اگر در طول 30 سال گذشته با خط رگرسیون رابطه بین طلا و دلار را ارزیابی کنید، متوجه خواهید شد همیشه بین دلار و طلا رابطه مستقیمی وجود داشته است. هر زمان قیمت طلا گران شده به تناسب آن قیمت دلار هم افزایش یافته است.
این مساله هم نشات گرفته از این موضوع است که هر وقت افراد مقداری طلا داشتندو فقیمت آن در بازار به سمت افزایش حرکت کرد آن را با دلار معامله کردند. در نتیجه چنین اقدامی قیمت طلا و دلار روند افزایشی را طی خواهد کرد. بر این اساس افزایش نرخ دلار پس افزایش قیمت طلا موضوع عجیبی نیست.
افرادبخاطر سودی بیشتر با گرانی طلا به سمت معامله دلار می روند. اتفاقی که در چند روز اخیر در بازار ارز کشور رخ داده است در حال حاضر هم افزایش نرخ دلار در کشور عاملی جز رشد قیمت طلا ندارد و عوامل دیگر در این زمینه بی تاثیرند. طبیعی است وقتی قیمت طلا کاهش یابد نر خ دلار هم از تب و تاب می افتد. البته به شرط انکه با ارزانی نرخ طلا عوامل تاثیر گذار دیگر هم تغییر نکنند.
البته توجه داشته باشیم اگرعواملی چون مالیات بر واردات و یا تعرفه های وارداتی بالا و پایین شوند بر نرخ دلار تاثیر میگذارد. پس افزایش نرخ دلار در این روزها توجیه دارد و با رشد قیمت طلا بطور طبیعی نرخ دلار هم افزایش یافته است. این رابطه سالهاست که میان نرخ طلا و ارز در ایران وجود داشته است و پدیده تازه یی نیست که بخواهیم عوامل جدیدی هم در آن به بازی بگیریم. در مقابل نباید توقع داشته باشیم سیاست دولت در نرخ ارز تغییر کند. در تمام دنیا رسم است که با مدیریت شناور نرخ ارز را در بازار کنترل کنند. همه دولتها از همین روش استفاده می کنند. به طور مثال وقتی در آمریکا نرخ دلار بالا می رود دولت برای کنترل نرخ دلار سعی می کند صادرات و واردات را کنترل کند تا صدمه چندانی به اقتصاد ان کشور وارد نشود. با توجه اینکه در کشوری مانند ایران تنها 10 درصد معاملات ارز در اختیار دولت است و 90 درصد دربازار آزاد انجام می گیرد طبیعی است افزایش قیمت طلا بر قیمت دلار تاثیر مستقیم داشته باشد. حال کنترل این وضعیت با مدیریت شناور نرخ ارز امکان پذیر است. دیگر دولت است با مدیریت صادرات و واردات این وضعیت را به نفع خود تغییر می دهد. تمام کشورهای جهان از امر تبعیت می کنند.
رئیس شورای رقابت و مرکز ملی رقابت
نظر شما