وزارت بهداشت به دلیل تاثیر رشد ۲۰ تا ۳۰ درصدی تعرفه های درمانی بر هزینه های درمانی مردم، مخالف این میزان افزایش است.

محمد حسین نجاتی: سه ضلع بهداشت و درمان کشور، پس از سه سال آرامش در تعیین تعرفه های درمانی، دوباره بر سر تعرفه گذاری درمان، به چالش برخوردند. ماجرا از آنجایی آغاز می شود که وزارت بهداشت و سازمان های بیمه گر به دنبال افزایش ۱۲ درصدی تعرفه های درمانی هستند اما سازمان نظام پزشکی به عنوان نماینده پزشکان افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی تعرفه های درمانی را مناسب می خوانند.
دلیل وزارت بهداشت و سازمان های بیمه گر برای افزایش ۱۲ درصدی، این است که در ابتدا بودجه سازمان های بیمه گر در سال ۱۳۹۵ با رشد ۱۲ درصدی مواجه خواهد شد و از آن طرف دیگر، اگر درصدی بالاتر از ۱۲ درصد، تعرفه های درمانی رشد کند، سازمان های بیمه گر با کمبود اعتبارات مواجه می شوند. وزارت بهداشت نیز به دلیل تاثیر رشد ۲۰ تا ۳۰ درصدی تعرفه های درمانی بر هزینه های درمانی مردم، مخالف این میزان افزایش است.

پزشکان اما دلایل خاصی برای رشد ۲۰ تا ۳۰ درصدی تعرفه های درمانی دارند.
یکی از اصلی ترین علت های زیاده خواهی پزشکان در بحث افزایش تعرفه ها مالیاتی است که دولت از پزشکان دریافت می کنند. تا پیش از سال ۱۳۹۲ به صورت توافقی هر سال ۲۰ درصد به مالیات پزشکان افزوده می شد. اما از سال ۱۳۹۲ با توجه به روز رسانی کتاب تعیین تعرفه های درمانی موسوم به کتاب کالیفرنیا، تعرفه های درمانی برای پزشکان ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد افزایش پیدا کرد. دلیل این بروزرسانی و افزایش قابل توجه این بود که در ابتدا تعرفه های درمانی واقعی شود تا پزشکان از افزایش دلبخواه تعرفه ها اجتناب کنند و پس از آن بساط دریافت زیرمیزی به بهانه ارزان بودن تعرفه ها و مقرون به صرفه نبودن آن برای پزشکان، جمع شود.

پس از آن اتفاق ، مالیات پزشکان نیز افزایش ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصدی به خود دید و حالا پزشکان دغدغه جدیدی برایشان ایجاد شده. چرا که تا پیش از این اگر دلیل زیاده خواهی در افزایش تعرفه های درمانی، مقرون به صرفه نبودن خدمات بود، حالا دغدغه آنها مالیات شده تا با افزایش تعرفه های درمانی، تا حد زیادی ما به التفاوت مالیاتی که قرار است پرداخت کنند، جبران شود.


دولت یازدهم از تجربه تلخ دولت دهم در می گیرد؟

وزارت بهداشت در دولت یازدهم نیز دست به افزایش تعرفه های درمانی زد اما این افزایش منجر به افزایش هزینه های درمانی مردم نشد، حال سوال اینجاست که این اتفاق چگونه رخ داد.
طی سه سال اخیر وزارت بهداشت در دولت یازدهم دست بر روی زخم هایی از نظام سلامت کشور گذاشت، که حل آنها می تواند قدم های بزرگی به نفع مردم باشد. یکی از مهم ترین زخم های نظام سلامت در ایران، سهم بالای مردم از پرداخت هزینه های درمانی است. سهمی که ابتدای سال ۱۳۹۰ همزمان با قدم های ابتدایی اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، افزایش یافت از ۵۰ درصد از اواخر دهه ۸۰ به ۶۰ درصد ابتدای سال ۹۰ و ۷۰ درصد پایان سال ۱۳۹۱ رسید.

