ما همه معتادیم، اما وایبر و تلگرام درد بی درمان نیست؛ خوب می شود!

روزی که وایبر و واتس آپ و امثالهم به زندگی ها وارد شدند، کمتر کسی بود که از آسیب های شبکه های اینچنینی حرف به میان بیاورد. فضای تعاملی درون این شبکه ها آن قدر جذاب بود و آن قدر کارها راحت تر و کم هزینه تر پیش می رفت که کسی از عواقب احتمالی آن نمی ترسید.

زهرا مهاجری: اگر مجبور باشید هر روز در جیب یا کیف و یا دست هایتان، چند گرم ماده مخدر حمل کنید چه حسی خواهید داشت؟ ماده ای که در ظاهر کاربردی دیگر دارد اما به مرور شما را مسخ، معتاد و اسیر خود می کند...

بیایید یک آزمون ساده برگزار کنیم؛ یکی از اعضای خانواده، یک دوست و یا یک همکار که ساعات زیادی از روز را با شما می گذراند را انتخاب کنید و از او بخواهید در ساعت های مختلف روز به طور متوالی بدون این که متوجه شوید از شما عکس بگیرد. در پایان روز، به این عکس ها که تعدادشان کم نیست نگاه کنید؛ اگر تعداد فریم های عکسی که در آن ها شما سرتان گرم کار با گوشی موبایل است، از فریم های دیگر بیشتر بود، این مطلب را تا انتها بخوانید!

درباره مزایا و مضرات شبکه های اجتماعی و موبایلی آن قدر صحبت شده که به نظر می رسد هیچ نکته ی باقی مانده ای وجود نداشته باشد. هر روز در روزنامه و مجله و رادیو و تلویزیون از آسیب های آن سخن به میان می آید و در همین رسانه ها تکنولوژی های جدید معرفی می شوند! تکنولوژی های جدیدی که ابتدا مهمان های خوانده و ناخوانده مان شدند و به مرور آن قدر در زندگیمان تنیدند که یادمان نمی آید قبل از آن ها زندگی چه شکلی بود و این سوال را در ذهنمان نقش بسته که که چطور شد در این جریان افتادیم و بی اختیار مسیری که می رود را دنبال می کنیم؟!

راحتی، راحتی، راحتی!

احتمالا اگر یک نظرسنجی توصیفی برگزار کنیم و از کاربران شبکه های اجتماعی و موبایلی بخواهیم بگویند چه شد که در دام دنیای مجازی گرفتار شدند، اولین و دومین و سومین گزینه ای که به آن برسیم «راحتی» در برقراری ارتباط خواهد بود.

خیلی هایمان یادمان نرفته زمانی که برای وصل شدن به شبکه جهانی اینترنت، پشت یک سیستم یک تنی می نشستیم، سیم تلفن را به مودم کامپیوتر وصل می کردیم و آن صدای عجیب و غریب وصل شدن اینترنت که تمام می شد و پیغام برقرار شدن ارتباط که می آمد، با کندی سایت های مورد علاقه مان و یا پست های الکترونیکمان را باز می کردیم و این پروسه وقت گیر گاه آن قدر طولانی و خسته کننده و همراه با قطع و وصلی های فراوان می شد که بی خیال ورود به این دنیای مجازی می شدیم.

الان اما قصه فرق کرده. آن کامپیوترهای یک تنی جایشان را به گوشی های چندگرمیمان داده اند و آن تلاش برای برقراری تماس و محدودیت هایش کاملا از بین رفته. الان نه تنها در خانه و محل کار که در خیابان و کوچه و مغازه هم اینترنت داریم و با لمس صفحه گوشی، وارد دنیای پر رمز و راز مجازی می شویم. دنیایی که با همه ابعادش، در یک پکیج کوچک و جمع و جور جا شده است.

در مطالعات جامعه شناسی، یکی از علل رشد شبکه های اجتماعی و موبایلی، رایگان بودن و دسترسی راحت به آن ها عنوان شده است.

اما با نگاهی دقیق تر می توان فهمید که علاوه بر دو مورد بالا، تعاملی بودن و جذابیت این فضا، سبب رشد بیش از اندازه آن شده است. این که در شبکه های اجتماعی مختص تلفن همراه افراد با کمترین هزینه آنلاین می شوند و خیلی سریع پیام ارسال می کنند و در کمترین زمان، پاسخ می گیرند، جذابیتی دارد که در هیچ یک از وسایل ارتباطاتی قدیمی این ویژگی وجود نداشت.

من و خودم، تنها، همین الان یهویی!

روزی که وایبر و واتس آپ و امثالهم به زندگی ها وارد شدند، کمتر کسی بود که از آسیب های شبکه های اینچنینی حرف به میان بیاورد. فضای تعاملی درون این شبکه ها آن قدر جذاب بود و آن قدر کارها راحت تر و کم هزینه تر پیش می رفت که کسی از عواقب احتمالی آن نمی ترسید.

کمی که گذشت، اولین زنگ خطر از درون خانه ها به صدا درآمد. فاصله ی بین اعضای خانواده بیشتر شد، دورهمی ها و تعامل در دنیای واقعی کاهش پیدا کرد و وابستگی ها به گوشی تلفن همراه به عنوان یک پکیج کامل ارتباطی زیاد و زیادتر گشت.

