اجازه شوهر برای خروج از کشور مبنای قانونی دارد؟/ بررسی مشکلی که برای نیلوفر اردلان پیش آمد

یک وکیل دادگستری می‌گوید: اگرچه رضایت شوهر برای خروج از کشور در قانون تصریح شده،‌ اما این موضوع با روح جامعه‌ای که زنانش در حال پیشرفت‌های تحصیلی و شغلی هستند، در تعارض است.

فهیمه حسن‌میری: بعد از اعلام این كه نیلوفر اردلان، عضو تیم ملی فوتبال بانوان ایران از همراهی با تیمش برای بازی‌های آسیایی تیم فوتسال در مالزی جا ماند چون رضایت همسرش را برای خروج از كشور ندارد، دوباره این موضوع مطرح مي‌شود كه نگاه قانون به اجازه شوهر براي خروج از كشور چيست و چقدر مي‌تواند مطالبات زنان را در جامعه امروز پاسخگو باشد. موضوع بازماندن اين ورزشكار از همراهی تیمش اگرچه به خودی خود مهم محسوب می‌شود، اما مهمتر این است كه یادآوری مي‌كند چه مسائلي بر سر راه زنان توانمند ایرانی وجود دارد و شايد بتوان با چاره‌اندیشی مناسب درباره چنين موضوعاتي از سوي مسئولان امور زنان، از بي‌انگيزگي دختران جوان براي فعاليت در عرصه‌هاي مختلف جلوگيري كرد و از هراس آنها درباره ازدواج نيز كاست.

در این زمینه با هدی عمید، وکیل پایه یک دادگستری گفت‌وگو كردیم كه در ادامه می‌خوانید:

خانم عمید، اجازه شوهر برای خروج از كشور، چه مبنای قانونی دارد؟

بند ۳ ماده ۱۸ قانون گذرنامه به صراحت صدور گذرنامه برای زنان شوهردار را به موافقت کتبی شوهر موکول می‌کند. تنها استثنایی که مطرح می شود زنانی هستند که با شوهر خود مقیم خارج هستند و زنانی که شوهر خارجی اختیار کرده و به تابعیت ایرانی باقی مانده‌اند. در موارد اضطراری نیز در صورت اجازه دادستان شهرستان امکان صدور گذرنامه وجود دارد اما این شرایط ضروری تعریف نشده و تشخیص آن به اختیار دادستانی است. همچنین به موجب نظریه شورای نگهبان زنانی که عازم سفر حج تمتع هستند نیز از این قانون استثنا شده‌اند. بنابراین هر زن ایرانی متاهل در زمانی که می خواهد گذرنامه بگیرد یا گذرنامه خود را تمدید کند نیاز به کسب اجازه کتبی همسرش دارد و در فرمهای گذرنامه نیز یک بخش معین برای اعلام رضایت شوهر و امضای او وجود دارد که باید در دفترخانه اسناد رسمی گواهی شود.

یعنی هر زمانی كه شوهر خواست، می‌تواند از سفر ضروری یا غیرضروری همسرش جلوگیری كند؟

ماده ۱۹ همان قانون می گوید در صورتی که موانع صدور گذرنامه بعد از صدور آن حادث شود یا کسانی که به موجب ‌ماده 18 صدور گذرنامه موکول به اجازه آنان است از اجازه خود عدول کنند از خروج دارنده گذرنامه‌ جلوگیری و گذرنامه تا رفع مانع ضبط خواهد شد. به عبارت دیگر حتی اگر شوهر در زمان درخواست گذرنامه رضایت خود را اعلام کرده باشد، هر زمان که بخواهد می‌تواند با مراجعه به اداره گذرنامه از رضایت خود عدول کرده و به اصطلاح زن را ممنوع الخروج کند.

 و این ممنوع‌الخروجی چطور از بین می‌رود؟

اثر ممنوع‌الخروجی تنها با اعلام کتبی شوهر به اداره گذرنامه از بین خواهد رفت و حتی در مواردی که زوجین از یکدیگر طلاق گرفته و قبل از طلاق، شوهر، همسر خویش را ممنوع الخروج كرده، اثر این ممنوعیت زمانی از بین می‌رود که از طریق طلاق نامه، طلاق زوجین به اطلاع اداره گذرنامه برسد. موارد زیادی را می شناسم که علیرغم اینکه زن و شوهر سالهاست با یکدیگر زندگی نمی کنند، شوهر همسرش را طلاق نمی‌دهد و به استناد همین حق او را ممنوع‌الخروج هم می کند و عملا زندگی زن را کاملا تحت الشعاع قرار می‌دهد.

