زمان تحول در «خدمت سربازی» فرا رسیده است؟ کابوس ۰۵ کرمان و بررسی مدل های جایگزینی سربازی

در رابطه با تحول در خدمت سربازی اخبار و نگرش های غیررسمی زیادی وجود دارد. اما در کنار این نگرش های غیررسمی برخی نهاد های رسمی از جمله مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی طی سال های اخیر تلاش کرده است مدل های جایگزین مناسب تری را برای خدمت سربازی معرفی کند

محمد حسین نجاتی:
حادثه تصادف اتوبوس سربازان در نی ریز فارس، بخش زیادی از احساسات عمومی را جریحه دار کرده است. واکنش های بالای این خبر در شبکه های اجتماعی حتی صدا و سیما را مجبور کرد بعد از ساعت های زیاد، اخبار این حادثه را مخابره کند و مسئولان به ابراز همدردی و اعلام پیام های تسلیت وا داشت.
با این حال آنچه بیش از همه واکنش ها در شبکه های اجتماعی را حول محور خود جمع کرده بود، انتقاد از شکل کنونی خدمت سربازی بود. در ضرورت خدمت سربازی برای کشور ایران با موقعیت ژئوپلوتیک خاص خود کم تری کسی شک دارد، اما آنچه انتقادات از سربازی را بیش از پیش می کند شکل کنونی آن است.
مردان ایرانی به خصوص آنهایی که روزی استرس تقسیم نیرو برای حضور در دوره آموزشی را تجربه کرده اند، با پادگان ۰۵ کرمان آشنایند. سربازان عموما پادگاه ۰۵ کرمان، پادگان عجب شیر و گیلان غرب کرمانشاه را از جمله سخت ترین موقعیت ها برای گذراندن دوره آموزشی خدمت سربازی می خوانند. کابوسی که حالا در ۰۵ کرمان تعبیر شد و به نظر می رسد زمان تحول در خدمت سربازی فرارسیده است. 

در رابطه با تحول در خدمت سربازی اخبار و نگرش های غیررسمی زیادی وجود دارد. اما در کنار این نگرش های غیررسمی برخی نهاد ها از جمله مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی طی سال های اخیر تلاش کرده است مدل های جایگزین مناسب تری را برای خدمت سربازی معرفی کند. علاوه بر آن پیشنهاد بومی شدن سربازی به این معنا که هر سرباز در استان محل زندگی اش خدمت کند و طرح سرباز صنعتی از دیگر پیشنهادات رسمی برای ایجاد تحول در خدمت سربازی است.
در ابتدا بررسی گزارش مرکز پژوهش های مجلس که در سال ۱۳۹۳ منتشر شد نشان می دهد این مرکز ۷ مدل جایگزین برای سربازی را معرفی کرده که در ادامه به تفکیک به جزییات آنها اشاره می شود.

۱. الگو و مدل حاکم کنونی
در شرایط کنونی، خدمت سربازی در ایران به طور عمومی با محوریت متغیر زمان دو سال و در برخی موارد پیمانی پنج ساله است که در سپاه پاسداران و نیروی انتظامی رواج دارد و در برخی موارد متغیر های تخصصی و نهبگی نیز در محل و نوع خدمت تاثیرگذار است که برای افزایش بهره وری سربازی بسیار مهم و اساسی تلقی می شود. در کنار مولفه های اشاره شده، مولفه هایی که منجر به کاهش خدمت زمان سربازی و بعضا معافیت ها می شود نیز شایان توجه است که شامل برخی از مشمولان می شود.

۲. الگوی سربازی حرفه ای
الگوی مزبور امروزه شایع ترین مدل های خدمت سربازی در جهان است که البته دارای مزایا و همچنین معایبی است. از مهم ترین مزایای این سیستم می توان به: - افزایش کارآمدی نیروهای مسلح به دلیل تخصصی شدن خدمت- انگیزه بالای سربازان به دلیل اختیاری شدن خدمت- استفاده از فناوری های نوین، کاهش ریسک امنیتی، دفاعی- کاهش هزینه های اقتصادی دولت- کاهش تخلفاتی مانند فرار از خدمت و غیبت و ...- افزایش همبستگی سازمانی- کاهش تلفات انسانی اشاره کرد. همچنین بنا بر گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی این توع الگو معایبی دارد که عبارتند از : - محروم ماندن از نیروهای مردمی و داوطلب، ضعف فرهنگ سازی امنیت و دفاع در میان جامع و جوانان - افزایش بودجه نظامی در برخی موارد- ضعف در تربیت جوانان و جامعه پذیری .

