روزنامه شرق نوشت: تجرد زنان و مردان در همه دوره‌های انسانی به‌عنوان موضوعی پذیرفته شده وجود داشته است؛ اما وقتی تعداد آن به‌خصوص در میان زنان به‌عنوان پایه اصلی باروری در جامعه افزایش می‌یابد، دیگر تنها یک انتخاب شخصی نیست.

بنا بر آمار خام سرشماری نفوس و مسکن سال ٩٠ که هیچ تحلیلی به همراه ندارد، نزدیک به ٥٠٠‌هزار زن هرگز ازدواج‌نکرده تنها در فاصله سه گروه سنی ٣٥-٣٩، ٤٠-٤٤ و ٤٥-٤٩ سال بوده‌اند.

همچنین طبق آمار علی‌اکبر محزون، مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال، یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار مرد بالای ۳۵سال و زن بالای ۳۰ سال در کشور داریم که ۳۲۰ هزار نفر آنها پسر و ۹۸۰ هزار نفرشان دختر هستند. هرچند که زندگی و روابط انسان‌ها مثل این آمار خشک و بسته نیست و احتمال زیادی وجود دارد که این حدود یک‌میلیون دختر مجرد در فاصله سرشماری ٩٠ تا ٩٥ ازدواج کرده باشند، اما مسئله مهم، زنگ خطری است که به صدا درآمده است.

روی این گزارش با دخترانی است که در محدوده تجرد قطعی قرار دارند، هیچ تجربه ازدواجی نداشته‌اند و احتمال مادر شدن را از دست می‌دهند. با محاسبه اینکه احتمال ازدواج و مادرشدن برای زنان در فاصله ٤٠ تا ٥٠ سال کمتر از سایر گروه‌های سنی است، طبق سرشماری سال ٩٠ که فعلا برای همه ملاک است، نزدیک به ٥٠٠‌ هزار زن هرگز ازدواج نکرده در مناطق شهری، روستایی و غیرساکن از امتیاز مادر شدن محروم شده‌اند. در عین حال به شکل جزئی‌تر تعداد دخترانی که در سال ٩٠ در ٤٩ سالگی قرار داشته‌اند ٦٨‌ هزار و ٦٢١ مورد بوده است که قاعدتا این تعداد امروز از این مرز گذشته‌اند.

براساس سرشماری سال ٩٠، تعداد دختران هرگز ازدواج نکرده در مناطق روستایی در همه گروه‌های سنی بیش از دو‌میلیون و ٦٥٠‌هزار نفر بوده است اما سهم گروه‌های سنی ٣٥-٣٩، ٤٠-٤٤ و ٤٥-٤٩، ١٣٧‌هزارو ٦٠٤ نفر بوده است که طبق قاعده فرصت‌های کمتری برای ازدواج داشته‌اند.

اگر این عدد را در مقابل ٣١١‌هزار و ٥٠٦ دختر سه گروه سنی فوق در نقاط شهری قرار دهیم متوجه می‌شویم که جمعیت دختران هرگز ازدواج نکرده روستایی تقریبا نیمی از دختران هرگز ازدواج نکرده شهری است.

این مقایسه می‌تواند یکی از نشانه‌های جمعیت عظیم مهاجرت مردان روستاها به شهرها باشد که فرصت ازدواج را از دختران روستایی گرفته است. در این میان استان تهران با دارا بودن یک‌میلیون و ٥٤٨‌هزار و ٦٧٣ زن هرگز ازدواج نکرده در میان دختران ١٠ تا ٥٠ سال و بالاتر در صدر این آمار قرار دارد.

