آیا سرنوشت علاوی در انتظار الزرفی است؟/او مهره چه کسی است؟

انتخاب نخست وزیر جدید عراق برای تشکیل کابینه با واکنش ها و موضع گیری احزاب و گروه های سیاسی عراق روبرو شده است.

ابوالفضل خدائی: روز 17 مارچ (27 اسفندماه) «برهم صالح» رئیس جمهور عراق سرانجام به طور رسمی «عدنان الزرفی» را مامور تشکیل کابینه کرد. (اینجا) . انتخاب الزرفی در حالی صورت گرفت که پیش از این محمد توفیق علاوی پس از استعفای عادل عبدالمهدی مامور تشکیل کابینه شده بود که سرانجام پس از کش و قوس های فراوان و مخالفت جریان های سیاسی عراق وی استعفا را به ادامه کار ترجیح داد. (اینجا)   الزرفی که در حال حاضر نماینده پارلمان عراق و دبیرکل حزب «حرکه الوفاء العراقیه» است (اینجا) دارای ۸ کرسی در شورای استانداری نجف و دو کرسی در پارلمان عراق است و انتخابش از سوی برهم صالح در میان احزاب و جریان‌های سیاسی بحث و جنجال درست کرده است و در بدو کار شرایط پرچالش تری را حتی بیشتر از علاوی پیش روی خود می بیند. در این بین جریان های سیاسی عراق برای حمایت از وی شروطی را تعیین کرده اند که در ادامه علاوه بر آن واکنش ها و موضع گیری های دیگر را نسبت به این رویداد می خوانید:

در اولین واکنش ها وبگاه الاخباریه عراق صبح امروز نوشت که تا کنون عمده گروه‌های سیاسی شیعه مخالفت خود را صراحتا با نخست‌وزیری الزرفی اعلام کرده‌اند که از جمله آن‌ها ائتلاف دولة القانون، بدر، عصائب اهل الحق و حکمت هستند. (اینجا)

مخالفت گروه های شیعی باعث شد تا الزرفی جلسه ای را با آنان برگزار کند. در همین حال یک منبع سیاسی اظهار داشت که دو حزب شیعه عصائب اهل الحق به رهبری قیس الخزعلی و فراکسیون بدر به ریاست هادی العامری همچنان مخالف الزرفی هستند اما احتمال داده می‌شود که پس از نشست روز سه شنبه درصورتی که الزرفی آنها را متقاعد کند، وی را تأیید کنند. همچنین ائتلاف الفتح نیز اعلام کرده که این ائتلاف و گروه‌های شیعی عراق تنها زمانی به الزرفی رای اعتماد می‌دهند که تضمین کند مصوبه پارلمان برای اخراج نیروهای خارجی را اجرا می‌کند. (اینجا)

اما سرانجام ائتلاف فتح با صدور بیانیه ای اعلام کرد که این ائتلاف مخالف اقدام غیرقانونی رییس جمهوری در مامور کردن کاندیدایی برای تشکیل کابینه خارج از چارچوب قانون اساسی است. این ائتلاف تاکید کرد که طبق قانون اساسی کاندیدای فراکسیون بزرگتر باید مامور  این کار شود. اعلام رسمی این اقدام از سوی رییس جمهوری از یک سو برخلاف قانون اساسی است و از سوی دیگر نشان می دهد او به توافق میان جریان های سیاسی متعهد نیست. (اینجا)

نماینده ائتلاف سائرون در پارلمان عراق نیز تاکید کرد که حمایت از «الزرفی» منوط به پایبندی او به نقشه راه سیاسی مورد توافق و عدم امتیازدهی به جناح‌های سیاسی برای تصدی نهایی پست نخست‌وزیری است. ریاض المسعودی اظهار داشت: موضع سائرون درباره مامور شدن الزرفی به تشکیل کابینه، همان موضع «سید مقتدی الصدر» است. ما به میزانی که الزرفی به قانون اساسی پایبند باشد، با او همراه خواهیم بود و با وی نیز همان رفتاری را خواهیم داشت که با پیش از او رفتار کردیم. وی تاکید کرد که عدنان الزرفی، نامزد پیشنهادی سائرون نبود و ملزم است که بر اساس نقشه راه سیاسی مشخص حرکت کند. در صورتی که وی به نقشه راه سیاسی که بر اهمیت برگزاری انتخابات زودهنگام حداکثر تا پایان سه‌ماهه نخست سال آینده میلادی تاکید دارد پایبند نماند، وی نیز مردود خواهد شد. (اینجا)

