۱ نفر
۴ مهر ۱۳۹۰ - ۱۲:۵۹

ونداد الوندی پور

در چند هفته اخیر شاهد سه اعدام در ملا عام بودیم. چوبه دار، قاتل محکوم به مرگ و چند صد یا چند هزار نفر تماشاگر مشتاق! آیا این نوع اعدام، آن طور که مسئولان قضایی می گویند باعث می شود تماشاگران درس عبرت بگیرند، یا درسی دیگر به آنها می آموزد؟

«کشتن» شدیدترین شکل خشونت است. حتی اگر این کشتن قانونی و مشروع و عادلانه باشد. حتما تاکنون بارها از زبان روانشناسان و مسئولان تربیتی شنیده اید که فیلمها و بازیهای کامپیوتری خشن و پر زد و خورد، باعث افزایش اعمال خشونت آمیز در میان جوانان و نوجوانان می شود. حتی مواردی هست که فردی پس از دیدن صحنه های خشن یک فیلم، اسلحه به دست گرفته و به تقلید از قهرمان فیلم، چندین نفر را به گلوله بسته. واقعیت این است که فرد از چیزی که می بیند، تاثیر می گیرد. نوجوانی که فعل «کشتن» را در یک فیلم مشاهده کرده، با وجود دانستن این که ماجرایی که شاهدش بوده اساسا غیرواقعی و ساختگی است، از آن تاثیر می گیرد. همچنین، کودکان و نوجوانانی که شاهد اعمال و رفتارهای خشونت آمیز پدر و مادر یا دیگر نزدیکان هستند، به طور مستقیم از این رفتارهای تاثیر گرفته و احتمالا در آینده رفتاری خشن و پرخاشگرانه خواهند داشت. بنابراین، شاهد خشونت بودن، می تواند به ترویج خشونت بی انجامد.

حال موضوع اعدام در ملاعام را در نظر بگیرید. یک صحنه کشتن واقعی. جدا از هر چیز، اینکه چند هزار نفر برای تماشای جان دادن یک انسان، ولو یک انسان تبهکار، سر و دست می شکنند و از ساعتها قبل در مکان اعدام لحاف و تشک پهن کرده تا صاحب بهترین چشم انداز از چوبه دار شوند، و در زمان جان دادن محکوم، دوربین تلفن های همراهشان را روشن کرده تا فیلم یادگاری بگیرند، بسیار جای تامل و تاسف دارد و از بی رحمی، از سنگ شدن دلها و محو شدن شفقت و عواطف انسانی در نزد برخی از مردم خبر می دهد. آخرین اعدام ساعت 4 صبح بود و پنج هزار نفر تماشاگر داشت. اگر اعدام مثلا ساعت 11 صبح برگزار می شد، مطمئنا تعداد تماشاگران چندین برابر بود.

آن طور که گفته شده، هدف مسئولان قضایی از اعدام مجرم در ملا عام، آگاه کردن مردم از عاقبت جنایت و در نتیجه، بازداشتن آنها از ارتکاب جنایت است. اما آیا این هدف از این طریق قابل وصول است؟ اگر نگاهی به صفحه حوادث روزنامه ها بی اندازیم، احتمالا جوابمان منفی خواهد بود. آمار جرم و جنایت با اقداماتی نظیر زدودن فقر و کاهش فاصله طبقاتی، مبارزه سیستماتیک با آسیب های اجتماعی نظیر اعتیاد و طلاق، ساختن یک نظام آموزشی کارآمد و ترویج فرهنگ صلح و رافت در بین اعضای جامعه کاهش می یابد.

ای کاش آنهایی که چنین اعدامهایی را تجویز می کنند به این سوالات فکر کنند: آیا تماشای یک «کشتن» واقعی، حضورا و از فاصله چند متری، بر ذهن و روان تماشاگران تاثیر منفی نمی گذارد و فعل «کشتن» را برایشان به شکل یک عمل عادی و ملموس و «شدنی» تعریف نمی کند؟ آیا تماشای مرگ زجرآلود یک انسان، به ترویج حس خشونت و انتقامجویی در ذهن تماشاگر کمک نمی کند و از شناعت و کراهت «کشتن» در نظر او نمی کاهد؟

