نظر یک منتقد سینما درباره دنباله‌دار بودن «پایتخت»:از طریق لودگی کار را ادامه می‌دهند

مهر نوشت:

بر اساس یک تحلیل کلی و نگاهی به «پایتخت ۴»، «ستایش ۲» و «دردسرهای عظیم ۲» می‌توان گفت که مجموعه‌های دنباله‌دار عموما به سری کاری می‌افتند و اصرار بر ادامه دادن آنها توجیهی ندارد.

رضا درستکار نویسنده، منتقد و کارشناس سینما و تلویزیون در یادداشتی نکاتی را درباره سریال‌های ماه رمضان امسال بیان کرد و به «هوای ساکن تلویزیون» در این روزها نیز اشاراتی داشت.

در یادداشت او آمده است: به عقیده من و با توجه به مواردی که تاکنون شاهدش بوده‌ایم، دنباله‌سازی برای سریال‌ها و مجموعه‌های تلویزیونی -آنطور که الان اتفاق می‌افتد- برای تلویزیون ما مناسب نیست، دلیلش هم روشن است چون اغلب نویسندگان فیلمنامه‌های تلویزیونی، دستشان از ایده‌ها و قصه‌های ناب و جدی و پرماجرا خالی است و البته به خاطر محدودیت‌هایی که در نمایش زندگی رئال ما وجود دارد، بضاعت‌ها اندک است و به همین دلیل، امتداد دادن به داستان‌های دنباله دار، فقط به مکرر کردن همان ایده‌ها و تکرار همان داستان‌هایی می‌انجامد که پیشتر گفته شده است بنابراین چیز تازه‌ای به ببینندگان داده نمی‌شود و حاصلی جز هدر دادن انرژی و اطناب در پی ندارد.

سرپا نگه داشتن «پایتخت» از طریق لودگی شخصیت‌ها

پس از آغاز ماه مبارک رمضان، موفق شدم چند قسمت از برخی سریال‌ها را ببینم از جمله «پایتخت ۴» را تماشا کردم که دقیقا شامل همان گفته‌های بالاست، یعنی به نظرم همان قصه و درام نیم بند «پایتخت» هم دیگر وجود ندارد و سازندگان کوشیده‌اند تا صرفا از طریق لودگی شخصیت‌ها و یا مکرر کردن برخی عبارات، سریال را سرپا نگه دارند.

این ایده‌ها تا جایی بامزه و دیدنی است، از یک جایی اعصاب بیننده را خرد می‌کند! مثلا در قسمت‌های اول، نیم ساعت و بی هیچ دلیلی دراماتیک، یک فضای خفه و بسته (غسالخانه) انتخاب، و می‌شود لوکیشن اصلی برای این سو و آن سو کشیدن کاراکترها! این یعنی اطناب، یعنی بیهودگی! هیچ درام و داستانی در کار نیست، فقط کش دادن است و مطول کردن. بنابراین می‌توان گفت که این موقعیت‌های نمایشی نیست که کار را خنده‌دار جلوه می‌دهد بلکه اصرار بر نوعی گویش و ادای لهجه‌ها را درآوردن و رفتن به سمت نوعی تمسخر است که صحنه را نگه می‌دارد!

چند قسمت از «دردسرهای عظیم ۲» را هم دیده‌ام. به اعتقاد من اگر قرار نباشد دنباله‌سازی به سری‌دوزی تبدیل شود، باید حتما چند ایده مرکزی و کلی درست در کار موجود باشد و شخصیت‌های اصلی هم استخوان دار و برجسته باشند ولی ما این موارد را در این آثار نمی‌بینیم.

سازندگان ارجمند این مجموعه‌ها خیلی بیش از اندازه، مخاطبان خود را دست کم می‌گیرند مثلا همین کشمکش سر بچه و کم هوشی شخصیت‌ها در «دردسرهای عظیم ۲»، منهای موقعیت‌های واقعا ضعیف نمایشی، فاقد منطق روایی است، اصلا خنده‌دار نیست و با هزار ترفند هم به خورد مخاطب نمی‌رود! از منظر پردازش درام و اجرا هم که واقعا خیلی از زمان خودش عقب است.