آن وقت بود که از گوشه و کنار، زمزمه های شکایت به گوش رسید. تصویر یک مهمانی وقتی همه در یک اتاق بزرگ جمعند و هیچ کس با دیگری حرف نمی زند و همه سرشان در تلفن همراهشان است، یک تصویر تکراری و تکرار شونده است. تصویری تلخ و دردآور که نشان می داد اولین آسیب این دنیای جذاب و زیبا، کم کردن روابط خانوادگی در سطوح پایینتر و فروپاشی خانواده در سطح گسترده است. آسیب شناسان در این باره هشدارها دادند و مثل خیلی از معضل های دیگر اجتماعی، علاج واقعه به بعد از وقوع معوق شد!

جامعه شناسان، فردگرایی را اولین آسیب شبکه های ارتباطی می دانند و معتقدند که هر وسیله جدید ارتباطی که متولد شد، این فردگرایی را درصدی افزایش داد. در کتب مطالعات ارتباطات، آمده که پیش از پیدایش صنعت چاپ و ایجاد کتاب به عنوان یکی از اولین راه های ارتباطی، مردم دور هم در کلیساها جمع می شدند و بلافاصله پس از چاپ انجیل، همه در خانه هایشان نشستند و هر فرد با انجیل ارتباط برقرار کرد.

این فردگرایی، که تنها یکی از آسیب های شبکه های اجتماعی و موبایلی است، خودش به تنهایی مشکلات زیادی را در پی داشت. سرد شدن روابط، دور شدن اعضای خانواده از هم، کم شدن سنت های قدیمی مثل صله رحم و تغییر شیوه ابراز محبت، از آسیب های همین فردگرایی هستند.

ریاحی، کارشناس جامعه شناسی و آسیب شناس در این باره به عواقب این آسیب اشاره می کند. او می گوید که در اثر همین فردگرایی، نظارت والدین بر کار فرزندانشان کمتر شده و دنیای مجازی نوجوان که به اشتباه حریم شخصی اش تلقی می شود، بزرگتر.

او می گوید: «اگر در گذشته می شد از دوستان فرزند و نحوه تعاملش با آن ها فهمید چه خطراتی در کمین کودک و نوجوان است، امروز با این گوشه ی امنی که برای آن ها ایجاد شده و کسی اجازه ورود به آن را ندارد، عملا نظارت به صفر می رسد. همین عدم نظارت است که فجایع بزرگی را رقم می زند و متاسفانه خانواده ها از این فجایع آگاهی کافی ندارند.»

این کارشناس ادامه می دهد: «در دستورات تربیتی داریم که کودک می بایست تا هفت سالگی به طور مطلق کنترل شود و هرگونه محتوایی که در دسترسش قرار می گیرد، فیلتر کامل شده باشد. در سنین نوجوانی این محتوا می بایست ظاهر آزادانه تر داشته باشد و باطن سختگیرانه تر. اما چیزی که در عمل مشاهده می کنیم، عدم توانایی کنترل بر چنین فضایی توسط خانواده هاست. تربیت ها به گونه ای شده که نوجوان حس نمی کند برای فعالیت هایش در شبکه های اجتماعی محدودیتی وجود دارد و هر محتوایی را دریافت و ارسال می کند.»

تنهایی و تنها شدن، دور و بیگانه شدن از خانواده و رفتن در غاری تاریک و تو درتو، آسیبی است که نمی شود از کنار آن به این راحتی ها گذشت...

رونمایی از نسلی عملی!

بدون اغراق می شود گفت نسل جدید، یک نسل معتاد است! معتاد ارتباطات، معتاد ابزارهای ارتباطاتی... وقتی یک روز گوشی را در خانه جا می گذاریم، تا شب حس می کنیم یک گم کرده داریم و در حالت بدترش، حس می کنیم یکی از اعضای بدنمان ناقص شده! با این نقص حتی چندساعت هم کنار نمی آییم و بعد از رسیدن به گوشی و وصل شدن به اینترنت، دو برابر وقت صرف می کنیم تا از خماری آن روز دربیاییم!

نتایج یک پژوهش نشان می دهد که در ایران از هر صد نفر 75 نفر موبایل دارند (که با توجه به رشد روزافزون تعداد کاربران، قطعا این عدد بیشتر هم شده است) که از این تعداد، 61 درصد مردان در صورت نبود تلفن همراه دچار اضطراب و تشویش می شوند که این عدد در بین زنان 70 درصد است.

این آمار و صدها آمار دیگر نشان می دهد که زندگی دیجیتال، علاوه بر آسیب های اجتماعی، تاثیرات مخرب فردی نیز به دنبال دارد. از بیماری های جسمی مثل سردرد، گوش درد، تهوع، سرگیجه و امثالهم که بگذریم، ورود به دنیای دیجیتال بیماری های روحی را نیز افزایش داده است.

کارشناسان یکی از بیماری های شایعی که ابزارهای ارتباطی علی الخصوص موبایل به وجود آورده را «نوموفوبیا» می دانند. این بیماری، که همان «بدون موبایل هراسی» نام دارد چیزی است که بدون آن که بدانیم، خیلی هایمان به آن مبتلاییم. ترس از این که روزی بدون موبایل بگذرانیم، خیلی هایمان را اذیت می کند و همین، نشان دهنده ابتلا به نوموفوبیاست. عصبی شدن و از کار افتادن در صورت دور بودن از گوشی تلفن همراه، از نشانه های این بیماری است و متاسفانه در افراد مبتلا می بینیم که همه جا، گاه حتی در دستشویی نیز گوشی را از خود جدا نمی کنند و هر صدایی که از گوشی بلند می شود، آن ها را سراسیمه به گوشی می رساند و از آن فجیع تر آن که ثانیه به ثانیه گوشی خود را بدون دلیل چک می کنند.