۳. الگوی سربازی داوطلبی- بسیجی چابک
داوطلب بودن و الگوهای رفتار و فعالیت های داوطلبانه بالاترین نتایج را در عرصه های مختلف به دنبال دارد و افراد به دلایل مختلف پا به عرصه رفتارهای داوطلبانه می گذارندو چنانچه فضا را مطابق میل و انگیزه های خود ندانند کم کم از سازمان فاصله می گیرند. بنابر گزارش مرکز پژوهش های مجلس این الگو می تواند اثربخش ترین و کارآمد ترین مدل های سربازی باشد چه اینکه متغیر داوطلبانه بودن و انگیره مثبت بیشترین نقش را در انجام صحیح و موثر وظیفه و خدمت ایفا کند.

۴. الگوی سربازی علمی تخصصی
در شرایط کنونی از توانایی های تخصصی سربازان کمتر بهره برداری بهینه به عمل می آید. در این الگو شاخص و معیار خدمت سربازی تخصص ها و توانمندی های علمی مشمولان است و سربازان پس از گذارنیدن دوره مناسب آموزش نظامی - دفاعی در محیط های خدمتی تخصصی و علمی متناسب با رشته تخصصی به کارگیری می شوند. مهم ترین آقار این سیستم افزایش انگیزه خدمتی و بهره وری بالا است.

۵. الگوی خرید خدمت هدفمند
در این الگو متغیر خرید خدمت که امروزه به اشکال گوناگونی در سیستم وظیفه عمومی وجود دارد ملحوظ نظر قرار گرفته و از سوی دیگر متغیر اقتصادی برای برخی از واجدین شرایط مد نظر قرار می گیرد. در این مدل خدمتی افراد مجاز خواهند بودیا گزینه خدمت رایج را با مزایای پیش بینی شده کنونی پذیرا باشند و به خدمت اعزام شوند و یا اینکه با پرداخت هزینه های دوران خدمت متناسب با ارزش پولی ملی در آن زمان و با سپری کردن دوره آموزش از انجام خدمت معاف شوند.

۶. الگوی خدمت سربازی یک ساله در دوران صلح
در این مدل سربازی در دوران صلح اجباری و مدت آن یک سال است. محدود شدن زمان سربازی به یک سال باعث افزایش انگیزه برای خدمت در میان خانواده ها جوانان و همچنین رضایتمندی بیشتر آنها می شود و در کنار آن منطقی تر شدن روش های به کارگیری کاهش اتلاف زمان موثر و افزایش کارآمدی و بهره وری پدید می آید.

۷. الگوی تلفیقی چند جانبه هدفمند
با توجه به اینکه بهره گیری از روش ها و مدل های گوناگون به موازات همدیگر همزمان وحود دارد به نظر می رسد به ملحوظ نظر قرار گرفتن علایق و انگیزه ها و ویژگی های خاص مشمولان می توان آنها را در قالب مدل های شش گانه فوق الذکر طبقه بندی، جذب و به کارگیری نمود مهمترین تاثیرات این سیست ترکیبی- اقتضایی بودن و انطباق پذیری و انعطاف منطقی آن با شرایط مشمولان است که می تواند با برنامه ریزی و اجرای خوب بازتاب ها و نتایج ارزشمندی برای سربازی در جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.

