۰ نفر
۱۷ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۱:۴۷

رئیس قوه مجریه می گوید به تامین اجتماعی بدهکار نیست، ولی مسئولان مختلف می گویند دولت میلیاردها تومان به این صندوق بدهی دارد

امیدسلیمی بنی: رئیس قوه مجریه می گوید به تامین اجتماعی بدهکار نیست، ولی کارشناسان ارشد این سازمان و مسئولان وزارت رفاه می گویند دولت فقط یک قلم 23 هزار میلیارد تومان برای بیمه بیکاری به این صندوق بدهی دارد.

با این همه، محمود احمدی نژاد در اولین کنفرانس مطبوعاتی خود در مقابل سئوال خبرگزاری کارگران ایران گفت: "دولت به جایی بدهی ندارد یعنی کاری نکرده است که بدهی ایجاد کند. وقتی گفته می‌شود که دولت بدهی دارد یعنی از جایی قرض گرفته و پس نداده است، در حالی که اینطور نبوده و اینها تعهداتی است که دیگران برای دولت ایجاد کرده‌اند."

وی در توضیح این نقطه نظرش افزود: " دولت تعهدی نداده است و بدهکار نیست، ولی انشاءالله کمک خواهیم کرد و همیشه هم به سازمان تامین اجتماعی کمک کرده‌ایم."

ولی حقوقدانان مجلس می گویند مسئله بدهکاری دولت به تامین اجتماعی، موضوعی قانونی است که طبق مصوبات قانونی دولت موظف به پرداخت آنهاست. برخی از مسئولان وزارت رفاه نیز مبلغ بدهی دولت در خصوص پرداخت 3 درصد از حق بیمه، یعنی سهم بیمه بیکاری را 23 هزار میلیارد تومان عنوان کرده اند.

این مبلغ، اضافه بر چیزی است که فعالان کارگری می گویند دولت مستقیما از صندوق تامین اجتماعی برداشته است. دبیر اجرایی خانه کارگر تهران در این باره به خبرآنلاین می گوید: "دولت در برخی برهه ها به دلیل کسر بودجه، مبالغی را از تامین اجتماعی به عنوان وام دریافت کرد تا با آن حقوق بخشی از کارمندان خود از جمله فرهنگیان را پرداخت کند. برای همین، این بدهی ها نه تنها به عنوان قرض و دین بر عهده دولت است، بلکه تعهدات قانونی دولت درباره پرداخت قسمتی از حق بیمه به این سازمان نیز، یک بدهی قانونی محسوب می شود و باید پرداخت شود."

دولت در مقابل این بدهی، چه موضعی گرفته؟ علنی ترین اظهار نظر در این باره را محمود احمدی نژاد دو روز پیش اعلام کرد: "هیچ کدام از این اعداد درست نیست و دولت هیچ بدهی ندارد. اینها تعهدی است که به دوش دولت گذاشته‌اند و دولت هم هر موقع پول داشت، این تعهد را می‌دهد. عده‌ای می‌روند لابی و رایزنی می‌کنند و بر دوش دولت تعهدی می‌گذارند، ولی به هر حال هر چقدر متعهد باشیم پرداخت خواهیم کرد."

طلب از دولت، دفاع سنتی تامین اجتماعی

همیشه بحث عدم مدیریت کامل و کافی در صندوق تامین اجتماعی به عنوان یکی از اصلی ترین موانع خروج از بحران در این سازمان حمایتگر بزرگ، مطرح بوده، به قسمی که نایب رئیس کمیته تحقیق و تفحص از تامین اجتماعی، با طرح کسر بودجه 3 هزار و 500 میلیارد تومان در سال این صندوق، از سوء مدیریت در این نهاد با خبرآنلاین سخن گفته بود.

هادی مقدسی در مصاحبه خود  با خبرآنلاین اعلام کرده بود مدیران تامین اجتماعی قدرت و مدیریت عبور از بحران فعلی را ندارند و وزیر رفاه و تامین اجتماعی برای انتساب این مدیران، باید به مجلس پاسخ دهد.