بعد از تهران استان‌های خراسان‌رضوی، خوزستان، فارس و اصفهان به ترتیب بیشترین تعداد دختران هرگز ازدواج نکرده را دارند. البته تعداد مردان هرگز ازدواج نکرده نیز در تهران با یک‌میلیون و ٩٨١‌هزار ٧٧٦ نفر بالاترین آمار را داشته است. البته باید توجه داشت که آمار ارائه شده مربوط به چهار سال قبل است و این امید و احتمال بسیار زیاد است که دختران این گروه‌های سنی در آستانه تجرد قطعی فرصت ازدواج را یافته و از تقسیم‌بندی هرگز ازدواج‌نکرده‌ها خارج شده باشند.

به همین دلیل شاید بهتر باشد آمار ازدواج زنان در سه گروه سنی ٣٥-٣٩، ٤٠-٤٤ و ٤٥-٤٩ طی سال‌های ٩١، ٩٢ و ٩٣ را بیاوریم تا بدانیم چه تعدادی از زنان هزگز ازدواج نکرده در سرشماری سال ٩٠ ممکن است در این چهار سال ازدواج کرده باشند.

با این نگاه باید گفت که در سال ٩١ در سه گروه سنی فوق ٣٣‌هزارو ٨٥ زن، در سال ٩٢ در همین سه گروه ٣٤‌هزار و ٣٤٩ زن و در سال ٩٣ نیز ٣٦‌هزارو ٧٩٨ زن ازدواج کرده‌اند که البته در آمار ثبت احوال مشخص نیست این ازدواج ثبت شده، ازدواج چندم این زنان بوده است اما احتمال این که تعدادی از آنها جزء این آمار باشند زیاد است. با این حساب می‌توان گفت، بیش از ١٠٣‌هزار زنی که از این سه گروه سنی در فاصله سال‌های ٩١ تا ٩٣ ازدواج کرده‌اند از آمار حدود ٥٠٠‌هزار زن هرگز ازدواج نکرده این سه گروه سنی در سرشماری سال ٩٠ کسر شده‌اند.

سیاست‌هایی که افسار گسیخت

بیشتر مردم اگر از سیاست‌های کلان جمعیتی دهه ٦٠ بی‌اطلاع باشند، حداقل اثرات آنها را در میان خانواده‌های خودشان و اطرافیانشان به خاطر دارند. سال‌هایی که داشتن بچه‌های بیشتر تبلیغ می‌شد و ارگان‌های دولتی به کارگران و کارمندانشان برای داشتن بچه‌های سوم و چهارم امتیازات زیادی می‌دادند. مثلا وقتی من به‌عنوان فرزند سوم به دنیا آمدم اسم پدرم در لیست اولویت‌های مسکن در محل کارش قرار گرفت و یا کوپن‌های آن روزها برای خانواده‌های پر جمعیت یک امتیاز خاص و چاله پر کن بود.

در دهه ٦٠ نرخ باروری و فرزندآوری در کشور ٦,٤ فرزند به ازای هر زن ١٥تا ٤٩ساله بود. سیاست‌هایی در برنامه پنج ساله اول توسعه تدوین و اجرائی شد تا نرخ باروری در اوایل دهه ٩٠به ٤ فرزند برای هر زن ١٥تا ٤٩ ساله ایرانی برسد. اما متاسفانه با اشتباهاتی که در برنامه‌های کاهش جمعیتی بود، نرخ باروری در اوایل دهه ۷۰ به ٤ فرزند رسید و اهداف تعیین شده برنامه برای دهه ٩٠ در واقع ۲۰ سال زودتر از آن محقق شد و این روند کاهشی همین‌طور تا امروز ادامه یافت. دراین شرایط اگر رشد جمعیت با این روند ادامه یابد، در سال ١٤٢٥به صفر و پس از آن به رقم منفی خواهد رسید و باید یادآوری کرد که در برآوردهای جمعیتی، نرخ جمعیت اولین عدد مهم برای یک کشور است.