طرح سرباز صنعتی
علاوه بر این پیشنهادات مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی پیش از این نیز رییس اتاق بازرگانی ایران از پیشنهادی جذاب برای خدمت سربازی خبر داد که یک‌سال پیش وزارت صنعت، معدن و تجارت جزئیات آن را به ستاد کل نیروهای مسلح ارائه کرده ؛ طرح «سرباز صنعت» که البته طرح جدیدی نیست و پیش‌تر از اواخر سال 83 در کشور اجرایی شده بود، اما پس از ارزیابی انجام شده به دلیل مثبت نبودن نتایج، اجرای آن از سال 86 متوقف شد.
حالا یک مقام مسئول استانی دوباره این موضوع را به صدر خبرها رسانده اما به نظر می‌رسد وی از پیگیری‌های قبلی وزارت صنعت، معدن و تجارت در این حوزه بی‌خبر بوده، از سوی دیگر طرح‌های مربوط به سربازی در ستاد کل نیروهای مسلح بررسی می‌شود و نیروی انتظامی یکی از زیر مجموعه‌های ستاد کل محسوب می‌شود؛ این در حالیست که جلال پور از ارسال این‌ طرح به وزیر کشور به عنوان جانشین فرمانده کل قوا در نیروی انتظامی در  آینده نزدیک خبر داده است.
بر اساس اظهارات رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان در طرح سرباز صنعت، سربازان می‌توانند پس از گذراندن دوره‌های آموزشی به جای تقسیم‌بندی در پادگان‌ها در کارخانه‌ها و واحدهای صنعتی تقسیم شوند تا بتوانند پس از گذراندن دوره خدمت سربازی، کارآفرینی کنند و یا در همان کارخانه و یا واحد صنعتی جذب و به کارگیری شوند.
پیگیری‌های خبرنگار ایسنا از ستاد کل نیروهای مسلح حاکی از این است که در حال حاضر این طرح در کشور اجرا نمی‌شود اما با توجه به درخواست وزارت صنعت، معدن و تجارت، طرح مذکور تحت عنوان «سرباز صنعت و معدن» در حال بررسی و آسیب‌شناسی نقاط ضعف قبلی است و در صورت تصویب جزئیات آن اعلام خواهد شد.

 

 

 

