با وجود پایان یافتن تعطیلات بازار تهران همچنان در تعطیلی به سر می برد.

 محمد هیرادحاتمی: بازار تهران آرامش ندارد. گروه وسیعی از بازاریان تهران در واکنش به رویکرد مالیاتی دولت سیاست قهر پیش گرفته اند تا قصه بازار و اعتراض آنان بار دیگر دربرگ های تاریخ ایران به ثبت برسد. بر اساس اخبار انتشار یافته تا لحظه انتشار این گزارش با وجود پایان یافتن تعطیلات 4 روزه پایتخت، بازار تهران هنوز هم در تعطیلی به سر می برد. گزارش های میدانی حاکی از آن است که از 4 سوی بزرگ تا 4 سوی کوچک یا به عبارتی دیگر حد فاصل سبزه میدان تا خود بازار تهران غرق در تعطیلی است و فقط برخی از واحد های صنفی حاشیه این مسیر مشغول به فعالیت هستند.

« برای خرید و فروش به بازار نیامده ایم فقط آمدیم تا به کار هامان برسیم. به هر حال دفتر کارمان است. » یکی از فعالان بازار علت حضور خود در بازار به این شکل توضیح داد تا نمایان شود بازار تهران روز سه شنبه تعطیل خواهد بود.  گفتنی است بازاریان در واحد های صنفی خود روز سه شنبه در واحد های صنفی خود حضور یافته اند اما خرید و فروشی را انجام نمی دهند و فقط با تلفن به پیگیری امور خود فعالند تا به این شکل بانگ اعتراض خود را به گوش دولتمردان برسانند. راسته پارچه فروشان نیز که در میان نخستین گروه اعتراض کنندگان به رویکرد مالیاتی دولت قرار داشتند همچنان  یکی از اصلی ترین حلقه اعتراض به دولت را به خود اختصاص داده اند. علی.م که پدرش از شناخته شده ترین تجار پارچه ایران است و خود نیز در کنار پدر راه  تجارت پیش گرفته است ضمن تاکید بر این امر که بازار پارچه تا مشخص نشدن تکلیف مالیات تعطیل است، می گوید: « بازار پارچه که تعطیله. دامنه اعتراض همچنان ادامه داره. »

 شنیده ها در بازار تهران همچنین حکایت از این دارد که اعتراض به رویکرد مالیاتی که از هفته گذشته آغاز شده است  و در روز میانی هفته جاری وارد فاز تازه ای شده است، همچنان ادامه خواهد داشت چرا که در اقدامی تازه برخی بازاریان تصمیم به قطع برق یکی از راسته های معروف بازار تهران گرفته اند تا اعتراض خود را نمایان تر کنند. 

اینکه قصه اعتراض بازاریان به این شکل به رویکرد مالیاتی دولت تا کی ادامه خواهد پیدا کرد مشخص نیست اما آغاز این قصه را باید از حدود دو هفته پیش دانست. بازاریان در حال حاضر به رویکردی اعتراض می کنند که کم تر از پانزده روز پیش نماینده آنان به عنوان رییس شورای اصناف بر سر آن با دولتمردان به توافق رسیده بود و در آن زمان نیز هیچ گونه صدای اعتراضی از اردوگاه آنان گوش جامعه را پر نکرد.

در حالی که رییس شورای اصناف به توافق مالیاتی لازم با مسئولان ذیربط دست پیدا کرده بود، نایب رییس نخست پارلمان صنفی کشور نخستین فردی بود که از اقدامات یکجانبه سازمان امور مالیاتی انتقاد کرد: « آن زمان که دولت و سازمان امور مالیاتی خود، مالیات‌ها را وصول می‌کردند، سالانه هشت تا 10 درصد مالیات تعیین می‌کردند و با اتحادیه‌ها به توافق می‌رسیدند ولی اکنون با اعلام اخذ مالیات 75 تا 80 درصدی به مجامع استان‌ها، یک شوک ناگهانی را به اصناف تحمیل کرده‌اند. »

هنوز زمان زیادی از این اظهارات جلال الدین شکریه نگذشته بود که رییس شورای اصناف کشور نیز  وارد میدان شد و لب به اعتراض گشود: «  زمانی که به ما اعلام کردند مالیات سال 87 اصناف افزایش یافته است، سوال کردیم که این رقم چه‌قدر است؟ ‌به ما گفتند: 75 درصد و وقتی پرسیدیم که چند درصد این مالیات مربوط به غیر اصناف است؟ اعلام کردند 15 درصد که آن هم شامل حال پزشکان، داروخانه‌ها، وکلا و شرکت‌های حمل و نقل است.  »

قاسم نوده فراهانی، رییس شورای اصناف کشور با وجود انتقاد هایی که رویکر مالیاتی دولت داشت عنوان کرد امسال چه توافق بشود، چه نشود، اصناف مالیات خود را طبق برنامه و بر اساس اظهارنامه‌های مالیاتی خود می‌پردازند وهر مؤدی هم موظف است طبق قانون اظهارنامه‌اش را تا پایان تیرماه 89 ارائه دهد.

