۲ گزینه پر خطر برای ایران

یک کارشناس ارشد مسائل بین الملل راهبرد احتمالی ایران در برابر اقدامات آمریکا را بررسی کرده است و معتقد است هر دو گزینه خطرناک است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سیدحسین موسویان پژوهشگر دانشگاه پرینستون و عضو اسبق گروه مذاکره کننده هسته ای کشورمان طی یاداشتی در  در میدل ایست آل گزینه های پیش روی ایران را برشمرده است که مشروح آن را از نظر می گذرانید:

عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران دردیدار با یک هیئت اروپایی گفت: " ما به اندازه کافی فرصت و زمان برای جبران تبعات خروج آمریکا از برجام ارائه کرده ایم و اکنون دیگر زمان عمل فرا رسیده است".

روایت‌های غلط
ترامپ با خروج از برجام و اتخاذ "استراتژی فشار حداکثری"، خصمانه ترین اقدامات آمریکا علیه ایران بعد ازانقلاب ۱۹۷۹ را کلید زده است.جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، گفته است که آمریکا در واکنش به رفتارهای نگران کننده ایران، در حال استقرار ناوگروه "یواس‌اس آبراهام لینکلن" و شماری بمب افکن به خاورمیانه است تا پیام روشنی برای ایران باشد که هر گونه حمله ای به منافع آمریکا یا متحدان این کشور با نیرویی بی‌امان روبرو خواهد شد.

 تام اودال و ریچارد دوربین دو سناتور ارشد آمریکا طی سرمقاله مشترکی در واشینگتن پست به کنگره آمریکا درمورد ادعاهای غلط دولت ترامپ درمورد اینکه ایران به تعهدات بین المللی خود عمل نکرده، هشدار دادند. آنها نوشتند که "سیاست دولت ترامپ درمورد ایران، برخاسته از خاکستر جنگی اشتباه علیه عراق، آمریکا را بسمت جنگ علیه ایران به قصد تغییر رژیم در تهران هدایت میکند". آقای ظریف وزیر خارجه ایران هم گفت هدف دولت ترامپ تسلیم نمودن ایران برای گفتگوست اما برنامه "تیم چهارنفره ب" متشکل از بولتون، بن سلمان، بن زائد و نتانیاهو علیه ایران، تغییر رژیم و تجزیه ایران است.

برجام پس از دوازده سال مذاکره ایران وشش قدرت جهانی به توافق رسید و شورای امنیت سازمان ملل طی قطعنامه ۲۲۳۱ تصویب کرد. با لغو برجام، نقض قطعنامه های آژانس بین المللی انرژی اتمی و قطعنامه سازمان ملل، آمریکا تنها عضو متخلفی است که علاوه بر نقض برجام، سپاه پاسداران ایران را درلیست گروههای تروریستی قرار داده و بدنبال قطع کامل صادرات نفت ایران است. به گفته کارشناسان برجسته آمریکا، با این اقدامات، دولت ترامپ درحال محاصره ایران است و نسخه جنگ غیرقانونی بوش علیه عراق رادنبال میکند.

قصور اروپا
تمام این حوادث در شرایطی رخ میدهد که ایران طبق قطعنامه سازمان ملل به تمام تعهدات برجامی خود عمل کرده و آژانس بین المللی انرژی اتمی که عالیترین مرجع برنامه هسته ای کشورهای عضو معاهده ان پی تی هم حد اقل ۱۴ بارانجام تعهدات ایران  را تایید کرده است. بعد از خروج آمریکا از برجام، اروپاییها قادر به انجام تعهدات خود نبوده اند به گونه ای که صادرات نفت ایران از ۲.۵ میلیون بشکه به کمتر از نصف رسیده است.رهبر معظم انقلاب، قبلا اعلام کرده بود که اگر ترامپ برجام را پاره کند، ما آن را آتش خواهیم زد. ایشان همچنین اخیرا اظهارداشت که اقدامات آمریکا و اسرائیل علیه ایران را آرایش جنگی توصیف و تاکید کرد که ملت ایران هم باید آرایش متناسب داشته باشد.

