انتخاب نوشت: نشریه "فرانت پیچ مگزین" در تحلیلی پیرامون اتفاقات چند هفته گذشته در منطقه نوشته است:

 

پس از شکست کودتای ترکیه تغییرات مهمی در خاورمیانه به وقوع پیوسته که به نظر می‌رسد واشنگتن نسبت به این تغییرات بی‌توجه بوده است. ترکیه و ایران در حال حرکت به سمت روسیه هستند. روسیه در حال افزایش توان نظامی و قدرت استراتژیک خود است که همه این‌ها درنهایت به ضرر ایالات‌متحده و متحدان آن خواهد بود.

 این تحولات تأثیر عمده‌ای در سراسر منطقه خواهد داشت و امنیت هم‌پیمان آمریکا یعنی اسرائیل را به‌شدت به خطر خواهد انداخت. در حال حاضر اسرائیل سعی در تحکیم روابط خود با روسیه و ترکیه دارد. در اینجا ما به بررسی تحولات چند هفته اخیر در منطقه می‌پردازیم.

روسیه - ترکیه

به نظر می‌رسد سازمان‌های اطلاعاتی روسیه در مطلع ساختن اردوغان از وقوع کودتا تأثیر به سزایی داشته‌اند و دقایقی قبل از آن‌که نقشه کودتاگران برای دستگیر کردن اردوغان اجرایی شود از طریق لینک‌های اطلاعاتی خود به وی اطلاع داده‌اند و اردوغان موفق به فرار از هتل محل اقامت خود شده است.

پس از تصفیه و پاک‌سازی ارتش و دولت ترکیه از افراد مشکوک، اولین سفر خارجی اردوغان به روسیه بود که در 8 اوت صورت گرفت و اردوغان از پوتین برای کمک به ترکیه تشکر کرد و گفت: محور دوستی آنکارا مسکو ترمیم خواهد شد.

دو روز بعد وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد که تعاملات نظامی ترکیه با روسیه افزایش خواهد یافت. وی اعلام کرد ترکیه تنها کشور عضو ناتو بود که در تحریم روسیه و مناقشات بر سر منطقه کریمه و اوکراین با سایر اعضای ناتو علیه روسیه همراهی نکرد.

اردوغان کودتای اخیر را زیر سر فتح‌الله گولن مخالف خود می‌داند. حضور فتح‌الله گولن در پنسیلوانیا در ایالات‌متحده و درخواست ترکیه از آمریکا برای استرداد وی نیز موجب ایجاد تنش در روابط ترکیه و آمریکا شده است. درصورتی‌که ترکیه پس از 60 سال از ناتو خارج شود، بهترین جایگزین برای همکاری‌های نظامی ترکیه روسیه خواهد بود.

روسیه - ایران

هم‌زمان با گرم شدن رابطه ترکیه و روسیه، روابط میان ایران و روسیه نیز در حال بهبود است. دو کشور ایران و روسیه سابقه‌ای طولانی و اغلب پرتنش در روابط خود داشته‌اند.

در طول جنگ جهانی دوم، شوروی این فرصت را به دست آورد تا با دامن زدن به یک کودتای کمونیستی در آذربایجان ایران در سال 1948 مقدمات جدا شدن این بخش از ایران را فراهم کند اما با تهدید ترومن به استفاده از سلاح‌های هسته‌ای، نیروهای شوروی خاک ایران را تخلیه کردند. در سال 1921 بین ایران و شوروی قراردادی منعقد شد که امتیازاتی برای هر دو طرف در پی داشت همچنین شامل یک پیمان دفاعی متقابل بود. در سال‌های اخیر روابط ایران و روسیه تحولات بسیاری را به خود دیده است. ایران و روسیه با همراهی بانک‌های روسی برای فرار ایران از تحریم‌های بین‌المللی و فروش نفت ایران، همکاری‌های گسترده‌ای داشته‌اند.