افسردگی و سندرم زنگ تلفن هم علاوه بر اعتیاد و نوموفوبیا، از بیماری های شایع این دنیای عجیب و غریب مجازیست که متاسفانه در دنیا برای درمان آن ها هنوز راه حل های قطعی پیشنهاد نشده است.

کنار هم نشستن های تلگرامی، نوازش های وایبری

تصور کنید در پارکی نشسته اید، روی یک نیمکت. فردی از جنس مخالف می آید کنارتان می نشیند. اول سلام و علیکی رد و بدل می شود و بعد آن فرد، شروع می کند به حرف زدن و شما گوش می دهید. گوش می دهید و در همان نوبت اول، شما هم از خودتان، علایق و سلایقتان، وضعیت زندگی و کار و غیره برایش می گویید. این ارتباط آن قدر عمیق می شود که بعد از یکی دو ساعت، خیلی چیزها درباره فردی که بار اول است می بینیدش، می دانید.

این اتفاق در عالم واقع شاید بعید و دور از ذهن به نظر برسد اما اتفاقی است که هر روزه هزاران بار در فضای مجازی رخ می دهد. دو نفر در این فضا، ندیده و نشناخته چنان با هم صمیمی می شوند و چنان از اوضاع و احوال هم خبردار می شوند که انگار صدسال است یکدیگر را می شناسند.

این کنار هم نشستن های وایبری و واتس آپی و تلگرامی، گاه منجر به اتفاقات ناگواری می شود. چیزی که کارشناسان روانشناسی و البته مذهبی درباره آن هشدارهای زیادی داده اند.

حجت الاسلام صالحی، کارشناس مسائل دینی معتقد است شکسته شدن قبح ارتباط با نامحرم در فضاهای این چنینی به سرعت شکسته می شود و همین، ابتدای بسیاری از مشکلات و انحرافات است.

او تاکید می کند که اسلام نسبت به رابطه با نامحرم حساس است و آن را فقط در موارد ضروری جایز می داند: در فضای عادی قبح شکنی و حیازدایی به این راحتی ها اتفاق نمی افتد اما در فضای مجازی به سرعت می شود وارد این فاز شد.

این کارشناس دینی می گوید: «وقتی که در قران گفته شده که "انظر الی طعامه" منظور فقط غذایی نیست که برای جسم تهیه می کنیم. می خواهد به مومنین هشدار بدهد که چه غذایی برای روحتان آماده می کنید؟ آیا این غذای روح بسترساز گناه است؟ اگر به ماجرا این طور نگاه کنیم، مراقبتمان در این حوزه بیشتر خواهد شد.»

نیمه پر لیوان

ارتباط بد نیست. بشر همواره در طول تاریخ به دنبال برقراری ارتباط و راحت تر کردن آن بوده است. تکنولوژی های ارتباطی هم تنها و تنها با همین هدف پا به عرصه می گذارند. این که در کسری از ثانیه و بدون هزینه های گزاف بتوانی با یکی از اعضای خانواده و یا دوستت که آن طرف دنیاست ارتباط بگیری و از حالش با خبر شوی، چیزی نیست که بتوان از آن چشم پوشید.

اطلاع رسانی سریع، به اشتراک گذاری مطالب ارزشمند دینی و تربیتی، ارتباط راحت و همزمان بین چند نفر در یک گروه که هدف مشترکی را دنبال می کنند و هزار فایده دیگر موجب می شود تا نتوانیم به کل این ابزارها را مضر بدانیم و از آن ها دست بکشیم. تنها نکته قابل توجه در این بین، استفاده درست از این چاقوی تیز است!

رها نکنیم؛ درمان دارد!

تاریخ رشد رسانه ها در غرب نشان می دهد که بین هر تکنولوژی قدیمی و جدید، فاصله ای معقول وجود داشته است که این فاصله سبب شده تا مردم آمادگی مواجهه با آن تکنولوژی را پیدا کنند.

در کشور ما، هر چه پیشتر رفتیم، از صنعت چاپ تا الان، فاصله با غرب کمتر شده و استفاده از تکنولوژی با سرعت بیشتری صورت می گیرد؛ چنانچه هم اکنون، استفاده ما از تکنولوژی هایی که در غرب رواج دارد فاصله ای چند ماهه دارد و یا به همزمانی رسیده است.

همین امر باعث شده تا فرهنگ همراه با تکنولوژی رشد نکند و آمادگی لازم برای مواجهه را برای کاربران ایجاد نکند.

درست است که این اتفاق افتاده و پیش از جا افتادن فرهنگ استفاده، تکنولوژی در اختیار ما قرار گرفته و برای این عدم اطلاعمان هزینه هایی را داده ایم، اما نمی شود بی خیال ماند و از هزینه های احتمالی بعدی جلوگیری نکرد.

شاید اگر برای درست کردن این بنای کج، سراغ پایه ها برویم و آن ها را مستحکم تر کنیم، نتایج بهتری به دست بیاید. آگاه کردن کودکان و نوجوانان و تمهید و اتخاذ تصمیماتی که موجب شود کار با این ابزارها را یاد بگیرند و آسیب های بعدی را به حداقل برسانند، مهم تر از هر چیز دیگری به نظر می رسد. اتفاقی که به راحتی خواهد افتاد.

