عصر ایران : ترکیه نگران مسابقه تسلیحاتی شکل گرفته در منطقه خاورمیانه است و معتقد است که خریدهای کلان تسلیحاتی کشورهای عربی منطقه خلیج فارس نه تنها کمکی به ثبات منطقه نمی کند ، بلکه با تشدید رقابت تسلیحاتی ، ثبات این منطقه از جهان را تهدید می کند .

پروفسور " مصطفی  کیباراوغلو " سفیر سابق ترکیه و کارشناس مسایل خلع سلاح  و استاد دانشگاه "بیلکنت " آنکارا در تشریح نظر ترکیه درباره خریدهای کلان تسلیحاتی عربستان سعودی ، امارات و دیگر کشورهای عربی منطقه می گوید که مسابقه تسلیحاتی در منطقه خاورمیانه به غیر از آنکه جیب شرکت های تسلیحاتی آمریکا را پر کند ، تاثیری در صلح و ثبات منطقه نخواهد داشت .

وی در مصاحبه  با روزنامه " زمان " ( ارگان حزب حاکم ترکیه ) با اشاره به این مطلب می گوید : "  اوباما مرد باهوشی  است و از نظر من وی به هیچ وجه حاضر نخواهد شد قبل از انتخابات میان دوره ای کنگره در نوامبر سال جاری میلادی ( آبانماه 1389) به ایران حمله کند .

پرفسور کیباراوغلو با اشاره به اینکه از نظر او خریدهای کلان تسلیحاتی کشورهای عربی ، دولت آنکارا را به مقابله به مثل سریع و افزایش هزینه های نظامی وادار نخواهد کرد ، می افزاید : " ترکیه خریدهای کلان تسلیحاتی عربستان از آمریکا را در کوتاه مدت تهدیدی علیه خود نمی داند ، اما اگر مسابقه تسلیحاتی در منطقه ادامه یابد ، ترکیه نیز ممکن است در میان مدت و بلند مدت هزینه های نظامی خود را افزایش دهد .

گفتنی است اخیرا روزنامه فایننشال تایمز بریتانیا با انتشار گزارشی از خریدهای کلان تسلیحاتی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از آمریکا و برخی دیگر از کشورهای غربی نوشت که این کشورها در نظر دارند در سال های آتی بیش از 123 میلیارد دلار در این زمینه هزینه کنند که تنها بیش از 60 میلیارد دلار آن بسته تسلیحاتی است که قرار است آمریکا طی 10 سال آینده به عربستان بفروشد .

این دیپلمات سابق ترکیه با اشاره به اینکه خرید های کلان تسلیحاتی عربستان و دیگر کشورهای عربی منطقه خلیج فارس در ظاهر به بهانه مقابله با ایران اتمی انجام می شود ،افزود: این خریدهای کلان تسلیحاتی نه تنها کمکی به صلح و امنیت پایدار در منطقه نمی کند بلکه بر عکس  ایران را از میز مذاکرات هسته ای دور کرده و احتمال توافق ایران با غرب بر سر موضوع هسته ای را نا ممکن تر می کند .

این دیپلمات سابق ترک با رد این فرضیه که عربستان به دلیل تهدیدات ناشی از ایران این خریدهای کلان تسلیحاتی را انجام می دهد گفت که دولت ریاض ایران را بهانه قرار داده ، وگرنه آنها می خواهند خود را از نظر نظامی قوی کنند و این ربطی به تهدید ناشی از ایران ندارد .

کیبار اوغلو همچنین با اشاره به شکست توافق سه جانبه ایران ، ترکیه و برزیل در تهران ( که به موجب آن قرار بود ایران اورانیوم غنی شده زیر 5 درصد  را به ترکیه بفرستد و مابه ازای آن سوخت غنی شده 20 درصد دریافت کند) ، افزود که علت شکست آن طرح کارشکنی های هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا بود چرا که  وی نامزد رقیب اوباما در دوران انتخابات درون حزبی دموکرات ها بود و با توجه به حسادتی که نسبت به اوباما داشت ، نمی خواست وعده او مبنی بر حل مسالمت آمیز بحران اتمی ایران محقق شود .

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 95476

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =