بغداد حمایت می کند اما منتقدان در عراق از کل اجلاس انتقاد کرده اند.

«مصطفی الکاظمی» سه روز بعد از اتمام اجلاس بغداد، روز چهارشنبه راهی اروپا شد تا پیگیر مابقی توافقات عراق با کشورهای اروپایی در دوره های دولت های سابق (نوری المالکی، حیدر العبادی و عادل عبدالمهدی) باشد.

همزمان وزارت امور خارجه عراق در بیانیه ای اعلام کرده است که بغداد و پکن دور تازه ای از رایزنی ها را در بغداد در روز پیش از آن (سه شنبه) آغاز کردند.

«نزار خیرالله» معاون وزیر امور خارجه عراق و «دونگ لی» دستیار وزیر امور خارجه چین در حضور «شورش خالد سعید» سفیر عراق در چین، این رایزنی را در خصوص گام هایی که دو کشور در زمینه ارتقا مناسبات دو جانبه برداشته اند، برگزار و پیرامون مسائل منطقه ای و بین المللی که مورد اهتمام دو طرف است، نیز صحبت کردند.

دولت عراق می کوشد که نشان دهد اجلاس سه جانبه بغداد، در قالب یک طرح جامع تر است که یک سر توافق آن در چین و انتهای آن به اروپا محدود می شود تا به انتقادهای داخلی که از آن در خصوص، چشم پوشی از طرح اقتصادی «راه ابریشم» می شود، پاسخ عملی داده باشد.

واقعیت ها و نگاه ها در داخل عراق - دستکم از طرف شیعیان که قوه مجریه (دولت) را از حیث توافقات سیاسی داخلی، سهمیه خود می دانند-  شکل دیگری است.

«کریم بدر» کارشناس برجسته عراقی و از بزرگترین منتقدان دولت «مصطفی الکاظمی» و مهمترین طرفداران پیوستن عراق به طرح راه ابریشم چین و فاصله گرفتن از طرح های تخریب کننده آمریکا، در تازه ترین اظهاراتش به صراحت از اجلاس یک روزه بغداد انتقاد کرده است.

 وی به تلویزیون «آی نیوز» عراق گفته است: «عراق به پروژه احداث خط لوله انتقال نفت از بندر بصره به بندر عقبه تن داده و تعهد داده است که ۱۳ میلیارد دلار برای این طرح و تاسیسات آن هزینه کند اما این طرح به معنی نابود کردن طرح بندر فاو بزرگ (عراق) به نفع بندر عقبه (اردن) و خروج عراق از طرح راهبردی – اقتصادی «راه ابریشم» خواهد بود.

بدر ادامه داده است: عراق ۸۰ درصد نفت خود را به چین و هند صادر می کند، حال چرا باید ۱۳ میلیارد دلار برای خط انتقال نفت از بصره به عقبه و تاسیسات آن هزینه کند در حالی که میزان صادرات نفت ما به اروپا از این طریق، از ۲۰ درصد تجاوز نخواهد کرد.

 این کارشناس عراقی احداث خطوط لوله نفت به کشورهای همجوار را در عراق طرحی شکست خورده خوانده و ادامه داده است: عراق دارای دو خط لوله انتقال نفت خارجی است که یکی زیر سلطه کردها (اقلیم کردستان عراق) و دیگری تحت سیطره عربستان سعودی است.

به گفته وی، «چه تضمینی وجود دارد که خط لوله انتقال نفت بصره به بندر عقبه در آینده نیز از زیر سلطه دولت مرکزی عراق خارج نشود؟»

اشاره کریم بدر به خط لوله انتقال نفت عراق به بندر جیهان ترکیه است که از اراضی اقلیم کردستان عراق عبور کرده و کردها بخشی از نفت کرکوک را از این طریق صادر می کنند و خط لوله دوم، خط لوله بصره به دریای سرخ متعلق به دهه هشتاد قرن گذشته است که عربستان سعودی بعد از پایان جنگ تحمیلی هشت ساله، بر آن مستولی شده است و این نگرانی وجود دارد که خط لوله انتقال نفت از بصره به بندر عقبه بهانه ای برای تسریع پروژه ایجاد اقلیم سنی با مرکزیت استان الانبار در عراق شده و در آینده، اقلیم جدید، بر این خط لوله که از این منطقه عبور می کند، مسلط شود.

