نحوه توسعه روابط جمهوری اسلامی ایران با دنیا، سیاستی است که در دولت های مختلف با توجه به شرایط روز اتخاذ می شود.

یاسرفاتحی: اگرچه وزارت امور خارجه در دولت خاتمی بیشتر به دنبال توسعه روابط با کشورهای عضو اتحادیه اروپا بود، در دولت نهم، محمود احمدی نژاد کشورهای آمریکای لاتین و بعضا آفریقایی را نشانه رفت و تلاش کرد روابط ایران با این کشورها را عمیقا توسعه دهد.

اما به نظر می رسد با روی کار آمدن علی اکبر صالحی در ادامه عمر دولت دهم شاهد تغییر این رویکرد باشیم. چرا که وزیر امور خارجه کشورمان ضمن اینکه در مراسم معارفه خود به عنوان «سرپرست وزارت امور خارجه» از ترکیه و عربستان به عنوان اولویت وزارت خارجه برای تعمیق روابط نام برد، در گفت و گو با خبرآنلاین علاوه بر کشورهای همسایه و جهان اسلام ، به کشورهای اتحادیه اروپا به عنوان اولویت آینده وزارت امور خارجه اشاره می کند. شیوه ای که به نظر می رسد بعد از افراط در خصوص تعمیق روابط با کشورهای اروپایی در دولت خاتمی و نیز تفریط در خصوص تعمیق روابط با کشورهای آمریکای لاتین و آفریقایی در دولت نهم معقول ترین رویکرد است.

شاید سفر اخیر وزیر امور خارجه آلمان به ایران که در مدت کوتاه حضور صالحی در وزارت امور خارجه و بعد از هفت سال صورت گرفت نشانه هایی از رویکرد جدید وزارت خارجه در ادامه عمر دولت دهم باشد.

وزیر امور خارجه کشورمان همچنین معتقد است نفوذ کلامی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران روز به روز در دنیا افزایش پیدا می کند و این باعث خواهد شد تا آمریکا در آینده در تعاملات خود با ایران به گونه دیگری رفتار کند.

در حالی که بیش از 50 روز از رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی به صالحی(10 بهمن) می گذرد وی به خبرآنلاین می گوید که طی این مدت کوتاه چند جلسه با کمیسون و فراکسیون های مختلف مجلس داشته که نشان دهنده روابط عالی اش با مجلس است.

گفت و گوی خبرآنلاین با وزیر امور خارجه کشورمان را در ادامه می خوانید:

آقای دکتر صالحی! اولویت و دغدغه وزارت امور خارجه برای سال نود چیست؟
دغدغه که نداریم ولی اولویت های ما در وزارت امور خارجه توسعه روابط بین المللی جمهوری اسلامی ایران است. به خصوص با کشورهای همسایه، کشورهای جهان اسلام و نیز با اتحادیه اروپا که این ها اولویت های ما برای تقویت روابط جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورها در آینده است.

الحمدالله هم اکنون در این زمینه طلیعه خوبی نیز می بینیم. به ویژه با تحولاتی که در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا رخ داده وزارت امور خارجه نسبت به توسعه و تعمیق روابط جمهوری اسلامی ایران با جهان اسلام در سال آینده بسیار امیدواریم.

اخیرا «باراک اوباما» برای یک سال دیگر تحریم های آمریکا علیه ایران را تمدید کرده است. موضع جمهوری اسلامی ایران در مقابل این اقدام چیست؟
بالاخره این ها تحریم های یک جانبه است و آمریکا امسال برای سی و دومین سال اقدام به این عمل زده است و چیز جدیدی نیست. ایالات متحده آمریکا برای اینکه خود را از سرگشتگی و سردرگمی نجات دهد سعی می کند با اقداماتی نظیر تحریم ایران فرافکنی کرده و پیشاپیش به افکار عمومی دنیا اعلام کند که ما ایران را کماکان تحت فشار داشته و چنین و چنان تا بلکه بتواند آن قدرت و هیبت خود را حفظ کند.