این قصه در فصل های کوتاه ادامه پیدا کرد به طوریکه در نخستین روز پس از اعتراض اصناف به رویکرد ما لیاتی دولت  سر پرست معاونت توسعه بازرگانی داخلی وزارت بازرگانی افزایش 70 درصدی مالیات اصناف را منتفی اعلام کرد و پس از آن تهران به تعطیلات رفت.

خبر توافق بر سر مالیات اصناف در حالی پیش از تعطیلات هفته گذشته تهران بر روی خروجی خبرگزاریها قرار گرفت که در نخستین روز های هفته جاری اخبار منتشر شده از بازار تهران حاکی از تعطیلی بزرگ ترین مرکز تجاری ایران داشت. زمانی می توان به واقعیت این موضوع پی برد که وزیر بازرگانی برای رفع مشکل مالیاتی اصناف به شخصه وارد میدان شد و  در روز دو شنبه هفته جاری دستور داد تا در محل این وزارتخانه با حضور نمایندگان وزارت بازرگانی، سازمان امور مالیاتی، شورای اصناف، سازمان های صنفی کشور و جامعه اسلامی اصناف و بازاریان تهران تشکیل شود.

این جلسه  که  درست در روزی که از سوی دولت روز تعطیل عنوان شده بود حدود 5 ساعت به طول انجامید در نهایت توافقی را به همراه داشت مبنی بر اینکه میزان مالیات اصناف نسبت به مالیات قطعی سال 87 به میزان 15 درصد افزایش پیدا کند.  

این توافق نیز پایان قصه اعتراض بازاریان به رویکرد مالیاتی اصناف نبود چه آنکه درست یک روز پس از این توافق بازار تهران همچنان در تعطیلی به سر می برد و حتی دامنه اعتراض نیز همانطور که به آن اشاره شد افزایش پیدا کرده است.

بر این اساس به نظر می رسد، بازار تهران اساسا با توافق ها شورای اصناف به مواجهه برخواسته است. گمانه ای که شائبه سیاسی بودن تحرکات اخیر بازار را تقویت می کند. در این صورت بار دیگر بازخوانی ریشه اختلاف انجمن اسلامی بازار با شورای اصناف که از سوی برخی بازاریان کهنه کار متهم به دولتی بودن می شود، بر مساله این روزهای بازار غلبه می کند. ریشه ای که از کاهش سهم دهی دولت به تشکل های ریشه دار اصولگرایان در بازار حکایت دارد. 

اما یکی از فعالان شناخته شده بازار که نخواست نامش فاش شود، این اعتراض را فارغ از دخالت رویکرد سیاسی می داند و می گوید: « بازار دست به یک اعتراض صنفی زده است و اصلا زمینه سیاسی برای این موضوع وجود ندارد. » او اعتقاد دارد اصناف و بازاریان به دلیل اینکه در دوره رکود سنگین اقتصادی،  فعالیت خاصی انجام نداده اند، نمی توانند با این رویکرد مالیاتی دولت کنار بیایند.  این فعال بازار می گوید تطیلی بازار در اعتراض به رویکرد مالیاتی دولت است و مسئولان مالیاتی باید بپذیرند که بازاریان باید متناسب با عملکردشان مالیات پرداخت کنند.

بازاریان رویکردی را اتخاذ کرده اند که کم تر از دوسال پیش نیز توسط آنان و در واکنش به طرح مالیات بر ارزش افزوده صورت پذیرفته بود و در نهایت رییس دولت را مجاب کردند تا اجرای این طرح را به تعویق بیاندازد. سابقه چنین مواجه هایی میان بازار و دولت بیانگر این است که غالبا دولت عقب نشینی کرده تا بازاریان پیروز میدان نام بگیرند.

