عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای با تشکر از حمایت ها و ارشادات رهبر معظم انقلاب در طول مذاکرات هسته ای گفت: همواره در این مذاکرات خطوط قرمزی که ایشان ترسیم کرده بودند، معیار عمل بوده است.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایرنا، عباس عراقچی روز چهارشنبه در نشست خبری خود با خبرنگاران این مطلب را بیان کرد.


ساز و کاری در دولت برای نظارت بر اجرای توافق تشکیل می شود


معاون وزیرامورخارجه گفت: بحث تحریم ها به مجموع دولت و وزارتخانه های مختلف مربوط می شود و حتما ساز و کاری در سطح دولت برای نظارت بر اجرای توافق تشکیل می شود.

عراقچی در پاسخ به سوال ایرنا در مورد ساز و کارهای وزارت خارجه و دولت برای نظارت بر اجرای توافق به ویژه در موضوع لغو تحریم ها، افزود: بحث اجرای توافق به اندازه مذاکرات مربوط به توافق اهمیت دارد و امری مهم است و قطعا سازوکاری برای آن اندیشیده خواهد شد.

وی ادامه داد: اجرای توافق و پیگیری تعهدات طرف مقابل برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر این که اگر آمریکایی ها بخواهند محدودیت را از 10 سال به 15 سال افزایش دهند، پاسخ جمهوری اسلامی چه خواهد بود؟ گفت: چنین چیزی امکان ندارد؛ قطعنامه شورای امنیت که دو روز گذشته صادر شد، کاملا روشن بود و تاریخ خاتمه بررسی ها کاملا در آن مشخص است و هیچ جای ابهامی ندارد.

عراقچی اضافه کرد: بنابراین طول دوره بررسی شورای امنیت از نظر قطعنامه و به صراحت قطعنامه، همان 10 سال است.

وی اضافه کرد: این که اعلام شده که بعد از 10 سال این ها قصد دارند قطعنامه جدیدی ارایه دهند و موضوع بازگشت پذیری برای چند سال تمدید شود، خواسته ای است که ابراز کرده اند اما از نظر ما هیچ اعتباری ندارد و بخشی از توافق نیست؛ بنابراین هرگونه تاریخی بعد از 10 سال فاقد موضوعیت است.

به دقت تعهدات طرف مقابل را دنبال می کنیم


معاون وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی پیرامون برخی اظهارنظرها مبنی بر اضافه شدن 5 سال به دوره زمانی قطعنامه شورای امنیت اظهار داشت: یک مقدار اظهارات طرف مقابل به تعبیر رهبری رجزخوانی است که تا حدی طبیعی است. بعد از چند دوره مذاکرات روشن و قابل انتظار است که طرف های مذاکرات ادعاهایی را مطرح کنند تا فضای داخلی را کنترل کنند و این صحبت ها را در این راستا می بینید.

عراقچی ادامه داد: باید روال قانونی در کشورهای 1+5 ، داخل آمریکا و کنگره طی شود و لابی ها به کار افتادند که جلوی کار را بگیرند. طبیعی است که چنین اظهاراتی مطرح شود. آن چه که برای ما مهم است توافق و قطعنامه ای است که صادر شده است و در مورد دوره زمانی هم روشن و بدون ابهام است و همه باید به آن پایبند باشند.

وی خاطرنشان کرد: اگر اظهاری غیر از این مطرح شود حتما به آن اعتراض خواهیم کرد. در این مورد به خصوص هم به مقامات آمریکایی و 1+5 اعلام کردیم که کاری خلاف توافقات صورت نگیرد. اگرچه فی نفسه این اظهارات ارزش خاصی ندارد که اعلام کنند 10 سال دیگر قطعنامه ای برای تصویب به شورای امنیت بدهند و این ارزش توجه ندارد.

وی خاطرنشان کرد: به دقت تعهدات طرف مقابل را دنبال می کنیم و اگر تخلف و کوتاهی در تعهدات صورت بگیرد از طریق سازوکارهای داخل توافق پیگیری می کنیم.


تایید یا رد برجام فقط در کلیات

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای در خصوص نحوه فرآیند تصویب توافقنامه در داخل ایران و آمریکا و نقش کنگره آمریکا و مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: برخلاف آمریکا در جمهوری اسلامی ایران هیچ فرد و نهادی قدرت وتوی تصمیمات و مصوبات مجلس را ندارد بجز شورای نگهبان که آن هم برای انطباق مصوبات مجلس با قانون و شرع اقدام می کند.

به گفته عراقچی، اگر به لحاظ محتوایی مجلس تصمیمی بگیرد هیچ قدرتی وتوی آن را ندارد. اگر مجلس محترم در این خصوص تصمیمی بگیرد یا روال تعیین شده دیگری غیر از شورای عالی امنیت ملی باشد، اطلاع ندارم چه روالی طی می شود اما در این مرحله تایید یا رد کلیات توافق صورت می گیرد و در هیچ کدام از کشورهای 1+5 و ایران در موقعیت تغییر و اصلاح مفاد توافق نیست و تنها کلیات را تایید یا رد می کند.

