در طول چند دهه افول صنعت هوانوردی ایران، شرکت‌های نوظهوری مانند قطر ایرویز و امارات، گوی رقابت را نه‌تنها از ایران که از دیگر خطوط هوایی دنیا ربوده‌اند. برای این‌که شرکت‌های ایرانی بتوانند با این ایرلاین‌های قدرتمند رقابت کنند، نوسازی ناوگان گام اول است.

مجید سلیمی‌بروجنی

بالاخره پس از ماه‌ها مذاکره تیم دیپلماسی کشورمان، توافق هسته‌ای نهایی و تحریم‌های بین‌المللی لغو شد. صنعت هوایی ایران از جمله صنایعی است که در طول تحریم‌ها متحمل زمان‌های هنگفتی شد. این صنعت از همان روزهای ابتدایی انقلاب اسلامی به نوعی درگیر تحریم‌ها بود، اما این روزها صنعت هوایی کشورمان یکی از برندگان توافق هسته‌ای است.

از همان روزهای اولیه مذاکرات هسته‌ای، خبرهایی درباره حضور غول‌های بزرگ هواپیماساز دنیا همچون ایرباس و بوئینگ در بازار کشورمان شنیده می‌شد، اما کمتر کسی باور می‌کرد که به این زودی آن خبرها، به واقعیت تبدیل شود.

چند روز پیش و در سفر دکتر روحانی به پاریس، مدیرعامل شرکت ایرباس به ملاقات وی آمد و قراردادی را امضا کرد که پس از انقلاب اسلامی بی‌سابقه بود؛ قرردادی که رهاورد آن ورود 118 هواپیمای مسافربری مدرن و جدید از خانواده ایرباس است.

براساس این قرارداد، شرکت ایرباس تعهد کرد که طی 8 سال آینده این تعداد هواپیما را در اختیار ایران بگذارد. مقایسه این عدد با کمتر از 150 هواپیمایی که در طول این سال‌ها در تمام ایرلاین‌های ایرانی فعال بودند، به خوبی نشان می‌دهد آنچه تنها در قالب یک قرارداد به ایران ارائه خواهد شد، به کلی با آنچه در طول سه دهه گذشته اتفاق افتاده، متفاوت است.

ناوگان هوایی کشورمان سال‌هاست که از جریان اصلی صنعت هوانوردی دنیا به دور بوده و بیشتر از هر چیزی، باید به فکر زنده نگه داشتن خود باشد. بازار ایران یک بازار بکر است و شرکت‌های سازنده هواپیما درصدد حضور در این بازار هستند و تلاش می‌کنند از یکدیگر سبقت بگیرند و رقابتی بین ایرباس و بوئینگ در این زمینه وجود دارد. ضمن این‌که شرکت‌های دیگر سازنده هواپیما درصدد حضور در این بازار هستند و پیشنهاداتی نیز داده‌اند؛ مثل شرکت میتسوبیشی ژاپن و شرکت‌های چینی و روسی سازنده هواپیما. شرکت کاندارایی حالا می‌تواند با امیدواری بیشتری تحولات بازار ایران را دنبال کند، چون دولت کانادا به تازگی اعلام کرد که تحریم‌هایش را علیه ایران لغو کرده و زمان رسمی لغو تحریم‌ها هم به زودی اعلام خواهد کرد.

حضور تاثیرگذر ایران در بازارهای جهانی نیازمند منابع اعتباری گسترده است و این امر جز با حضور سرمایه‌گذاران خارجی و کمک گرفتن از فاینانس امکان‌پذیر نیست. در شرایطی که ایرلاین‌های ایرانی برای هزینه روزانه خود نیز مشکلات جدی دارند و بدهی خدمات فرودگاهی و تامین سوخت برای آنها امری غیرقابل تسویه محسوب می‌شود، به طور قطع باید به جذب منابع مالی جدید فکر کرد.

