راکتور شماره 2 نیروگاه داییچی بر اثر نشت هیدروژن پرفشار منفجر شد و بخشی از سازه اصلی راکتور آسیب دید. سطح مواد رادیواکتیو در سطح نیروگاه به‌شدت افزایش یافته و احتمال هر خطری وجود دارد.

آخرین خبر (13:14 به وقت ژاپن، 7:44 به وقت ایران): سطح مواد رادیواکتیو در اوتسونومیا (150 کیلومتری جنوب غربی نیروگاه داییچی) به 33 برابر حالت معمول و در چیبا (250 کیلومتری جنوب نیروگاه داییچی) به 4 برابر حالت معمول رسیده است. 

تلاش مهندسان و دانشمندان هسته‌ای ژاپن برای مهار راکتور فراداغ شماره2 نیروگاه داییچی برخلاف دو راکتور قبلی کاملا موفقیت‌آمیز نبود و انفجار شدیدی که ساعت 6:10 به وقت محلی (00:40 بامداد سه‌شنبه 24 اسفند به وقت ایران) روی داد، نه‌تنها به طبقه فوقانی راکتور، که به بخشی از سازه فولادی نگهداره قلب راکتور نیز آسیب وارد کرده است. از قرار معلوم این انفجار به «مجرای فرونشانی» اتاقک زیرین راکتور آسیب وارد کرده است، سازه‌ای فولادی و متصل به قلب راکتور که وظیفه خنک‌سازی جریان بخار و کاهش فشار درون راکتور را برعهده دارد.

به گزارش خبرگزاری کیودو به نقل از کارشناسان، شواهد نشان می‌دهد این انفجار نیز همانند دو انفجار قبلی در راکتورهای شماره 1و 3 ناشی از نشت هیدروژن و ترکیب آن با اکسیژن هوا است. هرچند هنوز تصاویر دقیقی از آسیب‌های بعداز انفجار مخابره نشده، اما افزایش سطح تشعشعات رادیواکتیو نشان از نشت مواد رادیواکتیو دارد. نخست‌‌وزیر ژاپن دستور داده است ساکنین در فاصله 20 تا 30 کیلومتری از نیروگاه از خانه‌های خود بیرون نروند.

حسگرهای موجود در ورودی نیروگاه فوکوشیما میزان تشعشع را در ساعت 7 بامداد 965.5 میکرو سیوِر بر ساعت اندازه‌گیری کردند که به سرعت رو به افزایش گذاشت. در ساعت 8:31 به‌وقت محلی (ساعت 3:00 بامداد به وقت ایران) این میزان به 8217 میکرو سیوِر بر ساعت رسید که هشت‌برابر مقدار تابشی است که یک انسان می‌تواند بدون آسیب دیدن در طول یک سال دریافت کند!

به هنگام وقوع این اتفاق، باد از شمال به جنوب در حال وزیدن بود و به همین دلیل در نواحی جنوبی، افزایش سطح تابش‌های رادیواکتیو مشاهده شده است. در ایباراکی سطح تابش رادیواکتیو به 100 برابر حالت معمول رسیده و در ساعت 12:37 به‌وقت ژاپن (7:07 به وقت ایران) اعلام شد مقادیری در شهر توکیو، پایتخت ژاپن نیز مقادیر اندکی تابش رادیواکتیو مشاهده شده است.

عامل انفجار چه بود؟
آن‌چه اوضاع راکتور شماره2 را از دو راکتور دیگر بدتر کرد، دو انفجاری بود که به‌دلیل نشت گاز هیدروژن در اطراف سازه این راکتور اتفاق افتاد. انفجار راکتور شماره1 در روز شنبه و انفجار بزرگ‌تر راکتور شماره3 در روز یک‌شنبه به بخشی از سازه راکتور2 آسیب زد و موجب شد سیستم خنک‌کننده از کار بیفتد. علی‌رغم تلاش مهندسان، سطح آب استخر محافظ قلب راکتور دو بار به‌شدت افت کرد و میله‌های سوخت برای چندین ساعت بدون خنک‌کنندگی به‌شدت داغ شدند.

