آنچه در سال 1380 به عنوان وبلاگ در ایران متولد شد در ابتدای امر نوعی نقل مکان یادداشتهای پراکنده و شخصی از دفترچههای خاطرات به محیط مجازی بود، اما بلاگنویسان ایرانی که امروز جامعه مجازی شناخته شده خود را دارند بهزودی پا فراتر گذاشته و نرم نرمک به حوزه سیاست وارد شدند بررسی تخصصی 200 وبلاگ سیاسی و اجتماعی در سال گذشته نمایانگر آن است که این دسته از وبلاگها سرانجام به آمارهای رسمی و پژوهشهای دانشگاهی راه یافتهاند. هرچند که دیگر در میزان اهمیت وجود وبلاگها تردیدی نیست اما همچنان در مورد حوزه نفوذ آنها در مسائل دنیای واقعی اما و اگرهایی وجود دارد.
نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از جهات بسیاری منحصر به فرد بود، یکی از پدیدههای تازه در این دوره، استفاده برخی نامزدها از وبلاگستان فارسی بود. دکتر مصطفی معین نماینده جبهه اصلاحطلبان از جمله کسانی بود که بر روی حمایت نسل سومیهای وبلاگنویس و حوزه نفوذ آنان حساب کرد و البته نتیجه انتخابات در دور اول نمایانگر آن بود که برای حساب باز کردن بر روی آرای حاصل از محیط مجازی باید باز هم منتظر ماند. نگاهی به چیستی وبلاگهای ایرانی و جامعه ایرانی افق واقع بینانهتری از نقش جهان سایبر در رخدادهای سیاسی در اختیار میگذارد.هرچند که کارشناسان بسیاری در جهان علاقهمند هستند تا از اینترنت و محیطهای مجازی موجود در آن به عنوان نوع جدیدی از «گستره همگانی» یاد کنند و تعاریف هابرماس، اندیشمند سرشناس آلمانی از کافهها و گالریهای قرن نوزدهم در اروپا را با وبلاگها و فرومهای امروزی تطبیق دهند، اما به نظر نمیرسد که این تعاریف در مورد رابطه جامعه ایرانی با شبکه اینترنت صدق کند؛ چرا که ما همچنان با دو مسئله حل نشده در این حوزه دست و پنجه نرم می کنیم؛ میزان دسترسی و فرهنگ دسترسی.
استفاده اکثریت کاربران ایرانی از اینترنت diale up با سرعت محدود و فیلترهای نامحدود و عدم استفاده بخش قابل توجهی از جمعیت از شبکه اینترنت، حوزه عمومی و گستره همگانی تلقی کردن وبلاگهای پر تعداد وبلاگستان فارسی را بیشتر به یک شوخی شبیه میکند. آنجا که بیشتر افراد یک جامعه بیرون از دایره این فناوری ایستادهاند، نمیتوان حوزه تاثیرگذاری وسیعی را برای فعالان سیاسی سایبر در متصور شد.
مسئله فرهنگ دسترسی و نحوه بهرهمندی از قابلیتهای دنیای مجازی نیز مسئلهای است که شاید قابل توجهتر از بحث کمیتی باشد. آنچه در هنگامه رخدادها و اخبار و شایعات سیاسی در وبلاگستان میگذرد و مروری بر ادبیات مورد استفاده بخش قابل توجهی از مخاطبان و به اصطلاح کامنت گذاران وبلاگهای سیاسی به یادمان میآورد که ما برای دست یافتن به فرهنگ گفتوگو و مباحثه راه درازی پیش رو داریم، شاید که وبلاگستان امروز دفتر مشق خوبی باشد برای رسیدن به این هدف. اگر که در دنیای غیر مجازی عاقبت بخت آن را بیابیم تا شاهد فعالیتهای سیاسی بر پایه احزاب باشیم میتوان امید آن را داشت که بازتاب این اقبال را در دنیای مجازی هم دید.
روزی که از دسترسی همگانی جامعه به اینترنت و آشنایی کاربران با فرهنگ و آداب جامعه مجازی مطمئن شویم بیشک روزی است که بیطنز و بیکنایه در باب وبلاگها به مثابه گستره همگانی به بحث می نشینیم.
نظر شما