گزینه‌های ایران
با توجه به افزایش روزافزون تحریمها و فشارها و باتوجه به ضعف سایر قدرتهای جهانی در انجام تعهدات برجامی خود، صبر ایران رو به اتمام ودوگزینه در پیش رو دارد:
اول: خروج تدریجی از برجام
دوم: خروج فوری و همزمان از معاهده ان پی تی و برجام.

معاون وزیر خارجه ایران گفته که از حمایت سیاسی اروپا از برجام استقبال میکنیم اما این برای حفظ برجام کافی نیست. قرار است سه شنبه کارشناسان ایران و کشورهای ۱+۴ در بروکسل دیدار و تحریمهای آمریکا را مورد بحث قرار دهند. براساس بند ۲۶ و ۳۶ برجام، آمریکا و اروپا متعهدند که تحریمهای مرتبط با هسته ای را برداشته و تحریم جدیدی دراین زمینه اعمال نکنند درغیراینصورت ایران میتواند از تمام یا بخشی از برجام خارج شود.

این درست است که ایران باید اقدام متقابل متناسبی داشته باشد، اما گزینه خروج تدریجی از برجام موجب عواقب ذیل را خواهد شد.

عواقب مهم خروج از برجام
اول: بفرض خروج کامل ایران از برجام،آمریکا سعی خواهد کرد شش قطعنامه ماقبل قطعنامه ۲۲۳۱  که شامل تحریمهای اجماعی قدرتهای جهانی علیه ایران ، را احیاء وبرای تعلیق غنی سازی و آب سنگین ایران تلاش کند.

دوم: درغیاب قطعنامه ۲۲۳۱، محور آمریکا-اسرائیل تلاش خواهند کرد که  کلیت برنامه هسته ای ایران در قالب فصل هفت منشور سازمان ملل، بعنوان تهدید صلح و امنیت جهانی قلمدادشود.

سوم: چون ایران عضو معاهده ان پی تی است، آمریکا از این معاهده بعنوان ابزار استفاده و تلاش خواهد کرد  از طریق آژانس بین المللی فشارهای سنگین برای بازرسی های غیر معمول به ایران تحمیل شود. چنانچه ایران با بازرسی های مذکور مخالفت کند، آمریکا ادعاهای پوچ نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل را تبدیل به دستور کار آژانس نموده و تهران را متهم به تلاش برای ساخت بمب هسته ای خواهد نمود.

چهارم: باخروج از برجام، آمریکا سعی خواهد نمود که سایر قدرتهای جهانی را قانع کند که ایران معاهده ان پی تی را نقض کرده است.  لذا این سناریو یک برد برای "تیم چهارنفره ب" خواهد بود.

گزینه با قدرت چانه زنی بیشتر
گزینه دوم برای مقابله با اقدامات آمریکا این است که تهران طی یادداشت رسمی به شش کشور امضاء کننده برجام، دبیرکل سازمان ملل و مدیرکل آژانس ضمن دادن یک مهلت زمانی کوتاه، اعلام کند چناچه قدرتهای جهانی به تعهدات برجامی خود عمل نکنند، ایران از معاهده ان پی تی و برجام بطور همزمان خارج خواهد شد. آقای ظریف وزیرخارجه ایران گفت که درمقابله با تحریمهای آمریکا، گزینه های مختلف روی میز ایران است که خروج ایران از معاهده ان پی تی یکی از این هاست.