۴۲۴۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 549487

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 15 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 48
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • همایون A1 ۰۵:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    11 0
    گوش شنوا نیست برادر، نیست
  • بی نام IR ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    15 0
    تا بچه ي يه آقازاده نره سربازي و اتفاقي براش نيوفته هيچ تغييري رخ نميده
  • احد باغبان IR ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    161 8
    دروضعیت کنونی باهمه ی مشکلات داشته برخورد برده وار با سربازان و تقسیم محل خدمت نامناسب و پارتی بازی هاو... بیداد میکند . پسرم چندروزیست دوره ی آموزشی خودرا درمرکزآموزشی عجب شیر تمام کرده وی را برای دوماه به مرکزآموزشی اصفهان دوره کد امریه داده اند... دوستان وی از جوانان اراک را به تبریزومرند فرستاده اند... آیا نمیشد حداقل این جوانان عزیز را به نزدیکترین محل زندگیشان اعزام کرد ... احساس من اینست که نوعی دگرآزاری دراین تقسیمات است ...
    • بی نام A1 ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
      114 8
      ما که دیگر خدمت نمیریم صبر میکنیم 8 سال غیبت برسه بعد می خریم.
    • بی نام US ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
      1 31
      به عنوان پدر از دست اندرکاران نظام وظیفه تقاضا داریم خدمت سربازی را بیشتر کنند و با انهایی که نمی روند برخورد قاطع شود از چهار فرزند پسر من سه نفرشان خدمت را تمام کرده اند و سر و سامان گرفته اند و و همه پی زندگی خودشان هستند به جز پسر اخرم که از رفتن به خدمت فراری است و زندگی را به کام همه تلخ کرده برای من به عینیت از تجربه خدمت رفتن پسران بزرگترم ثابت شده که واقعا خدمت سربازی جوانان رای می سازد و برای اینده خودشان و کشورمان نقش بسزایی دارد.
    • ترنج A1 ۲۱:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
      49 4
      بنده چند سال از عمرم رو در پادگان اموزشی و آموزش وپرورش تحت نام سرباز معلم و حق التدریس هدر دادم..بعد از اتمام خدمتم من ماندم و سن بالا و استخدامی که از من گذشته تقصیر اونا نیس من بیکارم..حتما خودم خواستم که بیکار باشم...
  • بی نام A1 ۰۵:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    باید سربازی اجباری باشه و اگه کسی نرفت یا فرار کرد دژبان همه جا باشه تا دست بسته ببرنش پادگان و شش ماه اضافه خدمت هم بهش بدن و بهش سخت بگیرن و با سینه خیز و پامرغی تنبیهش کنند و نگهبانی های شب رو بیشتر به اون بدن تا حالش جا بیاد. چه طور بقیه برن اون وقت یه سری بپیچونن؟ پس عدالت چی میشه؟
    • کیارش A1 ۲۱:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
      پدیده ی سادیسم خیلی به شما غلبه کرده دوست عزیز.با این طرز فکر به ناکجاباد میری....
    • dd A1 ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
      11 0
      چرا روحیه نظامی گری انقدر در شما بالاست؟
    • بی نام A1 ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
      21 0
      یه عده جنگ جهانی اول رو رفتن و شما نرفتید، پس این هم عدالت نیست. :|
  • مرتضی جعفری پور A1 ۰۵:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    158 0
    چرا تو کشور ما حتما باید چند نفر بمیرند تا مسولین به فکر بیفتند .
  • بی نام DE ۰۵:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    به فرض اگر چند تا زن شوهر در یک تصادف فوت می کردند مقاله نویس قلم می زد می گفت زمان تحول در «زن و شوهری» فرا رسیده است؟ کابوس و بررسی مدل های جایگزینی سفر های زن و شوهری
  • رضوی A1 ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    102 6
    فرماندهاشون هم که فقط دنبال کاسه لیسی مسئولین هستن تازه دیروز رفتن عیادت مجروحان سرباز البته مکردم راست منیگن اونا ارزش ندارن که چون هرکی پول داره حتما خدمتش رومیخره معلومه که این سربازا از طبقه دون جامعه هستن ؟؟؟؟؟
  • الکس A1 ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    87 6
    در کشور ما رسمه که همیشه بعد از یک رخداد فاجعه بار به فکر راه حل بیفتیم
  • ناشناس A1 ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    هر سربازی در شهر خود خدمت کند.یا نزدیکترین شهر به شهر خود
  • حمید IR ۰۶:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    32 34
    بااین پول هایی که از خرید سربازی بدست میاد دور کشور رو دیوار های مرزی بلند بکشید تا دیگه نیاز به مرزبانی هم نداشته باشیم و راه ورود اشرار و قاچاقچی ها کاملا بسته بشه.
  • بی نام IR ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    20 15
    از طلا بودن پشیمان گشته ایم سرباز حرفه ای نخواستیم...جون سربازای معمولیمون رو نگیرن کافیه
  • بی نام IR ۰۶:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    بس كنيد ديگه اين همه عمر ما جوان ها رو تلف ميكنيد
  • بی نام RO ۰۶:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    110 5