چرا تجرد زنان بیشتر به نظر می‌آید؟

زنان به واسطه ماهیت وجودیشان، یک وظیفه نانوشته در جامعه و جمعیت دارند و آن همین تعهد طبیعی فرزندآوری است. یعنی اگر مادربزرگ‌های ما میانگین ٦ تا ١٢ فرزند را تجربه کردند و مادران ما تجربه میانگین ٣ تا ٦ فرزند را، حالا زنان این دوره باید این تعهد را با کاهش متناسب دوره خودشان ادامه دهند. در صورت ادامه‌نیافتن این چرخه که در آن دخترانی برای ادامه فرزندآوری وجود نداشته باشند، نرخ باروری افت می‌کند. در تعریف علمی از نرخ باروری گفته‌اند «تعداد فرزندانی که هر خانم در طول دوران بالقوه باروری خود (١٥ تا ٤٩ سال) به دنیا می‌آورد». با این تعریف می‌توانید تعداد دختران مجرد ازدواج‌نکرده اطرافتان را مرور کوتاهی کنید و ببینید که این نگرانی چقدر می‌تواند بزرگ باشد.

اگرچه حداقل در یک دهه اخیر که سن ازدواج تغییرات زیادی داشته، زنان مجرد که عموما شاغل و تحصیل‌کرده هم هستند، کمتر مورداتهام قرار می‌گیرند اما تجرد قطعی در زنان همواره با بازخوردها و واکنش‌های اجتماعی منفی نسبت به تجرد مردان مواجه بوده است. دلایل ازدواج‌نکردن یک زن در جامعه ما مختلف است و زنان همانند مردان ممکن است فردی هم‌سطح خود پیدا نکنند اما جامعه بیشتر به زنان انگ می‌زند. این زنان مجرد هستند که از سنی به بعد با عنوان‌هایی نظیر «ترشیدگی» مواجه هستند و حتی بسیاری از خانواده‌ها برای فرار از همین انگ، دخترانشان را به هر نوع ازدواجی مجبور می‌کنند. معمولا زنان هرگزازدواج‌نکرده با این انگ مواجه هستند که «اگر ایرادی نداشت حتما باید ازدواج می‌کرد».

فارغ از این موارد، تجرد برای زنان، با توجه به شرایط فیزیکی و هورمون‌های مختلفی که دارند، آسیب‌های جسمی بیشتری نسبت به مردان دارد. جدای از برخی بیماری‌های روحی و روانی همچون افسردگی، زنان هرگزازدواج‌نکرده به دلیل نداشتن رابطه جنسی و محرومیت از بارداری و مادرشدن، در معرض انواع بیماری‌ها قرار دارند. درگیربودن با انواع کیست‌های دردناک و خطرناک رحم و تخمدان و افزایش بیماری‌های قلبی جزء موارد اثبات‌شده در مورد زنانی است که در تجرد قطعی هستند. البته نباید این موضوع را از نظر دور داشت که بسیاری از این زنان و مردان ممکن است وارد رابطه‌ای غیر از ازدواج شده باشند و به همین دلیل باید عوارض و بیماری‌های ناشی از روابط جنسی پرخطر را هم به این موارد بیفزاییم.

با ناهید خداکرمی، رئیس انجمن علمی مامایی و رئیس کارگروه بهداشت، سلامت و محیط‌زیست معاونت زنان و خانواده ریاست‌جمهوری، درباره کاهش نرخ باروری و ضررهای تجرد قطعی در مردان و به‌خصوص زنان صحبت کردیم و او این زنگ خطر را در ابعاد متفاوتی تشریح کرد.

او معتقد است مراکز آمار و ثبت احوال، مجلس شورای اسلامی و سایر ارگان‌های مسئول در این سال‌ها، هشدارهای کاهش نرخ باروری را جدی نگرفته‌اند و می‌گوید: نباید صرفا دختران را مؤثر و مقصر دانست و قطعا پسرها هم در این روند دخیل و تأثیرگذار هستند. آمار دقیقی از تعداد دختران و پسران در سن تجرد و دلایل عدم ازدواج یا سایر مسائل مرتبط با این افراد وجود ندارد اما مسئله مهم این است که تجرد قطعی روی هر دو جنس تأثیر منفی دارد و اگرچه هر دو جنس را به آسیب‌های متعددی می‌کشاند اما درباره جنس زن این آسیب بیشتر است.

