۳ نفر
۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۴:۵۰

ایسنا نوشت: پژوهشگران سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی با بررسی وضعیت آلودگی نیترات سیب‌زمینی مراکز اصلی تولید و نیز میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران، عنوان کردند که میزان نیترات سیب‌زمینی‌های تولیدی کشور در محدوده‌ میانگین جهانی قرار دارد و ۳۰ درصد از نمونه‌های بررسی شده، از حد مجاز برخی کشورهای اروپایی بالاتر است.

حدود ۸۰ درصد از جو کره زمین از «نیتروژن» تشکیل شده و تمام موجودات زنده برای ادامه حیات به آن احتیاج دارند. ولی گیاهان و جانوران به طور مستقیم قادر به استفاده از نیتروژن نیستند. گیاهان با کمک باکتری‌های موجود در خاک، نیتروژن را به شکل «نیترات» جذب می‌کنند. میزان نیتروژن در بیشتر خاک‌های ایران، کم است برای همین مصرف کودهای نیتروژن در کشت محصولات زراعی مثل سیب‌زمینی توصیه می‌شود.

نیترات در گیاهان به طور طبیعی در ساقه و برگ ذخیره می‌شود. ولی در صورتی که کود نیترات در زمان مناسب استفاده نشود، نیترات در میوه گیاه تجمع می‌کند. گیاهانی مثل سیب‌زمینی، بادمجان، گوجه‌فرنگی، گندم، برنج، کاهو، انواع کلم و… نیترات بیشتری در خود ذخیره می‌کنند. عواملی مانند محیط، دوره نوری و حرارت، PH، شدت نور، مقدار آب محیط، مقدار و نوع کود مصرفی و.... نیز بر میزان تجمع نیترات در گیاه، مؤثر هستند.

تجمع نیترات به طور معمول برای گیاه مشکلی ایجاد نمی‌کند اما برای انسان و حیواناتی که از سبزی‌ها و گیاهان حاوی مقادیر بالای نیترات تغذیه می‌کنند، عوارضی مثل نوعی کم‌خونی (مت‌هموگلوبینمیا) و سرطان‌های گوارشی ایجاد می‌کند.

در مورد آلودگی محصولات غذایی ایران با نیترات، اطلاعات کمی وجود دارد. به همین دلیل دکتر مژگان یگانه و دکتر کامبیز بازرگان؛ اساتید سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی، به همراه همکارانشان وضعیت آلودگی نیترات را در محصول سیب‌زمینی مراکز اصلی تولید و نیز میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران، مورد بررسی قرار دادند.

به منظور تعیین وضعیت نیترات در سیب‌زمینی‌های مصرفی، در طول مدت یک سال، هر هفته نمونه‌هایی به طور مستقیم از میدان مرکزی میوه و تره‌بار شهر تهران تهیه شد و اطلاعات آن‌ها (مبدأ تولید، تازه یا انباری بودن و رقم) از طریق پرسش‌نامه‌هایی جمع‌آوری شد.

همچنین به منظور تعیین وضعیت نیترات در سیب‌زمینی‌های تولیدی، از مزارعی که در مناطق عمده تولید سیب زمینی وجود داشتند، نیز نمونه‌برداری انجام شد. نمونه برداری در ۹ استان اصفهان، چهار محال بختیاری، همدان، آذربایجان شرقی، اردبیل، تهران، کرمان (جیرفت و کهنوج)، خوزستان (دزفول) و فارس انجام گرفت.

میانگین جهانی میزان نیترات در سیب‌زمینی، بین ۱۰.۲ تا ۵۲۴ میلی‌گرم در هر کیلوگرم وزن سیب‌زمینی است. نتایج این پژوهش نشان داد که محتوای نیترات در سیب‌زمینی‌های تولیدی کشور نیز در محدوده‌ی جهانی قرار دارد.

حد مجاز نیترات در برخی کشورهای اروپایی ۲۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم عنوان شده است. بر اساس نتایج این تحقیق، ۳۰ درصد از نمونه‌های بررسی شده از این حد مجاز بالاتر هستند.