کارشناس اقتصادی: عراق چگونه با مصر و اردن آباد می شود!؟

یکی از کارشناسان سیاسی - اقتصادی عراق نیز در یادداشتی این سوال را مطرح کرده که مصر و اردن چگونه می خواهند عراق را آباد کنند در حالی خودشان جزو کشورهای بحران زده اقتصادی و در شرف ورشکستگی هستند؟

«یوسف ارشد» در این یادداشت که در رسانه های عراقی منتشر شده افزوده است: اردن کشوری است که کسری بودجه امسالش (۲۰۲۱) ، ۹۸ درصد بوده و کسری مالی عمومی دولت نیز بالغ بر سه میلیارد دلار است.

به گفته وی، اردن برای حل بحران های اقتصادی خود، امسال طرح وام گیری خارجی به میزان ۹.۸ میلیارد دلار را در برنامه خود پیش بینی کرده است.

وی به مراتب وضعیت اقتصادی مصر را بدتر گزارش کرده و افزوده است که طبق اعلام صندوق بین المللی پول، مصر در ۲۰۱۹ در بین کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا، بزرگترین وام گیرنده خارجی بوده و در آستانه اعلام ورشکستگی قرار گرفته است.

ارشد ادامه داده است که مصر به خاطر توقف کشتی رانی در کانال سوئز و بدهی های داخلی و خارجی ناچار به وام گرفتن مجدد شده تا جایی که صندوق جهانی پول اعلام کرده است که بدهی های مصر سه برابر شده و به رقم ۱۲۵ میلیارد دلار رسیده است.

این کارشناس عراقی تاکید کرده است که توافق عراق، مصر و اردن برای نجات دو کشور دیگر و نه بازسازی عراق است، از این رو مصر و اردن از این توافق بیشترین سود می برند و عراق در این معامله، تنها ثروت ها و منابعش را از دست خواهد داد.

یوسف ارشد مانند خیلی از صاحب نظران عراقی، پشت پرده و مهندس این توافق سه جانبه را آمریکا دانسته و گفته است که امریکا، عراق را تحت فشار گذاشته تا با مصر و اردن توافق کرده و از چین و طرح اقتصادی بین المللی راه ابرایشم فاصله بگیرد.

یکی از نویسندگان عراقی نیز در این پیوند گفته است که اجلاس سران سه کشور، بخشی از برنامه ها و آرزوهای آمریکا برای دور کردن عراق از ایران و پیش بردن طرح عادی سازی رابطه با رژیم صهیونیستی است.

«سید محمد الطالقانی» با اشاره به بندی از بیانیه که در آن بر حمایت از امنیت و ثبات در عراق و مبارزه مشترک با تروریسم تاکید شده افزوده است که اغلب عناصر تحت پیگرد دستگاه قضایی عراق و حامیان تروریسم و تروریست هایی که علیه مردم عراق دست به عملیات می زنند، در دو کشور اردن و مصر به سر می برند.

 به گفته وی، اگر این دو کشور در حمایت از عراق صادق هستند، باید این تروریست ها را از خاک خود بیرون کرده و افراد تحت تعقیب را تحویل دستگاه قضایی عراق دهند.

بسیاری از ناظران در عراق، بخشی از اهداف توافق سه کشور را کشاندن عراق به سمت عادی سازی با رژیم صهیونیستی دانستند و تاکید دارند که آمریکا پشت همه این صحنه سازی ها است.

