بانک مرکزی برای تک نرخی کردن ارز باید گام های بلندتر و محکم تری بردارد. افزایش های محتاطانه در شرایط فعلی نمی تواند به کم کردن فاصله نرخ رسمی و آزاد ارز کمکی کند.

مریم یعقوبی

انتشار اخبار غیررسمی مبنی بر پیشنهاد نرخ 3100 تومان برای دلار در بودجه سال 95 گمانه زنی های مختلفی را درباره اهداف دولت از افزایش 250 تومانی قیمت پیشنهادی خود نسبت به بودجه سال جاری به دنبال داشته است.

از میان گمانه های متنوع، نزدیک کردن نرخ رسمی به نرخ بازار و تک نرخی کردن ارز، بیشتر از سایر موارد مورد توجه قرارگرفته است به خصوص که بانک مرکزی طی ماه های اخیرا قیمت ارز مبادله ای را اندک اندک بالا برده است.

سیدکمال سیدعلی معاون ارزی اسبق بانک مرکزی اما نظر دیگری در این رابطه دارد و معتقد است« حتی اگر بانک مرکزی و دولت قصد داشته باشند با افزایش نرخ رسمی دلار در بودجه به سمت تک نرخی کردن حرکت کنند، ملاحظات فراوان دیگری علاوه بر افزایش قیمت رسمی باید درنظر گرفته شود».

مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین در این باره گفت:« در حال حاضر فاصله قیمتی دلار در مرکز مبادلات و بازار آزاد حدود 15 درصد است و حتی با افزایش قیمت دلار در بودجه سال آینده به 3100 تومان باز هم این فاصله به 12 درصد کاهش می یابد که همچنان زیاد است».

سیدعلی ادامه داد: «در چنین شرایطی امکان اینکه بتوان قیمت را در بازار به محدوده 3000 تومان بازگرداند تقریبا وجود ندارد و افزایش محتاطانه قیمت رسمی هم کمکی به کاهش فاصله قیمتی میان بازار آزاد و مرکز مبادلات نخواهد کرد».

به نظر می رسد این دیدگاه در میان کارشناسان و ناظران، موافقان فراوانی دارد؛ به عبارت دیگر تقریبا همگان معتقدند افزایش اندک و محتاطانه قیمت رسمی دلار کمکی به تک نرخی کردن نمی کند. با وجود این اتفاق نظر اما در اینکه چاره کار چیست، اختلاف نظرهایی وجود دارد.

معاون ارزی اسبق بانک مرکزی از آن دسته کارشناسانی است که معتقد است برای رسیدن به ارز تک نرخی باید سهم مرکز مبادلات را کاهش داد.

سیدعلی در توضیح دیدگاه خود گفت: «راه مطمئن رسیدن به ارز تک نرخی، کاستن از سهم مرکز مبادلات یا به عبارتی توزیع ارز به قیمت رسمی است. بانک مرکزی باید به تدریج از تعداد و تنوع کالاهایی که برای واردات آن ها ارز مبادله ای تخصیص داده می شود، کم کند و این تقاضاها را به سمت بازار آزاد هدایت کند. خوشبختانه با افزایش صادرات غیرنفتی طی سال های اخیر این امکان وجود دارد که تقاضاهای منتقل شده از مرکز مبادلات در بازار ارز را پاسخ دهد».

وی ادامه داد: «شرط موفقیت این راه البته این است که بانک مرکزی منابع مورد نیاز را در اختیار داشته باشد تا بتواند برای مدتی بازار را اشباع کند و هیچ تقاضای بدون پاسخی باقی نماند».

مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات پیش بینی کرد: «اگر همان گونه که در توافق هسته ای تصریح شده، تحریم ها در ماه های ابتدایی سال 2016 میلادی لغو شود می تواند امیدوار بود در فروردین و اردیبهشت سال 95 بانک مرکزی با دراختیار داشتن منابع ارزی کافی و افزایش ارز حاصل از صادرات غیرنفتی، گام نهایی را برای تک نرخی کردن ارز بردارد».  

 

 

22339

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 458676

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۳:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    64 0
    قیمت دلار مبادله ای هیچ اثری نداره قیمت دلار آژاد مهمه چون اولا به همه کالاها نمیدن در ثانی اونی هم که دلار مبادله ای میگیره چه تضمینی هست کالاش رو به همون نرخ آزاد نفروشه؟
    • بی نام A1 ۰۴:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
      10 1
      موافقم .تمام اجناس و مواد وارداتی تماما در فاکتورها به نرخ آزاد ثبت میشه یعنی واردکننده از رانت بسیار زیادی استفاده میکنه حالا فکر کن دلار مبنک مرکزی 2560تومن بود الان که 3380تومنه آزادچقدر میرفت توجیب واردکننده
  • بی نام RO ۰۴:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    76 6
    سلام بر دلار 3700 یا 3800 . تک نرخی کردن قیمت ارز از همین الان بوی گرونی و روکود شدید تر بازار و حرف های بی معنی و تکراری اقای نوبخت را حس میکنم.
  • بی نام A1 ۰۴:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    72 11
    اگه دولت می خواهد گرهی از مشکلات فراوان ناشی گرونی را باز کند باید قیمت ارز را به طور قابل محسوسی کاهش دهد در غیر این صورت نمی تواند با گرانی مبارزه کند و محبوبیت خود را در نزد ملت از دست خواهد داد قیمت دلار باید حدود2500باشد
    • بی نام A1 ۰۵:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
      5 17
      دوست بی نام من . کاهش آنی و تند قیمت دلار همان بلایی را برسر ما می آورد که در سال 1980 بر سر اقتصاد بزرگ آمریکا آورد سرچ کن تو اینترنت یعنی چی هزینه ی نهایی کالای خارجی و قیمت کالای خارجی ارزان تر میشه ولی تولیدات ما قیمتش گران تر است وبر اساس نرخ جانشینی و اثر جانشینی مردم کالاهای خارجی را میخرند در نتیجه تولیدات ما کاهش پیدا میکنه کارخانه های ما ورشکسته میشوند خیل عظیمی از جمعیت بیکار ودرآن شرایط است که اگر پراید بشه 7میلیون چون کار که عامل درآمد وجود نداره هیچ ارزشی برای من و توی متوسط و فقیر جامعه نمیکنه
  • بی نام IR ۰۶:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    25 0
    این نشان از پیش رفت این مملکت است که دلار از 800 تمن به 3000 3100 3200 3500 3700 4000 افزایش مییابد در کجای دنیا همچین سرعتی در ارتقای واحد پولی یک کشور دیده میشود
  • مهرداد A1 ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    7 21
    مچکریم روحانی
  • عادل ۰۶:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    18 4
    آفرين دوست عزيز دلار بايد2500 بشه اگرنه بين ملت و دولت فقط بي اعتمادي ميمونه
  • رضاا IR ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    25 2
    ظاهرا باید واسه همه چی کمپین راه بندازیم
  • بی نام IR ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    3 0
    پیامد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ برای کی ؟؟؟؟ مردم یا.......؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    17 1
    کجاست احیای ارزش پول ملی؟...فقط شعار... روز به روز وضع اقتصادی داره بدتر میشه