ریاحی، کارشناس جامعه شناسی معتقد است که گرایش کودکان و نوجوانان به ابزارهای ارتباطی را نتیجه ارتباط اشتباه والدین با فرزندانشان می داند. او در همین رابطه به خاطره ای اشاره می کند و می گوید: «در مدرسه راهنمایی از نوجوان ها خواستیم بیشتر از دو ساعت وقتشان را پای گوشی هایشان نگذرانند. فکر می کردیم با این کار می توانیم از استفاده افسارگسیخته از این ابزار جلوگیری کنیم. چندی بعد با واکنش های جالبی مواجه شدیم. والدین پیش ما می آمدند و می گفتند که فرزندانشان به محض رسیدن به خانه بدون این که حتی ناهار بخورند می روند سراغ گوشی و تمام این دو ساعت سر برنمی دارند و در دقایق پایانی دوساعت چنان استرسی آن ها را می گیرد انگار که چند دقیقه تا پایان عمرشان باقیست!»

وی می گوید: «وقتی پدر و مادر با کودکی که با او در یک خانه زندگی می کنند تلویحا قطع رابطه کرده اند و برای او وقت نمی گذارند، وقتی تمام وظیفه پدر و مادری را در رفاه اقتصادی و نظافت خانه و تامین مایحتاج فرزند می دانند و به نیازهای معنوی او پاسخ نمی دهند، از کودک هم نمی شود انتظاری جز این داشت. تعاملی بودن این ابزارها، برای هر فردی که شیفته ی برقراری ارتباط باشد و نیازش از طریق والدین مرتفع نگردد، این امکان را فراهم می کند که دچار آسیب هایی از این دست گردد.»

این آسیب شناس می گوید که بطور آزمایشی، گروهی از خانواده هایی که با معضل گرفتار شدن فرزند در دام تکنولوژی مواجه بودند تشکیل داده اند و چند هفته پشت سر هم آخر هفته ها آن ها را به طبیعت برده اند. در این گشت و گذار خانوادگی، بازی های مفرحی هم پیش بینی شده بوده است.

نتیجه جالب این آزمون این بود که کودکان و نوجوانان حاضر در گروه، نه تنها در طول هفته گرایش خاصی به ارتباط گیری از طریق تلفن همراه نشان نمی دادند، که از ابتدای هفته برای آخر هفته ای که در آن بازی و تفریح آن هم در کنار خانواده است لحظه شماری می کرده اند.

همین پژوهش کوچک نشان می دهد ارتباط صحیح با فرزند، چشاندن لذت با هم بودن و پر کردن وقت او با افعالی که متناسب با سن و سال و شرایط کودکی و نوجوانی است، می تواند بسیار کمک کننده باشد.

گرایش به تلفن همراه به خاطر این است که مجموعه ای از رسانه ها در یک پکیج کودچک به نام موبایل جمع شده است و همین تجمیع موجب شده تا ما دیدی کلان به این موجود چند گرمی داشته باشیم و فکر کنیم اگر روزی این «مخدر» چند گرمی در دست هایمان نباشد، نقصی غیرقابل جبران به وجود آمده است.

تغییر این دیدگاه، هم به عهده خود ما و هم وظیفه ی نهادهای فرهنگی تاثیرگذار است که برای این مهم، آموزش شیوه صحیح استفاده از ابزار ارتباطی و آگاهی از مخاطرات آن ضروری به نظر می رسد.