حالا صادق محصولی، وزیر رفاه به مجلس پاسخ بدهد یا ندهد، برخی از نمایندگان مجلس معتقدند مسئله طلب تامین اجتماعی از دولت، بدل به دفاع سنتی مدیران این صندوق برای پاسخ به انتقادات متعدد از عملکرد آنها شده. مجید نصیرپور، عضو کمیسیون اجتماعی در این مورد به خبرآنلاین گفته بود: "چندسالی می شود که دولت به سازمان تامین اجتماعی بدهکار است و همین هم باعث می شود که هرگاه از کم بودن حقوق بازنشستگان و افزایش نیافتن آن انتقادی می شود، اولین پاسخی که مدیران سازمان تامین اجتماعی می دهند همین بحث بدهکاری هاست."

وی همچنین از انتظار خود از رئیس اجتماعی گفته بود که دولت را مجاب کند تا با فرستادن لایحه هایی به مجلس مشکل را رفع کند. ولی اکنون دولت به نظر می رسد با پاک کردن صورت مسئله، به طور کلی منکر بدهی به تامین اجتماعی شده و آن را نتیجه "لابی" عده ای می داند که برای دولت "تعهد" ایجاد می کنند.

صندوق تامین اجتماعی بزرگ‌ترین نهاد بیمه در ایران است و حدود سی میلیون نفر را زیر پوشش خود دارد. در حال حاضر ۴۳ درصد از جمعیت کل کشور که ۶۶ درصد آن جمعیت شهری است تحت پوشش مزایای سازمان تامین اجتماعی است و این نهاد به بیش از یک میلیون نفر مستمری می‌پردازد.

بسیاری از کارشناسان علاوه بر عدم پای بندی دولت به تعهداتش، شرایط اقتصادی، بیکاری و مهاجرت کارگران خارجی را در پیدایش وضعیت فعلی این صندوق موثر می‌دانند.

جدول اظهارات مسئولان و چهره ها

در جدول زیر برخی از اظهار نظر افراد درباره بدهی دولت به تامین اجتماعی و اظهار نظرهای اخیر محمود احمدی نژاد جمع آوری شده:

نام

عنوان/سمت

موضع

خلاصه اظهارات

دلایل موضعگیری

مصطفی کواکبیان

عضو فراکسیون کارگری مجلس و نماینده سمنان

دولت، بدهکار است

قطعا دولت بدهکار است این را هم مسئولان و هم کارشناسان می دانند، ولی دولت دیدگاه غیر منطقی در این مورد دارد زیرا از یک سو می خواهد درآمدهای این صندوق را در اختیار بگیرد و از یک طرف مطالبات سازمان را نپردازد. نگاه غیر منطقی دولت باعث این سخنان می شود. دولت نباید به این صندوق کمک کند، چون باید ابتدا بدهی اش را به تامین اجتماعی بپردازد چون این نهاد، متعلق به دولت نیست، متعلق به نظام است که دولت و مردم و سهامداران، بخشی از نظام هستند.

قسمتی از مطالبات تامین اجتماعی، عدم پرداخت 3 درصد حق بیمه بیکاری است که سالهاست معوق مانده و بخش دیگری از این بدهی، مربوط به پول مستقیمی است که از طرف صندوق تامین اجتماعی به دولت پرداخت شده تا مشکلاتش را در برخی از سالها، حل کند.

موسی غضنفر آبادی

نایب رئیس کمیسیون حقوقی مجلس

دولت بدهکار است

هر چند آقای رئیس جمهور می گوید بدهی دولت به تامین اجتماعی، حقوقی نیست و تعهدی است که دیگران اجرا کرده اند، ولی دولت موظف است این مبالغ را پرداخت کند، قانون در این مورد شفافیت دارد و مسئولان تامین اجتماعی و وزارت رفاه باید بنشینند و این مسئله را با دولت حل و فصل کنند. نمی دانم چرا آقای احمدی نژاد این موضع را گرفته است.