وی ادامه داد: در این مقطع تایید یا رد شدن کلیات این توافق مطرح است.

عادی شدن پرونده ایران


وی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص فرآیند عادی سازی پرونده ایران در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار داشت: قطعا وقتی که موضوعات توافق به سرانجام برسد شورای حکام هم پرونده ایران را خارج می کند. چرا که طبق توافق بعد از طول دوره توافق پرونده ایران عادی شده و برخورد شورای حکام با ایران مانند اعضای دیگر عضو ان.پی.تی و کشورهای فاقد سلاح هسته ای خواهند بود. بنابراین عادی شدن پرونده در آژانس و شورای حکام بعد از طی دوره توافق خواهد بود.


سیاست ایران نسبت به نظام سلطه تغییر نکرده است


معاون وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال دیگری درخصوص اظهارات اخیر اوباما درباره مسایل منطقه ای اظهار داشت: هیچ گاه انتظار تغییر سیاست آمریکا در خصوص ایران پس از توافق را بجز در موضوع هسته ای نداشته و نداریم و طرف مقابل هم نباید انتظار تغییر مواضع ما غیر از موارد توافق هسته ای را داشته باشد.

عراقچی ادامه داد: توافق به معنای این نیست که سیاست های ما نسبت به نظام سلطه و سیاست خصمانه آمریکا و حمایت از دوستان منطقه ای تغییر کرده باشد. اگر این سیاست تلقی به حمایت از تروریسم شود برداشت ناصواب و اتهاماتی است که همچون گذشته به ایران وارد می شود که از نظر ما اعتبار ندارد.


توافق به معنی عادی شدن روابط ایران و آمریکا نیست


وی اضافه کرد: انتظاری از طرف مقابل نداشتیم. حل و فصل موضوع هسته ای و رسیدن به توافق تنها مدیریت یکی از موضوعات ایران و آمریکاست و به معنای عادی شدن روابط دو کشور نیست و سایر موضوعات تحت تاثیر آن قرار نمی گیرد. ادامه سیاست خارجی جمهوری اسلامی طبق روال گذشته خواهد بود.

گسترش همکاری ها با همسایگان در دوران جدید سیاست خارجی

معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که آینده روابط ایران با همسایگان به ویژه جمهوری آذربایجان در دوره پسا تحریم چگونه خواهد بود، گفت: شاهد دوران جدیدی در فعالیت های و همکاری های اقتصادی بین ایران و جامعه بین الملل خواهیم بود.

عراقچی افزود: کشورهای همسایه از جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی ایران برخوردار هستند و جمهوی آذربایجان به دلیل علقه های گوناگون و موقعیت این کشور، نقش مهمی را در همکاری های آتی ایران و همسایگان ایفا خواهد کرد.


S300مشمول قطعنامه شورای امنیت نیست

عضو ارشد تیم مذاکره کننده درباره خرید سامانه S300 از روسیه نیز گفت: سلاح هایی که فروش آن ها به ایران مشمول محدودیت می شود هفت قلم است، اقلام دفاعی از جمله S300 شامل آن ها نیست، روسیه هم اعلام کرده است.

عراقچی خاطرنشان کرد: خرید این سامانه خارج از حوزه صلاحیت قطعنامه اخیر شورای امنیت است.


موج سفرهای مقامات اروپایی/موگرینی و فابیوس در راه ایران

معاون وزیر امور خارجه درباره سفر وزیر امور خارجه فرانسه به ایران نیز گفت: بعد از توافق ژنو شاهد موج سفر مقامات اروپایی به ایران بودیم، بعد از توافق وین نیز موج سفر مقامات اروپایی به ایران شروع شده است.

عراقچی افزود: اولین سفر معاون صدر اعظم آلمان بود و پس از آن سفر خانم موگرینی را در هفته آینده و فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه را خواهیم داشت.

وی با بیان این که سفرهای دیگری نیز در دستور کار است، ادامه داد: توافق وین راه را برای همکاری های اقتصادی با ایران برای بسیاری از کشورهایی که به خاطر تحریم ها از همکاری با ایران محروم شده بودند، باز خواهد کرد.

گسترش روابط با چین و روسیه

این مقام دستگاه دیپلماسی درباره ادامه روابط ایران با چین و روسیه پس از توافق گفت: روابط ایران با روسیه و چین بسیار مهم، سازنده، مثبت و رو به جلو و دارای ابعاد راهبردی زیاد است.

عراقچی اظهار کرد: بعد از اجرای توافق، روابط ما با این کشورها بیشتر خواهد شد و شاهد روابط گسترده تر و بهتری خواهیم بود.

وی از نقش سازنده این دو کشور در طول مذاکرات نیز تشکر کرد.


حل و فصل PMD با رعایت نگرانی های طرفین


عضو ارشد تیم مذاکره کننده درباره بازرسی از پارچین نیز گفت: درباره پارچین نقشه راه جدیدی بین آژانس بین المللی انرژ ی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران و ترتیبات برای حل فصل موضوعات گذشته چیده شده است به نحوی که رضایت آژانس به دست آید و مدیرکل آژانس بتواند گزارش نهایی خود را برای جمع بندی موضوعات مربوط به گذشته ارایه دهد.

