شايد موسسه مطالعات اقتصادى بامداد از معدود بخش هاى كارشناسي اقتصادى ايران بوده است كه در طى همه سالهاى اخير از اهميت زياد ايجاد تقويم اقتصادى و انتشار بهنگام و دقيق آمارهاى اقتصادى مبتنى بر تقويم اقتصادى منتشر شده توسط نهادهاى آمارى سخن گفته است .
شايد عجيب باشد اما امروزه بيش از ١٢٠ كشور جهان از اوگاندا گرفته تا زامبيا و اندونزى و زيمباوه ، آمارها و شاخص هاى اقتصادى خود را دقيقا در راس ساعت و روزهاى از پيش تعيين شده منتشر مى كنند و با انتشار بهنگام و دقيقا آمارهاى اقتصادى گام مهمى را براى مقابله با رانت اطلاعاتى و شفافيت آمارى كه از پيش نيازهاى مهم توسعه اقتصادى است برداشته اند .
بايد انتشار اولين تقويم اقتصادى ايران توسط بانك مركزى براى سال ١٣٩٦ هرچند بسيار ناقص و با فاصله نسبت به استانداردهاى جهانى است را به فال نيك گرفت و اميدوار بود كه در گام بعد پايبندى به تقويم منتشر شده در دستور كار قرار گرفته و در گامهاى بعدتر هم دامنه آمارهاى منتشر شده توسط بانك مركزى در قالب تقويم اقتصادى گسترش پيدا كند و همزمان انتشار آمارها به جاى در بازه روز يا هفته به راس يك ساعت مشخص تغيير كند .
انتشار بهنگام و دقيق و همزمان آمارها هرچند در ظاهر ساده به نظر مى رسد اما در اساس نشان از يك تفكر اقتصادى مبتنى بر گردش شفاف اطلاعات و آمار و برداشتن سايه سياست بر سر اقتصاد دارد . فراموش نكرده ايم كه در همين دولت نهم و دهم ، آمار مهم نرخ رشد اقتصادى كشور يك سال نزديك به دو سال و نيم توسط نهادهاى آمارى و مديريتى كشور پنهان نگه داشته شده بود و آمارها در دولت هاى مختلف ايران همواره بيشتر از يك شاخص اقتصادى و كارشناسي، يك متغير سياسي بوده است .
موسسه بامداد ضمن ارج نهادن به اين اقدام اساسي بانك مركزى اميدوار است كه تندباد هاى سياسي اين اقدام را تحت تاثير قرار ندهد و به مرور بتوانيم استانداردهاى تقويم اقتصادى كشور را به استاندارهاى جهانى نزديك تر كنيم .
*کارشناس اقتصادی
35224
نظر شما