به نوشته جام جم ،وقتی قرار شد 10 هزار نیروی مشاوره در سال گذشته به مدارس قدم بگذارند، تصور شد که مشکل هدایت تحصیلی دانش‌آموزان در دوره‌های مختلف تحصیلی حل می‌شود، اما همزمان با استخدام این افراد، بازار خفته ای در مدارس بیدار شده که از یکسو فرضیه ناکارآمدی مشاوران را تایید و از سوی دیگر شایعه هدایت تحصیلی دانش‌آموزان به شرط پول در خارج از مدارس را دامن می‌زند.

احیای معاونت پرورشی و استخدام نیروهای تازه‌نفس مشاوره در مدارس از وجود نیازی خبر می‌داد که والدین برای آن حاضر بودند صدها هزار تومان بپردازند و دانش‌آموزانی که در آستانه ماراتن آزمون سراسری ورود به دانشگاه قرار داشتند، تشنه نصایح و راهنمایی‌هایی بودند که فعالیت مشاوران جدید تحصیلی و غیرتحصیلی را در مدارس و اختصاص اعتبار ویژه نظام آموزش را برای آن توجیه می‌کرد، اما خواسته و ناخواسته همزمان با تقویت بخش مشاوره مدارس به‌خصوص در کلانشهرهایی مانند تهران، بازار هدایت تحصیلی دانش‌آموزان برای ورود به دانشگاه قوت گرفته که در این بازار گروهی نیاز دانش‌آموزان را به گونه‌ای هدایت می‌کنند که شبهه‌برانگیز است.

مشاوره های 600 هزار تومانی!

وزارت آموزش و پرورش از سال گذشته به تقویت بخش مشاوره در مدارس پرداخته است. هرچند مشاوره عاطفی و روانی، بخش عمده‌ای از عملکرد مشاوران جوان و تحصیلکرده مدارس را تشکیل می‌دهد. اما در دوره‌های متوسطه و پیش‌دانشگاهی، اهم فعالیت‌های این مشاوران به هدایت تحصیلی و تقویت خونسردی و اعتماد به نفس دانش‌آموزان خلاصه می‌شود. متاسفانه در برخی مدارس، این مربیان مشاوره تخصصی خود را به کسانی محدود می‌کنند که در خارج از مدرسه حاضر به پرداخت وجوه نقد شوند.

س. الف، یکی از مشاوران دبیرستان دخترانه‌ای در منطقه 4 تهران است که به گفته خودش بیشتر با دانش‌آموزان دوره پیش‌دانشگاهی سروکار دارد و می‌گوید: «من تنها مشاور این مدرسه 350 نفری هستم که به طور مستقیم باید به 65 دانش‌آموزی که امسال کنکور دارند مشاوره بدهم، متاسفانه زمان کافی برای ارائه خدمت به تمام آنان را در اختیار ندارم، پس مجبورم زمان پس از تعطیلی مدرسه را به برخی از آنان که تمایل دارند، اختصاص دهم.»

این خانم مشاور به این سوال که چرا نرخ مشاوره او در خارج مدرسه 600 هزار تومان است و همین مشاوره را در مدرسه ارائه نمی‌دهد، پاسخ روشنی ارائه نمی‌کند، اما می‌گوید: «من در ساعاتی که در مدرسه کار می‌کنم، حقوق می‌گیرم و مشاوره می‌دهم؛ اما مسوول ساعات بیرون از مدرسه دانش‌آموزان نیستم.» متاسفانه مدیر این دبیرستان دخترانه حاضر به گفت‌وگو با ما نشد و حتی خواست که نام دبیرستان را قید نکنیم، اما صحبت برخی اولیا در این زمینه شنیدنی است.

قبولی در کنکور با 2 میلیون تومان

علاوه بر برگزاری همایش از سوی برخی موسسات، استادان دانشگاه، مشاوران و دبیران باسابقه مدارس در شهرهای بزرگ که با یک حساب سرانگشتی چند صد میلیون تومان درآمد برای برگزارکنندگان دارد، بازار دفاتر مشاوره افرادی که در برنامه‌های رادیو و تلویزیون حاضر می‌شوند و مشاوره می‌دهند، نیز داغ است. در انتهای کوچه، دفتر مشاوره‌ای قرار دارد که والدین از چند ساعت قبل روی سکوهای داخل کوچه نشسته‌اند تا مشاور از راه برسد، خانم منشی وقت پاسخگویی همه سوالات را ندارد به‌خصوص اگر بداند خبرنگار هستیم، بنابراین فقط به اسکناس‌های 10هزار تومانی خیره می‌مانیم که به خاطر 6‌دقیقه مشاوره دست به دست می‌شود و پرداخت آن به سنت حسنه خانواده‌ها و معیاری برای قبولی در کنکور تبدیل شده است و نپرداختن آن برای والدین، عذاب وجدان به همراه می‌آورد.

عباس خاکی ـ مشاور بازنشسته ـ در مورد بازار جدید مشاوره تحصیلی می‌گوید: «مشاوره اساسا امر لازم و پسندیده‌ای است که در دنیای مدرن و بنا بر شرایط پیچیده دنیای امروز استفاده از ظرفیت آن ضروری است. قبولی در کنکور هم این روزها به اتفاق پیچیده و حساسی تبدیل شده که چه بسا یک اقدام نابجا می‌تواند از اساس آینده بچه‌ها را متحول و منحرف کند.»

این کارشناس توضیح می‌دهد: «در هر حرفه‌ای برخی افراد از موقعیت خود سوءاستفاده می‌کنند، در امر مشاوره هم با توجه به استقبال مردم از فعالیت مشاوران، ساماندهی بازار ایجاد شده ضروری است. همان‌طور که در مورد مشاوره خانواده، مشاوره روانی، مشاوره شغلی و ... تعرفه داریم، در این بازار هم نیازمند تعریف تعرفه و نظارت بیشتر هستیم، چرا که در بسیاری موارد این سوءاستفاده‌ها وقتی ایجاد می‌شود که والدین به خاطر چشم و همچشمی حاضرند هر نرخی را بپردازند تا بگویند مشاور فرزندشان فلان دکتر و مهندس است»

هرچند مدیرکل سابق دفتر مشاوره تربیتی آموزش و پرورش خبر داد که به اعتراض‌ها درباره عملکرد مشاوران مدارس رسیدگی می‌کنیم و والدین می‌توانند موارد اعتراض را به کارشناسی مشاوره مناطق آموزش و پرورش اطلاع دهند، اما روند اعمال مشاوره‌های غیرعلمی و شبهه‌برانگیز در سال گذشته تا به امروز سیر صعودی داشته و می‌توان در انتظار معاونت پرورشی آموزش و پرورش ماند تا پاسخ شبهات موجود را بدهد.201

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 143733

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 2 =