خداکرمی معتقد است نتیجه کاهش نرخ باروری همین رواج تجرد قطعی، مسائلی چون ازدواج سفید و روابط جنسی پرخطر است. وی گفت: بسیاری از دختران و پسران برای فرار از مشکلات و انگ‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ترجیح می‌دهند خود را از قیدوبند ازدواج دور کنند و یا مجرد بمانند یا به سمت این روابط بروند. البته برای همین مسئله یعنی رواج ازدواج سفید و روابطی که با تعاریف خاص شکل می‌گیرد، آماری وجود ندارد و هیچ مطالعه میدانی و کارشناسی‌شده‌ای روی آنها صورت نگرفته است تا وسعت و دامنه آن و عمق فاجعه را دریابیم و بتوانیم درباره آن درست فکر و برنامه‌ریزی کنیم. درحال‌حاضر با توجه به آمار سازمان ثبت احوال و مرکز آمار می‌توان حدس‌هایی از تعداد این واقعه در جامعه و میزان شیوع آن داشت و تنها اعلام نگرانی کرد.

خداکرمی موضوع تجرد قطعی برای خانم‌ها و ازدست‌دادن فرصت مادرشدن را از نظر سلامت جسمی و نیز بعد اجتماعی موردارزیابی قرار داد و گفت: اگرچه ازدواج‌نکردن و واردنشدن به زندگی زناشویی و تجرد قطعی برای هر دو جنس مرد و زن آسیب‌های زیادی دارد اما آسیب‌های جسمی و روانی خانم‌ها به دلیل شرایط فیزیکی آنها بیشتر است. تخمدان‌ها و هرمون‌ها در خانم‌هایی که ازدواج می‌کنند، کارکرد همیشگی خود را دارد و آنها را از انواع بیماری‌ها دور می‌کند. تعداد زیادی از خانم‌هایی که ازدواج نمی‌کنند و فرصت باروری ندارند به انواع بیماری‌ها از جمله سرطان تخمدان و پستان و آندومتر دچار می‌شوند.

وی می‌گوید زنانی که در تجرد قطعی هستند از نظر سلامت روان دچار آسیب‌های اساسی می‌شوند چراکه بدن خانم‌ها از یکی از پتانسیل‌های اصلی خود یعنی باروری و مادرشدن دور می‌ماند. یکی از همین آسیب‌های روانی و عاطفی، نداشتن خانواده و بروز عشق و علاقه و وابستگی‌های خانوادگی است. این علایق معمولا به افراد، امید به زندگی و انگیزه می‌دهند و نبود آنها، جسم و روح افراد را از زندگی روزمره خسته و دچار یأس و ناامیدی می‌کند.

خداکرمی تأکید دارد که درمورد داشتن روابط جنسی، مردان نسبت به زنان آسیب بیشتری دارند و می‌افزاید: زنان نوعی کنترل درونی دارند و سیستم بدنشان این اجازه را به آنها می‌دهد اما غلیان جنسی در مردان بسیار بیشتر است. طبیعت فیزیکی آنها میل به ارتباط جنسی را بیشتر می‌کند و به همین دلیل احتمال تمایل مردان مجرد به روابط جنسی ناسالم و پرخطر بیشتر است و آنها بیشتر در معرض ابتلا به انواع بیماری‌های مقاربتی و سرطان‌های ناشی از آنها هستند. در کنار همه این مسائل باید خطر ابتلا به HIV را برای زن و مرد قرار داد که متأسفانه آمار کمی ندارد و عموما در میان افرادی که آگاهی کمی دارند بیشتر اتفاق می‌افتد.