    همشون الکیه.هرکسی یک کمی با مراکز نظامی آشنایی داشته باشه میفهمه که به طرز عجیبی در برابر هرگونه تغییری مقاومت می کنند.هیچ کس برای زندگی جوانان ارزشی قائل نیست.
  • صادق RO ۰۶:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    78 8
    در کشور هایی همچون نروژ خدمت سربازی شش ماه اجباری وضروری است که شامل دوره کامل نظامی است ودو سال خدمت اختیاری وبا حقوق است که این روش خیلی بین مردمش محبوب است حال می شود در کشور ما یک سال اختیاری همراه با آموزش باشه و سال بعد اختیاری وبا حقوق باشه اما این کار را باید بدون استثنا انجام داد مثلا فرزند جانباز وشهید هم باید آموزش کافی ببیند
  • علی IR ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    51 8
    خبر انلاین نظام وظیفه توانایی این تحول رو به هیچ عنوان نداره. اصلا نمیتونه همچین چیزی رو برنامه ریزی کنه چون افراد متخصص این کار رو نداره
  • بی نام A1 ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    31 10
    همچنین چیزی تو غیرممکنه صابون به دلمون نزنیم
  • امیر A1 ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    2 0
    چیزی که زیاده مدل‌های جایگزین پیشنهادی برای خدمت وظیفه است. ولی متاسفانه کو گوش شنوا.... مسئولین امر به روش غلط کنونی شدیدا تعصب دارند و حاضر نیستند حتی اسمی از تغییر در این چرخه باطل آورده بشه. به امید تغییر...
  • بی نام IR ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    1 0
    نوش دارو بعد از مرگ سهراب.....تا زمانی که آدم زنده هست هی نامه میده هی زنگ میزنه به تمام مسولین وقتی کارش رو راه نمیندازن چه فایده داره؟؟..از زمان شاه فقط این سربازی به ارث رسیده..چرا حاضر نیستید حرف مردم رو سرلوحه کار خودتون قرار بدید..چرا همه کارا و حرفاتون اشتباه هست..چرا این همه فشار میارید به پسرها که سرمایه های کشورن...چرا این همه پول هست توی ایران حاضر نیستید سربازی رو اختیاری کنید و بجاش استخدام کنید....پس کارتون چیه..پس سوادتون کو کجاست..بابا بس کنید مردم رو نابود کردید..
  • م A1 ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    1 0
    به امید روزی که وقت جوونای مملکتمون هدر نشه و به امید سربازی تخصصی
  • بی نام A1 ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    36 2
    معافیت پزشکی رو به قانون قبل برگردونید .و نقش مدرک رو حذف کنید .و گر نه یه لیسانس چرا به خاطر مدرکش معاف نمیشه
  • مهدی IR ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    33 0
    کو گوش شنوا دوست عزیز
  • بی نام A1 ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    65 0
    چرابعداز٣٧سال حالاتصميم ميگيريديعني انوقت تاحالامسولين خواب بودن كشور پاكستان نه نفت داره نه گاز داره سربازي رااجباري نكرده ولي متاسفانه دردنياازنظرمنابع نفت گاز معادن دردنيااوليم متاسفانه فقيرترين كشوريم كه پول نداريم كه حقوق سربازهامون بديم
  • بی نام A1 ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    33 0
    آره فرا رسیده است. جون مادرتون یه فکری بکنید.
  • سید A1 ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    46 1
    وضعیت کنونی سربازی در ایران بسیار اسفناک و مصداق بارز برده داری است؛ کاش در نیروهای مسلح به خصوص ارتش هم انقلاب اسلامی اتفاق میافتاد.
  • پوریا A1 ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    35 8
    کامنت میذارم بازم نذارین:20 تا جون 2000 خانواده و......عامل حادثه سربازیه نه راننده.
  • بی نام IR ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    25 0
    پيگيري كنيد تا به ثمر رسيدنش،درود بر شرفتون،دعاي مادراي جوونا پشتتونه
  • س3و IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    33 0
    امیدوارم واقعا الگوی خدمت وظیفه تو ایران عوض بشه.بله کشور ما در منطقه خطرناکی واقع شده و با توجه شرایط مملکت همیشه در معرض خطر و تهدید بوده و باید نیروی نظامی قوی داشته باشیم اما باید هدفمند از سرباز استفاده کرد.من خودم 21 ماه و 5 روز خدمت کردم و به جز 2 ماه آموزشی بقیه خدمتم در پلیس راه و راهنمایی و رانندگی بود.19 ماه کف خیابون برگ جریمه صادر کردم و بهم توهین شد و حتی کتک خوردم خیلی چیزها یاد گرفتم اما به نظرم میشد از امثال و من و دوستام بهتر استفاده کرد.یا دوستانی که به مرز اعزام میشن.مرز جای سربازی که 2 ماه آموزش دیده نیست.من اعزامی 1/4/93 بودم یادمه از گردان ما خیلی ها به مرزهای تایباد و سیستان و بلوچستان اعزام شدن و متاسفانه خبر شهادت 3 نفرشون رو شنیدم اونم تو همون 2 ماه اول حضور در مرز
  • بی نام A1 ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    33 0
    تو را خدا این برنامه ها پیگیری شود چون رفتن به سربازی فقط تلف شدن عمر نیست بلکه تبعاتی فراتر از این دارد اگر حکومت با مردم باشد نباید نگران زمان جنگ باشد چون مردم فارغ از سیستم های نظامی کمک کرده و می کنند
  • بی نام A1 ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    23 0
