واحدمرکزی خبر نوشت:

واشنگتن پست نوشت رویکرد رئیس جمهور آمریکا در خاورمیانه فقط به قدرتمندتر شدن ایران و افزایش نگرانی و تنش در خاورمیانه کمک کرده است.
به گزارش مونیتورینگ اخبار خارجی خبرگزاری صدا و سیما به نقل از واشنگتن پست در مطلبی به قلم چارلز کراتامر، در ماه سپتامبر باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا گفت که آرزو دارد« ایران به یک قدرت منطقه ای موفق تبدیل شود». اکنون آرزوی وی- که برای کشورهای عربی وابسته به غرب یک کابوس وحشتناک است- در حال تبدیل شدن به یک واقعیت است.
در نظر بگیرید:
. خلیج عدن: ایران یک ناوگان از کشتی های جنگی و سلاح برای مسلح کردن شورشیان در یمن ارسال کرد- که این شورشیان ایرانی نبودند و حتی به این کشور نیز وابسته نبودند و بلکه عرب بودند. این شورشیان تلاش می کنند خود را به عنوان قدرت منطقه ای معرفی کنند. دولت اوباما یک گروه ناوهواپیمابر ارسال کرد- که ظاهرا هدف آن جلوگیری از نقض آشکار تحریم سازمان ملل برای انتقال سلاح در یمن بود. در عین حال اعلام کرد قصد ندارد در این زمینه اقدامی انجام دهد. در ضمن بر عربستان سعودی برای متوقف کردن حملات هوایی خود به یمن نیز فشار آورد و همچنین با مذاکره برای حل و فصل سیاسی بحران یمن با حضور ایران موافقت کرد.
روسیه: پس از پنج سال تعلیق، روسیه اعلام کرد قصد دارد سامانه دفاع موشکی زمین به هوای اس سیصد را به ایران تحویل خواهد داد. واکنش اوباما به این موضوع چه بود؟ انتقاد، تهدید یا تحریم؟ نه، بلکه وی از این تصمیم پوتین رئیس جمهور روسیه استقبال کرد.
ایران: اوباما سرانجام با این شرط آمریکا که تحریم ها علیه ایران بلافاصله پس از امضای توافق نهایی لغو نخواهد شد- که آمریکا مدت ها بر آن پافشاری می کرد-موافقت کرد. البته وی تاکید کرد آن چیزی که اهمیت دارد این است که در صورت اثبات فریبکاری ایران، تحریم ها برگشت پذیرند. نرمش اوباما در برابر ایران به اینجا ختم نمی شود. روزنامه وال استریت ژورنال گزارش کرد که اوباما به تهران پیشنهاد داده است سی تا پنجاه میلیارد دلار از دارایی های بلوکه شده ایران را آزاد کند. این میزان در حدود ده درصد درآمد ناخالص داخلی ایران است.
سوریه: پس از سالها پافشاری آمریکا بر این موضوع که بشار اسد رئیس جمهور سوریه باید برود، واشنگتن سیاست مداخله نکردن در مقابل رژیمی را اتخاذ کرد که وزیر امور خارجه اش آن را عروسک خیمه شب بازی ایران توصیف کرده است.
عراق: قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه - فرمانده شبه نظامیان شیعه که صدها آمریکایی را در جریان جنگ عراق کشتند- با آزادی کامل در عراق فعالیت دارد و دامنه نفوذ کشورش را در عراق افزایش می دهد. در ماه مارس وی رهبری همان گروه شبه نظامی را بعهده داشت، اما این بار علیه دولت اسلامی و با کمک پوشش هوایی آمریکا.
این خاورمیانه جدید است. واقعیت استراتژیک آن برای همه روشن است: ظهور ایران که آمریکا به آن کمک کرده است.
استراتژی اولیه اوباما در خاورمیانه عقب نشینی بود. احتمالا اوباما نمی داند که از دکترین نیکسون رئیس جمهور سابق آمریکا پیروی می کند، اما در مسیری مرگبار. هدف اصلی نیکسون در سازش با ویتنام این بود که آمریکا را از ادامه جنگ نجات دهد. اما دکترین وی حساب شده بود و پس از خروج نیروهای آمریکایی قدرت های کوچک، ماموریت نظارت بر منطقه خود را به نیابت از آمریکا برعهده گرفتند. اما در خاورمیانه، نماینده اصلی آمریکا، ایران بود. مشکل اصلی نسخه اوباما از دکترین نیکسون این است که ایران امروز، همان قدرت منطقه ای طرفدار امریکا، سکولار و غرب زده دوران شاه نیست. ایران امروز تندرو، به شدت مخالف امپریالیست، عمیقا ضدغربی است که روحانیون آن را اداره می کنند. استراتژی ایران که به صراحت آن را اعلام کرده است، اخراج آمریکا از خاورمیانه و حتی نابود کردن متحدان منطقه ای آن است. این استراتژی ایران، متحدان منطقه ای آمریکا را به شدت وحشتزده کرده است. با توجه به این شرایط آیا رئیس جمهور آمریکا واقعا می تواند اعتقاد داشته باشد که مماشات با ایران- جغرافیایی، اقتصادی، نظامی و حتی اعطای مشروعیت هسته ای- می تواند رفتار و ایدئولوژی آن را متعادل تر کند؟
این روزنامه در ادامه نوشت، ایران زمانی که حاضر شد در پای میز مذاکرات هسته ای حاضر شود، تحریم های اقتصادی بسیار شدیدی علیه آن اعمال شده بود و در جامعه بین المللی منزوی بود و از نظر مالی در نتیجه کاهش بهای نفت با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کرد. برنامه اصلی این مذاکرات این بود که یا ایران برنامه هسته ای خود را متوقف کند یا این که تحریم های بسیار شدیدتری علیه آن اعمال خواهد شد.
پس از هفده ماه مذاکرات دنباله دار، بار دیگر اقتصاد ایران روند روبه رشد خود را آغاز کرده است، نیروها و نمایندگانش در کشورهای عربی و در خاورمیانه فعالیت دارند و تهران نیز درآستانه تشویق شدن و گرفتن مشروعیت به خاطر داشتن برنامه هسته ای غیرقانونی است.
با این وجود به نظر می رسد اوباما قصد دارد راه خود را ادامه دهد. وی مصمم است برداشت معکوس خود را از دکترین نیکسون درباره ایران به واقعیت تبدیل کند. دوستان ما در منطقه که برای چند دهه به امریکا برای حمایت از انها در برابر ایران به واشنگتن تکیه داشتند، اکنون شگفت زده نظاره گر سیاست های اوباما هستند.