وی تأکید دارد که برخی از تصمیم‌ها و قوانین بر بار این آسیب‌ها می‌افزاید و در توضیح آن می‌گوید: در قانون طرح تعالی جمعیت که متناسب با سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری تنظیم و کلیات آن در صحن علنی مجلس هم بررسی شده است، مسائل خطرناکی وجود دارد. یکی از این موارد قراردادن سن ازدواج ١٨ تا ٢٢ سال برای زنان است. به این ترتیب هر دختری که از این سن بگذرد، مقابل نگاه‌های جامعه و در معرض انگ ترشیدگی و ترس تنهاماندن قرار می‌گیرد. این طرح اگرچه نقاط قوت زیادی دارد اما نقاط ضعف خطرناکی را هم در دل خود جای داده است. میل به ازدواج و فرزندآوری باید به شکل طبیعی در زن و مرد وجود داشته باشد و اتفاقا به‌جای گرفتن انگشت اتهام به سمت زنان، باید بیشترین میزان کار فرهنگی و اجتماعی را روی پسران در سنین پایین و قبل از دوران جوانی داشته باشیم تا وظایف همسر و پدربودن و احترام به جنس مخالف را یاد بگیرند و در سنین بالاتر بتوانند از مهارت‌های خود استفاده کنند.

وی با تأکید بر اینکه نباید تنها زنان را در کاهش نرخ باروری مقصر بدانیم و حتما مسائل اجتماعی و مردان در بروز این مسئله نقش اساسی دارند، گفت: زنان خودشان قربانی این ماجرا هستند و به دلیل بروز این شرایط در جامعه از تجربیات شیرین زندگی یک زن محروم شده‌اند.