البته مردم دنیا نیز بیدار شدند و می دانند که دیگر دولت آمریکا نمی تواند با این اقدامات خشنونت آمیز و رفتارهای غیر منطقی و غیرعقلانی هیبت گذشته خود را بازگرداند.

الان دنیا، دنیای عقلانیت است. دنیای جنگل که نیست که بخواهد منطق زور حاکم شود. الان دیگر افکار عمومی بیدار شدند. شما ببینید در منطقه چه تحولاتی رخ می دهد. مردم دنیا نیز بیدار شدند. امیدواریم بیداری های پشت سر هم داشته باشیم و این بیداری ها تنها آغاز راه است. یقینا این موج بیداری تمام جهان را فرا خواهد گرفت و امیدواریم سردمداران آمریکا مقداری به خود امده و شیوه های منطقی و اصولی تعاملات با سایر کشورها را پیشه کنند و الا با روشی که هم اکنون در پیش گرفتند روز به روز تحلیل رفته و کنار گذاشته می شوند.

با توجه به جایگاه و نفوذ ایران در افکار عمومی کشورهای منطقه فکر نمی کنید آمریکا بخواهد در آینده به ایران نزدیک شده و خواهان ارتباط با ایران شود؟
ایران قدرتی است که ظهور کرده و در حال اوج گیری است. این یک واقعیت است. من نه به عنوان وزیر امور خارجه ایران و نه به عنوان یک ایرانی و نه به عنوان کسی که بخواهد از روی غلو صحبت کند، این مساله را بیان می کنم. این مساله واقعیتی است که خودشان نیزبه آن معترف اند.

قدرت ایران رو به اوج گیری است و روز به روز نفوذ کلامی و جایگاه سیاسی ایران در دنیا بروز و ظهور بیشتری پیدا می کند. آن ها نیز مجبورند در تعاملات خود با جمهوری اسلامی ایران به گونه دیگری رفتار کنند نه مثل هر کشور دیگری. این واقعیتی است که به این سمت پیش می رود؛ البته باید مقدرای صبور باشیم.

آقای دکتر صالحی! رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اعلام کرد که بودجه سال نود این سازمان چهل درصد افزایش پیدا کرده است. با توجه به تحولات منطقه بودجه وزارت امور خارجه چه تغییراتی کرده؟
لان شکرتم لازیدنکم. ما شاکریم. انشاء الله بر اساس این شکرگزاری، خداوند باعث افزایش بودجه شود.

آیا با نمایندگان مجلس در این خصوص رایزنی هم داشتید؟
گفتم که ما شکرگزاریم. هر چقدر کرم شان بیشتر باشد انشاء الله ما فعالیت بیشتری خواهیم داشت. بالاخره در مجموعه ارگان های دولتی از جمله وزارت خارجه فعالیت ها عاشقانه است. فعالیت های ارگان های دولتی وظیفه گرایی نیست، بلکه ماموریت گرایی است. یعنی ماموریتی دارند و قصد دارند آن را به سرانجام برسانند و عاشقانه نیزبه دنبال این هستند. اما این عشق معونه نیز می خواهد. هر چقدر این معونه بیشتر باشد حرارت عشق نیز بیشتر است.

نمایندگان مجلس در روز رای اعتماد به شما از ارتباطات آقای متکی با مجلس گلایه داشتند. ارتباط شما با مجلس چگونه است؟
بسیار عالی. ما در همین فاصله که حدود یک ماه از جلسه رای اعتماد می گذرد چندین جلسه هم با نمایندگان کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و هم با فراکسیون های مختلف مجلس داشتیم. ما مجلس را به عنوان یکی از حامیان اصلی کار وزارت امور خارجه می دانیم. اگر ما حمایت مجلس را به همراه نداشته باشیم قطعا بخش عمده ای از کار ما لنگ خواهد شد.

ما در وزارت امور خارجه احتیاج به همکاری، همراهی و تعاطی افکار متقابل با نمایندگان مجلس داریم تا بتوانیم کار وزارت امور خارجه را به خوبی، درستی و با گستردگی مورد نظام جمهوری اسلامی ایران پیش ببریم.

