اصطلاح قتل‌های خانوادگی یک اصطلاح عمومی است و در حال کلی به قتل‌هایی گفته می‌شود که در یک خانواده با روابط خویشاوندی سببی و نسبی نزدیک واقع می‌شود به نحوی که یکی از اعضا اقدام به کشتن عضو دیگری می‌کند.

نام

سمت / عنوان

اظهارنظر

سردار جعفری

رئیس پلیس آگاهی کشور

به عنوان مثال در سال 86 قتل های خانوادگی 40 درصد از قتل ها را به خود اختصاص داده است که جای نگرانی دارد.همچنین 50 درصد مقتولان زن از سوی محارم درجه یک به قتل رسیده اند و بنبراین از مسئولان می‌خواهیم دراین خصوص راهکاری بیندیشند. از نظر من تنها راه کاهش این قتل ها انجام اقدامات زیربنایی و فرهنگی مناسب است.

سرهنگ علی رمضانی

کارشناس آگاه پلیس آگاهی استان تهران

اغلب قتل های خانوادگی که منجر به کشته شدن یکی از اعضا در خانواده می شود نتیجه اختلافات حل نشده میان افراد خانواده است که در این خصوص افراد با مراجعه به دستگاه های قضایی و انتظامی درصدد رفع مشکل به وجود آمده بر میآیند، ولیکن با توجه به طولانی بودن روند دادرسی و نیازمندی های سیستم های قضایی و قانونی برای دستیابی به اطلا عات صحیح و در نتیجه ارائه حکم، اغلب مسائل حل نشده به داخل خانواده رسوخ پیدا می کند که در نتیجه باعث تنش میان اعضای خانواده می شود.

سرهنگ عباس علی‌پور

 رییس پلیس آگاهی استان تهران

در 6 ماه اول امسال، اختلافات مالی و اختلافات جزئی از دیگر عوامل مهم در بروز قتلهای خانوادگی بوده است و این مسایل نشان دهنده پایین بودن سطح فرهنگ خانواده‌ها است. اعضای خانواده‌ باید شئونات اخلاقی و اسلامی را در درون خانواده‌ رعایت کنند، چرا که رعایت حد و مرزهای افراد سبب می‌شود که روابط درون خانواده‌ مستحکم‌تر شود. ترویج مسایل دینی و اخلاقی می‌تواند نقش بسزایی در کاهش این گونه جرایم داشته باشد.

مجید ابهری

مشاور اجتماعی کمیسیون اجتماعی مجلس

80 درصد قتل‌های خانوادگی بدون برنامه‌ریزی رخ می‌دهد درحالی که قتل‌های خانوادگی بشدت خشن شده و این زنگ هشداری برای مسوولان است تا پیش از هم‌گیرشدن این مساله فکری برای آن بیاندیشند. تجزیه و تحلیل هر یک از انواع قتل‌های خانوادگی می‌تواند از جنایات مشابه پیشگیری کند. از سوی دیگر ما شاهد این هستیم که قتل‌های خانوادگی به شدت خشن شده است و این زنگ هشداری برای مسوولان است، تا پیش از هم‌گیرشدن این مساله فکری برای آن بیاندیشند.

مصطفی تبریزی

روانشناس

«غیرتی بودن» و «دفاع از آبروی خانواده‌« دو بهانه پوسیده برای توجیه قتلهای خانوادگی است  و عوامل زیادی همچون فقر و مشکلات خانوادگی سبب ایجاد مشکلات روانی در فرد می‌شود که در این میان عدم سلامت روان خود نقش مهمی در بروز قتل دارد.

سالم نبودن روان افراد، تحمل فرد در حل مشکلات و درک محیط را کاهش می‌دهد و بنابراین هنگامی که فرد از سلامت روان برخوردار نباشد، دست به هر اقدامی می‌زند.