۴۷۴۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 483543

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 37
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام ES ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    24 2
    شما مشکل اقتصادی حل کنید میبینید همه چیز حل میشود...نمیشه که پراید 3 میلیونی بفروشید 33 میلیون بعد میگید ازدواج کنیدبچه بیارید اونهم حداقل 3 تاکار هم که نداریم...
  • بی نام A1 ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    15 2
    وقتی دولت به خودرو وام 25 میلیونی میدهد ولی به زوج ها وام 3 میلیونی هم نمیدهند این یعنی دولت هیچ تمایلی به حل مشکل ازدواج جوانان ندارد. و متاسفانه اوضاع از این هم که هست بدتر خواهد شد.
  • بی نام A1 ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    الان یه عده میان می گن بیایید چند همسری بدون اجازه همسر اول را قانونی کنید تا مشکل حل بشه
    • محمود A1 ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
      8 18
      اتفاقا بد فکری نیستا
    • بی نام IR ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
      4 3
      جا داره مسئولین رسیدگی کنن
    • شاهد IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
      0 2
      دلا خبر از غیب گوئی . . . اگه خودت چیزی حالیت میشه بگو، و گرنه الان الان نکن مثل جناب بگم بگم
    • ساحل IR ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
      16 3
      دقیقا.کثیفترین کارها همیشه بعنوان راه حل بنظرشون میرسه
    • بی نام A1 ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
      13 0
      وقتی الان دو تا جوون 25 26 ساله تازه نامزد کردن چون تحصیل و سربازی اقا پسر تموم شده و بعد از این مدت میاد خواستگاری ، این نامزدی هم اینقدر طول میکشه تا اقا پسر با هزار بدبختی و کمک مالی پدر و مادرش کاری دست و پا کنه بعدش هم عقد و عروسی و جشن و جهاز کمر شکن چه برای دختر و چه برای پسر ، شروع زندگی تا چند سال اول که فقط پول قسط ها باید پرداخت شه اخه دیگه علاقه و انگیزه ای برای فرزند اوری باقی میمونه ؟ اونم با خونه های متراژ پایین و اپارتمانی که خودمون هم به زور توش جا میشیم.
    • بی نام A1 ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
      5 20
      از نظر شما زنا بهتر از چند همسریست.پس بحثی نمیشه با شما کرد.
    • بی نام IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
      5 17
      چند همسری رو هستم
    • سینا گرگانی IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
      11 5
      این چه حرفیه؟ نمیدونم مطلب رو چطور خوندی اما دخترایی هستن که دیگه تمایل به ازدواج ندارن تو بگو ده همسری اونا با یک مجرد ازدواج نمیکنن اونوقت میگی طرف با یک مرد که همسر هم داره ازدواج میکنه؟ مشکل ما میدونی چیه اینکه دخترا عذاب وجدان دارن بخاطر اینکه قبل ازدواج با کسانی دوست شدن که یا دلشون شکسته شده یا دل کسی رو شکستن برای همین تصمیم دارن ازدواج نکنن تا مبادا از طرف همسر اینده شون سرزنش بشن. وقتی یک دختر با چند تا پسر بوده معلوم هست که نمیتونه فردا با کسی باشه که تا حالا با هیچ دختری نبوده و خیلی از پسرا هم همینطور نمیگم فقط دخترا پسرایی هم هستن که وقتی با چند تا دختر بودن ترجیح میدن یا ازدواج نکنن یا با دخترهایی مثله خودشون ازدواج کنن به نظر من ترس از این رو هم دارن که از همسر ایندشون سیربشن
    • متین A1 ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
      10 2
      هر کسی در حد شعور و تجزیه و تحلیل و تفکر خودش راهکار میده. بر این عده حرجی نست.
  • بی نام IR ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    17 2
    یکی هشت سال اومد روکار، عواقبش قراره هشتاد سال یقه ام رو بچسبه. خدایا خودت به مردم این مملکت رحم کن.
  • بی نام A1 ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    19 6
    تجربه شیرین مال خودتون. آدم مگه مغز خر خورده با این قوانین دستی دستی اختیارش رو از دست خودش بیرون بیاره بسپره به یه نفر دیگه؟ بعدم یه بچه بیاره که هیچ حقی ازش نداره اگر مشکلی پیش اومد؟ همه حقوق مال آقایون هست، خودشون هم بزان دیگه.