4747

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 175332

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهبد IR ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۴
    23 1
    متاسفانه حق با نویسنده محترم میباشد ! در میدان کاج سعادت آباد عده ای شاهد چاقو خوردن مکرر انسانی بودند و نه تنها هیچ اقدامی جهت نجات آن شخص نکردند بلکه با دوربین موبایلشان فیلمبرداری هم کردند و جالب اینکه همان انسانها آمدند و شاهد اعدام فرد قاتل بودند و همین داستان بابت پل مدیریت و... تکرار شد ! به کجا چنین شتابان ؟؟!!
  • بیتا IR ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۴
    17 2
    کو گوش شنوا!!
  • بدون نام IR ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۴
    23 3
    كاملا موافقم. اعدام در ملاعام باعث ترويج خشونت مي شود.
  • رضايي IR ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۴
    17 3
    درسته. تماشاي اعدام مردم را خشن مي كند.
  • بدون نام IR ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۴
    25 0
    واقعا بين كشتن يك فرد در خيابان يا اعدام يك نفر در ملا عام تفاوت زيادي وجود ندارد. به قول جناب الوندي پور،"«کشتن» شدیدترین شکل خشونت است. حتی اگر این کشتن قانونی و مشروع و عادلانه باشد."
  • SORKHPOOSH IR ۱۷:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۴
    23 1
    متاسفانه بجای ریشه یابی اینگونه حوادث فقط بدنبال نمایش صحنه مرگ یک مجرم در برابر عده ای ادم بیکار هستند
  • بدون نام DE ۲۰:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۴
    13 1
    بنده مخالف اعدام ومجازات کسی که قتل نفس کرده نیستم ولی در ملا عام دیگه چه صیغه ایه.خوبطرف یکی رو کشته بایدم مجازات بشه .ولی در ملا عام چرا؟؟؟؟؟؟؟
  • عصمت داودآبادي IR ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۵
    8 7
    چون پسرم هم‌سن عليرضاس خيلي گريه كردم كاشكي بخششي در كار بود با قتل عليزضا روح اله ما زنده نميشود روح هردوشون شاد
  • بي نام IR ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۵
    2 20
    لطفا بااحساس نظر ندهيد اگر همين اعدام ها در زندان ها انجام شود باز هم همين آقايان هميشه معترض خواهند نوشت كه قاتل اعدام نشده است .
  • سيا IR ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۵
    15 2
    «آیا تماشای یک «کشتن» واقعی، حضورا و از فاصله چند متری، بر ذهن و روان تماشاگران تاثیر منفی نمی گذارد و فعل «کشتن» را برایشان به شکل یک عمل عادی و ملموس و «شدنی» تعریف نمی کند؟»
  • بدون نام IR ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۵
    17 3
    تكرار حوادث مشابه نظير ماجراي ميدان كاج و پل مديريت و قتل داداشي نشان مي دهد كه اعدام در ملا عام هيچ تاثيري در كاهش آمار جرم و جنايت نداشته و شايد به قول نويسنده محترم، باعث ترويج اينگونه جنايات شود.
  • فائزه IR ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۵
    20 2
    تحليل درستيه.
  • بدون نام A1 ۲۰:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۰
    13 3
    کاملا موافقم
  • بدون نام IR ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۰
    2 18
    اگر اين قتل ها در بوق و كرنا نميشد و كل مردم خبردار نميشدند حرف شما مبني بر اينكه نبايد در ملاء عام قاتل رو اعدام كرد درست بود. ولي الان اكثر افراد جامعه كه خبر اين قتل ها رو شنيدن و روحيه شون جريحه دار شده منتظر اعدام قاتل هستند و اگر اين اعدام در ملاء عام نباشه نسبت بهش ترديد دارن.
  • رامین IR ۲۳:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۲
    11 2
    کشورهای پیشرفته امروزه حکم اعدام را لغو کردن در بسیاری از اونها آمار جرم و جنایت خیلی پایینه ما هم روزی باید راه اونها رو برویم به امید روزی که اعدام را اعدام کنیم
  • سحر IR ۲۲:۵۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۶
    9 1
    تحلیل بسیار عالی است
  • يك وكيل IR ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۳
    4 1
    مطلب خيلي خوبي بود. آمار نشان مي دهد كه اعدام و اعدام در ملع عام تاثيري در كاهش خشونت و جرم ندارد
  • هادی IR ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۱
    1 5
    نقل قول " آیا تماشای یک «کشتن» واقعی، حضورا و از فاصله چند متری، بر ذهن و روان تماشاگران تاثیر منفی نمی گذارد و فعل «کشتن» را برایشان به شکل یک عمل عادی و ملموس و «شدنی» تعریف نمی کند؟ " پاسخ : نخیر به نظرتان یک غده سرطانی اگر از بدن خارج نشود باعث عبرت بقیه غدد سرطانی می شود ؟ آنها دیگر دست از سرطانی بودنشان بر می دارند ؟ رو به صراط المستقیم می آورند ؟