این روزها صدای نجواها بلندتر شده است، نجواهایی که از تمایلات بخش قابل توجه و البته اعتدالی جریان اصولگرا و اصلاح‌طلب برای ماندگاری حسن روحانی در پاستور برای 4 سال دیگر حکایت می‌کنند.

مصطفی صادقی: «من از خود آقای هاشمی شنیدم در یکی از جلسات حاشیه مجمع که جمعی از بزرگان حضور داشتند، اول پیشنهاد نامزدی آقای ناطق مطرح می‌شود و آقای هاشمی هم از این مساله دفاع می‌کند اما خود آقای ناطق قبول نمی‌کنند. در همان جلسه پیشنهاد نامزدی آقای روحانی هم مطرح می‌شود که آقای روحانی رد نمی‌کند.» این بخشی از مصاحبه یاسر هاشمی است که از چگونگی مطرح شدن نام حسن روحانی برای انتخابات ریاست جمهوری 92 روایت می کند . جلساتی که ظهر شنبه ها در اتاق کار هاشمی رفسنجانی تشکیل می شود و به شوخی نام آن را گذاشته اند« جلسه انجمن اسلامی مجمع».

یک گعده نشینی سیاسی مهم که در آن برهه از زمان با حضور این اعضا تشکیل می شده «اکبر هاشمی رفسنجانی، علی اکبر ناطق نوری، دری نجف آبادی، واعظ طبسی و حسن روحانی». یاسر هاشمی البته یک نکته مهم را در آن مصاحبه مطرح می‌کند «تردید حسن روحانی برای نامزدی»

تردیدی که باز هم به سراغ روحانی آمد

4 سال از آن داستان گذشته، حسن روحانی رییس جمهور شده و سال آخر دولتش را آغاز کرده است. حالا اما یک اتفاق تازه افتاده؛ یک راوی دیگر روایت از یک تردید دیگر دارد آنهم درست چند ماه مانده به انتخابات. تردیدی که البته روای می گوید برطرف شده اما باقی قضایا را در پس پرده نگه می دارد.

در ماجرا و روایت گری جدید مسیح مهاجری از نزدیکترین افراد به هاشمی رفسنجانی می‎گوید«حسن روحانی برای حضور در انتخابات سال آینده با تردید هایی مواجه شده اما در نهایت راضی به حضور در انتخابات شده است» یک اظهارنظر بسیار مهم که بازار حرف و حدیث ها را داغ کرده و تحلیل گران را به رصد تحولات مشغول کرده تا جواب این سوال پیدا شود «چرا آقای رییس جمهور دچار تردید شده»

برای رسیدن به پاسخ درست، باید هم شرایط حسن روحانی را بررسی کرد و هم شرایط پیرامون او را. باید نسبت تازه او با سیاسیون دو جناح را واکاوای کرد.

مصائب آقای رییس جمهور
یکسال دیرتر به برجام رسید؛ این تاخیر شاید به نوعی برای مخالفان روحانی زمان خرید تا دامنه اعتراضات را افزایش دهند. روحانی  که در خرداد 92 سیاست داخلی، اقتصاد و سیاست خارجی را بهم گره زد و رقبا را پشت سر گذاشت همه تلاشش این بود که با برجام پنجره های تازه باز کند برای آن مثلث تعیین کننده.

وقتی گفت «من سرهنگ نیستم » طبقه متوسط و روشنفکران را دلخوش به توسعه سیاسی کرد و وقتی خطاب به عابدینی مجری گفت و گوی ویژه خبری توصیه کرد تا بیانیه سعدآباد را «سه بار بخواند» و بعد از آن همنوا با دکتر ولایتی شد و محصول آن نوع از مذاکرات در دوران احمدی نژاد را فقر و تنگدستی و ایستادن چرخ کارخانجات عنوان کرد به خوبی اقتصاد و سیاست خارجی را بهم پیوند داد تا مردم و طبقه پایین هم راضی شوند و او را بلد راه بدانند.

او یکسال زمان خواسته بود، خیلی زودتر از آنچه تصور می شد محمد جواد ظریف و جان کری را به هم رساند. دیوار بی اعتمادی میان تهران و واشنگتن اما آنچنان بلند بود که همنشینی های دو وزیر خارجه نمی توانست در زمانی اندک ماجرا را به سرانجام برساند. روحانی باید زمان بیشتری صبر می کرد؛ زمانی طولانی با مصائب بسیار بیشتر از آنچه تصور می کرد آنهم با منتقدانی دلواپس.

