موارد اختلاف نظر نهضت آزادی با آیت الله خمینی در سال 1341 در جلسه ای که در خانه علامه طباطبائی برگزار شد

مدتی قبل مرور کوتاهی بر خاطرات خواندنی آقای عزت الله سحابی با نام «نیم قرن خاطره و تجربه» داشتم. دوستانی که آن یادداشت را مطالعه کردند شاهد بودند که نکات جالبی در آن مطرح شده بود. نکته مربوط به آیت الله خامنه ای و ملاقات ایشان با محمد حنیف نژاد  را از طریق آقای لاریجانی در سفر قم از ایشان استفسار کردم.

 ایشان محتوای آن را تأیید کرده و گفته بودند که آن ملاقات صورت گرفته بود، و این که بعد از آن که مجاهدین کتاب «شناخت» را برای مطالعه به ایشان داده بودند، به افکار آنان شک کرده، به سراغ آقای سحابی آمده و مسأله را با ایشان در میان گذاشته بود. آقای سحابی گفته بود که ما هم از این مسأله مطلعیم و داریم روی آنها کار می کنیم. (نقل به مضمون از آقای لاریجانی).

در مطالعه بخش دیگری از خاطرات نکته جالب دیگری دیدم. زمانی که نهضت روحانیت در سال 1341 در قم آغاز شد، نهضت آزادی تصمیم می گیرد تا با مراجع اربعه قم ملاقاتی داشته باشد. قبل از آن، نهضتی ها در جلسه‌ای که دارند مسأله قم را مطرح کرده و مرحوم بازرگان می گوید باید از حضور روحانیت استقبال کرده و آن را امر مبارکی تلقی کنیم. او تأکید می کند باید به آنها نزدیک شویم، با آنان تماس بگیریم و بگوییم که خواسته های آنها ارتجاعی است و از ایشان بخواهیم به مسائل اساسی تر توجه کنند.

دنباله بحث را از زبان آقای سحابی بخوانیم:

ملاقات با سه مرجع (آیات گلپایگانی، شریعتمداری و مرعشی) به راحتی انجام شد. ولی ملاقات با آقای خمینی با دشواری روبرو شد و ایشان ابتدا وقت ملاقات ندادند. سرانجام خود ایشان به وسیله مرحوم علامه طباطبایی پیغام دادند که در منزل علامه طباطبائی قرار ملاقات گذاشته شود. مرحوم علامه طباطبایی هم از مهندس بازرگان و آقای طالقانی و دکتر سحابی دعوت کردند و آقای خمینی هم آمدند و پیرامون مسائل به گفتگو نشستند. البته من از جزئیات آن ملاقات مطلع نیستم ولی بعدا از پدرم شنیدم که میان آیت الله خمینی و آقای بازرگان مقداری برخورد پیش آمد. ظاهرا آقای خمینی به آقای بازرگان گفته بودند که به من نقشه ندهید من خودم بلد هستم. به جز آن، اختلاف دیگر بر سر آن بوده که آقای بازرگان بر روی مقابله با استبداد تکیه داشتند ولی آقای خمینی بیشتر روی اعمال غیر اسلامی و خلاف شرع حکومت و لزوم مبارزه با آن تکیه می کردند (نیم قرن خاطره، ص 251 - 252).

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 103169

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۴:۲۶ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۴
    0 0
    نقشه‌ي كجا رو مي‌خواستند به حضرت امام بدهند؟؟؟
  • بدون نام IR ۰۵:۳۶ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۴
    1 0
    امام كه جاي خود دارد ولي سخنان اقاي بازرگان اشتباه نبوده است مبازره با استبداد بسيار مهم است
  • بدون نام IR ۰۷:۰۹ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۴
    0 0
    آقای بازرگان بر روی مقابله با استبداد تکیه داشتند ولی آقای خمینی بیشتر روی اعمال غیر اسلامی و خلاف شرع حکومت و لزوم مبارزه با آن تکیه می کردند
  • قلمعلي IR ۱۱:۳۸ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۴
    0 1
    اگر اين مطلب كه ميگوئيد درست باشدبعدها آقاي خميني به اوحكم نخست وزيري دولت موقت را نميداد.
  • بدون نام IR ۰۷:۰۲ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۷
    2 0
    مرحوم بازرگان یک تحصیلکرده واهل فن و یک انسان مسلمان بود و عقایدی در زمینه مفاهیم دینی داشت که شاید ما با آن چندان موافق نباشیم. امادیدید که در این 32 سال با ایشان چه برخوردهای تند و به دور از موازین دینی شد و کسی آخ هم نگفت. من به قلم به دور از تعصب مهندس سحابی که ایشان هم در سال های اخیر گرفتار چنین موقعیتی بودند آفرین می گویم. چیزی که در منتقدین ایشان ندیده ام.