۴۷۴۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 409968

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 60
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    خب ییهوئی بگو برقُ قط کنن خلاص
    • بی نام A1 ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      به این میگن پاک کردن صورت مساله که متاسفانه چون راحتترین راه هست اکثرا این کار رو میکنن.این مقاله نمیگه باید مانع شد بلکه فقط آسیب ها رو ذکر کرده .باید درست استفاده کرد نه اینکه افراط و تفریط کرد
    • سیا A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      70 6
      مردم ما فقط به موبایل معتاد نیستند بلکه به خودرو شخصی که برا گرفتن 5 عدد نان سوارش میشوند، تلویزیون که تا میرسند منزل روشن میکنن، حتی کتاب اگر بیشتر از روزانه 30 دقیقه مطالعه کنید معتادش هستید، تماس تلفنی با دوستان یا اقوام بیشتر از 5 دقیقه باز معتاد هستید، انجام اعمال فیزیکی تکراری روزانه اینم نشان دهنده اعتیاد شما است و دیدن اخبار هر روز سر یک ساعت مشخص یا فوتبال و .. همه نشان دهنده معتاد بودن شماست.
    • بی نام A1 ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      17 0
      این هم یه تب ایه مثل چت و فیسبوک یه هو کم میشه. باید منتظر بود یه چیز جدید بیاد...
    • بی نام IR ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      7 5
      بابام همین کار میکنه از 10 شب به بعد کنتور برق رو قعط میکنه درب کنتور هم قُلف
    • بی نام A1 ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      9 1
      فعلا که دولت بر خلاف وعده اش در وابیر و ایستوگرام بخاطر فیلترینگ هوشمندش اختلال انداخته و وزیر ارتباطات می گوید کار ما نیست در حالی که فقط در ایران این اختلالات از اول فرورین با شروع فاز دوم فیلترنگ شروع شده است...و شرکت وایبر هم تایید کرده مشکل از انها نیست و از داخل ایران است....فقط متاسفم همین.
    • بی نام A1 ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      9 3
      زیاد بود نخوندم
    • نرگس IR ۱۸:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۸/۱۹
      0 0
      :| عزیزم شما مطلب رو خوب نگرفتی ها
  • بی نام A1 ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    113 3
    تكنولوژي هم مزايا دارد و هم معايب كه بايد براي كاستن از معايبش آنرا مديريت كرد ولي كسي نحوه مديريت فناوريهاي جديد را آموزش نمي دهد البته هيچكس هم به دنبال فراگيري اين موارد نيست. لطفا از اينگونه مطالب بيشتر منتشر كنيد شايد جامعه بفكر بيفتد
  • بی نام IR ۰۵:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    21 48
    تلگرام چیه؟؟ جدیده؟
    • بی نام IR ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      17 2
      تقریبا جدیده.نصب کنید. سرعتش از وایبر بهتره
    • بی نام IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      7 6
      چیز بدیه؛ باهاش موهای کله پاچه رو میسوزونن
  • بی نام IR ۰۶:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    مساله راحتی نیست مساله پوله پیامک و تماس سیستم های مخابراتیه که گرونه و طول پیامک ها کوتاهه اما توی وایبر میشه طول زیادی پیام نوشت. مساله دیگه نیاز به ارتباط طولانی و ارزان هست که وایبر اون رو مهیا کرده در صورتی که شما اگر با اپراتورها این کار رو بکنی ورشکست میشی و با این حقوق های بخور و نمیر چیزی نداری بخوری. به نظر من بهتره که به جای دستکاری و کند کردن سرعت اینها بهتره که مخابرات و اپراتورها بر روی درآمد از راه اینترنت با کیفیت و ارزان تمرکز کنن
    • بی نام A1 ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      29 11
      عزیز من اگه دقت کنی موضوع مقاله این نبود.بحث اعتیاد به اینترنت و فضای مجازی هست که حقیقت داره.این مشکل هم مشکل ایران فقط نیست.تمام کشورهایی که از فضای مجازی بهره مند هستند به این موضوع گرفتارند.موضوعی که شما مطرح کردین دقیقا نشونه ای از این آسیب هست نه دلیل این آسیب.چه دو ساعت با موبایل حرف بزنی و اس ام اس ارسال کنی چه اینکه ب وایبر و امثالهم این کار رو بکنی خودش یه نمونه از آسیبی هست که توی این مقاله ذکر شده بود.
    • بی نام IR ۰۶:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      44 3
      یکی به خوردن اعتیاد داره یکی به تلوزیون نگاه کردن. یکی به حرف زدن یکی آهنگ گوش دادن یکی به همین سایت خبرآنلاین. من خودم معتاد بودم صبح تا شب خبرآنلاین رو میخوندم. نود درصد نظراتم هم اصلا تایید نمی شد. به نظر من هر کس به خودش مربوطه. یعنی این چیزی نیست که دیگران بخوان راجبش نظر بدن. از بین این همه شکل اعتیاد چرا به اعتیاد به شبکه های مجازی انقدر پرداخته میشه؟ ببینید می تونید یکاری کنید بهونه لازم برای بستن یا محدود کردن اینها درست بشه و مردم با این ساعتهای کاری طولانی همین یه نیمچه ارتباط ارزان رو هم از دست بدن. من از محیط کارم الان تنها وسیله دم دست ارتباط با همسرم همین وایبره. من درستشو استفاده می کنم و سعی می کنم از تکنولوژی برای تحکیم خانواده بهره ببرم. هر کس به خودش می کنه هر چه میکنه
    • بی نام A1 ۰۷:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      69 1
