پشت پرده استقبال از اردوغان/ مخالفت احساسی نمایندگان و سیاست عزتمندانه دولت

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه این روزها مهمان مقامات ایران است.

سيد صادق روحاني:  سفر رئيس جمهوري ترکيه به ايران در شرايطي انجام شده است که در هفته هاي گذشته اظهارات او درباره ايران علامت سوال هايي را ايجاد کرده بود. اردوغان در مصاحبه اي که با فرانس 24 داشت، درباره نقش ایران در تحولات یمن گفت ایران جنگ نیابتی در یمن به راه انداخته است. مسئله اکنون به صورت تقابل بین شیعه و سنی درآمده است که ما اکنون انتظار آن را نداشتیم. ما خواستار آن هستیم که این وضع خیلی سریع تغییر کند و نیروهای خارجی باید از یمن خارج شوند.

رئيس جمهوري ترکيه همچنين گفت که شکی نیست ایران تلاش می کند کنترل منطقه را در دست گیرد که البته تحول مثبتی نیست. دلیل آن هم روشن است. اوضاعی را که عراق و سوریه گرفتار آن شده است نگاه کنید.ما درباره همه این مسائل با مقامات ایرانی گفتگو کرده ایم اما متاسفانه آنها(ایرانی ها) تاکنون رویکرد خوبی به این مسئله نشان نداده اند.

اين اظهارات اردوغان با واکنش هاي شديدي از سوي چهره ها و رسانه هاي داخلي ايران روبرو شد. تا جايي که حتي يکي از نمايندگان مجلس از تهيه نامه اي با 50 امضا خبر داد که در آن از رئيس جمهور خواسته شده است جلوي سفر اردوغان به تهران را بگيرد. در همين زمينه جبار کوچکي نژاد به فارس گفته بود که اردوغان به ملت ایران اهانت کرده است. رئیس جمهور باید از ورود اردوغان به داخل خاک ایران جلوگیری کند.

پيش از او منصور حقيقت پور عضو کميسيون امنيت ملي مجلس نيز گفته بود، اردوغان باید اعلام کند که چرا امروز به جای حمایت از راهبرد جمهوری اسلامی ایران که به صورت منطقی ارائه شده با یک تصور غلط از رژیم‌های ورشکسته‌ای حمایت می‌کند و جمهوری اسلامی را متهم به کشورگشایی می‌کند در حالی که برخلاف تصور اردوغان جمهوری اسلامی کشورگشایی نمی‌کند بلکه به جای خاک در قلب‌ها حاکم است و امروز نظام آزادی‌خواهی است که مطبوع و مطلوب مردمان کشورهای همچون یمن، عراق، فلسطین، لبنان و سوریه و ... است.

بهرام بيرانوند ديگر نماينده مجلس نيز درباره اظهارات اردوغان گفته بود، وی تصریح کرد: اردوغان بهتر است پیگیر انتقام کاروان حمایت غزه باشد که توسط اسرائیل کشته شد. او بهتر است سر عقل آمده و خوش‌رقصی برای آمریکا و اسرائیل را کنار بگذارد. ملت بزرگ ایران هر گونه خیمه‌شب بازی اردوغان را با دید تمسخر نگاه کرده و در عین حال به ملت مسلمان ترکیه ادای احترام می‌گذارد.

اردوغان اظهارات خود درباره ايران در روزهاي نخست سال جديد ابراز کرد. اين در حالي است که واکنش بسياري از نمايندگان مجلس در آستانه سفر او به تهران صورت پذيرفت. به عنوان مثال فاطمه آليا نماينده مجلس شوراي اسلامي پيش از سفر اردوغان به تهران گفت که اکثر نمایندگان مجلس معتقدند تا زمانی که رئیس‌جمهور ترکیه به خاطر اظهارات خود در مورد ایران عذرخواهی نکند سفر وی به کشور دارای اشکال است. عزت، حکمت و مصلحت سه اصل سیاست خارجی کشور ماست و اصل عزت در سیاست خارجی توسط رئیس‌جمهور ترکیه نادیده گرفته شده است.