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 75091

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 32
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۱:۵۴ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    1 0
    حق دارندبندگان خدا كه صرفا بادلالي حداقل 10 برابر يك كارمند باتحصيلات عالي دانشگاهاي رسمي ودولتي درآمد دارند وماليات نيز قبل از پرداخت حقوق ازآنان كسر مي گردد طفلان معصوم بازاريان چكار كنند كه ازآنان ماليات اخذ نمي شود!!
  • بدون نام US ۱۲:۱۶ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 0
    بازم خدا به داد مارسید این مالیات همش روی ما مصرف کننده ها میره.با این حقوق کم.
  • بدون نام US ۱۲:۲۱ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 0
    من فکر میکردم فقط در المان فرانسه یا ...این جور چیزا هست.
  • ارمغاني IR ۱۲:۴۱ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 0
    گناه دارد از اينها ماليات بگيرند ماليات براي بدبختهاي مانند كارگر وكارمند است كه با مشقت زندگي ميكنند وهر ماهه از حقوق شان ماليات كسر شود ولي از بازاريان كه در آمد ماهيانه چند ميليوني ناچيز دارند نبايد ماليات كسر شود انصاف خوب چيزي است كه بازاريان از آن محرومند؟!!!
  • بدون نام IR ۱۲:۴۱ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 3
    تو این مملکت فقط کارمند جماعت قبل از دریافت حقوق مالیاتش را می ده،بازاریها و کسانی که کار ازاد دارند اونهم با درآمدهای بالا چیکار به مالیات دارند!!!!
  • بدون نام IR ۱۲:۴۲ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 0
    آقای بدون نام شما یعد از 30 سال همان شعارهای کمونیستی اول انقلاب را تکرار میکنید.
  • بدون نام DE ۱۳:۲۳ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 0
    در این اقتصاد خراب ۵ درصد مالیات هم زیاد است
  • رضا IR ۱۳:۲۸ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 0
    مساله جالب اینکه بازاریان می خواهند خود مالیات خود را تعیین کنند آن هم مالیات سال 88 را که انشالله سال بعد بدهند
  • علي IR ۱۳:۲۹ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 0
    اقايون بي انصافي نكنيد ،بنده هم كارمند هستم ولي توجه داشته باشيد هر كاري قاعده دارد نمي شود يكشبه 75 درصد افزايش ماليات داد.
  • بدون نام IR ۱۳:۴۸ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 0
    من خودم پسر یک بازاری هستم. به نظر نمی رسه تعطیلی بازار اعتراض صنفی باشه و دلایلش رو باید در تاریخ جست و جو کرد
  • بدون نام IR ۱۳:۴۹ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 0
    پس با این اوصاف کارمندان هم باید سرکار ندروند تا مالیاتشان کم شود. چرا بازاریان عادت به زورگفتن دارند؟
  • محمد زرین IR ۱۴:۰۸ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 0
    واقعا حرف دوست فوق شرم آور است. مثلا کاسب هایی که من در صنف چوب میشناسم نه آنچنان درآمد دارند و نه از مالیات معاف هستند.
  • بدون نام IR ۱۴:۲۸ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 0
    ظاهرا برخی تمایل دارند به بهانه حمایت از کارمندان مردم را رو در روی هم قرار دهند
  • بدون نام IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 0
    مگه پای پول بیاد وسط بازاریا اعتصاب کنن
  • بدون نام IR ۱۴:۵۴ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 10
    ازبازاری جماعت هرچه بگیرندازجیب مصرف کننده خارج میشه
  • بدون نام IR ۱۴:۵۵ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 10
    عجب!!!! من تا حالا فکر می کردم مالیات فقط واسه کارمندا و کارگراست.
  • بدون نام IR ۱۴:۵۹ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 10
    عزیزانی که نظر دادند توجه نکردند که مالیات درصدیه!یعنی هر چی درآمد بیشتر باشه،مقدار (نه درصد) مالیات طرف هم بیشتر میشه!نه اینکه یکی 10 میلیون درآمد داره،یکی دیگه هم 1 میلیون بعدش مثلن از جفتشون 100 هزار تومان بگیرن!!!!
  • بدون نام IR ۱۵:۱۵ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 10
    انشاال... به توافق می رسند کمبود بودجه راهم کارمندان وکارگران جبران می کنند7
  • بدون نام IR ۱۵:۲۱ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    0 8
    شما فکر می کنید مالیات این قشر بالا بره از جیب خودشون پرداخت می کنند؟ نخیر قیمت ها رو جوری بالا می برند که از جیب همون کارمندای مالیات بده دربیاد و بره تو جیب دولت...
