مدیر سازمان جوانان استان تهران با انتقاد از وضعیت کنونی آموزشهای مسائل خانوادگی به جوانان و نوجوانان میگوید: متأسفانه آموزش مهارتهای زندگی به خانوادهها برای جلوگیری از طلاق مغفول مانده است. در بندهایی از قانون تسهیل ازدواج که در گذشته به تصویب رسیده است، قانونگذار پیرامون مباحث آموزش مهارتهای زندگی برای سازمانهایی همچون آموزش و پرورش و آموزش عالی وظایفی تعیین کرده است ولی متأسفانه این قانون اجرا نشده است.
به گفته محسن زنگنه، برای داشتن زندگی پایدار و جلوگیری از افزایش طلاقهای بیرویه با توجه به اینکه هر یک طلاق، آبستن 70 نوع آسیب اجتماعی است باید به مقوله آموزش مهارتهای زندگی اهمیت دهیم و به جای مبارزه با معلولها با علتها مقابله کنیم؛ آن زمان میتوانیم جامعهای با نشاط و شاداب برای یک نسل پویا داشته باشیم.
او میافزاید: مباحث مربوط به ارتباط دختر و پسر شاید به طور مستقیم به امر ازدواج مربوط نشود اما وظیفه ما ایجاب میکند تا با ارائه این مطالب، جوانان را از آسیبهای ناشی از ارتباطات گسیخته و بیحد و مرز دور نگه داریم. برخی آموزشها مناسب دوران دبیرستان نیست و چه بسا اگر بعضی از آموزشها را زودتر از موعد مقرر ارائه دهیم، باعث بروز آسیبهایی شود؛ به عنوان مثال ملاکهای همسر مناسب یا آداب خواستگاری مباحثی هستند که باید در همان سنینی که فرد تصمیم به تشکیل خانواده دارد آموزش داده شود چرا که با گذر زمان و تغییر شرایط، فایده و اثرگذاری خود را از دست خواهد داد.
به گفته این مقام مسئول، مباحث ارائه شده در سیستم آموزشی کشور مهارت افزا نیست در صورتی که هدف از آموزش، کسب مهارت است و مهمترین امر، کسب مهارتهای زندگی است؛ در واقع فرد تحصیل میکند که زندگی بهتری داشته باشد و اگر ما نتوانیم مهارتهای درست زندگی که ازدواج یکی از آنهاست را به فرد آموزش دهیم با مشکل روبهرو خواهیم شد.
وی یکی دیگر از دلایل اهمیت ندادن به آموزش قبل از ازدواج را اختلاف سلیقه عنوان کرده و میگوید: بین متخصصان امور آموزشی کشور درباره اینکه سن مناسب آموزش این مهارتها چه سنی است، اختلاف نظر وجود دارد؛ برخی اعتقاد دارند که حتی در دوران ابتدایی باید این آموزشها گذاشته شود و از طرفی بعضی گمان میکنند اگر این آموزشها از سنین کم آغاز شود، میتواند آسیبهایی را به همراه داشته باشد.
زنگنه ادامه میدهد: ضریب نفوذ شبکههای ماهوارهای در بین خانوادههای ایرانی به خصوص کلانشهرها، افزایش نفوذ اینترنت، فضای اسام اس و تلفن همراه این ضرورت را ایجاب میکند تا ما اطلاعات صحیح را در مورد شناخت جنس مخالف، ارتباط با آن و مدیریت این ارتباط به نسل جوان انتقال دهیم که این امر باید توسط مربیان با تجربه و از مجاری صحیح صورت پذیرد اما خیلی از مسئولان معتقدند که ما نباید وارد این مباحث شویم و سهلانگاری آنان در این خصوص فضا را به دست شبکههای مخرب میدهد.
او همچنین میگوید: بیشترین آمار طلاق به دلیل عدم توجه به آموزش قبل از ازدواج و نداشتن مهارت لازم برای تحکیم خانواده است به عنوان مثال پرونده 17 زن و شوهری که در مرحله طلاق بودند را از دادگاه مطالبه کردیم و با کمک دفتر امور بانوان استانداری از دادگاه خواهش کردیم که یک دوره چند ساعته آموزش برای آنها گذاشته شود و بعد از برگزاری آن، 12 زوج به زندگی خود برگشتند.
وی با اشاره به کمبود کادر تخصصی در زمینه مشاوره خانواده تصریح کرد:" ما برای دوام نهاد خانواده نیازمند متخصصان مجرب و کافی هستیم؛ متأسفانه در تهران به فاصله یکسال تقریباً 25 هزار یا به عبارتی روزانه 80 مورد طلاق در دفاتر ثبت میشود که اکثر آنها مربوط به سالهای نخست زندگی است و ناشی از عدم انتخاب درست و شناخت افراد از یکدیگر است بنابراین برای شناخت دو نفر از یکدیگر نیازمند کمک مشاوران با تجربه هستیم."
نظر شما