اختلاس و فساد مالی بزرگ که در چهارسال گذشته کشف شده، کم نبوده است. عدد و رقمی حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان. اینها البته فقط اختلاس ها و فسادهای بزرگ است، کوچک ها را جمع نزدیم. اما این عدد و رقم ها با ما چه می کنند؟

آرزو رستم‌زاد: از سال ‌90 تا امروز بیش از 13 هزار میلیارد تومان اختلاس و فساد مالی در کشور کشف شده که عاملان آنها تنها 4 نفر بوده‌اند. اما رییس قوه قضاییه از یک پرونده 6 هزار و 500 میلیارد تومانی هم صحبت کرده که هنوز جزئیات آن مشخص نیست.

با این حال حتی اگر فساد مالی 6 هزار و 500 میلیارد تومانی اخیر که آیت الله آملی لاریجانی، رییس قوه قضاییه از آن صحبت کرده و یا ماجرای تازه شروع شده پدیده شاندیز را جزو رانت خواری ها، کلاهبرداری ها و تخلفات مالی ثابت شده به حساب نیاوریم، باز هم با رقم های کلانی رو به رو هستیم که باعث شده اند شمردن صفرهای زیاد این پول‌های از کف رفته برای مردم عادی شود. حتی این اواخر پای ثابت جوک های شبکه های اجتماعی واژه اختلاس شده است. 

چه کسانی دست در جیب ما کردند؟

آمارهای موسسه شفافیت بین‌المللی می‌گوید وضع ایران در فساد اداری و اقتصادی در یک سال گذشته بهتر شده است. حالا از میان 175 کشور جهان در جایگاه 136 قرار داریم و این یعنی تنها 39 کشور دنیا فساد اقتصادی کمتری را نسبت به ایران تجربه می‌کنند. با این وجود از ابتدای دهه 90 تا امروز بیش از 13هزار میلیارد تومان اختلاس و فساد اقتصادی در کشور انجام شده که عاملان آنها تنها 4نفر بوده‌اند: مه‌آفرید خسروی، بابک زنجانی، سعید مرتضوی و محمدرضا رحیمی.

در جدول زیر می‌توانید معروف‌ترین فسادهای اقتصادی 3 سال گذشته را که بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند باعث شدند مردم ایران تورم 49 درصدی را تجربه کنند و یا حداقل در این تورم کشنده، موثر بوده اند را ببینید؛

ردیف

رقم فساد

متهم

حکم قضایی

توضیحات

1

3هزار میلیارد تومان

مه‌آفرید امیرخسروی

اعدام

در شهریور ماه ۱۳۹۰مقامات قضایی از اختلاسی پرده برداری کردند که در آن زمان بزرگترین فساد مالی تاریخ ایران لقب گرفت. این بار پای 3هزار میلیارد تومان در میان بود و مه آفرید امیر خسروی با سرقت این رقم از شبکه‌های بانکی توانست رکورد 16ساله فاضل خداداد را بشکند که از سال 1374با فساد اقتصادی 123میلیارد تومانی اش رکورددار اختلاس در ایران بود. پرونده مه‌آفرید خسروی سوم خردادماه امسال بعد از هزار و 20 روز رسیدگی قضایی با اعدام او بسته شد اما چند ماه پیش از آن که حکم اعدام او اجرا شود، دومین پرونده اختلاس بزرگ به جریان افتاد که این بار رقم آن بیش از سه برابر سرقت مه آفرید خسروی بود.

2

9 تا 12 هزار میلیارد تومان

بابک زنجانی

صادر نشده

بابک زنجانی با شرکت هلدینگ سورینتش درست زمانی دستگیر شد که در اوج فعالیت‌های اقتصادی خود بیش از 70 شرکت تجاری داشت و صاحب بانک‌هایی در مالزی، امارات و تاجیکستان بود. با این وجود بدهی بیش از دو و نیم میلیارد یورویی زنجانی به وزارت نفت و بانک مرکزی و همچنین جعل اسناد بانکی با پرداخت رشوه به بانک ملی تاجیکستان، اصلی ترین اتهاماتی بود که پای او را به زندان باز کرد. در پرونده بابک زنجانی، قاچاق طلا از ایران و همکاری با سعید مرتضوی در تخلفات مالی هم به چشم می‌خورد. در نهایت بابک زنجانی با اتهام فساد مالی 9هزار میلیارد تومان که عده ای آن را 12هزار میلیار تومان می دانند، راهی زندان اوین شد تا بعد از تکمیل پرونده، روند قضایی او طی شود.