شلوغ بودن صحنه‌ها نشانه توانایی در اجرا نیست

نکته دیگر درباره سریال‌های ایرانی، شلوغ بازی درآوردن و شلوغ بودن آن‌هاست. نمی‌دانم چه اصراریست برای چیدن میزانسن‌های ترکیبی و چند نفره. میزانسن‌هایی که فقط باعث سردرگمی‌ و سرگیجه مخاطب می‌شود. این‌ها به نظرم اصرار و زیاده‌روی‌ در حوزه‌هایی است که دلیلی موجه هم بر اثبات آن نداریم. گاهی از عهده یک میزانسن و فرم دو نفره برنمی‌آییم، آنگاه ۱۰، ۲۰ نفر مقابل دوربین با هم حرف می‌زنند. اینها نامش اغراق و تصنع است، نه توانایی در اجرا.

شنیده‌ام که برخی هم می‌گویند فلان سریال با استقبال خوب مردم مواجه شده است. حال وقتی جامعه آماری روشن و مکانیزم مشخصی نداریم، چگونه می‌توانیم با استناد به چیزی که نداریم، چنین ادعایی بکنیم؟ با این حال، حتی همان استقبال فرضی مردم هم، دلیلی برای نادیده گرفتن ضعف‌ها نیست و منتقد باید کار خودش را بکند. کار منتقدان، ارزشیابی و تحلیل کلی و ساختاری همین آثار و شرایط است، آن‌ها باید از وجه فنی و هنری این مجموعه‌ها حرف بزنند.

مجموعه‌های دنباله‌دار به سری کاری افتاده‌اند

در هر حال بر اساس یک تحلیل کلی و نگاهی به همین دنباله‌ها، «پایتخت ۴»، «ستایش ۲» و «دردسرهای عظیم ۲» می‌توان گفت که نهایتا مجموعه‌های دنباله‌دار، به سری کاری می‌افتند و اصرار بر ادامه بخشیدن به آن‌ها، توجیهی ندارد. شایسته است از ظرفیت‌های محدود تلویزیون استفاده‌های بهتری کرد و راه را برای افراد مستعدتر باز گذاشت تا شاید طراوت و تحولی را در این عرصه و به طور کلی در این دستگاه رقم بزنند.