آقای وزیر! نظر شما راجع به تلاشی که اکنون از سوی غرب می شود تا انقلاب ها و حرکت های مردمی منطقه را مصادره کنند چیست؟
جهان استکبار علاقمند است تا این حرکت های مردمی را به گونه ای مدیریت و سوار این موج شود و این تصور را به مردم این کشورها برساند که قصد همراهی با مردم را دارد.

پیشینه آمریکا در افکار عمومی مردم کشورهایی که دچار تحول شده اند، بسیار ناپسند و نا مطلوب است. چون مردم این کشورها می دانند حکومت های حاکم بر آن ها همه مورد حمایت آمریکا بودند. اکنون آمریکا قصد دارد سوار این موج شده و شروع به یک گفتمان مردمی کرده و وانمود می کند که طرف مردم را گرفته است.

اما مردم منطقه آگاه هستند که ممکن است این اقدامات « کلمه حق یراد بها الباطل» باشد. یعنی ظاهر فریبنده ای داشته ولی در نهایت همچنان دنبال اهداف و امیال خود هستند و حکومت هایی را سر کار می آورند که در راستای تحقق منویات آن ها اقدام کنند.

ولی این بار ظاهر پسندیده ای به این اقدام داده و ادعا می کنند این حکومت ها (که منویات استکبار را دنبال می کنند) ناشی از اراده خود مردم این کشورها است. مردم بیدار اند و ما نیز بایستی این مطلب را برای مردم کشورهای منطقه و جهان اسلام روشن کنیم که استکبار هیچ گاه خواهان یک حیات طیبه برای ملت های جهان اسلام نیست و این یک واقعیت است و باید این آگاهی را بالا ببریم.

یکی از اهداف رایزن های فرهنگی نفوذ و گسترش تمدن اسلامی میان جوانان سایر کشورها است. فکر می کنید آیا رایزن های های ما اندیشه جوان را دارا هستند که بتوانند این کار را انجام دهند؟
اتفاقا اندیشه مقداری کبر سن می خواهد. مقداری تجربه نیاز دارد. اندیشه که یک دفعه در خلاء ایجاد نمی شود. اندیشه در یک سری تراکم علم، درس و ممارست معنوی و علمی به دست می آید. لذا برای کسب اندیشه باید مدتی کار شود. بایستی زمانی برسد که موها سفید شود. ولی این عزیزان بایستی با کمک جوانان که شیوه های نوین را می دانند و به ابزارهای نوین اطلاع رسانی اشراف بیشتری دارند دست به دست هم دهند و تمدن عظیم اسلامی ایرانی را بیش از گذشته انتشار دهند.

با توجه به تحولات لیبی جمهوری اسلامی ایران پیگیری سرنوشت امام موسی صدر است؟
بله. ما از تمامی امکانات موجود؛ چه داخل و چه خارج از کشور در این زمینه استفاده می کنیم. حتی در بعد حقوقی نیز در حال اقداماتی هستیم که انشاء الله مساله امام موسی صدر را با جدیت به نتیجه برسانیم.

امیدواریم ایشان در قید حیات باشد و به نتیجه مطلوب برسیم. بنده همین مقدار عرض کنم که با خانواده ایشان نیز جلسه ای داشتم و اطمینان لازم را به این عزیزان دادیم و در جریان فعالیت های ما نیز هستند.

هفته پیش نیز که ژنو بودیم این مساله را با مسئولین ارگان های ذی ربط بین المللی نیز مطرح کردیم. کما اینکه در اخبار بود یکی، دو تا از این ارگان های بین المللی به ما اعلام کردند که به جد در حال پیگیری هستند. با توجه به اینکه وضعیت لیبی خاص است بایستی با مقداری درایت و هوشمندی با استفاده از تمامی ابزارهای مقبول این کار را پیگری کنیم.

/30112

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 136326

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام CN ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۱/۱۱
    1 0
    در شرایط موجود نباید انرژی کشور برای توسعه روابط با کشورهای حاشیه خلیج فارس هدر برود. تعدادی از آنها مانند یمن و بحرین بحران دارند که باید در پی ایجاد ارتباط با نیروهای جدیدی باشیم و بقیه هم بخاطر بحرین با ما در تعارض قرار گرفته اند.