4949

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 411179

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 15 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    0 0
    البته اینها همش سیاست دولت اوباما نیست چون در زمان احمدی نژاد هم ایشون راس قدرت بودن،ممنون از دولت تدبیر و امید
  • عل A1 ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    0 0
    واشنگتون پست یه مشت دروغ مینویسه بعد تحلیل میکنه نتیجه میگیره. کدوم ناوگان جنگی ایران فرستاده یمن؟
  • بی نام IR ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    0 0
    یعنی مردم امریکا در چه سطح فکری ای قرار دارن که شاید پر تیراژترین روزنامش این طور چرند تحویل مردمش میده والا کیه که ندونه متحدان همین امریکا عامل اصلیه نا امنی و خشونت در منطقس کسی نیس از اینا بپرسه طالبان ، القاعده ، داعش و ... که رسما به کشورشون هم حمله کردن به کجا تعلق دارند ؟؟؟ و کی داره باهاشون مقابله می کنه ؟؟؟
  • بی نام A1 ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    0 0
    درود بر ایران و امریکا
  • امین A1 ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    0 0
    سیاستش بر مبنای جریانات سیاسی امریکاییست ،و در این حالت به سودش تمام میشود افزایش قدرت ایران ایران هراسی بیشتر عربها و اسراییل وابستگی بیشتر عربها به امریکا افزایش سود ناشی از وابستگی سیاسی و نظامی امریکا افزایش فروش سلاح بازم بگم؟
  • بی نام KR ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    0 0
    اميدوارم ايران به جامعه جهاني بپيونده و در جهت صلح در منطقه و نيز دموكراسي فعاليت بيشتري بكنه
  • بی نام A1 ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    0 0
    درود بر ملت آگاه خداجوی ایران تا زمانی که ملت یده واحده باشند دشمنان مجبور به تسلیم خواهند بود ای کاش مسئولین به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص اصل 44 جامه عمل پوشاند دولت از تصدی گری به وظیفه ذاتی خود که مدیریت هست به پردازد تا اقتصاد مقاومتی هر چه زودتر شکل گرفته ایران اسلامی در زمینه اقتصادی نیز به جایگاه شایسته خود برسد
  • بی نام A1 ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    0 0
    به نظر من توافق با آمریکای اوباما بسیار بهتر از رییس جهمور بعدی است.فرصت را از دست ندهید.
  • کارشناس A1 ۱۸:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۴
    0 0
    به این توجه داشته باشید که اوباما اولین رئیس جمهور رنگین پوست و احتمالا با علایق اسلام است که در تلاش است که ماههای آخر ریاست جمهوری خویش را با سر سلامت به پایان برساند تا بلکه از عواقب یهودی ستیزی و یا سایر اعمال خویش در ایام بعد از ریاست جمهوری خویش در امان باشد. لذا به اوباما به هیچ وجه دستور حمله به هیچ کشوری را صادر نخواهد کرد و تا حد توان نیز با اسرائیل هماهنگ خواهد بود ولی در جنگ و خونریزی. مطمئنا اگر اوباما خلاف خواستهای اسرائیل و هیات حاکمه آمریکا دمکرات و جمهوریخواه عمل کند حتما بعد از پایان ریاست جمهوری محاکمه خواهد شد. لذا اوباما بیشتر نگران آینده خود و خانواده خویش است تا آمریکا، عربستان و یا هر کشور دیگر.
  • سينا A1 ۰۴:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۵
    0 0
    سياست خارجي آقاي اوباما افتضاحه افتضاح هيچ واژه بهتري براي اون نميشه گفت آمريکا يک رئيس جمهوري مقتدر جمهور خواه ميخواد نه شخصيت ضعيف و زبوني مثل اوباما لطفا نظرمو ثبت کنيد چندبار نظر بذارم و شما ثبت نکنيد بالاخره اينو ثبت کنيد
  • حسین A1 ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۶
    0 0
    ای کاش ما سیاستی دنبال میکردیم و الان کاری میکردیم که ایران قدرتمند شود و وهابیت وال سعود به ذلت بیفتد