چند نکته درباره ترور شهید فخری‌زاده و مصوبه اخیر مجلس

طی2 هفته اخیر دو اتفاق مهم روی داد؛ اول، ترور دانشمند هسته‌ای کشورمان، مرحوم شهید محسن فـخری‌زاده در روز جمعه هفتم آذر که تمامی نشانه‌ها از آن حــکایت دارد که این عملیات پیچیده کار موساد و عوامل وابسته به آن از جمله منافقین بوده است.

دوم، تصویب طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها توسط مجلس شورای اسلامی که روز سه‌شنبه ۱۱ آذر تصویب شد و شورای نگهبان نیز آن را روز چهارشنبه ۱۲آذر تأیید کرد.
طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها از چند ماه پیش در دستور کار مجلس قرار گرفته بود و برخی جزئیات آن را بعضی نمایندگان مجلس به اطلاع رسانه‌ها رسانده بودند اما با ترور شهید فخری‌زاده تصویب آن در مجلس و سپس شورای نگهبان سرعت گرفت. این دو اتفاق که متوالی هم روی داد، انتقادها و فشارها به دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی دولت حسن روحانی را تشدید کرد.
دولت به صراحت گفته که با این طرح مخالف است و آن را به ضرر دیپلماسی کشور می‌داند. در حالی که محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی روز پنجشنبه در گفت‌وگوی تلویزیونی خود تأکید کرد که این طرح از چند ماه پیش در دستور کار مجلس بوده و هدف از تصویب آن کمک به دیپلماسی کشور برای خروج کشور از زیر بار سنگین تحریم‌های تحمیلی است. وی تأکید کرد، تصویب این طرح به هیچ وجه به معنای خروج ایران از برجام نیست.
در اینجا بد نیست به نکاتی اشاره شود. اول اینکه با توجه به ترور ناجوانمردانه دانشمند هسته‌ای کشورمان که مقامات اسرائیلی نه تنها به صراحت آن را رد نکردند، بلکه تلویحاً نیز بر آن صحه گذاشته‌اند، حاکمیت را بر آن داشت تا واکنش جدی نشان دهد تا به دشمنان ایران نشان دهد که گمان نکنند هر کاری کنند ایران ساکت می‌ماند، ایران برگه‌های زیادی در اختیار دارد که در موقع لزوم می‌تواند از آنها استفاده کند. اتفاقاً این برگه‌ها علیه اسرائیل بیش از همه است.

دیگر اینکه، این صحیح است که با تصویب این طرح کار دولت برای چانه‌زنی با طرف‌های مذاکره کننده غربی سخت‌تر شده اما اولاً، کار ایران با خروج یکجانبه امریکا از برجام سخت شده بود و این سختی به قوت خود باقی است. ثانیاً، هیچ تضمینی نیست اگر حتی این طرح هم تصویب نمی‌شد از فشار غرب به ایران کاسته می‌شد، حتی حالا که ترامپ رفته و بایدن آمده و زمزمه‌های نرمش او برای بازگشت به برجام شنیده می‌شود.
اتفاقاً ترور شهید فخری‌زاده دقیقاً در زمانی انجام شد که امریکا در دوره گذار انتقال دولت است و روشن است که این اقدام بیش از همه برای فشار به ایران صورت گرفته است. ثالثاً، تجربه نشان داده هرگاه در برابر طرف مقابل با قاطعیت وارد میدان شوید، عقب می‌نشیند و اگر ببیند طرحی جدی در اختیار دارید که می‌تواند محاسباتش را به هم بریزد حاضر می‌شود امتیاز دهد و شما را راضی کند که معادلات بازی را حفظ کنید.
فراموش نکنیم که برجام زمانی حاصل شد و غرب حق غنی‌سازی ایران را پذیرفت که ایران غنی‌سازی ۲۰ درصدی را آغاز کرده بود، در حالی که قبل از آن به هیچ وجه حاضر نبود حق غنی‌سازی ایران را به رسمیت بشناسد.