«جواد الطلیباوی» از رهبران جنبش «عصائب اهل الحق» نیز در واکنش به این انتخاب گفت که پیش از این گفته بودیم و امروز نیز می‌گوییم که هیچ شخصی خلاف خواست و اراده ملت عراق نخست‌وزیر نخواهد شد. اینجا توطئه‌ای در پشت پرده در جریان است و اسامی برخی (مانند الزرفی) برای نخست‌وزیری طرح می‌شود. این خیانت به خون شهدا و فداکارهای‌ رزمندگان است. ما ساکت نخواهیم ماند و همه چیز را برای اربابان و مزدوران و توطئه‌چینان زیر و رو خواهیم کرد. (اینجا)

این پیش شرط ها در حالی اعلام شد که مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا نیز شروط کشورش برای حمایت از الزرفی را با انتشار توئیتی اعلام کرد. وی نوشت: اگر "عدنان الزرفی"، نخست وزیر مکلف عراق شروط وی را رعایت کند، از حمایت ایالات متحده برخوردار خواهد شد. اگر الزرفی از حاکمیت عراق حمایت و خود را از فساد دور نگه دارد، حامی حقوق بشر  باشد و خواسته‌های مردم خود را اجابت کند، واشنگتن از وی حمایت به عمل خواهد آورد. (اینجا)

الزرفی که در بدو کار شاهد مخالفت های احزاب و گروه های عراقی بود با عادل عبدالمهدی، نخست وزیر مستعفی و محمد الحلبوسی، رئیس پارلمان این کشور دیدار و گفتگو کرد. در جریان دیدار الزرفی با عبدالمهدی و الحلبوسی بر ضرورت تشکیل دولتی مبتنی بر اقدامات اصلاحی و تدوین یک برنامه واقعی جهت پاسخگویی به خواسته‌های پیش رو، تاکید شد. همچنین عادل عبدالمهدی بر لزوم آمادگی خود جهت تسهیل ماموریت الزرفی و قرار دادن تمامی امکانات جهت موفق بودن این ماموریت تاکید کرد. (اینجا) 

در دیدار نخست‌وزیر مکلف عراق با عبدالمهدی و الحلبوسی چه گذشت؟

در تازه ترین تحولات عراق یک مقام سیاستمدار شیعی در عراق روز پنجشنبه اعلام کرد که گروه‌های شیعه قرار است در منزل «عمار الحکیم» رهبر جریان الحکمه جمع می‌شوند تا مخالفت خودرا با معرفی «عدنان الزرفی» برای تشکیل کابینه عراق اعلام کرده و نعیم السهیل را جانشین وی کنند. پایگاه خبری روسیا الیوم به نقل از این مقام عراقی آورده است: «همه گروه‌های عراقی و گروه‌های ائتلاف الفتح (به رهبری هادی العامری) و همچنین دوله القانون به رهبری نوری المالکی و الفضیله و حزب کنگره ملی در حضور الفالح الفیاض رئیس سازمان الحشد الشعبی امشب نشستی را در منزل عمار الحکیم برگزار خواهند کرد.»

وی همچنین افزود: هدف از نشست مذکور این است که الحکیم را متقاعد کنند از عدنان الزرفی بخواهد از تشکیل کابینه معذوریت بطلبد و در عضو نعیم السهیل به عنوان نامزد نخست وزیری معرفی شود. (اینجا)

روزنامه سعودی الشرق الاوسط در تحلیل اوضاع سیاسی عراق نیز نوشت که بیشتر گروه‌های معترض عراق و احزاب سیاسی، مخالف نخست وزیر تازه معرفی شده هستند و به همین دلیل، او نخواهد توانست کابینه خود را تشکیل دهد. این روزنامه می نویسد بیشتر گروههای حاضر در جنبش اعتراضی عراق علیه عدنان الزرفی مأمور تشکیل کابینه جدید این کشور به عنوان جانشین عادل عبدالمهدی نخست وزیر پیشبرد امور عراق،دست به اعتراض زدند و همین مسئله احتمالا فرضیه شکست الزرفی در تشکیل کابینه را تقویت خواهد کرد. الشرق الاوسط همچنین تأکید کرد که الزرفی نیز احتمالا مانند «محمد توفیق علاوی» مأمور پیشین تشکیل کابینه در عراق، در این مسئله، ناکام خواهد ماند.