با وجود همه اين مخالفت ها با سفر اردوغان به تهران، اين سفر روز گذشته انجام شد. نکته جالب در اين سفر که به خصوص در ديدار رئيس جمهوري ترکيه با رهبر معظم انقلاب مشهود بود تغيير موضع وي بود. اردوغان در ديداري که با رهبري داشت، با تاکید بر لزوم حل مسائل و مشکلات دنیای اسلام در درون آن و بدون دخالت غرب، گفت: مشکلات زیادی در منطقه وجود دارد که باید با کمک یکدیگر، آنها راحل کنیم و نباید برای حل این مسائل منتظر غرب ماند. رییس‌جمهور ترکیه، همچنین با بیان اینکه جنایتهای گروه تروریستی داعش را محکوم می‌کند، تأکید کرد: من داعش را مسلمان نمی‌دانم و علیه آن نیز موضع‌گیری کرده‌ام.

براي تحليل مواضع دو طرف و اظهاراتي که انجام گرفته است بايد چند نکته را در نظر گرفت:

1.بايد درک کرد که در محيط بين المللي اظهارات شخصيت ها و چهره ها لزوما به معنا آن چيزي که بيان مي کنند نيست. در بسياري از مواقع روساي جمهور کشورها به دلايل خاص اظهاراتي را انجام مي دهند. درباره اظهارات اردوغان در هفته اول فروردين که ايران را متهم به فرقه گرايي در منطقه کرده بود، مي شد نگراني از قدرت دست بالاي ايران پس از توافق هسته اي با غرب را مشاهده کرد. از سوي ديگر سياست ترکيه در منطقه نتوانسته است آن قدرتي که آن ها در پي اش بودند برايشان به ارمغان بياورد و بديهي است که ايران را رقيب اصلي خود بدانند.

2. بايد توجه کرد که چه بخواهيم و چه نخواهيم ترکيه همسايه ماست و امنيت داخلي دوکشور به هم گره خورده است. ما در مسايل امنيتي متعددي با هم در ارتباط هستيم. نبايد با مسايل کلان دو کشور آن هم همسايه مهمي مانند ترکيه احساسي برخورد کرد.

3. بر همگان آشکار است که در سياست هاي کلان منطقه خاورميانه ايران و ترکيه دو مسير متفاوت را در پيش گرفته اند و از اين جهت رقابت شديدي بين آن ها در جريان است. در زمينه خطر مشترکي که همه منطقه را تهديد مي کند، يعني خطر تروريست هاي تکفيري و داعش ايران و ترکيه راه حل هاي متفاوتي را برگزيده اند. اين درحالي است که  راه حل ايران مبني بر کمک به دولت مردمي عراق بيش از راه حل ترکيه که حضور در ائتلاف بين المللي به رهبري آمريکاست جواب داده است. اين موجب نگراني بيش از پيش اردوغان خواهد شد.

4.اولويت نخست سياست خارجي دولت يازدهم همانطور که بارها از سوي رئيس جمهور و وزير امورخارجه اعلام شده است، همسايگان ايران است. طبيعي است که ترکيه نيز به عنوان يک همسايه بزرگ ايران که داراي روابط تاريخي طولاني مدتي هم هستند مورد توجه ويژه ايرانيان قرار بگيرد.

با توجه به ملاحظات مطرح شده در بالا بايد متذکر شد که سياست ايران در قبال ترکيه سياست عزت بر مبناي حکمت است. ديدار رئيس جمهوري ترکيه با رهبر معظم انقلاب آن هم دو هفته پس از آن که اردوغان آن اظهارات را درباره نقش ايران در منطقه داشت نشانگر اين مسئله است که سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران به دور از شعارزدگي و برخورد هيجاني به دنبال استقرار ثبات و امنيت در منطقه و کشورهاي همسايه است. اين نکته غير قابل انکار است که جنگ لفظي ايران و ترکيه  در شرايطي هر دوکشور در حال مبارزه با تروريست هاي داعش هستند نتيجه اي جز بي ثباتي بيشتر در منطقه به همراه نخواهد داشت. اين همان نکته اي است که مسئولان عالي رتبه ايراني آن را به ظرافت دريافتند و به دور از برخوردهاي احساسي توانستند آن را مديريت کنند.

