روسیه و خیانت، روسیه و پشت متحد را خالی کردن. در ادبیات سیاسی ایران چنین انگاره هایی کاملا جا افتاده اند.

سعید جعفری

روسیه و خیانت، روسیه و پشت متحد را خالی کردن. در ادبیات سیاسی ایران چنین انگاره هایی کاملا جا افتاده اند و حتی برخی تحلیلگران سیاسی هم روابط تهران و مسکو را با مفروض دانستن چنین واقعیتی تشریح می کنند. 

آخرین و تازه ترین نمونه این ماجرا هم به موضوع تصمیم مسکو برای ترک نظامی سوریه باز می گردد. اما اجازه دهید موضوع را قدری عمیق تر بررسی کنیم و ببینیم در سوریه چه اتفاقی افتاده است؟

اعتراضات در سوریه در ادامه تحولات موسوم به بهار عربی رخ داد و صرف نظر از اینکه حجم معترضان چقدر بودند و بازیگران خارجی تا چه اندازه در شکل گیری این ناآرامی ها در سوریه نقش داشتند، از نظر زمانی، تحولات سوریه پس از رخدادهای مصر و تونس رخ داد. اما روسیه در قبال این اتفاق چه راهکاری را اتخاذ کرد و ایران چگونه رفتار کرد؟

این معادله سیاسی به ۴ فصل متفاوت تقسیم می شود

فصل اول، روسیه کوتاه می آید، ایران می ایستد

روسیه بعد از ماجرای لیبی، تونس و مصر تقریبا به این نتیجه رسیده بود که سوریه هم برای مسکو از دست رفته است. در حالی که ایران تنها بازیگری بود که از ابتدا تاکید کرد، موضوع سوریه با دیگر کشورها متفاوت است و این یک خیزش مردمی نیست و بیشتر یک توطئه خارجی به شمار می رود. در نتیحه کرملین دردمندانه کنار ایستاد و به گمان خود سقوط اسد را به تماشا نشست، این در حالی بود که ایران فعالانه در صحنه حضور پیدا کرد و اجازه نداد چنین سناریویی پیاده شود و برخلاف اوضاع در یمن، تونس و مصر و البته لیبی، اوضاع به نحو دیگری رقم خورد. 

فصل دوم، ایران روسیه را متقاعد می کند

پس از عبور سوریه از مرحله خطرناک ماجرا، ایران و اسد توانستند روسیه را متقاعد سازند که باید رویکرد فعالانه تری در قبال بحران سوریه در پیش بگیرد. کرملین که گمان نمی کرد اسد بیش از چند ماه دوام بیاورد، وارد عمل شد و اوج مانور سیاسی مسکو به ماجرای توافق با آمریکا بر سر خلع سلاح شیمیایی سوریه باز می گردد. در حالی که اوباما پیشتر وعده داده بود، استفاده از تسلیحات شیمیایی از سوی دولت سوریه، خط قرمز آمریکا خواهد بود و باعث خواهد شد، واشنگتن اقدامی نظامی علیه دولت اسد انجام دهد، روسیه با همراهی ایران، طرحی ابتکاری در خصوص خلع سلاح های شیمیایی سوریه روی میز گذاشت و خطر اقدام نظامی از سر سوریه برداشته شد. 

فصل سوم، روسیه وارد فاز نظامی می شود

پس از کسب اطمینان از عدم انجام اقدام نظامی علیه سوریه، بشار اسد توانست شرایط را به نحو چشمگیری به سود خود تغییر دهد. شهرهای بیشتری آزاد شدند و چند دستگی مخالفان اسد هم باعث شد مردم بیشتری خواهان پایان بخشی به این مناقشه بی حاصل و طولانی شوند. ضمن اینکه سر برآوردن بحرانی جهانشمول به نام داعش، گفتمان غربی ها در خصوص موضوع سوریه را هم تغییر داد. در چنین شرایطی روسیه حاضر شد ریسکی بزرگ بپذیرد و نیروهای نظامی خود را به سوریه اعزام کند و حملات هوایی علیه پایگاه های داعش در سوریه را آغاز کند. آن هم در شرایطی که عموم تحلیلگران مسائل دفاعی تاکید دارند، وقتی شما وارد یک مناقشه نظامی می شوید، فقط ورودش با شماست و خروج آن را موله های متفاوت و فراوان دیگری رقم خواهند زد. 