این سهم بالای مردم در حالی است که طبق برنامه پنجم توسعه تا پایان سال پیش بینی شده، باید سهم مردم به ۳۰ درصد کاهش پیدا می کرد اما این پیش بینی روندی معکوس داشت. با این حال وزارت بهداشت در دولت یازدهم در سال هایی که گذشت، قدمی بسیار مهم و حیاتی در این زمینه برداشت. طرحی که حیات و ممات وزارت بهداشت در دولت روحانی است و تحت عنوان«طرح تحول در نظام سلامت» در میان مردم شناخته شده است. سید حسن قاضی زاده هاشمی اجرای این طرح را از فرودین ۱۳۹۳ کلید زد. او در اولین قدم بیمارستان های دولتی را نشانه گرفت و توانست با ترزیق اعتبارات به این بیمارستان ها، سهم مردم از پرداخت هزینه ها در این بیمارستان ها را به ۱۰ درصد برساند. طرحی که وزارت بهداشت را بیش از سایر وزارتخانه ها در کشور موفق جلوه داد و فاز های بعدی آن طرح نیز یکی پس از دیگری آمدند.
پس از آن وزارت بهداشت در آبان ماه ۱۳۹۳ تعرفه های درمانی را تا 3 برابر افزایش داد، تا با این اقدام در قدم اول بتواند هزینه های تمام شده درمانی را واقعی تر کند و از سوی دیگر بهانه پزشکان برای دریافت زیر میزی را از بین ببرد. همزمان با برنامه ریزی دقیق موفق شده است که با این افزایش سه برابری تعرفه های درمانی نه تنها هزینه های پرداختی مردم افزایش نیابد، بلکه کاهش بالایی نسبت به گذشته داشته باشد.

این فرآیند یعنی افزایش تعرفه ها و عدم دریافت این افزایش از مردم ضلع سوم بهداشت و درمان کشور یعنی سازمان های بیمه گر را با فشار بی سابقه ای مواجه کرده است. به این معنا که این بار بار ناشی از افزایش تعرفه های درمانی نه بر دوش مردم که بر دوش سازمان های بیمه گر خواهد بود.
حالا چالش افزایش تعرفه های درمانی، دوباره می تواند سازمان های بیمه گر را دچار چالش کند و از آن طرف دیگر هزینه های درمانی مردم را افزایش دهد. به همین دلیل به نظر می رسد، دولت یازدهم باید از تجربه تلخ دولت دهم استفاده کند.
براساس قانون دولت باید ۱۰ درصد از عواید حاصل از هدفمندی یارانه ها را در اختیار نظام بهداشت و درمان کشور قرار دهد. سهمی که تا کنون تنها ۵۰۰ میلیارد از آن نقد شده است و ۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان از آن در هاله ای از ابهام است. در دولت دهم این سهم برای وزارت راه رفت و وزارت بهداشت از آن محروم شد و پس از آن مشکلات مالی متعددی را برای این وزارتخانه ایجاد کرد. حالا دولت یازدهم می تواند با اختصاص به موقع این سهم سازمان های بیمه گر از کسری بودجه شکننده خارج کند و مانع افزایش هزینه های درمانی به نفع مردم شود.

 

 