2929

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 407969

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 41
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۵:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    اگر اردوغان با رهبري نظام ملاقات نمي كردند دلواپسان الان دولت را مورد هدف قرار مي‌دادند
    • مهدی A1 ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
      قبول رهبری و دیدار ایشان با اردوغان به اضافه صحبتهای ایشان بهترین پسخ به اظهارات اردوغان و برخی از این مجلس نشینان است
  • احساني IR ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    درود بر دولت با تدبير اميدو تسكر از سياست مدبرانه خارجي
    • بی نام IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
      درود بر ذكاوت رهبري و رياست محترم جمهور كه اسير شعارهاي تو خالي نشدند
    • بی نام RO ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
      58 13
      متن صحبتهای رهبری رو بخونید در دیدار اردوغان ، هر چی در دلمون بود در این دو هفته بصورت خلاصه و صریح بهش گفت.
  • ایرانی EU ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    سفر اردوغان به ایران رو نمیشد لغو کرد با اینکه از اردوغان اصلا خوشم نمیاد. ولی وقتی اون صحبتها رو کرد باید یک جواب قاطع بهش میدادن که فکر نکنن ما در موضع ضعف هستیم.
    • بی نام IR ۰۶:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
      البته در دیدار رهبری ایشون جواب حرفاشو گرفت
    • بی نام A1 ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
      50 13
      منظور از پاسخ اگه شیوه ی اردوغان یعنی بازی با کلمات باشه ،بنده با شما موافق نیستم. ولی پاسخ عملی باید داده بشه که به نظرم این مسئله اتفاق افتاده ذاتاکه اینچنین این آقا اردوغان قاطی کرده.
  • براتي EU ۰۶:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    واقعا نمي شه با منافع ملي کشور احساسي برخورد کرد. آفرين به دولت تدبير و اميد
  • بی نام IR ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    113 2
    مسئله سر روابط میلیاردی ایران وترکیه هست . معلومه که چند تا اظهارنظر چپزی روعوض نمی کنه
  • کحالی A1 ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    44 60
    به نظر من آمدن اردوغان به ایران به طور کل به معنی عذر خواهی بود
    • بی نام A1 ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
      39 5
      چرا؟؟ اومده قرارداداشون رو امضا کنن
  • بی نام A1 ۰۶:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    واقعا بعد از سال ها حس غرور كردم از رفتار ايران در سياست خارجي كه فقط بزرگي ايران رو به رخ ديگران كشيد.
    • مقاره عابد A1 ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
      54 18
      احسنت
  • بی نام A1 ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    هر کس هر چی بهمون گفت ما ساکت بشینیم که نشد تدبیر؟؟ تدبیر اونه که هر کاری رو درست و به موقع انجام داد.
    • بی نام A1 ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
      78 9
      اتفاقا اينکه شعار الکي نمي ديم حرکت درستيه. دوره برخوردهاي احساسي و هيجاني گذشته.
  • اهوازی IR ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    32 8
    غیرت و حمیت اصل است که سیاست و غیر سیاست نمی شناسد ولی وقتی این آقا حرف اشتباهی زده و خود به سراغ ایران آمده نشانه آن است که خود را مقصر می داند و یا شاید میخواهد با مقامات ما حرفی بزند که نمی خواهد دیگران بشنوند ما دعا می کنیم که منطقه ای امن و امانی داشته باشیم و حاکمان به فکر پیشرفت در همه زمینه های خوب باشند
  • حمید A1 ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    84 2