فصل چهارم، خروج روسیه از سوریه

اقدامات نظامی روسیه تا اندازه زیادی، مواضع داعش را تضعیف کرده و شهرهای مهم سوریه یکی پس از دیگری از دست مخالفین و تروریست ها آزاد می شوند. حال روسیه تصمیم گرفته سوریه را ترک کند. صرف نظر از اینکه این اقدام تا چه اندازه مانور و ژست است و تا چه حد جنبه واقعی و عملی داشته است، باید به این سوال مهم پاسخ دهیم که تا اینجا، کدام کشور پشت دیگری را خالی کرده است؟ البته که حتی استفاده از چنین صحبتی هم در دنیای امروز روابط بین الملل اشتباه است چرا که بازیگران بر اساس منافع خود دست به تدوین استراتژی می زنند و این منافع می تواند در طول چند سال شکل دیگری به خود بگیرد. 

تحلیل سیاست خارجی، بر اساس منافع کنشگران نه با علایق ایدئولوژیک

بنابراین، اگر بر اساس منافع تحلیل کنیم و اگر منفعت ایران را در ادامه حضور اسد در قدرت بدانیم، در سالهای اخیر چه کسی در این مسیر همراه ایران بوده است؟ البته که روسیه برای به دست آوردن دل ما چنین نکرده و نخواهد کرد. اما دست کم به این دلیل که منافعش در این مدت با اهداف ما هم پوشانی داشته، در کنار یکدیگر توانستیم برنامه ای مشترک را پی بگیریم. این همراهی طبیعتا به این معنا نیست که قرار باشد، تهران و مسکو تا ابد با یکدیگر هم آوا و هم راستا حرکت کنند. در نتیجه شاید بهتر باشد، با کنار گذاشتن پایه احساسی در تحلیل های سیاست خارجی، بر اساس منافع و حقایق میدانی به تبیین و تشریح مراودات دیپلماتیک بپردازیم نه طبق آرزوها و علایق ایدئولوژیک.