    • . IR ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۵
      14 8
      میتونی بگی منظورت از همه حق و حقوق چی هست ؟ حق طلاق ؟ اونوقت شماها با خیال راحت میشینید و آقا باید بیرون از خونه جون بکنه با هزار نفر سر و کله بزنه واسه یه لقمه نون.شما هم تو خونه مثلا خانه داری میکنید اونم که الان همه چیز آماده اش هست و لوازم منزلی اومده که خانه داری رو بی معنی کرده. آره اتفاقا خیلی خوبه که قوانین تغییر کنه و مثل کشورهای اروپایی زن مثل مرد بره بیرون کار کنه و خرج و مخارجش رو روی دوش مرد نندازه. زیر بار هیچ مهریه ای هم نره . از اونور هم زن بتونه حق طلاق داشته باشه. در ضمن بگم که همین جا هم فرزند تا 7 سال واسه مادر می باشد. تقریبا توی سالهایی که بچه نیاز به مادر داره.
  • بی نام A1 ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    8 1
    وقتی کار نیست که بشه درآمدی داشت. وقتی به راحتی برای خرید خوردو وام داده میشه اما برای وام ازدواج دو نفر پس از گذشتن از هفت خان و سپری کردن چند ماه نفری چند میلیون وام ازدواج داده میشه . نتیجه کسی تن به ازدواج نمیده و تنهایی اثرش رو بر جسم و جان آدمی میگذاره
  • مهدی IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    9 2
    من صدجا رفتم رزومه کاری دادم یه نفر هم به هم زنگ نزد پول هم ندارم شما اولین نیازهای زندگی را جور کنید ازدواج هم خودش درست میشه از طرف جوان 27 ساله
  • بی نام IR ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    8 5
    تقصیر خودشونه سخت گیری می کنند, رفتم خواستگاری دختر خانمی, چهل سالشونه , در مورد مهریه کمتر از سیصدو سیزده سکه هم قبول نمی کنند. استدلالشونم اینه کی داده کی گرفته ولی من از شما نمی گیرم. فقط نمی خوام کمتر از عرف باشه
  • بی نام IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    10 4
    توقع خانم ها بالا و میزان درامد هم پایین و تورم هم که ماشالله پول نمیزاره تو جیب بشینه بعد همه هم توقع دارن ادم ازدواج کنه و هی میگن امار نگران کننده هست
  • علي IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    8 3
    دچار فاجعه شديم من 34 سالمه و ازدواج نكردم. خودم اعتراف ميكنم كه براي "ازدواج" و تشكيل خانواده تربيت نشدم اصلا جايي رو توي ذهن و فكرم اشغال نكرده. و مهمتر از اون از تعامل با يك انسان از جنس ديگر در فضاي رابطه ي ازدواجي ترس دارم ترس از بهم خوردن آرامش و فضاي مثبت زندگيم دارم. تعامل تو فضاي دوستي رو خودمون خدآموزي ياد گرفتيم ولي ازدواج رو كه نميشه تمرين كرد و تجربه كرد و ياد گرفت
  • امير IR ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    8 0
    زنگ خطر اينقدر هستش كه ديگه شنيده نميشه
  • احمد A1 ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    12 2
    البته باید به این آمار کاهش نرخ باروری و ازدواج، افزایش نرخ مهاجرت و خروج نخبگان را هم اضافه کرد در چند ده سال بعد نه جمعیت جوان داریم و نه جوانان نخبه ...
  • بی نام RO ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    5 1
    نویسنده مقاله را هم بنویسید اینگونه نبوده همه زنان نسل پیش زیاد فرزند بیاورندمادرم دو فرزند داشته مادر بزرگ هشتاد ساله ام چهار فرزند میانگین فرزندان یک خانواده در قدیم زیاد بوده ولی مرگ ومیر بالای نوازادان در خانواده های فقیر وروستایی باعث نمی شد جمعیت خیلی بالا رود ولی در جامعه شهری تحصیلکرده از سال چهل پنج سیاستهایکنترل جمعیت در شهرها به اجرا درامد در دهه شصت سیاستها عوض شد عوارض بسیارتاسف بارش هم دامن همه را گرفت از بیکاری جوانان تا بی آبی وخشکسالی بخاطر تولید محصولات کشاورزی برای این جمعیت هزاران چاه عمیق زدند هزاران سد ساختند که ما الان عوارضش را می بینیم .خودم در سن سی وهفت سالگی پارسال عروسی کردم چون تازه توی این سن تونستم یک آپارتمان هشتاد متری توی یک منطقه معمولی بخرم
  • دهه 60 IR ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    4 2