در بعد از ظهر دیروز ، هنگامی که سوخت یک پمپ آتش‌نشانی که آب خنک دریا را به راکتور پم‌پاژ می‌کرد؛ تمام شد، میله‌های سوخت به مدت تقریبی 140دقیقه بالاتر از سطح آب قرار گرفتند و مدتی طول کشید تا کارگران بخار را از راکتور خارج کنند و سطح فشار را پایین بیاورند.

اندکی بعد، سطح آب در راکتور شماره 2 بالا رفت تا بیش از نیمی از میله‌های سوخت را بپوشاند، که طول بعضی از آنها به 4 متر می‌رسید. شرکت نیروی برق توکیو بعد از اینکه عملیات قبلی خنک کردن در آن روز با شکست مواجه شدند، شروع به پاشیدن آب خنک کننده به داخل راکتور کرد.

قبل از این که در ساعت 11 شب به وقت محلی، میله‌های سوخت برای بار دوم به طور کامل بیرون از سطح مایع قرار بگیرند، به گفته TEPCO، سطح تشعشعات در ساعت 9:37 دقیقه شب، در دو برابر بیش‌ترین مقداری که تا پیش از ان دیده شده بود قرار داشت: 3130 میکرو سیور بر ساعت.

برای کاهش نگرانی‌ها، یوکیو ادانو، وزیر کشور و سخنگوی هیئت وزیران گفت که بر این باور است که مشکل نیروگاه هسته‌ای، حتی در بدترین حالت هم «به وضعیتی شبیه به بحران چرنوبیل تبدیل نخواهد شد».

مسئولین سازمان ایمنی صنعتی و هسته‌ای همچنین اعلام کردند که در بدترین حالت هم، این بحران خسارتی بسیار کمتر از سانحه چرنوبیل خواهد داشت، چرا که TEPCO با رها کردن بخار رادیواکتیو؛ فشار راکتور را کاهش داده است.

تلاش‌های مشابهی برای خنک کردن راکتورهای شماره یک و شماره سه انجام شده و در هر دوی این راکتورها نیز انفجارهای مشابهی رخ داده است، که منجر به فروریختن سقف و دیوارهای ساختمان‌هایی شده است که راکتورها در آن قرار دارند.

ادانو این احتمال را که در راکتور شماره 2 هم، حوادث مشابهی رخ دهند رد کرد، با این استدلال که انفجار راکتور شماره 3 سوراخی را در دیوار ساختمان راکتور شماره 2 ایجاد کرده است. به گفته وی، هیدروژن از این سوراخ آزاد خواهد شد.

انفجاری که پیشتر در همین روز اتفاق افتاد، سبب زخمی شدن 11 نفر شد، ولی محفظه نگه‌دارنده راکتور آسیب ندید، و دولت هم با توجه به عدم جهش سطح تشعشعات، احتمال انتشار مقادیر زیاد مواد رادیواکتیو را رد کرده است. به گفته تپکو، هفت کارگر که در ان لحظه مشغول به کار در آنجا بودند و همچنین چهار عضو نیروهای دفاعی زخمی شده‌اند.

از زمانی که زلزله 9 ریشتری شمال شرقی ژاپن را در روز جمعه لرزاند، برخی از راکتورهای نیروگاه شماره یک فوکوشیما، سیستم خنک کننده خود را از دست داده‌اند، امری که منجر به افزایش سطح تشعشعات شده است. در نتیجه، هسته راکتورهای شماره یک و شماره سه، تا حدی ذوب شده‌اند.

دولت در روز شنبه و پس از انفجار راکتور شماره یک نیروگاه، به ساکنین مناطق تا شعاع 20 کیلومتری نیروگاه دستور داد تا محل سکونت خود را ترک کرده و به مناطق امن بروند. ولی به گفته سازمان هسته‌ای، هنوز 354 نفر محل را ترک نکرده‌اند. سازمان، احتمال گسترش مناطق در معرض خطر و تخلیه ساکنین مناطق دورتر را رد کرده است.

50

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 137246

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۵:۵۶ - ۱۳۸۹/۱۲/۲۴
    0 0
    نیروگاه در شمال شرق ژاپن است و تا شعاع 30 کیلومتری. چه ربطی به مرکز ژاپن دارد ؟؟ بلد نیستی ننویس!