۴۲۴۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 533170

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
    53 1
    مشکل اصلی اینه که : هزینه های فعلی درمان با درامد اکثر مردم مطابقت نداره . اگه کسی حتی به بیماری معمولی هم دچار بشه هزینه های درمان ویزیت . آزمایشگاه. سیتی اسکن و... به نسبت دریافتی حقوق بگیران بالاست. دفترچه های بیمه هم کارایی لازم را در کمک به هزینه درمان را ندارند
    • بی نام IR ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
      30 9
      مشکل اینه که دعوا سر ویزیت پزشک نیست این بازی کثیف بیمه هاست. درخواست افزایش تعرفه توسط وزارت بهداشته، و عمدتا سر هزینه تخت بستری، و هزینه های بیمارستانی هست که وزارت بهداشت برای فرار از ورشکستگی بیمارستانهاش اون رو میخواد. و این وسط بهترین سیبل پزشکه بیمه ها هم که از نا آگاهی مردم استفاده میکنن و برای پول ندادن، افزایش تعرفه رو مساوی پول پزشک عنوان میکنن هزینه های سی تی اسکن و آزمایشگاه و تجهیزات پزشکی مثل همه چیز وحشتناک بالا رفته و در بعضی جاها زیانده هست. مشکل بودجه پایین بهداشت مملکته و بی شک در آخر بیمار متضرر میشه. فکر کنید اگر تولید یک دارو گرانتر از قیمت تکلیفی باشه نتیجش عدم تولید و ورود نمونه خارجی چندین برابره، این موضوع در کل ساختار درمان بوجود میاد
  • بی نام IR ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
    53 31
    پزشکان در ایرا ن جز عده قلیلی همه پولکی شده اند و قسم نامه و ... غیره دیگه کار نمیکنه. بعضی هاشون که راه اشتباه را نشان میدهند برای درآمد بیشتر آدم سالم را میفرستند زیر عمل . این برای خود من پیش امد و نزدیک بود بروم زیر تیغ جراحی اشتباه . وقتی هم که اعتراض کنی میگوید تشخیص من این بوده. خدا بداد این مردم برسد. مسولین که گوشهایشان را گرفته اند و چشم هایشان رابسته اند.
    • علی NL ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
      30 17
      یک از اشناهامون سونوگرافیست هست هر دو ماه برای تفریح به کشورهای اروپایی یا اسیای شرقی سفر می کنه اگر تعرفه پایین هست این همه پول رو از کجا میارند؟
    • بی نام IR ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
      21 25
      علی جان، آشنا زیاده، مهندسین و معلمین و کارمندانی رو میشناسم که با یک دهم تلاش آشنای شما و در سنی پائینتر زندگی بهتری دارن. رشوه، دلالی،.... فراوونه. حقوق بخش دولتی در بیمارستانها برای پزشکا چندان فرقی با معلم دولتی نداره چنانچه درآمد بعضی معلمین خصوصی به درآمد پزشکا در بخش خصوصی تنه میزنه. فرق مهم اینه که معلم از 24 سالگی شروع میکنه، پزشک از 36 سالگی.. رفیق معلم بنده یکماه یکماه میره اروپا، دزدی میکنه؟؟؟؟؟
    • علی A1 ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
      24 9
      بی نام چهارشنبه 15 اردیبهشت 1395 16:42:52 کارشناس ارشد نرم افزار هستم و از فردی که گفتم سواد بیشتری هم دارم تلاش بیشتری هم کردم رشته ریاضی هم بالای رشته تجربی هست روزی هجده ساعت کار بی وقفه انجام می دم تا پنجاه سال اینده هم نمی تونم با حقوقم به اروپا برم و اونی هم که گفتید ماهی یکبار به اروپا میره با شغل معلمی فکر نکنم غیر دزد چیز دیگری باشد
  • بی نام A1 ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
    53 25
    خوش به حال پزشکان آنها هر روز خوشبخت تر و ما هر روز بدبخت تر اینههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههه
    • بی نام IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
      23 29
      اگر فکر شما اینه، ماهی رو از آب بگیر. تلاش کن تا پزشک، یا به تخیل خودت خوشبخت بشی. اگر تلاش نکنی باید به آنچه هستی بسازی. نق نزن تلاش کن، سختی بکش و به آنچه میخواهی برس.
  • بی نام IR ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
    45 24
    نه خیلی پزشکان کار میکنند و تخصص دارند همش دنبال افزایش درآمد خود هم هستند آیا در آمد چند ده میلیونی این قشر رو راضی نمیکند در حالی باقی مردم به سختی از پس مخارج خود بر میان؟
  • بی نام IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
    26 16
    هر که دارد هوس کرببلا بسم ا...هیچکس جلو پزشک شدن کسی را نکرفته.شما نیای یک نفر دیگه از فرزندان همین مملکت میاد پزشکی.پس بهتره شما عزیزان که فقط فی سبیل ا...کار میکنیدو دغدغه دارید بیایید در این رشته
  • سینا A1 ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
    22 11
    یک دکتر سونو هر ساعت حدودا500 تومن در میاره.خدا نکنه برای آزمایش غربالگری برین.خدا هزینه رو بخیر کته.کل جهان تعرفه کتاب کالیفرنیا رو رعایت میکنن اما ما نه. به اون قانع نبودیم.سال قبل هم قرار نبود از جیب ما بره.جیب ما کاملا سوراخ شد