    امیدوارم برای همیشه مدیریت آدم های هیجانی غیرعاقل بر مملکت پایان یابد
    • بی نام A1 ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
      50 7
      هيجان زده و جوگيري جزو ذات ايرانيه
  • بی نام US ۰۶:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    مدرن، شکیل، همراه با پاسخی قاطه و دیپلماتیک.. کیف کردم
  • افشین A1 ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    96 6
    تحلیل بسیار خوب و منطقی ای بود،ممنون
    • بی نام A1 ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
      27 2
      موافقم
  • بی نام A1 ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    20 32
    پذیرفتن اردوغان و امضای معاهدات تجاری به همه نشان داد به او دل نبندد او نوکر بند کیف است عربستان و ایران برای او فرقی ندارد همانطور که در رابطه با اسراییل هم با وجود کشته شدن هموطنان ترکش با مبلغی پول مشکلش حل شد
  • بچه مشد IR ۰۷:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    52 13
    پس از صحبتهای گستاخانه اردوغان در ارتباط با ایران، روحانی با این استقبال محترمانه و مودبانه در واقع اردوغان رو در پیش خود شرمنده و در نزد منتقدان داخلیشدر ترکیه له کرد.اردوغان پس از برگشت به کشورش قطعا توسط مخالفان شماتت و سرزنش خواهد شد.
  • بی نام A1 ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    62 2
    اين تحليل بيش از همه چيز ضعف ديپلماتيكي و دانش پايين در امور بين الملل نمايندگان فعلي مجلس شوراي اسلامي را آشكار كرده است پر واضح رده هاي موثر سياسي ، بايد به كساني سپرد كه در برابر تلخي ها و زشتي ها ؛ تحمل و حوصله بالا و نگاه منصفانه و خرد محورانه داشته باشند نه به ورطه شعار زدگي عوامانه بيفتند متاسفانه همين نگاه در مساله هسته اي نيز باز از مجلس كشورمان خبر ساز شد كه وراي لزوم نقد منطقي عملكرد دولت‌ها كه اتفاقاً بي نهايت ضروري است فضا به سمت كشمكش هاي ناصحيحي رفت كه در شان كشور نبود .
  • بی نام IR ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    34 9
    اگر تجار و بازرگانان ایرانی اندکی وجدان خود را قاضی کنند و دست از دلال بازی بردارندهر چند درامدی که در دلالی است در هیچ شغلی نیستبا هوشی که در ایرانیان سراغ داریم براحتی و البته تلاش فراوان میتوانیم بازاری را که دو دستی تقدیم کشورهایی چون ترکیه نمودیم بدست اوریم و انگاه قدرت واقعی منطقه خواهیم بود فقط سلاح و قدرت نظامی نیست که استیلا بوجود میاورد کما اینکه روسیه دارای تسلیحات فراوان هسته ای و فوق پیشرفته است .اما هیچگاه برش اقتصادی المان و امریکا و حتی فرانسه و انگلیس را نیز ندارد.
  • بی نام IR ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    63 4
    بی سیاستی بی تدبیری و هوچی گر این دلواپسان را باید تا می توانید نقد کنید تا بیش از این به کشور لطمه نزنند فاجعه ای که با حمایت از احمدی نزاد ببار آوردند تا هفت نسل مردم بس است
  • ناشناس A1 ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    49 8
    دلواپسان باید از محضر دولت تدبیر وامید درس سیاست خارجی و چگونگی تعامل با کشورهای بین المللی را بیاموزند.
    • بی نام A1 ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
      18 83
      اگر همين دلواپس ها نبودند ما قدرت چانه زني در مذاکرات نداشتيم
  • بی نام A1 ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    14 53
    استقبال نکردن دکتر روحانی از اردوغان در فرودگاه هم حرکت جالب و به جایی بود.
    • بی نام A1 ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
      43 6
      ما دو تا استقبال داريم. يکي در فرودگاه که معمولا يکي از وزرا يا رئيس دفتر مي ره يه استقبال رسمي که در سعد آباد انجام شد