به گزارش این روزنامه، آنچه پیش‌بینی‌های مربوط به شکست الزرفی را تقویت می‌کند، همپوشانی آراء گروههای معترض عراق با «طیف گسترده‌ای از احزاب و فراکسیونهای شیعه است... لذا، چند ساعت پس از اینکه الزرفی، مأمور تشکیل کابینه شد، تحصن‌کنندگان در مرکز بغداد بیانیه دادند.

اسناد ویکی لیکس درباره الزرفی چه می گوید؟

بر اساس اسناد ویکی‌لیس که از وزارت خارجه آمریکا به بیرون درز کرده است، عدنان الزرفی مامور تشکیل کابینه عراق «یک آمریکاییِ مخالف ایران و سوریه» است. در یکی از اسناد «ویکی لیکس» که از تلگراف‌های وزارت خارجه ایالات متحده با شماره (09BAGHDAD1506_a) به بیرون درز کرده است ، الزرفی خود را در دیدار با  افسران تیم‌های بازسازی آمریکا در 2 ژوئن 2009 ، به عنوان کاندیدایی برای انتقال نجف به دوران پسا جنگ سیاسی معرفی می‌کند.

الزرفی که تابعیت آمریکایی دارد و به زبان انگلیسی مسلط صحبت می‌کند (همانطور که در تلگراف توضیح داده شده است)، هدف اصلی خود را در زمان تصدی مسئولیتش مبارزه و برچیدن آنچه شبکه‌های اطلاعاتی ایران و سوریه در نجف خواند، اعلام کرد. (اینجا)

حل بحران در مغز صالح!

برهم صالح رئیس جمهور عراق با اقدامی غیر منتظره عراقی ها را شوکه کرد. با این سوال که چرا قانون اساسی نقض شد؟ هدف صالح چه بود؟ ایا او به عنوان رئیس جمهور عراق و کسی که چند ماهی است حتی دولت موقت و پیشبرد امور هم ندارد خسته از وضعیت است؟ او رخ شطرنج را جلو فرستاد تا خط و نشانی برای فراکسیون ها بکشد یا سربازی را فرستاد برای قربانی شدن نخست وزیر دوم پس از محمد علاوی؟ صالح چه در سر دارد که با علم به اینکه از اختلافات سیاسی و عقیدتی خبر دارد دست روی گزینه هایی می گذارد که نتیجه ای ندارد. نتیجه پارلمان مشخص می کند که الزرفی رخ شطرنج صالح بود یا سرباز؟ آیا صالح با مراجع مخالفت می کند یا با مقتدی صدر؟ یا با دوستگی کردها در روند انتخاب نخست وزیر؟ به نظر می رسد که حل بحران را باید در مغز صالح گشت. چهره ای به ظاهر آرام اما در پشت پرده تا کنون پارلمان و گروه های سیاسی را یک تنه حریف بوده است و عراق را در بی ثباتی مطلق نگه داشته است. (اینجا)

310311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1367074

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شمس تبریزی IR ۲۳:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۱
    2 0
    این آمریکا یه چیزی را نمیفهمه. مگه ترامپ روابط خوبی با بن سلمان نداره؟ برای اینکه ببینیم پایگاه ایران در عربستان قوی تره یا آمریکا، یه امتحان میکنیم. بن سلمان اگه مرده و جرات داره، ترامپ را با خودش ببره توی مسجد الحرام. البته برای ورود حسن روحانی به مسجدالحرام مشکلی نیست اما ترامپ را نمیشه برد. چونکه خداوند فرمود یا ایهاالذین امنوا انما المشرکون نجس فلایقربوا المسجد الحرام بعد عامهم هذا. تازه از پایگاه ایران در عربستان حرف زدم. عراق که جای خودش را داره. منظورم این بود که آمریکا بیخودی داره برای به قدرت رساندن عوامل خودش در عراق تلاش میکنه. آخر سر بازنده است. نمونه اش همین افغانستانه که همه دارن میبینن آخرش بعد 19 سال چی شد