این درحالی است که دولت عراق همچنان از این توافق به عنوان تحول در منطقه یاد کرده و بر آن عنوان «مشرق جدید» نهاده است، اما منتقدان آن را شکل تحریف شده «خاورمیانه جدید» یا «معامله قرن» آمریکا عنوان کرده اند.

جدا از همه اینها، اختلاف هایی که دو کشور مصر و اردن با برخی از کشورهای همسایه عراق دارند به اعتقاد ناظران یکی از بهانه هایی خواهد بود که دخالت کشورهای رقیب را در عراق بیشتر و در نتیجه کشورشان به میدانی برای تسویه حساب های منطقه ای تبدیل خواهد کرد.

گرچه وزارت امور خارجه عراق تاکید کرده است که این توافق علیه هیچ کشور دیگری نیست اما به اعتقاد ناظران، حملات هوایی ترکیه در روز اجلاس به شمال عراق و انتشار نامه های محرمانه بین صدام دیکتاتور سابق و «حافظ اسد» رییس جمهور فقید سوریه در خصوص طرح های اردن برای تجزیه عراق در روزنامه سعودی «شرق الاوسط» از هم اکنون جبهه گیری های منطقه ای را علیه این توافق آشکار کرده است.

امتدادهای سیاسی دو کشور ترکیه و عربستان سعودی در داخل عراق، از دیگر نگرانی هایی عنوان شده که ممکن است نه تنها از حیث منطقه ای بلکه در داخل نیز پیشبرد توافقات سه جانبه را به دلیل مقاومت های داخلی با آن با مشکل مواجه کند.

برهمین اساس، بسیاری در عراق معتقدند که توافق سه جانبه بعد از پنج بار نشست که از ۲۰۱۹ (دولت عادل عبدالمهدی) آغاز شده، و سه نشست آن در دوره «دولت مصطفی الکاظمی» برگزار شده، تاکنون از حیث عملی به دلیل انتقادها و مقاومت های داخلی  و ملاحظات جدی منطقه ای نتوانسته است، اجرایی شود و شاید دولت الکاظمی مایل باشد، اجرای آن را به دولت برخاسته از انتخابات زودهنگام آتی عراق موکول کند تا از تیغ تیز انتقادات، شانه خود را خالی کرده باشد.