4950

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 525177

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد A1 ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    23 89
    روسیه به مقاومت کمک کرد و خروج بخشی از نیروهایش هم در راستای تاکتیک اتمام جنگ با مذاکره بود، نه خیانت. اگر روسیه نیروهای خود را باقی میگذاشت با عده ای می گفتند که روس ها به بهانه مبارزه با تروریست سوریه را اشغال کرده و ... ولی با این کار روس ها مسئولیت اصلی مبارزه با تروریست ها به دولت قانونی سوریه میرسد که در این وهله که تروریست ها ضعیف شده اند، دولت سوریه می تواند بهره برداری گسترده ای از نبرد خود با مخالفان انجام دهد. خائن را باید در آن سوی اقیانوس اطلس جستجو کرد....
  • محمد IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    80 5
    اینکه روسیه دنبال منافع خود هستند رو نمیشه گفت خیانت.
    • بی نام IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
      9 0
      احتمالا غربی ها هم منافع خود رد مد نظر دارن.
  • بی نام IR ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    73 6
    روسیه اصلا سوریه رو ترک نکرده. ترک سوریه فقط جنبه تبلیغاتی داشت. اما خب تاریخ ثابت کرده به روسها نباید اعتماد کرد و باید اماده بود چرا که هر لحظه ممکنه تصمیم بگیره که از پشت به ما خنجر بزنه.
  • بی نام A1 ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    99 2
    مشكل اينجاست كه برخي نمي خواهند بپذيرند رابطه ما با روسيه به عنوان يك قدرت جهاني برابر نبوده و نيست ، آنها هيچ وقت متحد ما نمي شوند بلكه ما برگه اي هستيم در دست آنها براي رقابت جهاني كه با امريكا دارند ، در زمينه انرژي هم ايران رقيب روسيه است ، خلاصه نه در گذشته و نه در حال هيچ دوستي بين ايران روسيه وجود ندارد ، بدعهدي هاي روسها در زمينه نيروگاه هسته اي و همچنين اس 300 هم شهره خاص و عام است . در واقع عدول از شعار نه شرقي نه غربي چيزي عايد ما نكرد جز اتهام همكاري با روسها
  • امیر تبریز اوغلی IR ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    10 51
    عزت پاسپورت.................
  • مصطفی IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    11 28
    در مورد امریکا هم همین حرفو می‌زنیم "البته که روسیه برای به دست آوردن دل ما چنین نکرده و نخواهد کرد. اما دست کم به این دلیل که منافعش در این مدت با اهداف ما هم پوشانی داشته، در کنار یکدیگر توانستیم برنامه ای مشترک را پی بگیریم."
  • بی نام A1 ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    یکی بگوید سوریه و یمن و لبنان و چه سودی برای مردم ایران دارد ؟؟؟؟؟؟؟؟؟ چرا باید پول مردم ایران به که در چنین فشار اقتصادی قرار دارند باید بلا عوض به جیب مردم و دولت انها برود ؟؟؟؟؟؟
  • بی نام IT ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    63 4
    روسیه ایران را فقط برای سرکار گذاشتن، سرکیسه کردن و تامین منافع خودش میخواد و متاسفانه مسئولین هم با وجود علم به این موضوع غرق در حوش باوری امیال و آرزوهای خود را میبینند و نه واقعیات را
  • ------- RU ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    50 1
    مطلب تازه ای نداشت. فقط تکرار این سخن است که «در سیاست ما منافع دایمی داریم و نه دوست و دشمن دایمی». در واقع تفاوت سیاست خارجی ایران و روسیه در همین یک جمله خلاصه میشود.
  • محسن A1 ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    59 5
    روسها همیشه غیر قابل اطمینان هستن....
  • رضا جگوار GB ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    55 5
    روسیه همیشه مکار بوده
  • احمدرضا A1 ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    46 3
    خبرآنلاین خیلی خوبه که مطلب را فصل بندی کردی . آدم رغبت میکنه تا آخرش را بخونه . اگر خبر های طولانی دیگه را هم به این شیوه نگارش کنین به مخاطبین لطف زیادی کردین . تشکر
  • بی نام GB ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    78 9
    روسیه یک خاین تاریخی است و اعتماد به آن کشور نشان دهنده عبرت نگرفتن از تاریخ چند صد صاله است
  • مجید A1 ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    6 1
    وقتی تیتر مطلب که ایا روسیه در سوریه ما را تنها گذاشت را خواندم یاد فیلم اخراجیها افتادم که در قسمتی دزد یعنی امین حیایی بیدلیل میگوید دزد خودتی و بلافاصله حرف پوتین یادم امد که گفت ما از پشت به دوستانمان خنجر نمیزنیم ولی در کل باید گفت از بدشانسی ما است که همسایگانی مثل روسیه و ترکیه وعربستان داریم
  • بی نام A1 ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    19 4
    مملکت و به روسیه فروختیم.انقدری که ایران از روسیه ضربه خورده از آمریکا ضربه نخورده بعدا چسبیدیم به کودتای 28مرداد؟؟ حالا نیست خیلی برای مصدق احترام قایلیم؟ از استخوان های مصدق هم میترسند
  • بی نام A1 ۱۹:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    4 0
    سال 1320 همزمان با اشغال جنوب ايران توسط انگليس ، روسها از شمال وارد ايران شدند ، و براي عدم برخود نظامي با انگليس و نه احترام به حاكميت ايران منطقه حائل بي طرفي در مركز ايران ايجاد شد ، اين همه لطفي است كه روسها براي ما كردند ، اشغال نيمي از ايران قبل از اينكه رقيبشان همه چيز را تصرف كند ، رايطه ايران و روس هميشه همين بوده است و خواهد بود . آنها همانقدر به حاكميت ملي ما احترام مي گذارند كه براي سوريه و اوكراين احترام قائل هستند
  • بی نام IR ۲۱:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    3 5
    روسیه یک خئن است و تاریخ این مملکت پر است از خیانتهای انان روسها هر لحظه ممکن است ما را به قیمت بالاتری به عربها بفروشند منافع روسیه در سوریه مشخص است نفت بازار تنبیه ترکیه و غرب باجگیری از ایران و عربها اما منافع ما ...
  • بی نام A1 ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    1 8
    هیچ قدرتی بالا تر از قدرت خدا نیسست روسیه نمی تواند به ما خیانت کند.