رئیس گروه حفظ و احیای بنا و محوطه های اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت: فصل کاوش در 2 دستکند خمین با هدف مطالعات و جمع آوری داشته های جدید در دستور کار قرار گرفت.

به گزارش خبرآنلاین،اسماعیل شراهی افزود: فصل دوم کاوش در دستکند روستای رباط آغاج و فصل اول کاوش دستکند روستای نازی از توابع شهرستان خمین در دستور کار قرار گرفته و برای این کاوش ها در مجموع به یک میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی اظهارکرد: دستکند و شهر زیرزمینی در روستای نازی از توابع این شهرستان شهر زیر زمینی در سال های اخیر کشف شده و کاوش در این حوزه با هدف خواناسازی برخی فضاها، مطالعه یافته های فرهنگی در ارتباط با آن و مشخص شدن گاه نگاری در دستور کار قرار دارد.
شراهی تصریح کرد: این کاوش می تواند، اطلاعاتی پیرامون چیستی، کارکرد، نحوه و دلایل شکل گیری ساختارهای معماری آن را در پی داشته باشد.
وی با بیان اینکه فصل اول کاوش در دستکند روستای رباط آغاج خمین در زمستان سال گذشته اجرا شد، افزود: نتایج این کاوش بیانگر آن است که معماری دستکند در زیر قلعه دفاعی (رباط) مستطیل شکل بوده و در دل بستری کنگلومرائی مانند ایجاد شده است.
رئیس گروه حفظ و احیای بنا و محوطه های اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت: فضاهای شناسایی شده از این دستکند شامل 2 راهرو اصلی شمالی- جنوبی و شرقی-غربی است.
شراهی ادامه داد: راهرو اصلی شمالی- جنوبی دارای طول تقریبی 90 متر و عرض یک و نیم متر و راهرو شرقی - غربی 20 متر طول و 2 متر و 80 سانتیمتر عرض دارد که هر 2 بخش در قسمت هایی به علت آسیب های انسانی و طبیعی دچار تخریب و ریزش شده است.
وی بیان کرد: این راهروها در بخش انتهای خود هر کدام به وسیله راهروی فرعی قوسدار و کم عرض به هم متصل شده اند.
شراهی بیان کرد: ساکنان این فضاهای دستکند زیرزمینی برای اسکان خود در این محوطه در هر 2 طرف این راهروها اقدام به ایجاد اتاق هایی با ابعاد مختلف کرده اند.
وی ادامه داد: تاکنون هفت اتاق در راهرو شمالی-جنوبی و سه اتاق در راهرو شرقی- غربی مورد کاوش قرار گرفته که به غیر از یک اتاق که دارای پلانی چلیپایی است و به احتمال فضایی مختص به عموم است، بقیه اتاق ها پلان مربع و مسطیل شکل با ابعاد مختلف دارند که کاربردی مسکونی داشته اند.
شراهی گفت: با مطالعه یافته های فرهنگی به ویژه سفالینه های به دست آمده از این دستکند مشخص شد قدمت آن به قرون میانی اسلامی (قرن 6 و هفتم ه.ق) تعلق دارد.

 

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 683359

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 2 =