باید سربازی رفته باشی تا بفهمی تلخی مرگ سربازان را. باید از بن دندان بفهمی اتمام آموزشی یعنی چه تا بفهمی بیرون زدن از پادگان آموزشی یعنی چه و بعد بفهمی به جای رسیدن به آغوش پدر و مادر و خواهر و دوست و نامزد و برادر به ته دره غلتیدن یعنی چه. باید سربازی رفته باشی. آن هم نه از این سربازی های فرمایشی که بزرگان و بزرگ زاده ها می روند. از همین سربازی هایی که بچه های مردم می روند. بچه های کوچه. بچه های خیابان.

که اگر رفته باشی وقتی مهدی فتحی توی فیلم اعتراض می رود بالای چهارپایه تا برای آزادی داریوش ارجمند گلریزان کند و با صدای خش دارش می گوید: سلامتی سه کس، سرباز و زندونی و بی کس؛ گوشه چشمت گرم می شود و اگر طعم تلخ بی کسی و زندان را هم چشیده باشی بی خیال بغل دستی ات توی تاریکی سینما می زنی زیر گریه و های های و های. من انشا نمی نویسم.

البته اگر قصد انشا نویسی کنم بد نمی نویسم و می توانم روضه ای بخوانم که علاوه بر مخاطب اشک خودم را هم دربیاورم اما الان چنین قصدی ندارم. این که می گویم باید سربازی رفته باشی دلیلش این نیست که خودم سربازی رفته ام و مثل همه آن ها که سربازی رفته اند و می دانند پادگان آموزشی و سرگروهبان و مرخصی و اضافه خدمت یعنی چه با مصائب سربازی آشنایم.به این دلیل می گویم باید سربازی رفته باشی که فکر می کنم مهم ترین دلیلی که مشکلات بسیاری برای سربازان این مرز و بوم به وجود می آید و اصلا کسی هم خبردار نمی شود این است که کسی که باید به سربازی برود به سربازی نمی رود. به همین دلیل آن هایی که باید بدانند در سربازی چه بر سر بچه های مردم می آید اصلا از این موضوع مطلع نمی شوند.

تازه آدمی مثل من هم که زبان درازی دارد و سرش درد می کند برای حرف زدن در باره سربازی حق ندارد بنویسد. نه این که من حق ندارم بنویسم، نه. نمی دانم چرا سخن گفتن از سربازی جزو ممنوعات است. چرا؟ نمی دانم. اما خوب یادم هست که چند سال پیش در یک نشریه بابت مطلبی که با عنوان طبل بزرگ زیر پای چپ منتشر کرده بودیم توبیخ شدیم. تازه نویسنده مطلب جناب محمد نوری زاد بود. که در آن زمان جزو سردمداران نیروهای ارزشی محسوب می شد. نفهمیدم چرا اما یادم هست هربار که خواسته ایم جایی چیزی درباره سربازی بنویسیم با یک قانون نانوشته که مارا از این کار منع می کرد مواجه بودیم.

وقتی نشود درباره یک موضوع دست کم نوشت کار به همین جاهایی می رسد که ملاحظه می فرمایید. حالا یک چند روزی جو کشور ملتهب و داغ است و سربازان هم چندوقتی عزیز می شوند اما مشکل سربازی و سربازان خیلی خیلی جدی تر از این حرف هاست. تنها دو راه برای رسیدگی و نه حل مشکلات سربازان وجود دارد. اول این که فرزندان مسئولان نظام درست مثل بچه های مردم به سربازی بروند. و مسئولان عزیز هم لطف کنند دست از توصیه و سفارش به فرمانده هان آن ها بر دارند تا فرزندانشان بتوانند مثل بچه مردم زندگی کردن را تجربه کنند. در این صورت مشکلات سربازی به آن هایی که باید منتقل شود منتقل می شود و خیلی از امور بهبود پیدا می کند.