قوانین، الزام آور است و همه باید آن را اجرا کنند، دولت یا مجلس یا قوه قضائیه در اجرای قانون تفاوت نمی کنند. پرداخت حقوق تامین اجتماعی نیز در قوانین تصریح شده و دولت مکلف به پرداخت است. آقای رئیس جمهور یا معاونان ایشان باید روشنتر و شفافتر درباره اجرای قانون صحبت کنند تا این طرز تلقیهای اشتباه پیش نیاید.

محمدرضا باهنر

نماینده مجلس

دولت بدهکار است

صندوق بیمه تامین اجتماعی، صندوق فرهنگیان، بنیاد شهید، وزارت راه و ترابری و پیمانکاران این وزارتخانه را از جمله طلبکاران دولت هستند و  دولت به صندوق بیمه تامین اجتماعی 20 هزار میلیارد تومان بدهکار است.

در جلسه علنی مجلس مورخ 11 آبان ماه با دستور کار ادامه رسیدگی به جزئیات برنامه پنجم توسعه: در شرایطی که دولت توان بازپرداخت بدهی‌هایش را ندارد، نباید برای دولت تکلف مالی تعیین کرد.

علی یوسف پور

معاون امور مجلس وزیر رفاه و تامین اجتماعی

 

دولت بدهکار است

برای اجرای هر قانون بیمه ای، باید یک سوم حقوق فرد به مدت 30 سال به صندوقی که برای این منظور تاسیس شده واریز شود که 7 درصد آن از سوی فرد، 23 درصد از سوی کارفرما و 3 درصد هم به عنوان پشتیبانی از سوی دولت پرداخت می شود.  اجرای طرحهای بیمه ای جدید مانند بیمه زنان خانه دار منوط به تعیین منابع مالی آن در قانون است و در غیر این صورت تحمیل بار اضافی به دولت خواهد بود که نه تنها دولت از تادیه آن بر نمی آید بلکه با این حجم بدهی دولت تامین اجتماعی هم نمی پذیرد.

در حال حاضر دولت حدود 23 هزار میلیارد تومان تنها بابت همین 3 درصد ها به صندوق تامین اجتماعی بدهکار است. 50 هزار میلیارد ریال از مبلغ مذکور در دولت نهم و دهم پرداخت و مقرر شد که مابقی آن ظرف سه سال به تامین اجتماعی پرداخت کند. پرداخت 70 هزار میلیاردریال از این مبلغ در بودجه سال 90پیش بینی شده وانتظار می رود که نمایندگان مجلس این مبلغ را به 110 هزار میلیارد ریال برسانند. 

اسماعیل حق پرست

دبیر اجرایی خانه کارگر استان تهران

دولت بدهکار است

دولت قطعا بدون بدهی نیست، طبیعی است هر وزارتخانه ای از هر جایی که پول می گیرد باید آن را بپردازد و جزء دیون اوست. اگر قرار باشد دولت برای تامین هزینه های خود به جیب کارگران فشار بیاورد، قطعا توان و قدرت زندگی از آنها گرفته می شود.

دولت در برخی زمانها، به دلیل پرداخت قسمتی از حقوق کارکنان وزارتخانه های مختلف خود مانند آموزش و پرورش از تامین اجتماعی پول گرفته که حساب و کتاب آن نیز روشن است. بهتر است دولت به جای کمک به این صندوق، بدهی های میلیاردی خود را پرداخت کند تا اندکی از مشکلات این صندوق کاسته شود.

44/133

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 141338

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 15 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • hooch IR ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۷
    0 0
    توجه رئیس دولت را به ماده ماده 28 قانون تامین اجتماعی جلب می نمایم که طبق ماده قانونی مذکور حق بيمه از اول سال 1355 به ميزان 30درصد مزد يا حقوق است كه هفت درصد آن به عهده بيمه شده و 20 به عهده كارفرما و سه درصد به وسيله دولت تأمين خواهد شد.و دولت 20هزار میلیارد بابت سهم مذکور بدهکار می باشد و تاکنون به تعهدات خود عمل ننموده است