او درب ریاست جمهوری اش را از پاشنه سیاست خارجی چرخانده بود؛ گریزی نداشت تا بماند و ببیند سرانجام کار را. سرانجام نوش دارو رسید آن هم در اندک زمان باقی مانده تا انتخابات پارلمان دهم. موافقان برجام در پارلمان ماندند و نابرجامیان که رقبای سخت رییس جمهور بودند مهمترین پایگاه حمله به او را ترک کردند تا مجلس جدید خیال حسن روحانی را راحت تر کند. او اکنون با رییس مجلسی مواجه است که می تواند یک دورنمای بسیار روشن از همکاری میان قوا برای پیشبرد امور را برابر او بگذارد . رییس مجلسی که درباره او چنین می گوید «از نظر قانون‌گرایی دولت آقای روحانی خیلی مقید است. شهادت می‌دهم که کار هیأت تطبیق ما کساد است. مصوبات هیأت دولت که می‌آید با قانون منطبق است. شاید موارد جزئی که اعلام می‌کنم خلاف قانون است یکی دو مورد در ماه باشد حال آنکه در دولت قبل موقعی می‌شد که 17-16 مورد را رد می‌کردیم. از نظر ایجاد آرامش هم تلاش آقای روحانی و دولت‌شان این بود که ایجاد آرامش کنند و این کمک می‌کند که ذهن‌ها روی مساله اصلی کشور متمرکز شود»

بازگشت به گروه 4 حامی شیخ دیپلمات
این روزها مرتضی نبوی تنها اصولگرایی نیست که تمایلش را برای حمایت از حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری علنی می کند ؛ صداهای جدید زیاد شده ؛ نجواهایی که از تمایلات بخش قابل توجهی از جریان اصولگرا برای تداوم وضع فعلی حکایت دارد و توصیه به عدم معرفی نامزد مجزا.

چنین است که حمیدرضا ترقی عضو ارشد موتلفه خبر می دهد که محمد رضا باهنر دبیر کل جبهه پیروان و مصباحی مقدم سخنگوی جامعه روحانیت با همراهی یکدیگر نام حسن روحانی را به لیست اصولگرایان اضافه کرده اند . آنسو تر برخی چهره های صاحب نفوذ اصولگرا هم گعده نشینی های محرمانه ای را آغاز کرده اند؛ نشست هایی با موضوع انتخابات 29 اردیبهشت.

از گرایش ها و تمایلات سیاسی اعضای این جلسات می توان حدس زد تلاش ها برای حمایت از حسن روحانی توسط اعتدالیون اصولگرا سامانی تازه یافته است. این وسط اگر خبر برگزاری جلسات جدید در منزل ناطق نوری صحت داشته باشد آنوقت حتی می توان این گمانه را نیز مطرح کرد که شاید گروه 4 متشکل از لاریجانی، مقتدایی، ولایتی و ناطق جانی تازه یافته باشد و همین روزها خبر تشکیل این کارگروه بار دیگر علنی شود. هر چه هست حالا یک تکاپوی قابل ملاحظه دیده می شود برای حمایت از حسن روحانی ؛ آنهم در بخش اثر گذار جناح اصولگرا. آنجا که راستگرایان اعتدالی حضور دارند.

تداوم یک ائتلاف اصلاح طلبانه

اگر تا همین چند هفته پیش برخی چهره های اصلاح طلب بی پرده و صریح «عبور از روحانی» را تئوریزه می کردند و آسمان ریسمان برای این نسخه خود جور می کردند امروز اما هم در خفا و هم در عیان تصمیم سازان اصلی جناح چپ پیمان خود با حسن روحانی را یادآوری می کنند . سعید حجاریان باز به صحنه می آید و رسما می گوید :« اصلاح‌طلبان چاره‌ای جز حمایت از روحانی ندارند.نشنیده‌ام که اصلاح‌طلبان برای حمایت از آقای روحانی در انتخابات ۹۶ شرطی گذاشته باشند و سهم خواهی کنند.»

آن سو تر محمدرضا عارف هم می گوید :« هر کس عبور از روحانی را مطرح کرده خودش جواب دهد اما ما در ادامه مسیر سال ۹۲ خود نه تنها از روحانی بلکه از هیچیک از علاقمندان به انقلاب عبور نخواهیم کرد.» تا در این میان هزینه طرح عبور از روحانی بماند روی دوش چند چهره اصلاح طلب که برای علنی کردن مطالب برخی جلسات محرمانه تعجیل کرده بودند . حالا این جناح یک حرف بیشتر ندارد ؛ همان حرفی که سعید حجاریان آن را مطرح کرده ؛«حمایت از روحانی ».

مهمتر از همه اینکه گفته می شود دو جلسه مهم و جداگانه میان حسن روحانی و دو عضو ارشد مجمع روحانیون برگزار شده است. جلساتی که اگر چه بنا بر شنیده ها همراه بوده با طرح برخی گلایه ها از دو طرف اما در نهایت قرار بر حمایت از حسن روحانی در انتخابات سال آینده گذاشته می شود .