عراقچی خاطر نشان کرد: اطیمنان دارم می توان موضوع پی.ام. دی را به شکل معقولی با رعایت نگرانی های هر دو طرف حل و فصل کرد.


گسترش روابط با ترکیه/اختلاف در برخی مسایل منطقه ای


سوال دیگری که از معاون وزیر خارجه پرسیده شد، مربوط به آینده روابط ایران و ترکیه بود که عراقچی گفت: روابط ایران با ترکیه مستحکم، قدیمی و گسترده است، دارای ابعاد اقتصادی، سیاسی، تاریخی، فرهنگی و اعتقادی است و روابط دو کشور با قوت ادامه خواهد یافت.

وی با تاکید بر وجود اختلاف نظر در برخی موارد منطقه ای، افزود: این اختلاف وجود دارد و در برخی مسایل جدی است اما به معنی این نیست که روابط دو کشور از مسیر خود خارج شده باشد.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده تاکید کرد: اطمینان دارم پس از توافق وین این همکاری ها گسترده تر و بیشتر خواهد شد، ترکیه همانند آذربایجان بین ایران و اروپاست و نقش مهمی را در گسترش روابط تجاری ایران و اروپا ایفا خواهد کرد.

عراقچی تصریح کرد: در طول دوران گذشته تحریم، روابط اقتصادی رو به جلویی با ترکیه داشتیم و این روابط ادامه خواهد یافت؛ در عین حال اختلافاتی که در برخی مسایل منطقه داریم قابل کتمان نیست، در برخی موارد بسیار جدی است و نظرات خود را به طور مستمر به مقامات ترکیه منتقل کرده و خواهیم کرد.

وی خاطرنشان کرد: فکر می کنم کلان روابط ایران با ترکیه بسیار گسترده تر و بهتر از گذشته خواهد بود.

نقض توافق برای آمریکا تبعات دارد

معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی که اگر رییس جمهوری آینده آمریکا، توقف تحریم های کنگره را امضا نکند چه پیش خواهد آمد، گفت: آمریکا متعهد شده است که رییس جمهوری قوانین تحریمی کنگره را اجرا نکند و به این عدم اجرا ادامه دهد تا زمانی که توافق پابرجاست.

عراقچی افزود: در توافق آمده است که مرتب این را ادامه دهد تا توافق پابرجاست، اگر هر رییس جمهوری در آینده این عمل را انجام ندهد، توافق را نقض کرده که تبعات خود را خواهد داشت.

وی اضافه کرد: ما به ساز و کاری که تعیین کردیم رجوع خواهیم کرد و اگر نظرمان تامین نشود، توافق لغو خواهد شد.


سامانه موشکی ایران موضوع قطعنامه شورای امنیت نیست


عضو ارشد تیم مذاکره کننده درباره محدودیت های تسلیحاتی قطعنامه شورای امنیت گفت: تحریم های تسلیحاتی و موشکی از قبل وجود داشته که آخرین آن، قطعنامه 1929 بود. این تحریم ها در قطعنامه جدید به محدودیت تبدیل و نسبت به گذشته بسیار کم رنگ تر شده است.

عراقچی افزود: قطعنامه فعلی بدون اشاره به بند 41 فقط از ایران درخواست می کند که این فعالیت ها را برای موشک هایی که برای حمل کلاهک هسته ای طراحی شده است، انجام ندهد.

وی با تاکید بر این که هیچ یک از موشک های جمهوری اسلامی ایران برای حمل کلاهک اتمی طراحی نشده است، تاکید کرد: از این رو کل سامانه موشکی ایران خارج ازموضوع قطعنامه خواهد بود.



خبر در حال تکمیل است..

49261

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 438407

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۱
    3 16
    بابا شما فکر میکنید الان هم پنجاه سال قبل است که مردم ندانند چه اتفاقی دارد رخ میدهد
    • بی نام A1 ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۱
      13 4
      اینکه گفتی یعنی چی؟خودت متوجه حرفت شدی؟اگر اینقدر دانای به مسائل هستی نیاز به جستجو در حرفهای این عزیزان نداری بگرد دنبال سندهای اصلی به زبان انگلیسی را پیدا کن شاید بتوانی خلاف این ادعاها را ثابت کنی
    • امیر تبریز اوغلی IR ۱۵:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۱
      0 1
      بعد از فروکش کردن شادی های اولیه....یواش یواش مردم میفهمن که چه شده
  • بدون نام ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۱
    1 0
    بي نام .دقيقا مردم چون فهميدن چ خبره ديگه نميزارن امثال احمدي نژاد تو رياست جمهوري و دلواپسان تو مجلس پيداشون بشه.تو هم معلومه كجات داره ميسوزه
  • بی نام IR ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۱
    1 0
    تو رو خدا دور این چین را خط بکشید... بستون نبود که اینطور ارزهای بلوکه شده ما را در اختیار گرفته و پس نمیده و بجاش میخاد جنس های بنجل قالب ما کنه؟؟ حقیقتا از رابطه با چین چی نصیب صنعت و اقتصاد ما شده غیر از ضرر؟؟