هفته گذشته، شبح پیمان دفاعی 1921 به‌طور ناگهانی زنده شد. روسیه و ایران اعلام کرد که یک توافق جدید نظامی منعقد کرده‌اند که به جنگنده‌های روسیه اجازه استفاده از پایگاه هوایی نوژه در غرب ایران برای حمله به شورشیان سوریه را می‌دهد.

این اولین بار است که ایران اجازه داده است یک قدرت خارجی از خاک خود به‌عنوان یک پایگاه برای عملیات نظامی تهاجمی علیه یک کشور دیگر در منطقه استفاده کند.

رسانه‌های روسی گزارش کرده‌اند که آمریکایی‌ها پیش‌ازاین با بهره‌گیری از سیستم‌های جاسوسی و نظامی خود، قبل از حمله بمب‌افکن‌های روسی به شورشیان سوریه هشدار می‌داد تا آن محل را ترک کنند و بدین ترتیب موجب کمتر شدن تلفات ناشی از حملات جنگنده‌های روسی می‌شد اما با استقرار جنگنده‌های روسی در ایران و کاهش زمان حملات آن‌ها به میزان 60 درصد، هشدارهای آمریکایی‌ها تأثیر کمتری در کاهش تلفات هم‌پیمانان خود در سوریه داشته است.

ایران - عراق

هفته گذشته سرهنگ کریس گارور، سخنگوی نظامی ایالات‌متحده، اعلام کرد که ایران اکنون یک نیروی نظامی متشکل از 100.000 مبارز مسلح در عراق را سازمان‌دهی و کنترل می‌کند. ایالات‌متحده موافق این حضور نظامی گسترده ایران در عراق بوده است چراکه با عنوان مبارزه با داعش صورت گرفته است، اما اکنون ایران با این نیروی عظیم و سازمان‌یافته قادر به اعمال کنترل بر عراق نیز هست.

در همین حال، دولت روسیه در ده سال اخیر 650 میلیارد دلار برای برنامۀ گسترده نوسازی ارتش هزینه کرده است که پوتین در دسامبر 2010 ابلاغ کرد. این طرح شامل هشت زیردریایی هسته‌ای، 600 جت جنگنده جدید، 1000 هلیکوپتر و همچنین تانک‌های جدید و دیگر تجهیزات زمینی بوده است. بسیاری از این تجهیزات جدید با ترکیب فن‌آوری‌های پیشرفته نظامی، سلاح‌های جدید و قدرتمندتری را برای ارتش روسیه فراهم آورده است.

مقامات اطلاعاتی ایالات‌متحده از ساخت ده‌ها پناهگاه هسته‌ای زیرزمینی در مسکو و در سراسر روسیه به‌منظور مقابله با حملات اتمی احتمالی خبر داده‌اند. فرمانده نظامی ایالات‌متحده در اروپا می‌گوید روسیه در حال تغییر سیستم دفاعی خود برای مقابله با حملات هسته‌ای است.

به نظر می‌رسد که آمریکا منطقه را رها کرده و در آینده‌ای نزدیک کنترل کامل آن به دست روسیه ترکیه و ایران خواهد افتاد. در این میان عربستان سعودی در اقدامی ناشی از رها کردن منطقه توسط امریکا، به منظور مقابله با ایران به سمت و سوی تولید سلاح هسته ای می رود.