هردو گزینه پرخطرخواهد بود. احتمال تقابل نظامی درهردو گزینه وجود دارد. اما گزینه دوم موثرتر خواهد بود زیرا آمریکا نخواهند توانست از معاهده ان پی تی بعنوان یک ابزار قانونی برای اعمال فشار علیه ایران استفاده کنند بلکه قدرت چانه زنی ایران در مذاکرات بیش از گذشته افزایش خواهد یافت. آمریکا در موقعیتی قرار خواهد گرفت که متقاضی بازگشت ایران به معاهده ان پی تی و برجام باشد.  درخواستهای فعلی آمریکا هم فراتر از معاهده ان پی تی است و هم  فراتر از برجام. ایران باید آمریکا را به معاهده ان پی تی برگرداند و نه فراتر از آن.

۳۱۰۳۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1257173

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهدی CA ۲۱:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
    یعنی یه سنگی رو توی چاه انداختیم که تمام خردمندان کل تاریخ کشور رو هم که جمع کنیم بازم نمیتونیم درش بیاریم. انرژی هسته ای نیاز کشور نیست. نیاز کشور توسعه ی انرژی های خوشیدی و بادی هست که به برکت تحریم ها کاملا متوقف شده و نسل های بعدی برای این عقب افتادگی ما را لعنت خواهند کرد. بیاییم فرصت های توسعه را به پای انرژی هسته ای نسوزانیم.
    • حامد US ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
      43 23
      مشکل انرژی هسته ای نیست. مشکل منطقه مهمیه که داخلش قرار گرفتیم. در صورتی که این موانع در برابر ایران نباشد خیلی زود کشور به قدرت برتر جهانی تبدیل خواهد شد و این برای آمریکا خطرناک و حتی برای روسیه و چین هم غیر قابل قبول خواهد بود.
  • IR ۲۱:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
    43 6
    حرف حق رو زده
  • IR ۲۱:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
    بدجور موندین توش نه؟ وقتی که ترامپ بدون تحریم و این اوصاف التماس میکرد برای مذاکره طاقچه بالا گذاشتین. حالا که دارین پرس میشین و میشیم افتادین به دست و پا از نوع ذلیلش. پا میشین میرین نیویورک پیشنهاد تبادل زندانی میدین که اونام با تحقیر جواب "نه" رو میچسبونن رو پیشانی ماه تابان و بر میگردونن خونه. اخه تا کی کاری رو که باید اول بکنید آخر میکنید و کاری را که باید آخر بکنید همان اول بی فکر انجام میدین؟ تا کی؟ دقیقا میشه یه زمانی رو مشخص کنید ما هم تکلیفمون رو با باقی عمرمون بدونیم؟ 5 سال؟ 10 سال؟ 15 سال ؟
    • رضا IR ۲۲:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
      47 37
      آقای متخصص روابط بین الملل وقتی کسی زیر قولش میزنه از کجا معلوم تقاضای مذاکره اش راست باشه در ضمن 12 پیش شرط برای مذاکره گذاشت دیدی که کره شمالی هم از مذاکره پشیمون شد چون گفت همه تاسیسات را جمع کن تا تحریم ها را برداریم ترامپ یک زور گوی غیر قابل اطمینان است که همه کشورها بخاطر منافع شان کوتاه میایند ولی چنانچه ما کوتاه بیاییم مطمین باشید قافیه را باختیم.
    • IR ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
      8 24
      تو باید رئیس جمهور میشدی .... حقتو خوردن .
    • IR ۰۳:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۰
      0 0
      حالا که همه کارشناس سیاسی شدن چرا من نباشم کارشناس خبره جواب می دهد ؛ شما اصلا از پشت پرده خبر ندارید الکی نطر ندید ترامپ با شعار پاره کردن برجام اومد بالا و این قول رو با اسرائیل داد فقط دنبال مذاکره بود تا با کمترین هزینه از برجام خارج و برجام ۲ رو تصویب کنه که یعنی ایران سرتا پا تسلیم و بعد کوچکترین اعتراض در اینده تحریم و جنگ ، شما مطمین باشید تا ابد تحریم از ایران تحت هر شرایطی برداشته نمیشه و احتمال جنگ هم هست مگر در دو حالت یا تغییر نظام جمهوری اسلامی یا تغییر نظام حاکمه ایالات متحده بطور اساسی والسلام ، دکتر مصدق بارها برای ملی کردن نفت جلوی آمریکا و انگلیس خم و راست شد ولی باز راصی نشدند و با کودتا کنارش زدند بالاتر از مصدق سراغ داری ؟