ایران همواره از 2 هزار و 500 سال پیش از دوره جاده ابریشم، مرکز تعادل منطقه بوده است و این یک مساله اتفاقی نیست، بلکه این موقعیت ژئوپلتیک ایران است که این موقعیت را به ایران داده است. ما هم‌اکنون در حال باز گرداندن کشور به همان مرکز تعادل هستیم تا بتوانیم نقش سابق آن را کشور باز گردانیم.

امروز اگر بخواهیم جاده ابریشم را به گونه‌ای مدرن تعریف کنیم، در سیستم هوایی باید بگوییم که فرودگاه امام‌خمینی(ره) باید به هاب هوایی منطقه و ایران‌ایر به بزرگ‌ترین ایرلاین منطقه تبدیل شده و قابلیت رقابت با تمامی آنها را داشته باشد.

نوسازی ناوگان هواپیمایی، گام اول برای باز گرداندن صنعت هوانوردی ایران به جایگاه سابق خود در دنیاست. پیش از تحریم ناوگان هواپیمایی، ایران‌ایر شرکت دولتی هواپیمایی ایران در منطقه بی‌رقیب بود و یکی از 5 ایرلاین برتر دنیا به شمار می‌رفت.

در طول چند دهه افول صنعت هوانوردی ایران، شرکت‌های نوظهوری مانند قطر ایرویز و امارات، گوی رقابت را نه‌تنها از ایران که از دیگر خطوط هوایی دنیا ربوده‌اند. برای این‌که شرکت‌های ایرانی بتوانند با این ایرلاین‌های قدرتمند رقابت کنند، نوسازی ناوگان گام اول است. در مرحله بعد، ایران نه‌تنها باید زیرساخت‌های مربوط به صنعت هواپیمایی را بهسازی کند و توسعه دهد که با مدیریت درست، فرودگاه بین‌المللی امام‌خمینی را به رقیبی برای فرودگاه‌های دوحه و دوبی تبدیل کند. در صورتی که ایران بتواند ناوگان هوانوردی خود را تقویب و جذابیت‌هایش را برای ایرلاین‌های خارجی بیشتر کند، مسیر تاریخی اروپا به آسیا از فراز ایران زنده خواهد شد.

بازگشت ایرلاین‌های بزرگ دنیا به فرودگاه‌های کشور، مسیرهای جدید پروازی را تعریف خواهد کرد و به پویایی صنعت هوانوردی ختم خواهد شد. امارات تاکنون استراتژی‌های هوشمندانه‌ای در به‌کارگیری جت‌های گوناگون در مسیرهای خاص داشته است. برای دوبی تنها فرودگاهش مثل ابر باران‌زا پول پارو می‌کند. درآمد سالانه فرودگاه دوبی اکنون 27 میلیارد دلار است که اتفاقا 27 درصد از تولید ناخالص ملی امارات را شامل می‌شود.

آیا تهران و ایران تنها باید رویای دوبی شدن را داشته باشد؟ از نظر جغرافیایی تهران می‌تواند مثل دوبی یا حتی بهتر از این شهر شیخ‌نشین باشد. چون شمالی‌تر بوده و به کریدورهای پروازی قدیمی بین آسیا و اروپا نزدیک است. همچنین تهران زمانی بسیار فراتر از یک مرکز سوخت‌گیری حرف برای هواپیماها بود و دروازنه‌ای برای ورود به یک کشور باستانی به شمار می‌رفت.

امروز که تحریم‌ها برداشته شده و قرارداد خرید 114 هواپیمای ایرباس بسته شده، انتظار می‌رود که ناوگان هوایی ایران بتواند به بازار بزرگ خطوط هوایی کالیفرنیا، کانادا و اروپا راه یافته و از مدل امارات برای قدرتمند شدن استفاده کند.

در هر حال و در دوران پساتحریم، حمل‌ونقل هوایی می‌تواند یک نمایش تازه برای رقابت 100 ساله بین فرهنگ‌های عربی و فارسی باشد. ایرانی‌ها با توجه به تجربه نزدیک به 40 سال گذشته و نیز با در نظر گرفتن تجربه‌ای که پیش از آن داشته‌اند، می‌توانند بازیگر مهمی در عرصه صنایع هوایی شوند.