چه دلیلی برای چنین قانونی متصور است؟

اگرچه به نظر می‌رسد این قانون ریشه در فقه شیعی و قاعده کسب اجازه خروج از منزل از شوهر دارد اما با توجه به زمان تصویب قانون گذرنامه که به سالهای قبل از انقلاب بر می گردد به نظر می رسد بیشتر باید ریشه این قواعد را در قوانین مردسالار حاکم در آن روزها در برخی جوامع غربی جستجو کرد. اشاراتی در مذاکرات مجلس سنا در سال ۱۳۴۴ نیز به همین موضوع شده است. البته باید دقت کرد که این موضوع در میان فقها نیز تا حد زیادی بر اساس قاعده کسب اجازه خروج از منزل توسط زن از شوهر، مقبولیت دارد. در این میان عده‌ای نیز معتقدند این قانون ناشی از قاعده تمکین است که به نظر استدلال نادرستی است زیرا بر اساس قوانین تنها اثر عدم نمکین می‌تواند عدم پرداخت نفقه باشد نه آنکه شوهر مانع خروج زن بشود.

برای حل این مشكل چه كاری می‌شود كرد؟

حل مشکل را در دو سطح می توان بررسی کرد. راه حل اصلی تغییر قانون گذرنامه در تطبیق با تعهدات حقوق بشری دولت است. قانون باید به شکلی تغییر کند که نیازی به کسب مجوز شوهر برای خروج از کشور به هیچ عنوان نباشد. این خواسته قطعا اساسی ترین راه حل مشکل است. اما از سوی دیگر در حال حاضر تنها فرصت قانونی برای حل مشکل به طور موقت، بحث شروط ضمن عقد است. شوهر به زن هم وکالت در امضای اسناد لازم برای صدور و تمدید گذرنامه را می دهد و هم اجازه خروج مکرر از کشور را. برای این کار مطمئن‌ترین راه مراجعه به دفتر اسناد رسمی و تنظیم سند وکالت در آنجاست.

شروط ضمن عقد را به راحتی می‌توان ثبت كرد؟ میزان آگاهی مردم و همراهی دفترخانه‌ها در این زمینه چه قدر است؟

ثبت شروط ضمن عقد در دفاتر ازدواج و همزمان با عقد اگرچه قانونی است اما متاسفانه در اکثر مواقع در زمان اجرا با مشکل مواجه می‌شوند. به همین دلیل ما توصیه می کنیم که بعد از عقد به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند و حداقل در خصوص طلاق و خروج از کشور نسبت به تنظیم سند وکالت دقیق و کامل اقدام کنند. متاسفانه تعداد دفاتر اسناد رسمی که از انجام چنین کاری خودداری می کنند کم نیست، و البته این کارشان تخلف محسوب می شود، اما همچنان هستند دفاتری که به خوبی و با دقت نظر اسناد را تنظیم می کنند. فراموش نکنیم گرفتن اجازه خروج مکرر از کشور به این معنی نیست که شوهر دیگر نمی تواند زن را ممنوع الخروج کند، بلکه شوهر همچنان این حق را دارد اما زن نیز می‌تواند با ارایه وکالتنامه خواستار رفع ممنوع‌الخروجی شود اما در میان این بازه زمانی، زن ممکن است فرصتهای مهمی را از دست بدهد.

به عنوان یك حقوقدان، با توجه به افزایش توانمندی‌های زنان در سال‌های اخیر، تاثیر وجود چنین قوانینی را بر فعالیت‌های زنان كشورمان چطور ارزیابی می‌كنید؟

شاید گفتن این موضوع کمی سخت باشد، اگرچه هنوز هم هستند زنانی که برای مثال از همین موضوع نیاز به اجازه همسر برای گرفتن گذرنامه بی اطلاع هستند و بسیاری دیگر هم تنها زمانی که دچار مشکل می‌شوند از این موضوع آگاه می شوند. آنچه مسلم است این كه چنین قوانینی با روح جامعه جوان ایران که زنان در آن روز به روز بیشتر متقاضی حضور در عرصه های مختلف تحصیلی و شغلی هستند در تعارض است. شما تصور کنید که از یک سو زنانی که در مدارج عالی تحصیل می کنند یا مشاغل مهم و کلیدی دارند، افزایش یافته است اما از سوی دیگر عمده قوانین حاکم بر خانواده ما هیچ تغییری برای متناسب شدن با این تحولات نداشته است. بعضی قوانین حاکم همان قوانینی است که ۵۰ یا ۶۰ سال پیش و یا حتی قبلتر از آن نوشته شده است و کاملا با نیازهای زن امروزی جامعه ایرانی در تعارض است. چطور یک زن ایرانی که استاد دانشگاه است نباید نگران باشد که اگر ازدواج کند، بعد از آن برای حضور در یک کنفرانس علمی باید از همسرش اجازه بگیرد؟ یا زنی که مدیر یک شرکت بزرگ است می داند با ازدواج کردن ممکن است نتواند به راحتی برای انجام کارهایش سفر کند. در چنین فضایی طبیعی است که تمایل زنان به ازدواج کاهش می یابد، انها ترجیح می دهند استقلال خود را از دست ندهند و ازدواج نکنند.