      اتفاقا دقیقا مسئله همینه درآمد مخابرات کم شده که به فکر اعتیاد مردم افتادن وگرنه چرا سرعت وایبر رو کم کردن و یا اصلا چرا درباره مواد مخدر که تو خیابان دست هربچه ای پیدا میشه چیزی نمیکن و کاری نمکنن و خیلی موارد دیگه؟؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۶:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    باز هم دوستان احساس میکنن قیم و وکیل و وصی مردم هستند تروخدا ذست از سر مردم بردارید. بسیاری از مردم از این اپلیکیشن ها برای ارتباط با عزیزانی استفاده میکنند که بخاطر تنگ نظری و دلواپسی های شما از این مملکت رفته اند
    • reza A1 ۰۶:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      18 58
      چرا الکی با پیش فرض نظر میدین. شما اصن متنو خوندی که ببینی بنده خدا چی نوشته. چیززی که ایشون نوشته کاملا به روابط اجتماعی و اثرات مثبت و منفی شبکه های اجتماعی مربوط می شود و هیچ جای آن تعیین تکلیف برای ما نکرده است
    • اعظم A1 ۰۷:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      32 4
      اجازه بديد اثرات مثبت و منفي زندگي و برخوردهاي اجتماعي رو خود مردم تشخيص بدهند ، خدا رو شكر همه در ايران به بلوغ فكري كامل رسيده اند و قدرت تشخيص خوب و بد و انجام دادن يا ندادن اونو دارند ، مگر نميگين مردم ايران ، ملتي فرهيخته و با فرهنگ چندين هزارساله هستند ؟
    • فرشاد IR ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      18 23
      بی نام عزیز، کسی منکر استفاده صحیح از این تکنولوژی نیست. ولی اطراف خودت را نگاه کن. در یک جمع خانوادگی یا یک مهمانی همه سرشان داخل گوشی و بی توجه به دیگران هستند. افراط در هر کاری غلط است.
  • بی نام A1 ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    13 17
    موضوع آسیب شناسی یه موضوع هست.دوستان لطفا اول مقاله رو بخونن بعد نظر بدن.موضوع مقاله یه چیز واقعی هست و نمیشه ازش فرار کرد.واقعیت اینه که ما معتاد شدیم به این چیز ها.البته علاج این موضوع عدم استفاده از این امکانات نیست بلکه استفاده صحیح از این امکاناته.
    • بی نام A1 ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      30 5
      دوستان اگر مقاله بخون بودن معتاد وایبر و.... نمیشدند
  • حسین A1 ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    6 23
    مرسی
  • بی نام A1 ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    30 2
    حساس نشو
  • بی نام IR ۰۶:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    101 4
    در دشما اینکه در آمد مخابرات کم شده وگرنه شما دلسوز مردم نیستید اگه خیلی راست میگید یه فکری به حال جوان های این مملکت بکنید
    • بی نام IR ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      29 2
      گل گفتييييي حرف دل ما رو زدي خداوند هم راه و گذاشته هم چاهو اين حرفارم بيخودي نزنين اين نرم افزارا بد نيستن براي مخابرات صود نداره الكي ميگن بده همشيه همين بوده ه ه
    • بی نام A1 ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      16 2
      خیلی خوب گفتی حرف دل همه مردم ایران رو زدی. انصافا کی شده کاری رو بخاطر مردم انجام بدن؟؟ داستان میوه و مرغ شب عید هنوز از یاد هیچکس نرفته و.....
  • بی نام A1 ۰۶:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    7 18
    چرا اسمی از واتس اپ نیاورده؟ عجیبهغریبهیه معمای پیچیده
  • سامان A1 ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    35 2
    وقتی پسر و دختر رو از همان سنین 6-7 سالگی از هم جدا می کنیم، و در همه جا محدودیت ایجاد می کنیم نتیجه اش همین می شود... تا همین 3-4 سال قبل عمده کسانی که از وایبر در ایران استفاده می کردند، کسانی بودند که با خارج در ارتباط بودند و با طرف های خارجی خود به مکالمه بدون هزینه می پرداختند و می نوشتند و ... ولی در عرض 2 سال گذشته وایبر در ایران با کاربردی دیگر مواجه شده که همین کاربرد دیگر تا جایی پیش رفته که شرکت مالک این نرم افزار رو وادار کرده تا یک پژوهش حول نحوه استفاده ایرانی ها از وایبر انجام بدهد
  • حوا EU ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    35 11
    وایبر یعنی اعتیاد ، فیس بوک یعنی افسردگی، طردشدگی، تاثیرپذیری و احساس خوشبخت نبودن . خبر جان پروژه جدیدت ، خیلی تابلوه . همه چیزای دنیا اخن ، فقط مال ما خوبه
  • بی نام IR ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    12 0
    اين خوبه كه مردم با اين حقيقت بد براي جامعه آشنا ميشن ولي دليل روي آوردن به اينگونه ارتباطات چي ميتونه باشه؟؟ به جز اينه كه از هيچ دلخوشي و سرگرمي و تفريحي به اين نرم افزارها روي ميارن و بعد نميتونن كنار بزارن پس ب فكر چاره باشيد البته راه چارش فيلتر كردن نيست1
  • بی نام A1 ۰۷:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    21 6
    كدوم اعتياد؟ مردم از اين شبكه هاي اجتماعي بخاطر راحتي ارزان بودن استفاده ميكنن. شايد تين ايجرها معتاد بشن ولي اغلب بخاطر همون موضوع از وايبر واتس اپ استفاده ميكنن
  • بی نام EU ۰۷:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    8 25
    متشکرم حقیقت جامعه را بیان کردین
  • آرمان IR ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    10 9
    البته این مساله به بی ظرفیتی و وقت رو به بطالت گذروندن ما ایرانی ها هم ربط داره. من خودم اصلا از گوشی هوشمند استفاده نمیکنم چون میدونم که وقتمو حسابی میگیره و چیزی هم نصیبم نمیکنه. حالا اگه مطالب درست حسابی توی این شبکه های اجتماعی بود،آدم دلش نمیسوخت.اکثرا مطالب غیراخلاقی. برای رهایی از این اعتیاد هم پیشنهاد میکنم یه گوشی ساده بگیرید.