 ۵۷۲۴۴

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 430641

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 33
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    23 15
    مگه میشه؟ مگه داریم؟ لابد شمعدونی خوب بود که هزار جور بدآموزی توش داشت
    • امین IR ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۸
      9 9
      جفتشون ضعیف و سطحی بودن... سلیقه مخاطبان رو با این کارا تنزل میدن
  • بی نام GB ۰۶:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    67 26
    خیلی بی انصافی آقای درستکار. پایتخت با امثال ستایش و دردسر های عظیم قابل مقایسه است؟؟؟ سریال هایی که هنوز تو طبیعی گفتن دیالوگ هاشون موندن؟؟
    • بی نام IR ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
      17 13
      اخه من هم پایتخت میبینم ولی واقعا هیچ موضوعی نداره
    • بی نام IR ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۸
      6 2
      بی انصافی مقایسه ستایش با دردسرهای عظیمه، دردسرهای عظیم خیلی قصه خوبى داره اما ستایش همش عزاداری بود، پایتختم عالیه
  • بی نام A1 ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    42 57
    كاملا بجا و كارشناسي بود
  • ali IR ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    43 33
    با ایشان موافق نیستم هم پایتخت 4 خوب بوده هم دردسرهای عظیم 2
  • موری IR ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    27 47
    به نظرم خیلی زشت و سخیفه سریال های پخش شده
  • مهدی A1 ۰۶:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    30 25
    خیلی دوست داشتم این سریالو ولی این قسمت خیلی ضعیفه...حیف
  • شهريار IR ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    23 54
    مجموعه هاي پايتخت يكفي از لوس ترين و بي مزه ترين سريال هاي تاريخه ، با اين لهجه.......، درد سر عظيم حتي ارزش نگاه كردن نداره.... از كل اين تلويزيون ميلي... فقط خندوانه و فوتبال
  • بی نام A1 ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    8 18
    شایداز سریالهای ترکیه ای الگو میگیرند وچاره ای هم جزاین ندارند تفاوتش دراین است که آنها از آزادی بیشتری برخوردارند ولی اینجا سریالهای تلوزیونی هم دچار باند بازی سیاسی میشوند البته قراربود ما الگوی آنها شویم
  • بی نام IR ۰۷:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    48 18
    والا الان بهترين سريال همينه، نظر مردم مهمه
  • بی نام IR ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    16 25
    کاملا موافقم
  • شری A1 ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    29 11
    فعلا که هم پایتخت خوب بوده هم دردسرهای عظیم،مگه امکانات و بودجه آنچنان بهشون دادیم که ک درقبالش انقد نسخ میکشیم ازشون؟ تازه کلی هم محدودیت دارن، به این بر نخوره، به اون بر نخوره، فلانی به تریج قباش برنخوره....
  • اعظم IR ۰۷:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    20 13
    مخصوصا دردرسرهاي عظيم كه واقعا شورش دراومده ، بالاخره نفهميديم كه بچه .... بله يا نه يا نه يا بله يا هردو و يا هيچكدام ، بچه مال تو هست يا نه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    • بی نام IR ۱۷:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۸
      0 0
      اصل مشکل من با این سریال اینه که بابا داستان ندارید چرا بیخود ادامه ش میدید. شمارابه خدا این جریان الکی بچه واقعا کشش یک سرال 30 قسمتی دارد؟ من تمام قسمتهای این سریال را تماشا کردم چیزی که دیدم جز مورد کلاهبرداری عروس خانواده باقی داستن کل کل الکی و بیمزه عظیم و نامزدش سر موضوع نخ نمای زن و بچه پنهانی بود. واقعا حق بینندگان وفادار تلویزیون این هست؟
  • بی نام A1 ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    17 7
    من در یک تاپیک تخصصی نقد رادیو تلویزیون در مورد ادامه سازیها نوشتم که حسابگری برای جیب است نه حساب هنر وخلاقیت... مرا از اون انجمن اخراج کردند
  • علی A1 ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    24 16
    انتقاد بجا و درست و سازنده ای بود ممنون از این منتقد گرامی
  • مهران IR ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    37 14
    در مورد "دردسرهای عظیم موافقم" ولی پایتخت با سری های قبلی تفاوتی نداره شاید هم بهتر شده . من طرفدار پایتخت هستم . درد سرهای عظیم یک موضوع بی اهمیت مثل قرار دادن یک بچه تو ماشین لطیف رو چند قسمت طول داد . این مشکل فقط به یک جمله لطیف حل میشد . ولی انگار روزه سکوت گرفته و نمیتوه بگه بچه ما من نیست . این ضعف سناریسته . هی ازش می پرسند و هی مثل چی جواب نمیده . ولی فضای کلی پایتخت همون چیزیست که بود.شما پایتخت اول رو به یاد بیارید . فضا بر اساس همین ماجراهای کوتاه و طنزهای موقعیتی پیش می رفت . تو این قسمت به نظر من تو خیلی از موارد بهتر هم شده . من که باهاش میخندم . کمتر سناریست و کارگردانی رو میشه تو بازار امروز سریال سازی کشور پیدا کرد که اینقدر شناور ، منعطف و سبکبار طنز بسازه .