 

نهادهایی مانند معاونت امور زنان یا نمایندگان مجلس چطور می‌توانند برای حل این مشكل كمك كنند؟

موضوعی که قابل پیگیری است و بارها از سوی فعالان حقوق زنان مطرح شده است بحث گنجاندن شروط ضمن عقد مهم ازجمله وکالت در طلاق، وکالت در صدور اجازه خروج از کشور، حق تحصیل و حق اشتغال به شکل چاپی در دفترچه های عقدنامه (قباله ازدواج) است. انجام چنین کاری از سوی سازمان ثبت احوال دو مزیت بزرگ دارد، اولا قطعا عروس و دامادها در هنگام ازدواج و در همان دفتر ازدواج خیلی راحتتر و سریعتر این شروط را امضا می کنند و دیگر نگران مراجعه به دفاتر اسناد رسمی نیستند. و ثانیا، چنین کاری سبب می شود دادگاه ها دیگر نتوانند این شروط را نادیده بگیرند و تنها اسناد تنظیمی در دفترخانه ها را بپذیرند. درخواست جدی برای اصلاح قوانین و به طور خاص در این زمینه، قانون گذرنامه به وضوح نیز می‌تواند توسط معاونت محترم ریاست جمهوری پیگیری شده و از طریق دولت به مجلس ارایه شود. نمایندگان مجلس هم بی‌شك اگر دغدغه رسیدگی به وضعیت حقوق زنان را داشته باشند، بررسی چنین موضوعی را در دستور کار خود قرار می‌دهند.