    کاش دولت تدبیر و امید به جای وام خودرو و مسکن اول به فکر ازدواج جوونا بود ، من خودم یه دهه شصتیم و متولد 62 و پدر 2 تا بچه و فوق دیپلم و کار درست و حسابی ندارم ،اما واقعیت اینه که بعد از سه دهه الان همه دهه شصتیا و اواخر دهه 50 الان به سن ازدواج رسیدن به دلیل افزایش جمعیت تو اون دهه شاهد بالا رفتن سن ازدواج شدیم اما واقعیت تلخ اینه که بستر مناسب برای ازدواج فراهم نیست ، چون کسی ازدواج نمیکنه،اگر ازدواج کرد بچه نمیخواد ، اگر هم بخاطر حرف پدر و مادر و مردم یدونه نهایتا 2 تا ، چون یه زمان بچه به عنوان سرمایه نگاه میکردن اما الان فقط هزینه زاست و خرجش از پدر و مادرش بیشتر، راه دور زدن ازدواج مثل صیغه و ازدواج سفید شاید مرهم موقتی برای درصد کمی از جوونا باشه اما باید مشکل بر طرف کرد .
  • محمد IR ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    22 0
    نه دخترهای این کشور مقصرند و نه پسرها . مقصر سیاست گذاران بی کفایت هستند که باعث شدند جوانان از ازدواج ترس داشته باشند و یک زندگی همیشه مجردی رو به تشکیل خانواده ترجیح بدن. مسکن ، کار ، مخارج ازدواج و در کنار اینها معضلات فرهنگی ای که ما تو ازدواج با اونها درگیریم ، همه و همه نتیجش میشه یک جامعه بدون علاقه به ازدواج و خانواده.
  • محسن IR ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    7 22
    بیایید چند همسری بدون اجازه همسر اول را قانونی کنید تا مشکل حل بشه :
  • بی نام A1 ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    17 11
    تا زمانی که به جرم زن بودن به من کار درست و حسابی نمیدن حتی اگه ازدواج کنم بچه دار نخواهم شد چون نمیخوام آینده دخترم مانند خودم شود.
  • بی نام A1 ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    14 1
    گرونی...بی عدالتی...بد بختی... دغدغه ما جوونا ازدواج نیست...یه پولی به زور دربیاریم بزنیم بریم از این مملکت.
  • بی نام GB ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    15 2
    و پسرانی که هیچ گاه پدر نمی شوند
  • مانا IR ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    14 15
    پسرها بسیار خوش گذران و بی مسئولیت بار آمدند و لذا تمایلی به ازدواج ندارند.
  • سام A1 ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    18 0
    وقتی من تو خرج خودم هم موندم هیچ اینده ی روشنی هم ندارم چرا باید ازدواج کنم قبول کردم که وقتی که گذاشتم برای درس خوندن اشتباه بوده و از هیچ کس طلبکار نیستم چون میدونم هیچ فایده ای نداره شاید دختری که پیش پدرش باشه حداقل از لحاظ مالی تامین باشه وقتی میبینم خودم هیچ اینده ی روشنی ندارم برا چی ازدواج کنم و چند نفر دیگه هم بدبخت کنم
  • بی نام IR ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    19 2
    به نظرم ترساندن زنها از بی شوهری کار خوبی نیست که در این مقاله آمده۰۰۰ خود زنان با سواد هستند و از ترس شوهر بی کفایت و معتاد و زندگی سخت تجرد را انتخاب میکنند و گرنه هر دختری به هر حال یک یا دو خواستگار در طول عمرش دارد۰۰۰با تشکر
  • محمدحسین IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۸
    15 18
    افزایش دختران مجرد یعنی آینه عبرت برای نسل های بعدی دخترها و خانواده هایشان که یادشان باشد دیگه الکی ناز نکنندو دیگه الکی توقعات زیادی نداشته باشند...........................................................توقع بیشتر مساوی با احتمال تجرد قطعی بیشتر................هیچ پسری اول زندگی خونه ماشین کار با حقوق بالا نداره.................ولی لذت زندگی به همدلی و همکاریه نه به توقعات
  • بی نام EU ۰۳:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    22 33
    چند همسری بدون اجازه همسر اول را قانونی کنید تا مشکل حل بشه
  • بی نام A1 ۰۵:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    8 0
    چه ربطی به پسرا داره؟
  • بینام A1 ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    6 1
    ببخشیدا برای چی ازدواج ماشین انچنانی زندگی خوب تفریحات ازاد کسی هم نیست ازش ایراد بگیره الان همه چی شده تفریح کی دنبال ازدواجه و مشکلاتش همه چی هم هفته اول خوبه بعدش همه چی عوض میشه تازه تو این اوضاع توقع بچه هم دارید
  • ناصر A1 ۰۵:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
    9 21
    چند همسری بدون اجازه همسر اول را قانونی کنید تا مشکل حل بشه . ضمنا خرج خانه و اقا را چند خانم بايد بدهند