  • GB ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
    7 38
    عهد نامه برجام چای از افتخارات ظریف
  • سیا IR ۰۳:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    71 9
    از صمیم قلب برای ترامپ طول عمر باعزت و پیروزی در دور دوم ریاست جمهوری آرزو میکنم
  • IR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    43 6
    حالا این تندروها بازهم میگن بین اوباما و ترامپ هیچ فرقی نیست البته خوشا سنگ پا
    • بی خبر IR ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
      8 19
      سلام داداش لطفا شما تفاوت این دو را بگویید یکی را من میگم اون اولی معتقد به شکار دسته جمعی بود این یکی تک خوره در هرصورت جلوی گرگ هرچی تعظیم کنی آخرش تیکه پاره شدنه عیب امثال شما اینکه فکر می کنید اگر به امریکا روی خوش نشون بدی کاریت نداره در حالیکه اون گرگه و گرگ تا گلوی شکار را پاره نکنه دست بردار نیست جنگ خوب نیست به هیچ وجه ولی اگر قرار باشه به ما زور بگن می جنگیم .
    • IR ۲۱:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
      8 5
      کاربری"بی خبر"از طرف خودت حرف بزن نه ما
  • IR ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    15 40
    یا این حساب برجام اگر از اول نمی بود الان خیلی راحت بودیم و خروج ایران از برجام و یا عدم خروج هیچ توفیری به حال ما نخواهد داشت . مذاکره با امریکا از صفر تا صدش خیری برای ما نداشت و نخواهد داشت . الان بهترین گزینه اقداماتی از قبیل مانور روی اعماق تنگه هرمز و فشار دادن سایر گلوگاه ها برای تامین منافع اقتصادی کشور هست . ترس از امریکا ما را به جایی نخواهد رساند جناب موسویان .
  • بی خبر IR ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    4 7
    سلام ایشون همان شخصی است که باد غبغب انداخته بود و م گفت در برجان ایران پیورز شده و آمریکا را که مخافین گرگ می نامند اصلاح طلبان این گراگ را رام کرده اند زهی خیال باطل فیالحال هم که در نظرات کارشناسی آبکی خود به دشمن کد می دهند یک نفر به ایشان بگویید اصلا برجام بخاطر همین تهمت ها شروع و کلید خورد لطفا ایشان نظر ندهند بهتراست مانند حسن کذاب و جهانگیری.
  • حسین IR ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۸
    3 0
    بحث اصلی مشکل با اسراییل والسلام
  • IR ۰۳:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۰
    0 0
    کارشناس خبره تر از موسویان ؛ مشکل اصلی نه بمب اتم هست نه برنامه موشکی هست نه حمایت از گروه های شبه نظامی هست و نه حقوق بشر مشکل اصلی این شعار نظام جمهوری اسلامی هست ؛ مرگ بر اسرائیل ، مرگ بر آمریکا ، نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی ، اسرائیل باید از صفحه روزگار حذف شود ... دوستان دنیا رو پشت پرده یهودیان میچرخونن همونایی که جنگ جهانی دوم رو راه انداختند و آلمان رو به موش تا ابد تبدیل کردند بنابراین یهودیان دارن تاوان شعار ما برای مرگ اونها رو از ما میگیرن برای حل مشکلات فقط یه چشمک کوچولو به اسرائیل کار رو تموم میکنه ولی تو قاموس نظام ما نمیگنجه پس دو راه کلا داریم یا اینقدر قوی بشیم که این مسیر رو ادامه بدیم یا به ۴۰ سال قبل برگردیم و کلا ساختار نظام عوض بشه که متاسفانه اغلب مردم طرفدار گزینه دوم هستند