  • مهدی A1 ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    30 3
    چرا فقط در ایران هست که اینگونه شده؟ چون تفریح دیگری وجود ندارد، کل مسله همینه و متاسفانه همه مسولان می دونن و خودشون رو زدن به بی راهه..
    • بی نام A1 ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      4 0
      فقط ایران نیست.اگر با محیط خارج حتی بوسیله فیلم دیدن ارتباط داشته باشی میبینی اونجا هم خیلی گرفتار این چیزها شدن
  • بی نام IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    7 1
    با وایبر تصور میشه تنهایی رخت بر بسته. سطوح خیلی رو و دم دستی آدمها رو بهم متصل میکنه.ولی خوب برای اقوام و آشنایانی که کیلومترها از هم دورند خوبه اما برای اهالی یک شهر مضره چون ارتباطات بیشتر مجازی میشه تا واقعی.برای هر حس یک شکللک یا نماد هست یا یک هاها یا هههههههه....اینها ارتباط واقعی نیست و آویزون شدن به اینها مدام انسان رو از طبیعتش دور میکنه
  • am A1 ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    22 1
    جالب اینجا بود همین چند روز پیش خانومی رو دیدم کالاسکه بچشو ول کرده بود با سر رفته بود تو گوشی.دوستان ابزارهای ارتباط اجتماعی خوب هستند ولی تا کجا.الان اگه دقت کنین همه سرشون رفته تو گوشی.استفاده مثبتی هم نمیکنن بیشترا.گوشی یکی از دوستا رو دیدم الا ماشاالله عضو گروهای جوک بود اونم چه جکایی.خوب قبول کنیم که استفاده درست نمیکنیم.بیایین قبول کنیم.البته دهه 60 و اوایل دهه 70 کمی بهتر هستند اما این نسل جدید به شدت از راه به در شدند.خدا خودش به خیر کنه.
  • بی نام A1 ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    15 3
    برادر من معتاد تلگرام شده عاصی مون کرده
    • بی نام IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      15 1
      دوست عزیز این یک مشکلی هست که باید خانواده حل کنه نه دولت این به عهده خود شماست.
  • بی نام SE ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    32 5
    درود بر واتساپ، سلام بر وايبر
  • پيمان A1 ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    23 1
    مثل اين ميمونه كه طرف پاش قطع شده باشه بعد نگراني ما اين باشه كه چرا شلوارش خوني شده. دوستان عزيز اگر واقعاً نگران و دلواپس هستيد به مسائل اساسي بپردازيد. بيكاري از ي طرف و تورم از طرف ديگه شده دو لبه قيچي كه داره زندگي افراد رو پاره ميكنه. شما نگران وايبري؟ يعني واقعا مسئله ما اينه؟
  • علی IR ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    10 0
    سلام. اول میان دو پهلو حرف میزنن ... راجب آسیب میگن بعد مغزمون رو که آماده کردن میزنن قطع میکنن.. اینجوری درصد واکنشات مردم کمتر میشه و وایبر هم به تاریخ می پیونده..
  • نوکیا 1100 IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    44 2
    دیگر نگران نباشید رهایی آسان و بدون درد و رنج از وایبر و واتس آپ و لاین و تانگو و ... با گوشی نوکیا 1100 چراغ قوه دار. با 1100 به آغوش گرم خانواده بازگردید
    • یه ایرانی IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
      11 9
      واقعا بهترین راهکار همینه یعنی استفاده از گوشیهای ساده و کلاسیک ... دقیقا همین کاری که من کردم و هیچوقت هم سمت اسمارت فون نمیرم چون واقعا زندگی با واتس اپ و لاین و ... آدم رو از کار و زندگی میندازه تهش هم هیچی نیست ...
  • بی نام RO ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    16 7
    من اکثر تماس‌هام از طریق وایبر است اصلن بهش هم اعتیاد دارم بهیچوجه هم به کسی ربطی نداره. شماها اگر خیلی دلسوز مردم هستید چرا به سیگار گیر نمیدید؟ تا حالا شده کسی بیاد در مورد این همه مارک‌های ایرانی و خارجی تقلبی سیگار که دارن آشغال‌ترین نوع توتون را به مردم عرضه می‌کنند مطلبی بنویسه؟ من به وایبر اعتیاد دارم و بهش افتخار می‌کنم و کور شود هر آنکس که نمیتونه ببینه
  • بی نام A1 ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    7 32
    امیدوارم هر چه زودتر فیلتر بشند. کانون خانواده ها رو بهم ریخته
  • علی IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    23 2
    ببخشید اجتماع کیه ؟ دکترها ، مهندسها ، دانشجویان ، و الی ماشاالله عجیبه یک نفر میاد و به این همه دکتر مهندس میاد درس میده یعنی اجتماع کشک همه چیز رو شما میفهمید الان وایبر برای من جای فکس رو برام پر کرده جای پیامک رو برام پر کرده سفارشاتم رو بصورت تصویری به مشتریام میدم فاکتور خریدهام رو برام وایبر میکنند آخه این چیش بده چرا کارد و چاقو وساطور و تبر رو جمع نمیکنید که سالیانه بوسیله همین اشیاء صدها نفر تو ایران کشته میشه چرا کبریت و فندک رو جمع نمیکنید معتاد ها باهاش شیشه میکشند چرا ماشینها رو از جاده جمع نمیکنید میدونید سالیانه چندین هزار نفر بوسیله ماشین کشته میشن خیلی چیزیهای دیگه هم هستش که باید جمع کنید که مغ
  • هادی GB ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    30 1
    ما داریم با دوستان وآشنایان در خارج رایگان مکالمه می کنم و تماس تصویری میگیریم ما شدیم معتاد مخابرات خوبه که چند دقیقه صحبت می کنی جیبتو خالی کنه؟ شما که دغدغه دارید سرکار خانم چرا نمیایید بگید که این اختلال وایبر که از 1ماه هم تجاوز کرده کی میخواد درست بشه بالاخره اصلا قراره درست بشه یا نه روشون نشد بگن فیلترینگ میگن اختلالینگ؟
  • بی نام A1 ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    7 1