در بررسی‌های داخلی حد مجاز نیترات در سیب‌زمینی متفاوت و گاهی متناقض هستند، به همین خاطر پژوهشگران این تحقیق حد مجاز ۲۴۶ میلی‌گرم بر کیلوگرم را برای ایران پیشنهاد کردند. بر همین اساس مشخص شد که غلظت نیترات ۲۰ درصد از نمونه‌ها، بیش از حد مجاز است.

در این پژوهش مشخص شد که سیب‌زمینی‌های مناطق مختلف، آلودگی نیترات متفاوتی دارند و بیشترین درصد سیب‌زمینی آلوده، متعلق به مزارع «جیرفت» با ۵۰ درصد نمونه بالای ۲۰۰ میلی‌گرم نیترات (بر حسب وزن سیب‌زمینی) است.

همچنین میانگین غلظت نیترات در سیب‌زمینی‌های برداشت شده در بهار و تابستان، نسبت به پاییز و زمستان بیشتر بود. می‌توان نتیجه گرفت که فصل برداشت نیز می‌تواند بر میزان نیترات سیب‌زمینی‌ها، مؤثر باشد.

پژوهشگران این تحقیق پیشنهاد کردند که برای یافتن دلایل تجمع نیترات در سیب‌زمینی و راه‌های کاهش آن، در مناطقی که احتمال آلودگی با نیترات بیشتر است، مطالعات بیشتری انجام گیرد.

نتایج این پژوهش در فصل‌نامه «پژوهش‌های خاک» وابسته به مؤسسه تحقیقات خاک و آب، به چاپ رسیده است.

5656

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1253935

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۸
    0 0
    آيا در ايران استانداردي براي ميزان نيترات وجود ندارد؟
    • IR ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
      0 0
      وجود دارد اما زدن بیش از حد سموم به سیب زمینی باعث می شه تا وزنی به اندازه نیم کیلو پیدا کنه
  • IR ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    0 0
    نیترات یعنی سرطان
  • IR ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    0 0
    گوشه جاده ها دیدید یک گونی سیب زمینی رو 5 هزار تومن می دهند؟ دلیلیش اینه که نیترات بیش از اندازه داره. نخرید
    • IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
      0 0
      اره منم دیدم همیشه می گفتم چرا ارزون می دهند ولی هیچ کس هم نمی خره
  • IR ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    1 0
    خیلی از چیپس هایی که درست می کنند از همین سیب زمینیهای نیترات دار هست. نخرید . نخورید خواهشا
  • IR ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    0 0
    یه گزارش تلویزیون نشون داد کشورهای دوست و برادر هم فهمیدن ما نیترات وارد سیب زمینی بیش از حد می کنیم، دیگه نمی خرند/
    • IR ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
      0 0
      اتفاقا تقصیر اونهاست و حرص و طمع صادرکننده
  • IR ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    1 0
    کلا سیب زمینی گوجه خیار پیاز هر چی ریزتر باشه نیترات کمتری داره
    • IR ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
      0 0
      موافقم
  • IR ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    0 0
    مجوز فروش رو نباید صادر کنند
  • IR ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    0 0
    سیب زمینی و چیپس برای قلب خوب نیست
    • IR ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
      0 0
      چیپس واقعا مضر هست هم به خاطر سیب زمینی و هم به خاطر روغن با ترانس بالا
  • IR ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    0 0
    بالا و کم بودن نیترات به دلیل منطقه و مکان نیست بلکه به کشاورز ربط داره که وارد خاک می کنه نیترات و
  • IR ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    0 0
    بهتره بیشتر اطلاع رسانی کنید در این رابطه
  • IR ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    0 0
    سیب زمینی نخوردید
    • IR ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
      0 0
      چی بخوریم گوشت نخوریم سیب زمینی هم نخوریم؟
  • IR ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    0 0
    محصولات کشاورزی با دلیل سموم بیش از اندازه قابل خوردن نیستن
  • IR ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    0 0
    تقصیر کشاورزی است که سموم وارد زمین می کنه و خاک و از بین می بره
  • IR ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    0 0
    در ایران استاندارد هست و لی اجرا نمی کنند
  • IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    0 0
    چیپس و پفک بدبخت کرده مردمو