پایان تردید حقوقدان پاستور
حسن روحانی شاید تصورش این است که به دلیل به سرانجام رساندن برجام، هدایت کشور در آرامش، کنترل تورم و بسیاری دلایل دیگر مردم از او چهره مثبتی در ذهن دارند. گویا همه تردیدهای روحانی به این بازمی گردد که او نمی خواهد در مبارزات انتخاباتی موتلفان سابقش پشتش را خالی کرده و او با جبهه ای از منتقدان و معترضان مواجه شود که تمام تلاش های او را در کوران رقابت های انتخاباتی زیر سوال ببرند. حالا اما آقای رییس جمهور پالس های مثبتی از دو جناح گرفته است . یک تکاپوی پر سرعت برای جلب رضایت او برای ماندن در میدان رقابت. تحولاتی که موجب شده روحانی تردیدهایش برطرف شود . او سیاست داخلی ، اقتصاد و سیاست خارجی را بهم گرده زده، گرهی که باید باز هم در پاستور بماند تا با دستان خودش آن را باز کند. حامیان او می خواهند تا بماند و میوه برجام را بچیند. این است روزگار رییس جمهور این روزهای ما.

2929

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 573527

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 37
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ایرانی RO ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
    فعلا بین کاندیداهای قطعی و احتمالی تنها گزینه مطلوب آقای روحانی هست که میشه روش حساب کرد و اگر کاندید بشه به احتمال بسیار زیاد 4 سال دیگر هم در پاستور خواهد ماند
    • بی نام IR ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      می دونید چرا تردید داره . به خاطر کارشکنی ها و دروغ های پی در پی دلواپسان
    • بدون نام ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      51 73
      دلواپسان یاکاسبان برجام?
    • بی نام IR ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      8 سال پیش قرار بود یکی دیگه رییس جمهور ما باشه
    • بی نام IR ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      33 11
      باید صبر کرد از الان نمیشه اینجوری قاطع پیش بنی کرد . توی همین تحلیل هم نوشته شده که ممکنه برخی چهره ها از دو جناح بخوان نامزد بشن
    • بی نام IR ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      ممود نامزد میشه اونوقت میبینید که انتخابات رو میبره
    • بی نام IR ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۰
      9 16
      چه بخواهید وچه نخواهید کل مردم ایران به جز تهران به احمدی نژاد رای خواهند داد.
  • بی نام A1 ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
    مهم نیست چه حزبی از ایشون حمایت کنه من از این زحمات چهار سالشون راضیم و رای منم ایشونه
    • بی نام IR ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      مهم اینه که دیگه هیچکس از رایی که به روحانی داده ناراضی نیست
    • بی نام IR ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      25 72
      همه انتخابات ها پدیده داشتیم منتظر پدیده امسال باشید
    • بی نام IR ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      13 43
      بی خیال بابا
    • بی نام IR ۰۸:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۰
      9 5
      با اینکه انتخابات قبل رای ندادم ولی از روحانی راضیم و این سری ان شاء الله بهش رای میدم
  • باب لورد A1 ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
    غیر از اقای روحانی کسی توان مدیریت حال حاظر مملکت با این اوضاع منطقه ی و جهانی رو نداره چ کسی غیر از ریس جمهور روحانی میتونه کارهارو بدرستی جلو ببره نکنه جلیلی یا احمدی نژاد اینها امتحان پس دادن و نمره قبولی نگرفتن ما مردم شاید سواد سیاسی نداشته یاشیم ولی شعور که داریم.
    • بی نام IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      روحانی تعامل خوبی با دنیا داره و همنی مساله ما رو از وضع بد دوران احمدی نژاد نجات داده
  • بدون نام ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
    47 68
    مردم وامداراصولگراواصلاح طلب نیستند.مارخودشون راخوب بلدندنیازی هم به اسمون ریسمون بافتنهای دوجناح هم ندارندحالامعلوم میشه که همشون به فکرخودشونند.و کاری به مردم ندارند.مردم نگاهشان به جیب خالیشان واقایان.دلخوش به اماراشان!!!صدهاشعارعمل نشده وووو
  • سید محمد A1 ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
    91 40
    امیدآفرینان ایرانی حامیان روحانی
    • بی نام IR ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      61 26
      آقای روحانی نیازی به بدنه سیاسی نداره مردم قبولش دارن
    • بی نام IR ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      27 55
      حالا هی بگید روحانی میبره صبر کنید ببینید چه قدر فضا تغییر میکنه
