۰ نفر
۳۰ دی ۱۳۸۷ - ۱۰:۱۳

گفت‌وگو با آنتونی لوونشتاین روزنامه نگار و تحلیلگر استرالیایی

 محمد امین خرمی - آنتونی لوونشتاین خبرنگار و نویسنده استرالیایی و از بنیانگذاران «انجمن مستقل صدای یهودیان استرالیا» است. وی با بسیاری از روزنامه های معتبر دنیا مانند گاردین، واشنگتن پست و نیشن همکاری دارد.

این روزنامه نگا مدتی نیز در سرزمین های فلسطین حضور داشته و از نزدیک با شرایط حاکم بر اسرائیل آشنا است. لوونشتاین تحقیقات و نظرات خود در مورد اسرائیل را در سال 2006 در کتاب «اسرائیل، سؤال من» منتشر کرده است. او همچنین یکی از نویسندگان کتاب «زمانی برای سخن گفتن: اسرائیل، صهیونیسم و هویت یهودی» است که در سال 2008 منشر شد.

لوونشتاین معتقد است با اقدامات اخیر اسرائیل، افکار عمومی دنیا تکان خورده و این کشور هیچگاه تا این حد منفور نبوده است. وی همچنین اعتقاد دارد با افول قدرت ایالات متحده، اسرائیل نیز حامیان خود در دنیا را از دست خواهد داد.

شما مدتی در فلسطین حضور داشته و از نزدیک شاهد زندگی روزمره مردم در نوار غزه و کرانه باختری بوده اید؛ ساکنین غزه چه دیدی نسبت به حماس و نیروهای آن دارند؟
مردم فلسطین پس از سال ها تحریم از سوی ایالات متحده و تحمل حکومت فاسد فتح، در سال 2006 در انتخاباتی آزاد و عادلانه به حماس رای دادند. آن ها امیدوار بودند کشورهای جهان نیز نتیجه این انتخابات را بپذیرند، اما متاسفانه این اتفاق رخ نداد. با وجود اینکه تا حدودی از حمایت ها نسبت به حماس کاسته شده بود اما بر اساس گزارش های هفته های اخیر از نوار غزه و کرانه باختری، نه تنها در این مناطق، بلکه در جهان اسلام، از حماس و نیروهای آن به دلیل ایستادگی در برابر حملات اسرائیل به عنوان قهرمان یاد می شود.

اسرائیل طی هفته های اخیر، بارها حماس را مسئول کشتار مردم در نوار غزه دانسته است. به نظر شما با مطرح شدن چنین سخنانی آیا در احساسی که مردم پیش از این نسبت به حماس داشته اند تغییری رخ خواهد داد؟
پاسخ به این سؤال تا حدودی سخت است. به هر حال زمانی که گرد و غبار جنگ بخوابد و درگیری ها به پایان برسد، بسیاری از مردم از عملکرد حماس در عدم پذیرش شروط اسرائیل، عصبانی خواهند بود. اما حقیقت این است که اکنون غزه دیگر به شدت ویران شده است. به هر حال بسیار مشکل است از هم اکنون در مورد تاثیر این مسئله بر آینده سیاسی حماس سخن بگوییم. البته نباید فراموش کرد که پس از جنگ اسرائیل و حزب الله در سال 2006، حمایت های مردمی از حزب الله لبنان بسیار افزایش یافت.

واکنش کشورهای جهان، خصوصا کشورهای عرب، را به قتل عام مردم در غزه چگونه می بینید؟
باید بگویم بسیاری از رژیم های عرب، که البته از حمایت ایالات متحده نیز برخوردارند، حامی اسرائیل در حمله به غزه بوده اند. آن ها برای مردم فلسطین کمترین ارزشی قائل نیستند و عکس العمل آن ها تنها در حد حرف باقی مانده است. این مسئله غیر مردمی بودن حکومت های عرب را می رساند. به علاوه روز به روز بر نفرت مردم نسبت به اسرائیل نیز افزوده می شود.

آنچه در هفته های اخیر در برخی از کشورهای مختلف شاهد بوده ایم عکس العمل شدید مردم در قبال اقدامات اسرائیل در کنار سکوت دولت های آن ها است. به راستی اینچنین عکس العمل متفاوتی به چه معنی است؟
در دنیای عرب این چیزی نیست جز اینکه قدرت در دست حکومت های مستبدی است که از سوی ایالات متحده نیز حمایت می شوند. این حکومت ها نماینده مردم خود نیستند. اما در اروپا و خصوصا انگلیس، برخلاف سیاستمداران، جنایات جنگی اسرائیل به طور فراگیر توسط مردم و مطبوعات محکوم شده است. خصوصا از سوی مطبوعات تاثیر گذاری مانند اکونومیست و فایننشال تایمز. نتیجه این جنگ چیزی جز نفرت علیه اسرائیل و یهودیان در سراسر جهان نخواهد بود. حماس نیز باقی خواهد ماند و باز هم در مقابل اسرائیل خواهد ایستاد و این به نوعی یک پیروزی علیه اسرائیل خواهد بود.

به نظر شما آیا رسانه های جهان به رسالت خود در قبال کشتار مردم در غزه عمل کرده اند؟
هم بله و هم خیر. اسرائیل از ورود بسیاری از رسانه های دنیا به غزه ممانعت کرده است بنابراین ما مجبوریم تنها به منابع و وبلاگ نویسان فلسطینی بسنده کنیم. البته کار خبرنگاران الجزیره فوق العاده بوده است. قتل عام مردم غزه به جهان نشان داده شده و دیگر سخنان مقامات اسرائیلی در رد کشتار مردم قابل قبول افکار عمومی، سازمانه های بین المللی و خصوصا سازمان ملل نیست. 

در مورد شورای امنیت سازمان ملل چطور؟ آیا این شورا به وظیفه خود در حفظ صلح و امنیت بین الملل عمل کرده است؟
سازمان ملل در متوقف کردن کشتار مردم ناتوان بوده است. اسرائیل طی سال ها با داشتن حمایت وتوی ایالات متحده در شورای امنیت در سرزمین فلسطین دست به هر اقدامی زده است. با این همه، افکار عمومی دنیا تکان خورده و اسرائیل هیچگاه تا این حد منفور نبوده است. با افول قدرت ایالات متحده، اسرائیل نیز خواهد دید که دوستان و حامیان کمتری در دنیا دارد، و این همان چیزی است که من مشتاقانه منتظر آن هستم. 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 2361

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 4 =