310 310

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1531097

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 38
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • من IR ۱۸:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۰
    0 0
    خداروشکر که قرار عراق از ایران خرید برق نداشته باشه تمام وسایل برقی ما امسال داره میسوزه
  • امیر IR ۱۹:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۰
    0 0
    واقعاًجای تاسفه اینهمه پول وسرمایه مملکت ومردم وخرج عراقی هاکردید،ولی موقع سود،که شدرفتندسراغ کشورهای دیگه،شماازیه کشورضعیف مثل عراق نمیتوانیدامتیازبگیریدوبهتون محل نمیزاره،بعدچطورمیخواهیددرمذاکرات باامریکاموفق به امتیازگیری بشوید،بازنده مذاکرات باامریکاقطعاًایرانه،مگرکه به این مذاکرات خاتمه بدهید.
  • IR ۱۹:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۰
    0 0
    سوریه را روسیه قبضه کرد عراق را اردن و مصر افغانستان و یمن لبنان هم جز گرسنگی چیزی نداره که به ما برسه یا نرسه هزینه را در منطقه ما دادیم منافع را دیگران بردند به این میگن سیاست خارجی!!!!!
  • علی IR ۲۰:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۰
    0 0
    به ما چه که چکار میکنند بهتره که ما حواسمان باشه کلاه سر خودمون نره این عراقی ها همانهایی هستند که ۸ سال به ایران تجاوز کردند و جوانان ایران را کشتند بهتر است که به فکر خودمان باشیم که از عراق آبی برای ما گرم نمیشود آنها چند سال هست که برق و گاز از ایران میگیرند و به بهانه تحریم پول آن را پرداخت نمی کنند.
  • Meysamgh IR ۰۰:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    عراقی های نمک نشناس باید میذاشتیم داعش میکوبیدشون تا میفهمیدن کی پشتشونه
  • IR ۰۰:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    همین که ثروتای کشور ما اصلا اصلا غارت نمیشه خوبه...
  • GB ۰۱:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    چقدر تابلو این کارشناسان منتقد طرفدار چین کرونا هستند
  • زارعی IR ۰۲:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    دولتش عاقل هست خداوکیلی بزارین کارشون کنن باهمسایه ها ودنیا تعامل کنن مردمش مٹل ما محروم نباشن دخالت نکنین توامور داخلی عراق
  • سعید IR ۰۴:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    قضیه‌ روباه‌مکار‌وگربه‌نره‌هستش‌که‌می‌خوان‌با‌کاشتن‌سکه‌های پینیکیو‌درختی‌سبز‌بشه‌که‌پینوکیو‌از‌اون‌سکه‌های‌فراوان‌برداشت‌کنه حالا‌اینجا‌مصر‌میشه‌روباه‌مکار اردن‌میشه‌گربه‌نره وعراق‌میشه‌پینوکیو
  • رسول IR ۰۵:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    عراق خواهان تعامل با دنیا است، وماگریزان از روابط بین الملل،عراق با اروپا وامریکا وچین وکشورهای عربی درحال توافق وتعامل سازنده است،که سبب پیشرفت کشورش خواهد شد. وما هنوز مرگ بر فلان وبهمان را ادامه میدهیم. حد اقل ازعراق یاد بگیریم؛ جنگ جنگ تا پیروزی!
  • ورشکسته بورس IR ۰۵:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    عراق و هر کشور دیگری هرچقدر از ایران فاصله بگیرند و با تعامل با کشورهای دیگر تفاهم کنند در مسیر پیشرفت و آبادانی قرار خواهند گرفت و از جنگ و خونریزی دور خواهند شد و مسیر عزت و سربلندی را خواهند یافت و هر چقدر به ایران نزدیک شوند در باتلاق جنگ و ویرانگی و عقب ماندگی بیشتر و بیشترین فرو خواهند رفت حال عراق و برخی همسایگان ایران به این نتیجه رسیده اند و سیاست دوری از ایران را در پیش گرفته اند و کاملا موفق خواهند شد
  • محمد رضا IR ۰۷:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    دولت های عربی بازی خوردن را دوست دارند و با ملت های خود نمی توانند رابطه درستی برقرار کنند.
  • ایران IR ۰۷:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    چه همه توضیح در مورد همسایمون داریم .اما قرار دادهای خودمون هیچی .هر کس هم جواب بخواد بده میگه خوبه نگران نباش
  • مادر IR ۰۹:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    خوبه به جاش دولت بیشتر حمایتشون می‌کنه واقعا که
  • ناشناس IR ۰۹:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    ایران روی دیوار کی یدگاری می نویسه
  • علی IR ۰۹:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    به شما چه که نگرانی؟ کشور برادره مگه
  • IR ۱۰:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    مگر ایران از نظر اقتصادی در داخل ایده آل است؟ مردم ایران هم از نظر اقتصادی در ورشکستگی کامل هستند
  • IR ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    این توافق سه کشور عربی کجاش غارت ثروت عراق بود؟؟؟؟؟