ما باید همواره از امکانات‌مان بهترین استفاده را ببریم. شاید با طرح جدید مجلس کار دیپلمات‌های ما سخت شده باشد، اما می‌توان از دریچه دیگری نیز به موضوع نگاه کرد. این طرح می‌تواند اهرم فشاری در اختیار دستگاه سیاست خارجی کشورمان قرار دهد تا طرف غربی را وادار کند به برجامی که خود نقض کرده، پایبند بماند و به طور جدی خواسته اصلی ایران را که همان رفع واقعی تحریم‌هاست، محقق کند. هنر دیپلماسی استفاده بهینه از فرصت‌ها و تبدیل موقعیت‌ها و احیاناً تهدیدها به فرصت است.
اگر از این دریچه به موضوع نگاه شود، می‌توان گفت که طرح مجلس می‌تواند به سود مذاکره‌کنندگان ما باشد تا در آینده طرف‌های غربی را وادار کنند تا به طور جدی مذاکره کنند و مذاکرات را بدون فوت وقت به نتیجه برسانند. همان طور که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان گفته است که اگر غربی‌ها به تعهدات خود در برجام عمل نکنند، دولت ایران مجبور است آنچه مجلس تصویب کرده را اجرا کند.

* منتشر شده در روزنامه ایران
23302
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1463492

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
    15 0
    من مانده ام ابن آدم با همین دیدگاه سفیر بوده است یا دیدگاه هایش بعد از دوران سفارتش دستخوش تغییر شده هر چند که حضور سیاسی اش در دستگاه دیپلماسی بیشتر از آنکه از صدقه سر تحلیل سیاسی اش باشد از صدقه سر عموجان و البته ارتباطات سببی با بخش هایی از حاکمیت بوده است
  • کارن IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
    2 6
    جناب خرازی بسیار محافظه کارانه نوشته اند که نه به دولت و نه به مجلسیان بر نخورد ..سرتاسر فرمایشات اینشان تناقض به چشم میخورد ، و فرض و حکم ایشان جمع نقیضین است . اگر ایشان فرض میکند که با مصوبه مجلس کار دیپلماتهای ایرانی سخت شده است را بپذیریم ، پس نتیجه (حُکمی) که میکنند یعنی اینکه این مصوبه باعث میشود غرب کمی عقب نشینی کند فرض را نقض میکند .. پس اگر غرب بواسطه این مصوبه اخیر مجلس از مواضعش عقب بنشیند یعنی اینکه کار دیپلماتهای ما آسان است نه دشوار ..و بر عکس اگر کار دیپلماتهای ما بواسطه مصوبه مجلس دشوار شده است معنای دیگرش این است که غرب از مواضعش عقب نخواهد نشست ... به بیان دیگر: ساده شدن کار دیپلماتهای ایرانی وقتی حاصل میشود که غرب از مواضع خود عقب بنشیند و بالعکس ...
  • حکیم باشی IR ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
    7 7
    با توجه به این مطلب که جو بایدن توان ایجاد اجماع جهانی دارد ولی ترامپ نداشت ومهمتر از همه .با شریطی که در اقتصاد وفرهنگ وگسستگی اجتماعی در ایران رخ داده مابیشتر به برجام نیاز داریم تا آمریکا.
  • ناشناس IR ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
    2 3
    مجلس‌محترم‌تمام‌امید‌ما دراجرای‌برجام‌به‌شما‌مجلس‌انقلابی ‌است‌ما‌رااز‌دست‌غرب‌زدگان‌‌وآد‌م‌های.... ‌نجات‌دهید‌. باتشکر
  • IR ۲۰:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
    1 0
    خدا شما را از دست تعصبات حزبی و هوای نفستان نجات بدهد انشا الله
  • خلیل NL ۲۳:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
    0 0
    با سلام از سال ۸۲ این موش و گربه بازیها شروع شده و تا کی قراره ادامه داشته باشه بیشترین هزینه و بها رو ایران پرداخت کرده آخرش که چی !!! تمام پیچ و مهره ودانش هسته ای ما کره شمالی و چینی و روسیه یعنی تولید علم نداشتیم واردات داشتیم !!! آخرش با همین فرمان بریم به ترکستان خواهیم رسید