سعید معیدفر

جامعه‌شناس

جامعه‌شناسان معتقدند در ایران به دلیل تاثیری که نهادهای اجتماعی در تنظیم روابط افراد دارند، بیشترین بار مسوولیت در زمینه‌های شخصی، اقتصادی و فرهنگی بر دوش خانواده‌هاست. زمانی که جوانان خود را با هم نوعان‌شان مقایسه می‌کنند، با فشارهای روانی روبرو می‌شوند که این موضوع آنان را در مقابل والدین‌شان قرار می‌دهد. از سوی دیگر ضعف قانونی، فضا را برای بروز خشونت در خانواده فراهم می‌کند.

غلامرضاعلیزاده

آسیب‌شناسی مسایل اجتماعی

مشکلات روحی و روانی افراد را مهمترین علت بروز قتل در خانواده‌ است و متاسفانه برخی اقوام به دلیل نبود کنترلهای اجتماعی به خود اجازه می‌دهند دست به جنایت علیه خانواده‌ خود بزنند و در صورتی که مراجع قضایی و کیفری برای پایان دادن به این رسم وارد میدان نشوند این چرخه همچنان ادامه می‌یابد. متاسفانه به این دلیل که فرهنگسازی سخت و زمانبراست، مسئولان چندان به این امر مهم و حیاتی توجه نمی‌کنند، در حالی که فرهنگسازی از طریق رسانه‌ها و آموزش و پرورش می‌تواند در کاهش خشونت نقش بسزایی داشته باشند.

 

سمیرا کلهر

پژوهشگر

اگر قتل‌ها را براساس انگیزه و جنسیت قاتل تفکیک کنیم، در مواردی که زنان به برقراری رابطه نامشروع با مرد دیگری پرداخته و دست به کشتن همسر می‌زنند، در حقیقت شوهر را مانعی برای ازدواج بعدی خود می‌دانند و از آنجا که پروسه طلاق طولانی و برای زنان بعضاً امکان‌ناپذیر است، لذا قتل شوهر به عنوان تنها شیوه حل مشکل مطرح می‌شود. این در حالی است که بخش مهمی از قتل‌هایی که توسط مردان انجام شده، جنبه مجازات خودسرانه برای مقتول را دارد.

شهلا معظمی

عضو مرکز جرم‌شناسی دانشگاه تهران

در ایران، مطالعات نشان می‌دهند که قتل‌های میان همسران از نظر کیفی کاملاً متفاوت با سایر قتل‌ها هستند. در عین حال، با وجود آنکه در جامعه ما ساختار خانواده دگرگون شده اما همچنان از جایگاه بالایی برخوردار است. البته به نظر می‌رسد تا حد زیادی تفکرات موجود نسبت به خانواده و محیط امن آن، بیش از آنکه نشان دهنده واقعیت موجود در سطح جامعه باشد،‌ نمایشگر تصور ایده‌آل ما از خانواده آرمانی است. متأسفانه این تصویر بدون توجه به تحولات و تغییرات عمیق خانواده در اثر تغییرات ساختارهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در نظر گرفته شده و درباره آن تبلیغ می‌شود. این در حالی‌ است که واقعیات نشان از روابط بیمارگونه اعضای بسیاری از خانواده‌ها دارند که به شکل‌های مختلف خشونت‌های روانی، عاطفی،‌ جنسی و گاه خونین، نمایان می‌شوند.

علی پورحسن

تحلیلگر مسائل جرم شناسی

در واقع یکی از مسائل مهم در خصوص قتل‌های خانوادگی، مسائل ناموسی است. از آنجایی که در تهران افراد مختلف با قومیت ها و هنجارهای متفاوت وجود دارد و باتوجه به اینک اغلب این افراد از نقاط مختلف به تهران آمده اند یا حاشیه نشین بوده اند و از روستاها آمده اند، به هر حال باورهای فرهنگی خودشان را دارند که با شهرنشینی همخوانی ندارد، مثل این است که پدر یا برادری فکر کرده باشد که به دختر یا خواهرش تجاوز جنسی شده باشد، یا حتی نگاه ناموسی شده باشد، او را از بین می برند و او را می کشند، به نوعی که لکه ننگ از روی خانواده  برداشته شود.

 

 

 

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 109692

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 10 =