  • IR ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    هرچه از عراق بحران زده دورتر شویم به نفع ماست. عراق برادری خود را بارها ثابت کرده! سگ زرد برادر شغال است...
  • حسن IR ۱۱:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    اگر واقع غارت ثروت عراق این وسط هست، برای مردم عراق با این همه رنج و بدبختی ظلم است! باید کمکشان کرد! اما اگر یک معامله نسبتا پایاپای در این میان هست، صرفا از نقطه نظر توسعه ای، توسعه عراق و منطقه بنفع ماست! و هم به نفع صلح و ثبات و پیشرفت منطقه!
  • احمد IR ۱۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    مصر و اردن کشورهای ضعیف تر از ایران هستند، بعدها پشیمان خواهند شد
  • DE ۱۱:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    چرا ایران دور کنند ؟ مگر دیوانه هستند ! ایران تو عراق پول خرج می کند ، مصر و اردن پول جمع می کنند ! معنای منافع ملی اینجا معلوم می گردد .
  • IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    فکرکنم به امور داخلی خود بپردازیم بهترتا درامور دیگران دخالت کنیم فکر آبادی ایرام باشیم خرمسهر تامشهد سییستام تاآذربایجان بفکر ایرانمان باشیم
  • جمشید باویب علیا یی IR ۱۲:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    اعتماد به عرب مانند اعتماد به چین کمونیست و روسیه وامریکا و انگلیس و بدتر از آنهاست
  • IR ۱۲:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    شما نگران غارت کشورر خودمون باش!
  • IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    مکه ما فضولیم
  • ناشناس IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    بزودی یک صدام دیگر در عراق بوجود خواهد آمد
  • IR ۱۲:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    ببخشید اینو میگم این مسئولین عراقی چراا اینطور هستن. هرچی آمریکا واسرائیل ودوستان عربشون بهشون هزیه وارد میکنن دوباره میرن سمتشون.
  • IR ۱۲:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    به ایران چه ربطی داره که در سیاست داخلی عراق دخالت میکنه به نظرم عراقی ها اصلا دوست خوبی برای ایران نیستند که ایران در تلاش برای دوستی با اوناست به نظرم اگه این هزینه هایی که در این سالها برای داخل کشور به جای عراق میشد نتیجه بهتری داشت تازه چند وقت دیگه هم سوریه به اونا مبپیونده
  • اسماعیل مرادی IR ۱۲:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    سلام اینهم طراحیه امریکای جهانخاربرضدملت عراق برعیلیحه ایران بزرگ وقدرتمند هستش
  • سیدمحمد IR ۱۲:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    دوستی با عراق به یه تار مو بنده .دوستی خاله خرسس.روش حساب نکنید جون به جونش کنی .....همونه.من که چشم آب نمیخوره.
  • ممممممم IR ۱۷:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    کی میخواهیم یاد بگیریم زبان سیاست برنده ترین زبان است ، بوسنی ،سوریه ،چچن و چند مورد دیگر تجربه مفت دادن فقط فایده نداره جز اتلاف منابع
  • همسنگران IR ۱۸:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    کشورهای عرب همواره دشمن ما بوده و دوستان قابل اطمینانی نیز برای مانیستن ،ما باید راه متکی بودن بخود را بیاموزیم و البته از نظر اقتصادی و نظامی هر روز قویتر از روز قبلش بشویم چرا که انها بازم عزم مرزهای مارا خواهند کرد، شاید لازم باشه به بی‌ثباتی انها نیز کمک کنیم!!
  • IR ۲۲:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    هرچندکه جان ومال ملت ایران واسه امنیت وایدوولوژی های فرقه گرایانه درمنطقه خرج کنید.بازاونها دست از ناسیونالیست عربی خودبرنخواهندداشت
  • alireza IR ۲۳:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    0 0
    توافق مبارزه با تروریسمش منو کشته!!!
  • US ۰۰:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
    0 0
    دستشون درد نکنه عراق چندتاارتش مسخره داره واسه همونه اگریه ارتش قوی داشته باشه کی ازدورجرات میکنه بهش نگاه بکنه هرکه صبح زودازخواب بیداربشه یه ارتش درست میکنه
  • IR ۰۸:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
    0 0
    اولا این توافق بین سه کشوری انجام شده که هیچ گونه پیشرفت اقتصادی در این سه کشور دیده نمیشود .دوم اینکه تا حالا کدام توافق کشورهای عربی به سرانجام و یا تداوم داشته که این دومیش باشه
  • داریوش IR ۱۰:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
    0 0
    ما که خیری از عراق ندیدیم فقط فقط شر داشته و دردسر برای کشور و مردم ما همان بهتر که برود در دامان کشورهای هم زبان خودش