5252

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 572070

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۴:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۶
    4 0
    انشاالله
  • بی نام DE ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۶
    20 3
    پیش فرض های غلط 1. ترکیه یعنی اردوغان 2. ترکیه بدون رابطه با غرب اما با توان کنونی 3. ایران بدون تنش داخلی تا 10 سال پیش آمریکا تنها از اینجرلیک می توانست بر خاورمیانه تاثیر گذار باشد و از خلیج فارس اما حالا کردستان عراق و حتی سوریه پایگاه آمریکا می توانند باشند اینجرلیک هم در خاک کردستان ترکیه است و ترکها این را نباید فراموش کنند 5. ملت ها در خاورمیانه بی تاثیرند
    • محسن IR ۱۶:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۶
      1 1
      اطلاعات شما کاملا غلطه اولا در ترکیه منطقه ای بنام کردستان وجود نداره .انگار در نظر شما هر جا کردی وجود داشته باشه اونجا کردستانه پس از الان شهر استانبول رو هم کردستان غربی معرفی کنیم تموم بشه.دوما پایگاه انجیرلیک در استان ادانا هست که شهر ترک نشینه.نمیدونم شما بر چه اساسی همه جا رو کردستان میدانید؟
  • رضا بشارت IR ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۶
    16 2
    سلام ، مقاله امیدوار کننده ای بود ولی فکر نمی کنید کمی اغراق کننده است ، اردوغان کودتاگر اصلی در ترکیه با آگاهی و اجازه آمریکا می باشد . اردوغان بدون اطلاع قبلی و بدون هماهنگی با ایران ، روسیه و کشور سوریه به خاک سوریه وارد شد و کمک تسلسحاتی به تکفیری ها می کند پس چطور انتظار دارید که ترکیه جزء سه نفر باشد البته بهتر است بگوییم سه کشور . اقتصاد ترکیه در گرو صنعت توریسم نیست بلکه اقتصاد ترکیه از نا امنی در منطقه خاورمیانه سود می برد این طرز تفکر از زمان جنگ ایران و عراق شکل گرفت و حالا به عنوان یک استراتژی برای ترکها می باشد . ترکیه اگر بتواند حتی همسایه های غربی ایران وادار به جنگ می کند ولی فعلا اجازه ندارد . پس اینقدر ساده نباشیم ترکیه نه دوست ما است و نه برادر دینی او رقیب و دشمن است
    • بابک IR ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۶
      1 1
      داستان خوبی نوشتی.خسته نباشی.خودت تنهایی نوشتی یا کمک گرفتی؟ ترکیه بر اساس شاخصه های نیروی انسانی عملگرایی و اقتدار سیاست مداران و نهادینه شدن دمکراسی در ترکیه تونسته پیشرفقت کنه.عده ای حسود در ایران اینها رو نمیتونن ببینن و همش پیشرفت ترکیه رو به نا امنی در منطقه و جنگ ایران و عراق که سی سال پیش رخ داده داده ارتباط میدن.اگه صد سال هم بگذره ترکیه همچنان پیشرفت خواهد کرد و شما باز میگید پیشرفت ترکیه به خاطر جنگ ایران و عراق بود.اولا نا امنی د رمنطقه دودش همیشه به چشم کشورهای منطقه و بخصوص همسایه خواهد رفت.همین نا امنیهای عراق و سوریه باعث شده ترکیه هم مرزهاش نا امن بشه اقای هوشمنددوما اگر با نا امنی کشوری پیشرفت میکرد اونوقت کشورهای دیگه هم میبایستی پیشرفت میکردن.
    • امیر IR ۱۷:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۶
      1 1
      ترکیه بد و دشمنه ولی ایران فرشته و خوبهول کنید این دشمنیهای خود ساخته رو .عده ای در یاران نونشون در دشمن تراشی و حماسه سرایه.ترکیه حسابش رو از کشورهای جهان سوم و خاورمیانه جدا کرده.ترکیه در اینده با اروپا رقابت خواهد کرد.و اصلا ایران رو رقب خودش نمیدونه.تو به جای توهم و حسادت به ترکیه برو به این فکر کن که چرا ترکیه پیشرفت کرد و تونست ولی ایران نتونستهمین
  • بی نام A1 ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۶
    0 0
    نويسنده مقاله اطلاعات عميقي حداقل در مورد ايران ندارد. در ايران رئاسته جمهوري فرمانده كل قوا نيست ودر سياستهاي نظامي نقش كوچكي دارد ولي پوتين و اردوغان نفر شماره يك هستند.
  • ساده با A1 ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۶
    0 0
    ما ایرانی ها را همه سر کار گذاشتند.