سرمایه داران تهرانی در جریان مذاکرات ظریف چه می کنند؟ / آثار وضعی مذاکرات هسته ای بر بازار سرمایه

در حالی که ظریف و تیم هسته ای ایران در در حال تدوین متون نهایی توافق هسته ای با گروه کشورهای 1+5 هستند، سرمایه داران و سهامداران شرایط را با احتیاط دنبال می کنند.

مریم یعقوبی

افت خیز شاخص ها و متغیرهای بورس در هفته گذشته نشان می دهد بازار سرمایه ایران همچنان به شکل غیر منطقی تحت تأثیر مذاکرات هسته ای قرار دارد. 

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، اثرگذاری مذاکرات هسته ای و توافقات انجام شده طی یک سال و اندی گذشته بیش از آنکه تأثیری واقعی بر اقتصاد ایران گذاشته باشد، نقش عوامل روانی را در بازارهای مالی پرنگ تر کرده است؛ طی این مدت اخبار مذاکرات و حتی شایعات پیرامون آن چنان تأثیری بر رفتارهای بازیگران بازار سرمایه گذاشته است که تمام تحلیل های بنیادی و تکنیکال از آینده سهام دچار اختلالات در پیش بینی ها شده اند.

هفته گذشته و همزمان با افزایش حساسیت ها در دور آخر مذاکرات هسته ای یک بار دیگر شاهد چنین واکنش هایی در بازار سرمایه کشور بودیم.

شاخص کل که هفته قبل تر روند رو به رشدی را در پی اظهارات وزیر خارجه آمریکا در پیش گرفته بود، هفته دوم تیر ماه را اما در تب و تاب مذاکرات گذراند و اگرچه تمدید مهلت گفت و گوها و در واقع کشیده شدن کار به وقت اضافه نتوانست، برآیند شاخص را منفی کند اما در تمامی موارد شاهد افت متغیرها بودیم.

شاخص کل بورس هفته دوم تیر ماه را با حرکت از پله 64.800 شروع کرد و در اوسط هفته و با انتشار خبر تمدید چند روزه مذاکرات تا مرز 64.300  واحد نزول کرد. گرچه با نمایان شدن منظور مذاکره کنندگان از تمدید، حرکت شاخص مجدداً صعودی شد تا نهایتاً به همان نقطه ابتدای هفته بازگشت و در نقطه 64.861 به کار خود پایان داد. به این ترتیب شاخص کل بورس هفته گذشته تنها حدود 0.01 درصد افزایش یافت.

با این وجود اما سایر متغیرها هفته خوبی را پشت سر نگذاشتند؛ ارزش کل معاملات در بورس نسبت به هفته قبل تر (30 خرداد تا 3 تیر) بیش از 10 درصد افت کرد و از حدود 733 هزار میلیارد تومان به 657 هزار میلیارد تومان رسید.

تعداد سهام و حق تقدم های معامله شده نیز در بازار،کاهش 23.6 درصدی را تجربه کرده است. هفته اول تیر ماه 3.991 سهم و حق تقدم معامله شد اما در هفته گذشته تعداد سهام و حق تقدم ها به 3.049 کاهش پیدا کرد.

خریداران نیز با احتیاط بیشتری رفتار کرده اند؛ تعداد خریداران با افت 7 درصدی به 60.360 نفر رسید با کاهش 8 درصدی تعداد دفعات معامله در هفته گذشته کاملا همخوانی داشت.

این شاخص ها به خوبی نشان می دهد که دغدغه فعالان بازار سرمایه در مورد نتایج مذاکرات، تأثیر زیادی بر رفتار آنان در بازار دارد. به محض مشاهده نشانه های امیدوار کننده حتی اگر یک خبر غیررسمی باشد، شاهد افزایش تعداد معاملات و ارزش بازار هستیم ولی با کوچکترین پالس منفی همه چیز به یکباره جهت عکس می گیرد.

این درست است که همه جای دنیا بازارهای مالی چنین رابطه ای با مسائل سیاسی و دیپلماتیک دارند ولی به نظر می رسد بازار سرمایه ایران از دو عامل رنج می برد؛ نخستین عامل حساسیت بسیار بیش از اندازه به مسائل سیاسی خصوصا مذاکرات هسته ای است. با وجود اینکه طی ماه های گذشته و در جریان مذاکرات هسته ای بارها و بارها از قول مسئولان و کارشناسان اقتصادی بر این واقعیت تأکید شده که نتایج مذاکرات به خودی خود نمی تواند و نباید تأثیر مثبت یا منفی خارق العاده ای بر اقتصاد کشور داشته باشد، با این حال اما به نظر می رسد این موضوع هنوز به باور بازیگران بازار درنیامده است.

 

22339

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 432836

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
    2 1
    سرمايه كاملا هوشمند و هوشيار است ولذا به درستي و كاملا منطقي آينده تمام بازارهاي سرمايه در كشور به نتيجه مذاكرات گره خورده است. طبيعي است با خبر منفي و مثبت وضعيت سرمايه عوض شود
  • نیما A1 ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
    3 0
    البته این رفتار سرمایه گذاران در این بازار کاملا منطقی است دلیل هم این است که زمانی که بازار سرمایه تحت تاثیر مذاکرات سال 82وبه نتیجه نرسیدن ان بطور عجیبی افت کرد واکثریت سهم ها با افت بالایی روبرو شد واکنون که به امید ورود صنعت امریکا بر اقتصاد کشورمان می تواند تاثیر بالایی بر این بازار داشته باشد پس سرمایه گذاران ترجیح می دهند چنین ریسکی را متحمل شوند وچنین وضعیتی برای هر کشوری رخ نخواهد داد واز ان می توان یک فرصت طلایی نام برد