امروز برخلاف گذشته و به کمک دستاوردهای برجام، ما می‌توانیم با شرکت‌های بزرگ دنیا وارد معامله شویم. این موضوع باعث شفافیت قراردادها و هزینه پایین‌تر معاملات است. این موضوع باعث بر آَشفته شدن کاسبان تحریم شده است. اقتصاد ایران خود را از بند تحریم‌ها آزاد کرده و خود را مهیای حضور پررنگ در بازارهای جهانی خواهد کرد. روزهای خوب اقتصاد کشورمان نزدیک است.

22535

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 507597

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۳:۴۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۹
    43 11
    ایران ایر یا هر شرکت دولتی یا شبه دولتی دیگه هیچوقت نمیتوانند رقابت کنند.
  • داوود A1 ۰۴:۵۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۹
    25 2
    فرض کنیم که ایران هواپیمای مدرن و فرودگاه مجهز حهت ترانزیت مسافر از شرق به غرب دنیا و بالعکس را داشته باشه با یه مشکل کوچیک مثل مثل این که مسافران همه کشورها باید برای ورود به خاک ایران نوع لباس و پوشش رو مجبورن که عوض کنن چیکار باید کرد آیا همین دلیل کوچیک مسافران رد پشیمون نمیکنه ؟
    • بی نام A1 ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۰
      5 0
      راه داره. سالن ترانزیت قبل از ورودی کشوره و میتونه تابع قوانین خاصی باشه که با داخل کشور متفاوت هست. حتی پذیرایی میتونه متفاوت باشه.
  • رضا IR ۰۵:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۹
    15 1
    ماشا ا... صنعت هوانوردی ایران از اول پیشرفته بود ، نیاز به بازگشت نداره ، چون قطار پیشرفت خیلی وقته حرکت کرده .مگه یادتون رفته طی چند سال اخیر ما علاوه بر آسمان ، فضا را هم تسخیر کرده ایم . یادتونه چقدر میمون فضانورد فرستادیم فضا و اینقدر به اونها خوش میگذره که هنوز هم باز نگشتن . چند جعبه ماهواره تو مدار زمین قرار دادیم و روی ماهواره های کشورهای پیشرفته پارازیت انداختیم ، کشورهای غربی بدانند ما از اونها پیشرفته تریم ، ما هواپیماهایی داریم که سه سوت سقوط میکنن ، اونها همچین تکنولوژی دارن ؟؟؟؟؟؟
  • صالحی A1 ۰۵:۰۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۹
    9 0
    سیاست ایران برای بیگانگان جذاب نیست و لی برای ایرانیان فوق العاده است اقتصاد ایران برای بیگانگان فوق العاده است چرا که توانایی اقتصاد در ایران عاجزانه است
  • بی نام RO ۰۶:۰۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۹
    7 0
    البته اگه شرایط کشور به همین صورت باقی بماند
  • سعادت A1 ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۹
    7 0
    باید یک امر مهم یادمان نرود اگر میخواهیم مسافران خارجی را از شرکت های هواپیمایی خلیج بگیریم ، داشتن یک گروه مدیریتی که بتواند نیازهای مسافران اروپایی و امریکایی را درک کند ، پس باید بخش قوی از روابط عمومی و تبلیغات داشته باشیم حتی اگر مجبور باشیم که افراد خارجی متبحر در صنعت هوانوردی استخدام کنیم چون استفاده از استفاده ازز تجربیات خیلی سودمند خواهد بود و نباید بگوییم چون شرکت ایرانی است پس نیازی به خارجی نداریم دولت باید تلاش کند تا شرکت ایران ایر قدرت تصمیم گیری برای خود داشته باشد چون هر جا دولت در امور شرکت هواپیمایی دخالت کرده است ، شرکت ایرلاین به سوی تباه رفته است مثل شرکت هواپیمایی کویت که روزی از بهترین ایرلاین های منطقه بود
    • بی نام CA ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۹
      12 1
      خلیج فارس