فایده کاهش دوباره نرخ سود بانکی/ هنر روحانی که اقتصاد را به حرکت درآورد

یک اقتصاددان در واکنش به کاهش دوباره نرخ سود بانکی:کاهش نرخ سود بانکی یک حسن دارد. زمانی که نرخ ها پایین می آید پول یا سرمایه برای تولید کنندگان ارزان می شود بنابراین تویدکنندگان هزینه هایشان کاهش پیدا می کند و عرضه افزایش پیدا می کند.

در روز گذشته رسانه ها خبری را منتشر کردند که در سال جاری نیز نرخ سود بانکی کاهش پیدا خواهد کرد. در این باره رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی از تک رقمی شدن نرخ تورم تا اوایل فصل پاییز امسال خبرداد و گفت: امسال نرخ سود بانکی متناسب با نرخ تورم کاهش می‌یابد.

علی دیواندری درباره روند کاهش تورم و نرخ سود بانکی متناسب با آن گفت: بررسی‌های پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی نشان می‌دهد که روند نرخ تورم کاهنده است و به سمت هدفگذاری صورت گرفته در حرکت هستیم. بانک مرکزی نیز همه ابزارهای موردنیاز را برای تک رقمی کردن پایدار نرخ تورم به کار گرفته است.

در همین خصوص مهدی تقوی، اقتصاددان در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین تاثیر کاهش نرخ سود بانکی در سال گذشته بر اقتصاد کشور را تحلیل کرد و گفت:« در واقع الان نمی توان به این سرعت درباره تاثیر کاهش نرخ سود بانکی در اقتصاد اظهار نظر کرد. چون هنوز دو الی سه ماه از کاهش نرخ سود بانکی گذشته است. ولی در حال حاضر آن چیزی که در اقتصاد مطرح است نرخ بهره واقعی و سود واقعی است. این نرخ بهره واقعی یا سود واقعی، نرخ سود اسمی منهای تورم است.»

وی افزود:« زمان احمدی نژاد  نرخ سود بانکی ۲۰ درصد و نرخ تور ۴۰ درصد بود. نرخ بهره واقعی منهای۲۰ درصد می شد. یعنی کسانی که پس انداز می کردند زیان می کردند و آن هایی که وام می گرفتند سود می بردند. هیچ جای دنیا همچین موضوعی وجود نداشت. در حال حاضر که تورم را روحانی پایین آورده است، به سپرده گذارها فعلا ۱۸ درصد سود می دهد. این حدود ۸ درصد نرخ بهره واقعی مثبت است. از طرفی از وام گیرنده ها فرض کنید ۲۱ درصد الی ۲۲ درصد بگیرد ۳ درصد نیز به این می پردازند.»

تقوی عنوان کرد:« اگر اروپا را نگاه کنید نرخ واقعی که به سپرده گذار ها می دهند ۳ درصد است. همچنین نرخ سودی که از وام گیرنده ها می گیرند ۴ درصد است. آن زمان به سود سپرده گذاران منفی می دادند ولی در حال حاضر روحانی سود مثبت می دهد و خود اینکار هنر است. چون مردم را تشویق می کند که سپرده گذاری کنند. از آن طرف نیز بانک ها سپرده گذارهای بیشتری گرفتند می توانند وام بیشتری را ارائه دهند. بنابراین این اقتصاد را حرکت می دهد. اما در آن دوره کم سپرده گذاری می کردند و نرخ واقعی بهره منفی بود، حالا سپرده گذاری نزد بانک ها افزایش پیدا می کند. »

وی افزود:« دوره قبل را اگر نگاه کنید به وام هایی که مردم می گرفتند، وام از بازار غیر رسمی بود و از افرادی که نزول می دادند وام می گرفتند. نرخ های بهره ای که می گرفتند نیز وحشتناک بود و ۲۸ الی ۲۹ درصد نزول می گرفتند. اگر نرخ بهره واقعی که به تولید کننده می دهند ۳ درصد الی ۴ درصد شود برای تولید کنندگان صرف می کند که وام بگیرند و وقتی وام گرفتند سرمایه گذاری کردن در ماشین آلات راحت تر می شود.»

تقوی با اشاره به موافقت در زمینه کاهش نرخ سود بانکی، گفت:« من  با کاهش دوباره کاهش نرخ سود بانکی موافقم. اگر به همه کشورهای اروپایی را توجه کنیم ۳ درصد به سپرده گذار ۴ درصد به وام گیرنده بگیرند. یک حسن دارد زمانی که نرخ ها پایین می آید پول یا سرمایه برای تولید کنندگان ارزان می شود بنابراین تویدکنندگان هزینه هایشان کاهش پیدا می کند و عرضه افزایش پیدا می کند. »

 