  • بدون نام IR ۱۵:۳۷ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    8 0
    ببخشید دوست عزیز بخدا ما هم مالیات میدیم اما مساله اینه که با درامد کم امسال این افزایش مالیات غیر قابل پرداخته من از اول 20 سال پیش که کارگاهم را باز کردم تا حالا همیشه مالیات دادم چرا کارمندا فکر میکنن همه شغلهای ازاد یعنی پول چاپ زدن ماهم مشکلات خاص خودمون را داریم شما می دونین یکی سرمایه 4 سالتونو ببره یعنی چی؟؟؟؟؟؟
  • بدون نام IR ۱۷:۱۲ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    5 0
    چرا همه نظرات اينجا ضد بازاري هاست؟
  • بدون نام IR ۱۸:۳۷ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    5 0
    من بچه یکی از همون آقایونی هستم که به قول شما شغلشون آزاده و پول پارو می کنه. خبر از دل ما ندارید که همه زندگیمون سرمایه کارمونه و هر بار که اوضاع بازار به هم می خوره اولین بدهیی که باید پرداخت بکنیم و خیلی هم سنگینتر از اون چیزیه که شما فکر می کنیدهمین مالیاته. تو ایران ما اوضاع هر کسی که خراب باشه اوضاع کارمندامون بد نیست. حداقل سر ماه یه حقوق مشخصی دارن.
  • بدون نام IR ۱۸:۴۵ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    3 0
    ان شاالله ازتون می گیرند این مالیات رو ای مستضعفین جامعه
  • بدون نام IR ۱۸:۴۷ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    3 0
    حالا سیما یه گزارش میده بیرون که مردم در حال خرید آنچنانیند
  • بدون نام US ۲۲:۲۰ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۲
    4 0
    كاشكي بعضي دوستان قبل از نظر دادن كمي فكر كنن! وقتي قدرت مالي مردم كم باشه و قدرت خريدشون پايين باشه.. بازار هم به هم ميريزه... الان حدود 2 ساله اوضاع بازار افتضاحه... من خودم مانتو زنانه ميفروشم... تا به حال 2 - 3 ماه اجاره رو از جيب داديم... خيلي زور بزنيم 400 - 500 ته برج ميمونه واسمون... خبري هم كه از ديگر صنف ها دارم همينجوريه... تمام بازاري ها دارن زمين ميخورن...
  • آرش IR ۰۳:۲۶ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۳
    3 0
    تو اين موضوع حق با دولته...بنده به عنوان يه كارمند ساده ميانگين هر ماه 70 هزار تومان ماليات ميدم يعني ساليانه 840 هزار تومان ...اونوقت يه بازاري فعال با درآمد روزانه 4 ميليون ميشناسم كه اندازه من ماليات نميده حالا ماليات كجاميره و چي ميشه بماند ولي اين انصاف نيست..
  • بدون نام CA ۰۳:۳۹ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۳
    2 1
    لاقل کارمندا میدونن که سر برج حقوق مشخصی رو میگیرن 6 ماهه از جیب داریم میخوریم ملیات بر درامد که هیچ مالیات بر درنیامد هم دارن ازمون میگیرن
  • کارمند IR ۰۶:۵۱ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۳
    1 2
    بابا بی خیال ما کارمندا داریم مالیات می دیم و خواهشن از بازاریها مالیات نگیرید چون ما مجبوریم اجناس را گران تر بخریم
  • بی نام IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۳
    2 1
    با سلام اگر مالیات بازاریان هم مانند کارمندان ماهانه گرفته شود دولت در سال کمتر به کمبود بودجه بر می خورد لااقل می تواند بودجه باز نشستگی بیش از موعد کارمندان را پرداخت نماید وقتی تمدید میکند روی حرف خود بایستد
  • esi59 IR ۰۸:۴۶ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۳
    3 0
    چرا بعضیها حرفهایی می زنند که به شعور آدم بر می خوره؟ ما بازاریها همیشه مالیات می دهیم حتی دهها برابر کارمندا. مشکل اینجاست که میزان فروش و در آمد ما نسبت به سال گذشته خیلی کمتر شده خودم تا حالا چندتا چک برگشتی داشتم که تو 15 سال که تو بازارم سابقه نداشته ؟! حالا با بازار خراب باید بیشتر از سال گذشته مالیات هم بدیم ؟! شما اگه خیلی راست میگین برین جلوی اجناس بدون گارانتی رو بگیرید که کمر بازار رو شکسته و یه بازار جدید واسه بعضیها .... درست کرده رو بگیرید.
  • مهدی IR ۰۸:۴۸ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۳
    0 1
    مالیات بیشتر = جنس گرانتر نتیجه مردم مالیات می دهند بازاری ضرر نمی کند چون می خرد و می فروشد ولی مردم فقط میخرند پس مالیات را مردم می دهند
  • بدون نام IR ۰۹:۴۰ - ۱۳۸۹/۰۴/۲۴
    1 0
    شما كارمندا خيلي ميگيد بازاريا اگه راست ميكيد بيايد تو كار آزاد كسي كه جلوتونو نگرفته اين گوي اينم ميدان نه كه زير كولر بشينيد تز بديد