در میان برندگان هشتمین دوره از مسابقات تصویربرداری دیجیتال در علوم زیستی که توسط الیمپوس برگزار ‌شد، تصویر میکروسکوپی یک غنچه گل که توسط رضا دادپور از دانشگاه تبریز تهیه شده، نیز به چشم می‌خورد.

محبوبه عمیدی: هشت دوره از برگزاری مسابقات تصویربرداری دیجیتال در علوم زیستی توسط الیمپوس می‌گذرد. در میان برندگان این دوره از مسابقات که به انتخاب شگفت‌انگیزترین تصاویر میکروسکوپی جهان می‌پردازد، تصاویر زیبایی از چشم حشرات، دانه‌های گیاهی و مرحله نهایی رشد یک غنچه گل که توسط رضا دادپور از دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در این رقابت‌ها شرکت داده شده، به چشم می‌خورند.

برنده جایزه اول: چشم‌های بابا لنگ‌دراز
ایگور سیوانوویکز از مؤسسه نوروبیولوژی ماکس پلانک در نزدیکی مونیخ، آلمان با این تصویر میکروسکوپی از چشم‌های عنکبوت پا‌بلند برنده جایزه 5هزار دلاری این رقابت‌ها شده است. او از یک میکروسکوپ هم‌کانون برای عکاسی از عمق‌های گوناگون چشم استفاده کرده است. بیضی‌های کناری تصویر، دو عدسی چشم هستند، شبکیه‌ و اعصاب مرتبط با آن نیز در تصویر دیده می‌شوند.

چشم های بابا لنگ دراز

برنده جایزه دوم: هیپوکامپ موش

این تصویر فلورسانس میدان‌باز از هیپوکامپ -بخشی از مغز- موش توسط توماس دیرینک از مرکز ملی تحقیقات میکروسکوپی دانشگاه کالیفرنیا در سن‌دیه‌گو تهیه شده است. رنگ‌آمیزی در این تصویر لایه‌های متفاوتی از انواع سلول‌های عصبی را آشکار کرده است. سلول‌های گلیال که به رنگ نیلی دیده می‌شوند، غلاف‌های الکتریکی میلین را برای هدایت جریان الکتریکی میان سلول‌های عصبی شکل می‌دهند. بخش سبز رنگ از نوروفیلامنت‌ها تشکیل شده که میزان گسترش بافت عصبی را بررسی می‌کنند و رنگ زرد، هسته سلول‌های عصبی را نشان می‌دهد که بخش اصلی ماده ژنتیکی در آن متمرکز شده است.

هیپوکامپ موش

برنده جایزه سوم: مرجان قارچی 

این تصویر از یک مرجان منفرد را جیمز نیکلسون از آزمایشگاه دریایی گریس در چارلستون، کارولینای جنوبی عکس‌برداری کرده است. نیکلسون برای نمایش شاخک‌های حساس این مرجان از یک میکروسکوپ فلورسنس، بدون ‌فیلتر تصحیح نور استفاده کرده است.

مرجان قارچی

دیاتومه

ولفگانگ بتیگوفر از کیل، آلمان با این تصویر چندلایه از یک جلبک زنده تک‌سلولی با نام علمی Licmophora juegensii برنده جایزه چهارم این رقابت شده است. در کنار این دیاتومه، جلبک‌های قرمز، نوع دیگری از دیاتومه و یک پرگنه رشته‌ای از ساینوباکتری‌ها به چشم می‌خورد. این نمونه از آب‌های شور موجود میان جزایر دریای بالتیک در آلمان تهیه شده و برای عکاسی از آن از تکنیک‌های میکروسکوپ تداخلی DIC -کنتراست تداخلی دیفرانسیلی- استفاده شده است.

دیاتومه

غنچه گل

رضا دادپور از دانشگاه تبریز، این عکس را از گل گیاه دارویی خارخسک در آخرین مراحل رشد تهیه کرده است. این عکس که برنده جایزه پنجم این رقابت شده است، حاصل تلفیق 100 اسکن گوناگون از این گل در عمق‌های گوناگون و تنها از یک جهت است.

غنچه گل

اسپیروجیرا

جرزی گابرناتور از دانشگاه روکلاو در لهستان با استفاده از تکنیک ریزبینی زمینه‌روشن و نور قطبیده این تصویر زیبا از جلبک سبز اسپیروجیرا را خلق کرده است. نام این جلبک از آرایش مارپیچی کلروپلاست‌ درون سلول‌های آن گرفته شده است.

جلبک اسپروجیرا

چشم شکارچی

این دومین عکس ایگور سیوانوویکز است که در بین 10 عکس برتر میکروسکوپی به چشم می‌خورد. این تصویر که حاصل هم‌پوشانی دو گروه از تصاویر گرفته شده توسط میکروسکوپ هم‌کانون است، ساختار زیبای چشم سنجاقک Enallagma cyathigerum را نشان می‌دهد. این سنجاقک اغلب حشرات کوچک را صید می‌کند. این تصویر منطقه‌ای به وسعت تقریبی 0.6 در 0.8 میلیمتر را پوشش می‌دهد.

چشم سنجاقک

پای سوسک شاخک‌بلند

جان میشلز از دانشگاه کریستین‌آلبریخت در شهر کیل، آلمان با استفاده از میکروسکوپ فلورسنس این عکس را از پاهای یک سوسک شاخک‌بلند گرفته است.

پاهای سوسک شاخک بلند

دانه گل‌های وحشی

این دانه‌ها که متعلق به گل‌های وحشی هستند، توسط یانپینگ واند در پکن، چین با استفاده از تکنیک ریزبینی زمینه‌روشن و نور بازتابیده عکاسی شده‌اند.

دانه گل های وحشی

سر شپشه گندم

لوری نایت از تانبریج، انگلستان برای عکاسی از سر این شپشه گندم در حالی از میکروسکوپ نوری استفاده کرده که نور از اطراف به این نمونه تابیده است.

سر شپشه گندم

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 110357

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۱:۴۸ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۲
    3 0
    جل الخالق. به واقع زیبا بود. به هم وطن عزیزمان هم مقام پنجم آورده است افتخار می کنم.
  • بدون نام IR ۱۲:۱۴ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۲
    2 1
    با سلام خیلی خوشحالم که جناب آقای دکتر محمدرضا دادپور این افتخار رو کسب کردن ایشون مشاور بنده در انجام پایان نامه ی کارشناسی ارشد بوده و بسیار در زمینه عکسبرداری با میکروسکوپ های اپی فلورسنس ، کانفوکال و ... متبحر هستند
  • بدون نام IR ۱۵:۱۸ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۳
    0 0
    20
  • بدون نام IR ۰۵:۴۶ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۶
    0 0
    این بابالنگ درازه.یعنی همون که جودی ابوت را کمک کرد؟
  • بهزاد احمدی A1 ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۱
    0 0
    با سلام. مایه افتخار منه که دکتر محمدرضا دادپور استاد راهنمای بنده در دوره کارشناسی ارشد جزو 5 نفر اول این مسابقات شدند. از همینجا مراتب افتخار و ارادتم رو به این عالم برجسته علم فیزیولوژی تقدیم میکنم.