  • پوریا A1 ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
    20 10
    معاون وزیر بهداشت میگه زیر میزی صفر شده:قسم بخدا دکتر خانومم برای سزاریم1200 گرفت.تو همون روز هم از 3 نفر دیگه هم گرفته بود.الان هم کاملا خبر دارم داره میگیره
    • بی نام IR ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
      12 19
      میبردین پیش یه پزشک دیگه خوب. شما هم به این قضیه دامن میزنین.
  • بی نام IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
    18 9
    هيچ كس با ارزش كار پزشكي و حق الزحمه پزشكي و بهاي ارزشمند سلامت مشكل ندارد اما ايا اگر در كتاب تعرفه كاليفرنيا مثلا ويزيت چشم پزشك 400 دلار است از اين 400 دلار چقدر آن را پزشك به عنوان ماليات پرداخت ميكند و چقر اين 400 دلار را بيمار و چقدر آن را شركت هاي بيمه اگر پاسخهاي اين سئوالات را بدرستي و منصفانه داديد انگاه معلوم ميشود كه تعرفه هاي پزشكي در ايران نه تنها كم نيست بلكه از تمام كشورهاي اروپائي و توسعه يافته بسيار بسيار ... بالاتر است بنابراين شايسته است سلامت جامعه يك وجهي از نگاه صرف جامعه پزشكي نگريسته نشود
    • بی نام IR ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
      14 9
      ویزیت متخصص در ایران سی هزار تومان، نزدیک ده دلاره یعنی از اون 400 دلار فرمایش شما کمتر از ده دلار به پزشک میرسه؟؟؟ نه جانم مالیات در آمریکا بسته به درآمده و معمولا 20 تا 40 درصد .اگر از 400 دلار فرموده شما 50 درصد هم کم بشه باقیمانده 200 دلار یعنی بیست برابر ویزیت در ایرانه ما نگاهمون رو درست میکنیم، شما هم لطفا ریاضیات خود رو درست بفرمائید.دولت و شرکتهای بیمه سهم عمده هزینه رو بعهده دارن،و مثل ایران یکسال بعد به پزشک پرداخت نمیکنن، و البته در آمریکا و اروپا همه همه مالیات میدن
  • رر A1 ۱۵:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
    15 2
    درامد پزشکان در تمامی نقاط دنیا بالاست که حالا توی یک سری کشورا نسبت درامدشون به درامد متوسط عدد بزرگتریه به عنوان مثال توی امریکا میانگین درامد پزشک عمومی 150 هزار دلار در سال هست. بالاترین درامد هم به طور میانگین برای جراح اورتوپد و نوروسرجن هایی هست که فلوشیپ ستون فقرات دارن درامد میانگین 600هزار دلار قوانین مالیاتی امریکا رو اطلاع دقیق ندارم چون ی مقدارش فدراله و ایالت به ایالت فرق میکنه. سرانه امریکا تقریبا 50 هزار دلاره و مثلا یک استادیار به طور میانگین 65هزار دلار درامدشه و یک استاد تمام 100هزار دلار در کل درامد استادان بالا نیست مگر عده قلیلی از تاپ هاشون. حالا این درباره امریکا بود و مثلا درباره رومانی صادق نیست. ایرانم از اون کشوراییه که درامد پزشکا خوبه توش.
  • کوروش IR ۲۱:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۵
    17 8
    مشکل اصلی دکترها افزایس مالیلت نیست بلکه افزایش تعرفه های شهرداری برای برج سازیه چون ماشالله همه دکترا برج ساز شدن.خوب حق دارن تعرفه هاروگرون کنن
  • بی نام A1 ۰۶:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
    16 7
    30 سال پیش پزشکان در سیستم سلامت آمریکا حکومت می کردند اما اکنون مثل کارمندهای عادی هستند و از حقوقهای آنچنانی خبری نیست چون مثل تمام رشته های دیگر با پیشرفت کامپیوتر علم پزشکی در دسترس همه و همگانی شده است لازم به ذکر است که این پیشرفت ادامه دارد و روباتهای جراح دارند جای جراحان را می گیرند و شرکت ای بی ام با هوش مصنوعی در حال ساخت پزشکی است که تشخیص دقیقش قابل قیاس با انسان نیست ما هم در ایران باید از پزشک سالاری به طرف سیستم مدیر سالاری برویم مدیریت سیستمهای سلامت را باید به اقتصاددانان و مهندسین صنایع و مدیران مالی داد. ما همین الان 30 سال از دنیا عقب هستیم و با شخصی شدن پزشکی و پیشرفتهای ژنتیک ایجاد این تغییر و تحول ضروری است
  • بی نام A1 ۰۶:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
    15 4
    مردم ایران سالانه 10 هزار ملیارد تومن پول دارو می دهند 2 هزار ملیارد تومن از این رقم در قالب تخفیفات و حق فنی و سود در جیب 10 هزار داروخانه ایران می رود که کاری غیر از دارو فروشی انجام نمی دهند یعنی هیچ کار تخصصی انجام نمی دهند و با پیشرفت اینترنت و کامپیوتر بررسی عدم تداخل داروها با سیستمهای کامپیوتری می تواند به صورت دقیقتر و ساده تری انجام شود من پیشنهاد می کنم سیستم پخش و توزیع دارو به صورت پایلوت در چند استان به شرکتهای کامپیوتری مناقصه داده شود و قوانین قدیمی ایران که مال عصر چرتکه است به روزرسانی شود کار متخصصین داروسازی داروسازی است و نباید داروفروشی در انحصار داروسازها باشد حتی شرکتهای داروسازی از بزرگترین ضررکنندگان این انحصار هستند چون فقط در سال 93 1000 ملیارد تومن تخفیف دادند