  • بی نام A1 ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
    68 84
    من کاری ندارم کی از کی حمایت میکنه. اگر اقتصاد رو نتونند درست کنند من رایم هر کسی جز ایشونه.
    • بی نام IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      آقای روحانی کارای مهمی کرده. همنی که تونسته کشور رو بعد زا احمدی نژاد اداره کنه یعنی خیلی مرده و بزرگه و با تدبیر. آیه یاس نخونید الکی
    • بی نام IR ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      74 24
      البته كه مشكل فراوانه. اما دلار ده هزار تومن نيست. تورم 50 درصد نيست. و روز و شبمون رو در پناهگاه و زير بمباران نمي گذرونيم. متاسفانه ما متوجه اين دستاوردها نميشيم.
    • بی نام IR ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
      24 68
      تردید روحانی به خاطر اومدن احمدی نژاده
  • محمود IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
    18 61
    فقط احمدی نژاد یارانه را همزمان با افزایش حامل های انرژی افزایش میده
    • بی نام A1 ۰۵:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۰
      58 13
      آقا بیخیال محمود بشید دیگه
  • بی نام DE ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
    87 27
    دکتر روحانی خیلی نجیب است. آن قبلی هیچ کاری جز گل آلود کردن آب انجام نمی داد تا رفقایش ماهی بگیرند. ولی دکتر روحانی آرام و متین، کارهای زیربنایی را جلو می برد. می توانست با خرج کردن پول نفت برای پروژه های پوپولیستی و ناقص مثل مسکن مهر، خودش را شیرین کند اما تلاش کرد تا تحریم ها را بردارد، تا هواپیما بخرد و ارز وارد کشور شود و جوان های بتوانند به جای درخواست از دولت خودشان کار کنند و پول درآورند و خانه بسازند. من مطمئنم این خوان های آخر تحریم ها هم توسط او به سرانجام می رسند و شکوفایی اقتصاد دل مردم صبور ایران را شاد خواهد کرد. من در آلمان زندگی می کنم و می بینم که چقدر سیاست های سیاستمداران اینجا معقول است. احمدی نژاد 180 درجه با اینها فرق داشت، اما روحانی همین قدر معقول تصمیم می گیرد.
    • محمد A1 ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۲
      0 1
      سلام خدمت هم میهن عزیزمون که ساکن آلمان هستن واقعاً به درستی اشاره کردین دستتون دردنکنه زنده باشید انشااله
  • بی نام IR ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
    59 17
    اگه آقای روحانی بترسه از اینکه کسی پشتش رو خالی کنه اونوقت کار براش خیلی سخت میه . باید سفت وایسه و کارش رو بکنه مردم می فهمن و حمایتش می کنن
    • بی نام A1 ۰۵:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۰
      41 13
      نکته مهمیه اما همه میدونن که آقای روحانی بهترین گزینه وضعه موجوده
  • نیما A1 ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
    9 53
    آقایان روحانی ظریف و لاریجانی بهترین گزینه های ریاست جمهوری دوره های بعدی هستند
    • بی نام A1 ۰۵:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۰
      9 26
      میشه بگید چرا باید آقای لاریجانی نامزد بشه. ایشون بهترین مدیریت رو در مجلس دارند و امید مردم شدند
  • بی نام A1 ۰۵:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۰
    37 15
    انشالله با تدبیر آقایان هاشمی ناطق لاریجانی همه تردید های آقای روحانی برطرف میشه
  • بی نام A1 ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۰
    56 27
    زنده باد حسن روحانی که امید رو به ما برگردوند
  • بی نام A1 ۰۵:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۰
    57 32
    آقای احمدی نژاد از آقای روحانی یاد بگیرید کشور رو اینجوری اداره می کنن
  • امیر A1 ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۰
    11 7
    قطعا باید یک دوره چهارساله دیگه به ایشون فرصت و رای داد تا نتیجه زحمات و برنامه های ایشون مشخص باشه. قطعا برنامه ریزی و کارهای زیربنایی زمان بر هستند. پس به روحانی مجددا رای میدهیم.
  • بی نام IR ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۰
    5 20
    در اتخابات ریاست جمهوری اینده کسی به جز احمدی نژاد پیروز نخواهد شد.
  • رسول IR ۰۵:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۱
    6 6
    رای من سفیده چون هیچ کی به فکر ما نیست
  • محمد A1 ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۱
    15 6
    آقای دکتر روحانی تو این 4 سال معجزه کرده با این داغون کاریهای احمدی نژاد که کشور را حداقل 50 سال عقب انداخت. به نظر من آقای روحانی خیلی مظلوم است . همه با هم در انتخابات سال آینده به جناب آقای روحانی رأی میدهیم تا انشا اله کشور را به سر منزل مطلوب سوق دهند.