47234

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 457592

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    30 85
    مگه شما از زندگی مردم خبر دارین؟ چرا اینقدر دخالت میکنین؟
  • بی نام IR ۰۵:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    بالا برید پایین بیاید اجازه زن دست شوهرشه حتی اگه زن ابر میلیاردر در جامعه باشه و مردش بیکار
    • بی نام A1 ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۳۱
      86 29
      برو بابا . با این صحبت کردنت. والا مردا خودشون محتاج حقوق زن شدن. بدبخت های بیکار.
  • آرش A1 ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    جالبه كه اكثر غريب به اتفاق خانمها و حتي كارشناسان حقوقي خانم ، نگاه عادلانه ومنصفانه به حقوق زنان ندارند. براي همين است كه قضاوت در شريعت مقدس ما به خانمها داده نمي شود. خانم محترم اذن شوهر داراي دلائل كاملاً منطقي وشرعي است همچون حق طلاق. براي موارد خاص هم استثنا قائل مي شود. درستش هم همين است وگرنه به اصلاح خودماني سنگ به روي سنگ بند نمي شود. جالبه كه هيچ يك از اين خانمهاي مدعي تا به حال اعتراضي به قوانيني مثل نفقه ومهريه واجرت المثل و حضانت و... كه در راستاي حمايت از بانوان بوده ، ندارند اي كاش به جاي دم از امروزي بودن كمي هم منصفانه به دنيا وشرايط نگاه كنيم.
  • مهديه IR ۰۵:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    من خودم تازگي درگير اين موضوع بودم،فقط به خاطر مشغوليت همسرم كه نميتونست بياد براي امضا، دو ماه كارمون عقب افتاد و كلا موقعيت رو از دست داديم، ممنون از طرح اين موضوع
    • وحید IR ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
      54 58
      کاش این خانم یک فکری در مورد قوانین خانمانسوز مهریه برای مردان میکرد
  • بی نام IR ۰۶:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    98 38
    اگر قرار است که زنان برای خروج از کشور از شوهرانشان اجازه بگیرند باید این قانون برای خروج مردان هم وجود داشته باشد. زن که برده مرد نیست. می گویند همسری و نه آقا بالاسری.
  • بی نام RO ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    79 21
    من میخوام برای ادامه تحصیل خارج برم و با خودم قرار گذاشتم تا نرم اونجا و چند سالی نگذره جا پام محکم نشه ازدواج نکنم. چون میدونم که همسرم میتونه جلوی خروجم رو بگیره. البته طبیعیه که اگه برم و همدنجا گزینه مناسبی برای ازدواج پیدا بشه به مراتب بهتره. لآقل از این قوانین دست و پاگیر هم خبری نیست.
  • بی نام IR ۰۷:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    25 70
    بهتره جوگیر نشیم و حرفهای ناپخته نزنیم...به بهانه تحصیل و تمدن نمیشه هرچیزی رو قبول کرد...
  • الي IR ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    86 26
    اصلا چه نيازي به اجازه همسر هست؟ مگه خانمي كه ازدواج كرده به سن قانوني نرسيده؟
  • آرش A1 ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    26 96
    خواهشمند است در اين خصوص لطفا ايجاد شبهه نكنيد بنيان خانواده به اندازه كافي سست است.با اين مجوز خانمها يك روز هم در زندگي مشترك نمي مانند
    • بی نام US ۲۱:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
      ببین چه جهنمی برای زنت درست کرده ای که فقط به کمک قوانین میتوتنی او را در زندگی مشترک نگهداری
  • بی نام IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    49 74
    موقعي كه خانمها درخواست مهريه هاي ميليوني و ميلياردي مي كنند به نص قانون اشاره مي كنند ولي براي اجازه خروج از كشور دمكرات مي شوند و مي خواهند فراتر از قانون عمل كنند. نخير خوشه يك سر دارد و بايد اجازه شوهر را قبل از خروج بگيريد
    • بی نام IR ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۶
      63 18
      دوست عزیز چرا اینطور به موضوع نگاه نمیکنید که وقتی که تمام قوانین این طور جلوی بانوان کشورت می ایسته تنها راهی که برای خانم ها باقی می مونه همین بحث مهریه است؟ خودت رو بذار جای یک زن که قانون هیچ وقت ازش حمایت نمیکنه و همیشه علیهش قرار داره بعد ببین مجبور نمیشی برای اینکه هم از لحاظ روانی یک مقدار آرامش بدست بیاری و به قولی دلت قرص بشه و هم اینکه این همه نامروتی قانون رو برای خودت قابل تحمل کنی از حربه مهریه استفاده کنی؟مطمئن باش اگه میزان حمایت قانون از حقوق زن و مرد به یک اندازه بشه زن دیگه دلیلی برای درخواست مهریه های عجیب و غریب نمیبینه. کمی همدلی و دوری از این کینه و عداوت عجیب و غریب هم بد نیست...
  • ناصر A1 ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    40 90
    تا وقتي زنان مهريه و نفقه بگيرند من خودم به عنوان يك مرد در مقابل حقوق انان كارشكني خواهم كرد
    • بی نام IR ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۶
      63 18
      کارشکنی کن تا صبح دولتت بدمد.
  • بی نام DE ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    34 24