    بعید می دانم نیروهای نظامی با این طرح ها موافقت کنند
  • بی نام A1 ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    4 69
    سلام جون مادرتون ديگه دست از سر سربازي برداريد فقط اين قلم تو مملكت سالم مونده خرابش نكنيد تز هاتونم وايه خودروي نگه داريد
  • بی نام IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    40 19
    سربازی مهم ترین عامل بالا رفتن سن ازدواجه به شخصه برای خودم من سن ازدواج رو از 26 سال به 30 سال میرسونه
  • بی نام SE ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    55 1
    وقتی ما چند صد هزار بسیجی و سپاه در مملکت داریم چه نیازی به سربازی اجباری هست؟ انهم برای جوانانی از طرق دیگرمیتوانند به مملکت خدمت کنند. گویی خدمت سربازی وسیله ای شده برای اینکه امار بیکاران را مقداری کمترنشان دهند. اگر بجز سپاه و بسیج احتیاج به نیروی نظامی بیشتر هست از علاقه مندان نظامی میتوان استخدام کرد. اگر واقعا کاری نمیشود انجام داد حداقل زمان سربازی اجباری را به سه ماه تغییر دهند که نیروی جوان مملکت دو سال از زندگی عقب نیافتد.
  • بی نام A1 ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    31 20
    از نظام وظیفه تقاضا داریم شرایطی را فراهم کنم که دختران و بانوان هم مانند آقایان خدمت سربازی اجباری داشته باشند به راحتی می توان پادگان های مخصوص و ویژه بانوان با سرپرستی مطلق بانوان راه اندازی کرد تا انها هم خدمت کنند.
  • ali A1 ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    60 1
    هیچکودوم اینا اتفاق نمیفته .. شما به من بگو..نیروی مفت جوونکاری داری..تو سرشم میزنی..صداشم در نمیاد..دیگه آخه مگه از اینم بهتر هست که بخوان عوضش کنن؟
  • مهدی IR ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    66 6
    منم یاد 21 ماه 7 روز خدمتم افتادم واقعا روحشون شاد ولی این چه سیستمی هست که سرباز شده وسیله رسیدن به هدف کادری های محترم نه کار میکنن نه واقعا بلد هستند البته جسارت به همشون نشه ولی کل کار پادگان زیر دست سرباز بود اخرشم توبیخ تنبیه واسه ما میشد....یادم نمیره روز اول بعد خدمتم رفتم اسباب کشی منازل سازمانی این دوستان محترم نه میشد چیزی بگی نه جایی بری واقعا دوسال عمر این جونا این طور پرپر میشه الانم یکساله دنباله کارم هیچ جا چه خصوصی چه دولتی کار نمیدن این شد سرنوشت اکثر ماها
  • محمد رضا A1 ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    2 0
    لطفا دوباره موضوع تسهيل قوانيين سربازي براي خانواده هاي ايثارگر دنبال كنيد
  • علی A1 ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۴
    37 4
    سلام خدمت همه دوستان.....میدونید برای مرد شدن و امثال این حرف ها اصلا نیازی به خدمت سربازی رفتن نیست چه 2 سال باشه چه 2 روز....این عمر آدم هستش و کسی نباید اون رو بگیره چه برای مدت طولانی و چه برای حتی 1 دقیقه.....مشکل اینه که متاسفانه جامعه ما آدم سالم قبول نمیکنه و باید برن خدمت تا راه و رسم ناسالم بودن رو یاد بگیرن تا بتونن داخل این جامعه زندگی کنن مگرنه با خدمت رفتن کسی مرد یا زن نمیشه
    • محسن IR ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
      3 0
      دقیقا مشکل همینجاست.
  • بی نام A1 ۰۶:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
    1 0
    بنظرم شكل نظام وظيفه بايد هر چه سريعتر اصلاح شود. روشهاي حرفه ايداوطلبي در مجلس محترم مورد بررسي قرار گيرند و اجرايي شود لزومي هم ندارد فقط يك شكل براي همه باشد، مي تواند به صورت چند شكل، "چند بسته" كه هر جواني بسته اي را انتخاب نمايد تا حاصلي در بر داشته باشد. شكل كنوني واقعاً اتلاف وقت و..... كه خيلي از عزيزان به آنها اشاره كرده اند اگر در كشور با واقعيت تصميم بگيريم و عمل نمائيم رضايتمندي عمومي افزايش مي يابد.
  • بی نام RO ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
    1 0
    اقا جووووووونه مااااادرتوننننن هر كيو بندازين شهره خودش چى ميييشه مگه در مصرف سوخت پول خطر سفر همه چى صرفه جويى ميشه بعدشم چرا ٦ ماه الاف ميكنن تا اعزام كنن ٦ ماه خييييليه نه ميتونى سر كار برى نه ميتونى كارى كنى فقط بايد منتظر باشى
  • فرهاد IR ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
    1 1
    بهترین راه برای اینکه هم بچه های مردم ی کاری یاد بگیرن هم اینکه خدمتشون رو بگذرونن اینه که اول مدت زمان سربازی کمتر از این چیزی که هست بشه . دوما آموزش های فنی و حرفه ای که میتونه کمک حال سربازانی باشه که حرفه ای بلد نیستن . و میخوان بعد از خدمت کاسبی راه بندازند . بهترین کار اینه که با سازمان فنی و حرفه ای قراردادی برای آموزش های مختلف برای رده های مختلف گذاشته بشه یا اینکه سربازان رو برای کار در فنی و حرفه ای بکار گیری کنند.
  • سقراط فیلسوف A1 ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۹
    3 7
    به نظرم بهتر است سربازی از دو سال به سه سال افزایش یافته و در مقابل، از هر خانواده فقط و فقط یک نفر به خدمت برود و بقیه اعضای خانواده همزمان با او کارت پایان خدمت خود را دریافت دارند. این روش به نفع رشد جمعیت هم هست.