  • بی نام IR ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    19 16
    با احترام به نظرات دوستان ولی من احساس کردم تمام مدت طلبکارانه صحبت میکرد و دیدارش اصلا از اصول دیپلماسی بویی نبرده بود. از قیمت زیاد گاز ایران و اینکه از ایران داره ضرر میبینه و غیره .
  • بی نام A1 ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    39 18
    به نظر این حقیر همه باید در مدار رهبری حرکت کنیم وافر اد و گروهی با عنوان دلواپسان نشاندهنده عدم اعتماد این گروه تند رو به رهبری می باشد خود ایشان بارها گفته اند هر جا لازم باشد خود تذکر خواهد داد پس این هاچه میگویند
  • بی نام RO ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    32 15
    نماینده مجلس اصلا در حد اردوغان نیست که بخواد جوابشو بده وقتی یه رئیس جمهور درمورد ایران حرف میزنه جوابش با رئیس جمهوره ایرانه و نه نماینده یه شهر صدهزارنفری نمیدونم این نماینده ها چرا بجای اینکه به فکر مشکلات مردم شهرشون باشن فقط واسه دولت تعیین و تکلیف میکنن در راستای اهداف یه عده خاص
  • بی نام IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    20 4
    به نظرم اردوغان فقط به دنبال منافع ملی خودش است دید داره مذاکرات به نتیجه برسد گفت از غافله ارتباط باایران عقب نماند ودر چهت استفاده اقتصادی بدنبال ارتباط با ایران هست و بنظرم این کار خوبی برای هر ملتی است که از فرصتهای ایجاد شده در جهت منافع ملی ستفاده کند وبه اخلاقی یا غیر اخلاقی بودن آن کاری ندارم
  • بی نام A1 ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    32 37
    کشور ترکیه یکی از همسایگان مسلمان ماست که بایستی روابط حسنه و تاریخی را با آنها حفظ کنیم همانگونه که به سیاستهای ترکیه انتقاد فراوان هست باید ما هم به انتقادات همسایگان احترام بگذاریم وجوه مشترک زیادی بین ما و ترکیه هست که اینگونه انتقادات نباید تاثیری بر روابط ما داشته باشد یادتان باشد که همین اردوغان با چه جسارتی به رییس رژیم صهیونیستی اعتراض کرد و در حضور آنهمه خبرنگار و دوربین جلسه را ترک کرد در زمینه دور زدن تحریم های ظالمانه غرب نیز یکی از کمک های ایران بود
  • بی نام A1 ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    16 9
    حضرت علی عدرجنگ خندق هنگامی که میخواست جنگنجوی دشمن را ازپای دربیاره دشمن به آب دهان انداخت حضرت پاشدند وبعدازمدتی سراق اورفتن تا با خشمن نجنگیده باشد الان هم همینطور دوستان برای هرمبارزهای باید باتدبیر عمل نکرد نه با خشم
  • من .مخالف صداوسیما هستم IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    35 2
    من معتقدم که صدا و سیما در تغییر ترجمه ها نقش دارد و این شیطنت سبب می شود اثر متفاوتی از آدمها در اذهان شکل بگیرد
    • بی نام A1 ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
      30 2
      راست مي‌گوييد متاسفانه جرياني در صدا و سيما كشورمان هست كه مي كوشد ذهنيت بينندگانش را به گونه اي مهندسي كند و جهت انجام اين كار اصل امانت داري را زير پا مي گذارد و از تكنيك هاي ممكن مانند مونتاژ كار روي لحن گويندگان تغيير در مفاد عدم رعايت ترجمه دقيق و يا ترجمه سمت و سو دار بزرگنمايي بخشي از سخني و ناديد گرفتن كل مطلب و.... بهره گيري مي شود . شايد بگويند جاهاي ديگر هم چنين است و.... ولي از نظر من اگر كشور داعيه دين باوري دارد هرگونه تحريف ولو با هدفي خير پذيرفتني نيست
  • بی نام IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    32 6
    ايران در مقطع کنوني صاحب يک دکترين در سياست خارجي است و اين امر را مديون کادر فرهيخته وزارت خارجه هستيم.خداوند نگهدارشان باشد.
  • بی نام IR ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۹
    34 6
    سياست يعني در قعر جهنم با دشمنت مذاکره کني ....