    مشکل خانوادگی ایشون چه ربطی به ما داره؟ در ضمن آقایی که از فوتبال بازی کردن خانمش خوشش نمی یاد طلاق اش بده. نه اون آقا حق محدود کردن همسرش رو داره، نه اون خانم در چارچوب زندگی مشترک می تونه فقط کارهای دل به خواه خودش رو انجام بده.. این که نمی شه زندگی. حتی اگر اون خانم نیاز به اجازه شوهر نداشت وقتی ورزش حرفه ای رو بدون رضایت خانواده انجام بده نه روحیه ای براش می مونه و نه خانواده ی محکمی.
  • شهاب A1 ۰۵:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۷
    26 62
    من به شدت با این مجوزها مخالفم آمار طلاق بالامیره
  • کاظم US ۲۳:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
    61 16
    با این فهم و شعوری که برخی از آقایان دارند همان بهتر که ازدواج نکنند. با دوره بربریت تفاوتی ندارند. کار ما شده فقط ادعا کردن . البته سرعقد برای عزیزان خودمان این طور فکر نمی کنیم به شدت دنبال امتیاز گرفتن و مفر پیدا کردن برای خواهر و خواهرزاده و بردارزاده های خود هستیم تا هرگونه آسیب پذیری را از بین ببریم اما در مورد همسر خود و ...... این طور فکر نمی کنیم. حتی اگر می توانستند یک زنجیر هم دور گردن همسرشان می انداختند که مطمئن شوند که اسارت کامل است . لطفا جمع کنید این بساط ددمنشانه و غیر انسانی را .
  • گلفام US ۲۳:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
    47 6
    27 سال است که ازدواج کردم و به خاطر نوع کارم به طور مداوم به ماموریت خارج از کشور می روم . اگر اعتماد و احترام متقابل در زندگی مشترک نباشد . سنگ روی سنگ بند نمی شود . از این رو همسرم یکبار برای همیشه اجازه خروج از کشور داده است و تا کنون نیز نه حرفی و نه درگیری داشتیم . باید حدود و وظایف خود را در زندگی مشترک بشناسیم . زندگی محل جنگ و تسویه حساب و نیست . برای خانم اردلان نیز متاسف شدم . به امید روزی که زن و شوهرهای ایرانی نیز مانند بسیاری دیگر درست و سالم و با صداقت و علاقه مند زندگی کنند و کاشانه با صفایی داشته باشند .
  • همين IR ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۴
    18 35
    زن و شوهر ميخوان باهم زندگي كنن نه اينكه گرو كشي كنن مهريه و خروج از كشور و از اين حرفا بايد با هم تعامل داشته باشن اگه شوهر ايشون اجازه خروج نداده خب بنا به دلايلي بوده اگه اين خانم هم تو شرايطي هست كه ورزش حرفه اي به زندگي با همسرشون لطمه مي زنه كه ميزنه و ممنوع الخروج شده بايد بين زندگي مشترك و ورزش حرفه اي يكي رو انتخاب كنه هم خرو ميخواد هم خرمارو درضمن مشكل يكي دونفر دليل نميشه كه قانون و عوض كنن چون چهارتا خانم كه دوست دارن برن خارج بدون حضور همسر و بانارضايتي همسر شوهر شون حالا مشكل خانواده حل شده طلاق حل شده ازدواج حل شده مونده زنان كه حق خروج از كشورشون تيتر خبرا بيخيال نميتونيم بريم داخل شهرو بگرديم چه برسه خارج پيش كش مگه چند نفر ميرن خارج كه حالا حق زنها ضايع شده
  • بی نام A1 ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۷
    48 11
    با این قوانین دخترای نسل آینده از ازدواج متنفر میشن و بهتره دخترا ازدواج نکنند
  • بی نام RO ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۵
    11 4
    گه شوهر 4 ماه با زنش رابطه نداشته باشه زن میتونه طلاق بگیره و علاوه بر مهریه نیمی از اموال مرد رو هم بگیره. حالا فرض کنید زن بخواد دانشگاه خارجی تحصیل کنه و شوهرش راضی نباشه. مرد در بهترین حالت میتونه حکم عدم تمکین رو بگیره و باید بعد از پرداخت مهریه زن رو طلاق بده زنان نباید در صورت ناراضی بودن شوهر از کشور خارج بشن اگه اینو نمیپسندن باید چیزی به اسم مهریه وجود نداشته باشه و زن و مرد راحت هر وقت بخوان از هم جدا شن.
    • فاطمه RO ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۲
      17 3
      شک نکنید اگه حقوق زنان قانونی بشه و در صورت طلاق بخشی از اموال به زن برسه، مهریه هم حذف میشه.
  • بی نام A1 ۱۶:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۸
    17 4
    چرا باید ما زنان همیشه برای گرفتن حقمون باید بجنگیم مگه ما حق زندگی نداریم مگه کمتر از مردان تو این جامعه نقش داریم .یه مورد دیگه هم در مورد باز کردن حساب بانکی هستش جالبه من خودم بعنوان ی ک زن شاغل و دارای حقوق بیشتر از شوهرم برای بچه ام حساب پس انداز باز کردم .ولی برای بستن حساب باید شوهرم اقدام میکرد و پولی که خودم به حساب واریز کرده بودم به خودم نمیدادن.
  • بی نام A1 ۱۹:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۸
    16 11
    یه عمریه با همین قانون های الکی و من درآوردی مردم رو بیچاره کردن قانون مصوب قبل انقلاب بوده حالا باید تغیر پیدا کنه . البته هیم رضایت باعث شده یک سری افراد دفاتر اسناد رسمی از این راه پول خوبی به جیب بزنن بابت بحث اجازه خروج گذرنامه . مجلس باید این قانون رو عوض کنه . مگر زن برده است وقتی اعتماد بین زن و شوهر نباشه پس بهتره زود تر همون طلاق انجام بشه