  • سیما A1 ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    41 16
    ماداریم باهاش حال میکنیم.نمیدونم چه اصراری که بگن پایتخت 4 خوب نیست.بزار تموم بشه بعد شروع به انتقاد کنید.قرار نیست تمام قسمتهاش عالی بشه ممکنه چند قسمت هم کسل کننده دربیاد ولی به هرحال فعلا خیلیها این فیلم و به تمام فیلمهای ترکیه ایی ترجیح میدن.میخواین مثل فیلم مهران مدیری قطعش کنید روراست بگید
  • بی نام A1 ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    9 6
    نقد بجا وعالی بود
  • بی نام RO ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    13 18
    پایتخت 4 بدون هدف، خنده دار امــــا با پر از لودگی
  • ناصر IR ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    12 6
    سریال.پایتخت خستگی کار روزانه ملت.را برای .مدتی در میکند.این اقایون منتقد هم مثل بعضی مربیان کتابی فوتبال هستند که اگر تیمی را به دستشان بدهید تیم را به دسته دو برده
  • بی نام A1 ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    10 5
    با منتقد موافقم سریالهای ماه رمضون سا ل به سال بدتر از پارسال
  • بی نام IR ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    16 9
    پایتخت 4 عالیههههه اصلا باهاتون موافق نیستم جناب منتقد
  • بهروز RO ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    6 3
    در حال حاضر از بد بدتر ما بد رو انتخاب کردیم سریالهای مناسبتی در این چند ساله افت شدیدی پیدا کرده اند چون سناریوی خوبی ندارند بیشتر کارگردانها نیز فقط می خواهند مردم را سرگرم کنند سریال پایتخت نیز با همه ضعفهای که دارد چون یک سریال ساده وعامه پسند است فعلاً،از سریالهای دیگر پر مخاطب تر است این بدان معنی نیست که سریالی قوی ومردم پسند است فقط بخا طر سادگی وروان بودن مخاطبین رو نسبت به سریالهای دیگر جذب می کند بهر حال ما در سریال سازی خیلی ضعیف هستیم البته من فکر می کنم بیشتر کارگردانان ما می خواهند به نوعی الگو برداری کنند از سریالهای ترکیه ای با همه بی مضمونی که دارند به نوعی عامه پسند وسرگرم کننده هستند.
  • بی نام IR ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    14 3
    پایتخت 4 خوبه دردسرهای عظیم 2 فیلمنامه ندارد.افتضاحه
  • شقايق IR ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    11 14
    واقعا چه قدر مردم خامي داريم که متوجه افت شديد پايتخت نمي شوند کاملا حق با منتقد محترم است با تکرار چند ديالوگ و شوخي با لهجه نميشه نزديک سي قسمت سريال رو جلو برد فقط در کشوري مثل ما کاري با اين همه ضعف را تشويق مي کنند
  • حمید نمین A1 ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    14 5
    هیچوقت نمیشه سریال های ایرانی رو با سریال های خارجی و ترکیه ای مقایسه کرد ...چون محدودیت ها تو صداوسیما زیاده و وقتی کسی سریالی میسازه مدام به فکره اینه که به گروهی و شخصی برنخوره که این دست و پای فیلمساز رو میبنده ، شما نگاهی به سریال در حاشیه بکنید ببینید چقدر پزشکان اعتراض کردن و براش جنجال کردن .....اما تو ترکیه همچین چیزی نمیبینیم و دستشون تو سریال و فیلمسازی بازه....پایتخت 4 هم خیلی خیلی عالی و سرپاست
  • بی نام IR ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۷
    9 6
    خیلی سریال قشنگیه،مهم نظر مردمه نه شما
  • بی نام IR ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۸
    5 2
    ب نظر من کارهای موفقی مثل پایتخت و دردسرهای عظیم مخالف دارن،چطور کسی ب سریالای سطح زیر خط فقر پارسال مثله فاخته، هفت سنگ و مدینه اعتراض نکرد؟؟؟؟ پایتخت و دردسرهای عظیم هم خیلی شادن و هم به کوری چشم منتقدا ما دوسش داریم و از بامزگیشونم لذت میبریم و هیچ ایرادی هم نداره
  • رحيم IR ۱۹:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۸
    3 7
    تنها دستاورد پايتخت ٤خراب شدن هنرمندانى مثل خمسه وتنابنده بود اينها خيلى زحمت كشيده بودند تا در ذهن وافكار مردم به جايگاه رفيعى برسند ولى تلويزيون خاصيتش خراب كردن بزرگان با تله پول وماديگرايى است پاسيتخت ٤پر است از لودگى وبيمزگى بخصوص تبليغات كتره اى يك شركت توليد كننده پودر كه به نوعى به شعور بيننده توهين مى كند سال قبل فروشگاه زنجيره اى اطلس مال وامثال هم تاژ. خوبه اقاى تنابنده وخمسه يكمقدار هم به افكار عمومى احترام بگذارند اين دوران هم مى گذرد
  • هاشم IR ۰۵:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    1 1
    کاملا درسته.