    از مقاله آموزنده شما ممنونم. در سوییس زندگی می کنم ولی نمی دونستم تلگرام چی هست. الان دانلود کردم و استفاده میکنم . از سرعت بالایی نسبت به وایبر برخوردار است. من ا... التوفیق
  • بی نام A1 ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    0 1
    مقاله خوبی است، اما به این موضوع نیز اشاره نکرده که خوب تفریخ مردم در چیست؟ آیا اصلاً اشاره شده است که تفریحات عمومی برای مردم وجود دارد؟ شما فقط موضوع برگزاری یک کنسرت را مشاهده بفرمایید... کاملا مردم را محق خواهید دانست که در پشت دیوار خانه، پشت خظوط موبایل تفریحات گمشده خود را دنبال کننده حالا چه درست په غلط.... وقتی تفریحی در جامعه ایجاد نشود دور دور ماشین می شود تفریخ، عضویت در شبکه های اجتماعی می شود تفریح
  • عاشق ایران و شهدا IR ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    1 1
    بسم رب الشهدا و الصدیقین نویسنده مقاله فقط و فقط نیمه خالی لیوان رو در نظر گرفته. پدر من با 55 سال سن تازگی ها عضو وایبر شده باور میکنید بعد حدودا 35 سال دوستان و هم دوره های دوره دانشگاه و دبیرستان همدیگرو پیدا کردن و الان دارن کلی با هم تو همین وایبر گل میگن و گل میشنون.شبکه های اجتماعی فواید و مضرات خاص خودشو داره و نباید سیاه وسفید به این مساله نگاه کرد.
  • مهدی A1 ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    3 2
    در جواب دوستی سیا که گفته ماشین و کتاب هم اعتیاد داره باید بگم که هیچ کسی تا حالا نگفته که که کتاب باعث از هم گسیختگی خانواده شده اما میبینیم که این تکنولوژی ها شدن
  • بی نام IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    1 0
    هر چیزی مزایا و معایبی دارد وایبر و... کارو خیلی راحت و سریع کرده اما باید مواظب باشیم انقدر در فضای مجازی غرق نشویم که در زندگی حقیقی به مشکل بخوریم بخشی از مشکلاتی که گفتین بخاطر بیکاریه اگه از نوجوونی مث غرب کار ارج داده بشه و جوونا مشغول باشن این آسیبها اتفاق نمییفته پس بخشیش هم به بیکاری و نابسامانی اقتصادی برمیگرده
  • بی نام IR ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    0 0
    هر تکنولوژی یی یه دوره گذار داره که باید طی بشه و اگه آموزش درست داده بشه این دوره کوتاه تر میشه من خودم بالشخصه نزدیک 8سال پیش تو دوران دانشجوییم زیاد چت کردم و اون دوره رو گذروندم و دیگه الان تقریبا گوشیم روزی 10 دقیقه هم ش رو نمیگیره، ولی وقتی داداشم رو میبینم که همش سرش تو گوشیشه درکش می کنم چون واسش تازگی داره این چیزا. ولی به عنوان کسی که همه اینا رو تجربه کرده میگم اجازه بدید هر کس خودش به اون بلوغ فکری برسه، چرا که در انتها متوجه میشن همه که یه رفاقت سالم و خونواده و طبیعت و ورزششاید الان به من بخندید که این پیر مرد کیه چیزایی خواهد بود که بیشترین لذت رو بهشون میده
  • بی نام IR ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    1 1
    نگارنده محترم اگر می خواید بگید ابزارهایی مثل وایبر باعث شده خانواده ها از هم دور بشن باید خدمتتون عرض کنم قبلا که وایبر نبود مردم یا معتاد حرف زدن بی وقفه با تلفن بودن یا اعتیاد به زدن پیامک داشتن . وایبر به تنهایی بد نیست یه وسیله ارتباط جمعی عالی هستش و همه جای دنیا داره استفاده میشه . مشکل بزرگ اینجاست که اصولا امثال شما یا خیلیهای دیگه فقط بلد هستین ساز مخالف بزنین . اصولا اقبال مردم به هرچی زیاد شد شما میگین بده . به جای این حرفها بیان به خودتون و تمام دلواپسان جامعه یاد بدید به جای مردم فکر نکنید بلکه با مردم همراه بشید ببینید به جز نگرانی های شما به شادی ، آرامش و .... احتیاج دارن
  • بی نام A1 ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    3 1
    اقا اعتیاد چیه باید گفت سو استفاده یا استفاده غلط من با وایبر با دوستان و همکاران در تماسم مانند تماس تلفن معمولی خیلی از تماسهای کاری هم با وایبر انجام میشه بخاطر بصرفه بودن مخصوصاً تماسهای خارجی این ابزار یکی از مفیدترین ها میباشد منتها ایران و نوع نگاه و استفاده متفاوت ...
  • سلمان A1 ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    1 4
    متاسفانه هر ابزاری تو ایران بیاد بعد از چندین سال فرهنگ استفاده یاد داده میشه متاسفانه بی ارزشترین چیز در مملکت ما زمان است واقعا اگه یک نرم افزار میساختن که در طول روز چقدر با گوشی کار میکنیم از الان فکر کنم اینطور شده کلا با گوشی کار میکنیم گاهی بینشم زندگی می کنیم چقدر از وقتمون پای این نرم افزار های بی خود هدر میدیم اما در عجبم از بعضی ها که حاضر نیستن نیم ساعت از وقتشون برای خدا بگذارند انتظار دارن بهشتن برن امام صادق فرمودن شفاعت ما به کسی که نماز سبک میشماره نمیرسه قدیما میرفتی مهمونی همه با هم صحبت می کردن میگفتن میخندیدن اما الان چی مهمونیها هم مجازی شده افراد مثل غریبها کنار هم هستن بابا حداقل به چشمهای خودتون رحم کنید
  • نكونام A1 ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۴
    1 1
    وقتى هيچ تفريحى نيست و از بيرون رفتن به خاطر ترافيك و آلودگى و...پرهيز ميكنندبه اجبار و صدا و سيما هم هيچ چيزى نداره ملت ميرند سراغ وايبرو كلش آف كلنز
  • من A1 ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۸/۱۷
    0 1
    خدارو شکر که من نه وایبر داشتم نه تلگرام البته جدیدا سعی کردم تلگرامو نصب کنم اما نشد..اما خداوکیلی مصرف اینترنتم خیلی زیاده احساس میکنم معتاد شدم باید ترک کنم..اما مقصر من نیستم که تنهاممممممممممممممممم