که البته امکان عملی شدن این پیشنهاد چون غیرممکن و محال به نظر می رسد بهتر است به راه دوم بیندیشیم. راه دوم اجازه نوشتن درباره سربازی است. اگر روزنامه نگاران و خبرنگاران اجازه داشته باشند بخشی از فضای سربازی را در فضای رسانه های رسمی کشور توصیف و ترسیم کنند قطعا اتفاقاتی از این دست را کم تر شاهد خواهیم بود. گمان می کنم این اتفاق تلخ و دردناک مقدمه خوبی می تواند برای برداشتن این ممنوعیت رسانه ای باشد.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 550435

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 13 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد A1 ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۷
    8 2
    کسی که باید به سربازی برود به سربازی نمی رود. به همین دلیل آن هایی که باید بدانند در سربازی چه بر سر بچه های مردم می آید اصلا از این موضوع مطلع نمی شوند.بهترین جمله شما تا به امروز از نظر من
  • امیر IR ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۷
    9 0
    دم شما گرم کاش مسئولین برای همیشه خدمت اجباری رو حذف کنند و این فشار و استرس و از خانواده های ایرانی بردارند.
  • مهدی شجاعی A1 ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۷
    7 1
    آفرین سیدعبدالجواد . دمت گرم . ممنون از این سخنان دلیرانه و صداقتت . نسخه استعلاجیت بسیار پسندیده است . و چه تلخ که داریم سر بدیهیات چونه میندازیم
  • علی IR ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۷
    0 1
    قانونی بذارند تا مشمولین با پرداخت مبالغی به صورت ماهانه به افراد داوطلب ، کارت پایان خدمت بگیرند . افراد جویای کار دارای حقوق مکفی میشوند و مشمولین میتونن وارد چرخه اقتصادی بشوند و به تحصیلات ادامه دهند . آمار ازدواج برای هر دو قشر بالاتر میره و بزه و جرم کم . و واقعا این به سود جامعه است . باشد که مسئولین اهتمام به خرج بدهند
  • بی نام IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۷
    2 2
    سربازي فاجعه ست، بزرگترين كابوس زندگي هر آدميه
  • بی نام IR ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۷
    2 1
    انسان گرگ انسان است دوست من .مستندی درباره عمل وحشیانه ختنه دختران می دیدم،نود درصد به بالای عاملان این عمل ،خود زنان بودند،حتی مادر و مادربزرگ خود دختر باور می کنید هر چه بدی هم در جامعه می بینیم خودمان به خودمان می کنیم.مگر فروشنده ای که به من وشما بی ادبی می کند از مریخ آمده؟خیر ،از خودمان است چه کسی جلوی تغییر در آموزش و پرورش و آموزش عالی و سربازی را گرفته؟ به خدا که خودمان اگر همین فردا بگویند همه از سربازی معاف،آنهایی که با مشقت رفته اند عوض آنکه از برداشته شدن زنجیری زنگ زده از گرده فرزندان ملت خوشنود شود،خود مدعی و شاکی می شوند که چه طور ما رفتیم ،بقیه هم باید بروند و اینگونه است که مثل همان ختنه دختران ،رسم غلط صدها سال ادامه پیدا می کند.
  • حسن IR ۰۴:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۸
    16 0
    سلام..من 1/4/93 در یک پادگان آموزشی خدمت می کردم و واقعا به معنای واقعی کلمه اذیت شدم و روزای آخر البته آب دیده شده بودم که چند روز مانده به پایان آموزشی سربازانی آقازاده با لباس نو اومدن تو آسایشگاه تا لابد روزای آخر یه روحیه ای به ما بدن.
  • رضا IR ۰۴:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۸
    14 0
    از آن جا که خود من در سخت ترین شرایط یعنی زمان جنگ به سربازی رفته ام این مطلب را به خوبی درک می کنم و واقعا می دانم سختی ، محرومیت ، تنهایی ، غربت و تنگدستی یک سرباز یعنی چه ؟ و فقط ما می فهمیم که زمانی که اجازه داده می شود بعضی بتوانند دوران خدمت را خریداری کنند چه تبعیض بزرگی روا داشته می شود .