22439

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 532208

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حسین IR ۰۴:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
    77 15
    فقط بلدین همین کار کنید ؟؟ مثلآ با این کار دارید اقتصاد نجات میدید؟ از کشورهای غربی فقط همین سود 3 یاد گرفتید؟؟
    • بهنام بچه خوی A1 ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
      23 32
      عزیز جان شما این کار رو کوچیک میدونید؟ در علم اقتصاد ثابت شده که این کار اثرات بسیار قابل توجهی رو به جا میزاره. وقتی بهره بانکی کاهش یافت یعنی اینکه هزینه ی سرمایه در جامعه کاهش پیدا کرده و این باعث میشود سرمایه ها از بانک خارج شده و به جریان بیفتد. حال اگر این سرمایه با یک سری مشوق های دیگر اگر به کانال تولید منقل شود باعث افزایش تولید و افزایش اشتغال و رونق اقتصادی میشود.
    • فرهاد IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
      12 6
      الان هزینه سرمایه در تولید کشور زیاد هست و هزینه کارگر بسیار پایین، یک کشور وقتی توسعه پیدا می کنه که برعکس باشه
    • بی نام A1 ۲۱:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
      0 0
      در دولت آمریکا، پول یک ابزار حرکت هست. در ایران خود پول ارزش دارد و مردم به خاطر پول نمیتوانند کار انجام دهند. امریکا 4000 میلیارد دلار پایه پولی دارد، ایران فقط 20 میلیارد دلار. در آمریکا و ژاپن هزینه وام استقراض پول نزدیک به صفر است ولی در ایران استقراض پول 30 درصد هزینه دارد. پس ربا به چه میگویند؟
  • بی نام A1 ۰۴:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
    45 16
    ملت رو به دلالي سوق ميده
    • بی نام A1 ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
      18 20
      مگر زمان محموده دوست من؟ میشه بگی دقیقا دلالی تو کدوم بخش؟ دلار؟ طلا؟ یا مسکن؟ اگه چشماتونو خوب وا بکنید میبینید که دیگه دوره ی اون دلالی ها گذشته و دولت خوب تونسته اون درز ها رو بگیره. فقط باید صبر کنید همین. چون نتایج تصیمات اقتصادی زمان بر هست. تا بیاد خودشو نشون بده وقت میبره
  • بی نام CA ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
    66 14
    تورم واقعی بالای بیست درصده. ضمناً شما وقتی میتونید خودتون رو با اروپا مقایسه کنید که از نظر ساختارهای اقتصادی مثل هم باشید.
    • بی نام IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
      2 13
      تورم واقعی؟ شما در ایران زندگی می کنید آیا؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
    80 8
    آقا کجای کاری. اینجا فقط سود سپرده کم می شود و سود وام همانی است که بود.
  • رخی A1 ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
    35 10
    بااینکارفقط به ضررقشرکم درامدکارمیکنن مردمی که تنهاامیدشون همین سودیی که ازبانکها میگیرن وبا اون گزران زندگی میکنن.فق.ط دلشون حوشه که باغرب مقایسه میکنن ولی نمیگن این کجا واون کجا
  • بی نام A1 ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
    9 32
    متاسفانه ملت عادت به تنبلی کرده اند، فکر کنید ببینید، پول تو بانک بگذارید و سودشو بگیرید
    • امير مالوف A1 ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
      30 6
      از راه تنبلي كه پول جمع نكردند ، كار و تلاش و نه از راه اختلاس و زدوبند دخيره مال كرده اند و حال ميخوان دسترنج تلاششون رو بگيرن ، اين ايراد داره يا به دولت فشار مياره ؟؟؟؟؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۱۸:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
    10 1
    ایا با کاهش سود بانکی از 22 درصد به 18 در صد قیمت کالا ها کاهش یافته است یا ابزاری برای فریب افکار عمومی است که با استفاده از تسهیلات ارزان قیمت رانت خواران به نوایی برسند و دولت را کمتر تحت فشار قرار دهند و پولها را در دلالی بنام تولید بکار گیرند
  • بی نام A1 ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
    11 1
    اقای محترم تنبلی یعنی چه؟وقتی یه بازنشسته حقوق ماهانش کفاف ۱۵روزشو هم نمیده خوب مجبوره پس اندازشوتوبانک بزاره تایه کمک خرجی براش باشه ,که اونوهم ازش می خوان بگیرن,درضمن اگه کسی پولی داشته باشه شرایطی وجودداره که بتونه باهاش یه کارراه بندازه؟متاسفانه بعضی ازماها این دولت هرکاری بکنه چشم بسته دفاع می کنندوهی دولت قبل رومطرح می کنند.اخه تاکی میشه مردم روبااین شیوه مشغول کرد.
  • بی نام A1 ۲۰:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
    9 3
    کدوم اقتصادروبه حرکت,دراورده؟منظورتون اقتصادایران که نیست.
  • بی نام IR ۰۴:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۳
    11 0
    کدوم اقتصاد کدوم حرکت؟ خواب نما شدی بابا
  • داریوش A1 ۰۴:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۳
    11 0
    با سلام.یک نفر نیست از این آقی کارشناس بپرسد : شما که مدام نرخ سود بانکی ایران را با اروپا مقایس می کنی و شعار کاهش نرخ سود بانکی را میدهی آیا بر اساس داده های موجود در زمینه اقتصاد سیاسی و بین الملل بنیان ها و وصعت اقتصادی کشور ما هم شبیه اروپاست؟عجیب است رئیس یک موسسه پول و بانکدری نداند که تجویز های پولی متعلق به دوران کینز بود و تنها در اقتصاد های دارای ظرفیت اضتغال کامل و در آستانه رونق بعضی وقتها جواب می دهد و راه حل عمومی و مطلق مسائل اقتصادی در دنیا ره حل های مالی و در کشور هایی مانند ما راه حل سیاسی راه حل های مالی و مباززه با فساد و در هم شکستن الیگارشی و کاست مافیای اقتصادی است که هنوز تکلیف بدهی های نجومی معوق آنها به بانکه روشن نشده و هیچکس هم جرات ندارد درباره آن بگوید
  • مهدی IR ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۳
    8 1
    تمام دنیا سود بانکی تک رقمی است وتورم ندارن اما ایران...