3

هزار میلیارد تومان

سعید مرتضوی

ابطال حکم ریاست بر سازمان تامین اجتماعی

مرتضوی که به خاطر تخلفات مالی و پرونده کهریزک درگیر و دار دادگاه بود، با اتهام تصرف غیرقانونی در اموال شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی و اختلاس هزار میلیارد تومانی یک بار دیگر دادگاهی شد. اتهام مرتضوی در دل خود چندین عنوان مجرمانه را داشت. از واگذاری 138شرکت به بابک زنجانی گرفته تا پرداخت رشوه به نمایندگان مجلس. در گزارش تحقیق و تفحص از سازمان تأمین اجتماعی که در مجلس قرائت شد از رقم 6میلیارد تومانی هم صحبت شده بود که مرتضوی در روزهای پایانی دولت دهم به فکر پرداخت آن به مدیران دولت نهم و دهم افتاد و کارت هدیه 50میلیون تومانی به محمدرضا رحیمی و کارت‌های هدیه 100 میلیون تومانی به سرپرست وقت وزارت تعاون و معاون وقت اجتماعی رییس جمهور هم جزو همین پاداش‌ها بودند. گزارش تحقیق و تفحص البته از رقم‌های دیگری هم حکایت داشت که از ابتدای دهه 80 تا سال 92 تحت عناوین مختلف به صورت غیرقانونی هزینه شده بودند.

4

2میلیارد و 850 میلیون تومان

محمدرضا رحیمی

5سال حبس، پرداخت ۲ میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان رد مال و ۱ میلیارد تومان جزای نقدی

معاون اول احمدی نژاد که ریاست ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی را هم به عهده داشت، به اتهام  اختلاس 2میلیارد و 850 میلیون تومانی از بیمه ایران در زندان است. او که در سال 92 نشان ملی خدمت را از دستان احمدی نژاد گرفته بود، در سال 91 در فهرست کسانی که در پرونده اختلاس بزرگ از بیمه ایران نقش داشتند، معرفی شد. در آن زمان یکی از متهمان اصلی پرونده گفت که یک میلیارد و ۵۰۰ ميليون تومان به حساب شخصی محمدرضا رحیمی، رییس پیشین دیوان محاسبات و معاون اول احمدی نژاد، واریز کرده است و دو سال بعد، دادگاه رسیدگی به پرونده رحیمی را به 15سال زندان، پرداخت ۲ میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان رد مال و ۱ میلیارد تومان جزای نقدی محکوم کرد. این حکم در دی ماه امسال به ۵ سال و ۹۱ روز حبس و پرداخت همان مقدار جریمه نقدی و رد مال تغییر پیدا کرد.

5

6500 میلیارد تومان

ناشناس

-

رییس قوه قضاییه چند روز قبل در لرستان اشاره ای به آن کرد و رسیدگی به آن را به بعد موکول کرد. آیت الله آملی لاریجانی گفته بود: دو تا سه پرونده بزرگ بانکی باید در آینده نزدیک رسیدگی شود که یکی از این پرونده‌ها مربوط به پرداخت 65 هزار میلیارد ریال تسهیلات بانک خصوصی به یک فرد است. این موضوع بر حسب گزارش بوده و تاکنون در دادسرا یا دادگاه مطرح نشده و این در حالی است که گفته می‌شود بخشی از این مبلغ به صورت ارز از کشور خارج شده است.

 

فسادهای مالی با ما چه می‌کنند؟

با این حال، دکتر اکبر محسنی فر، جامعه شناس معتقد است آثار فسادهای مالی تنها محدود به اقتصاد نمی‌شود و تاثیرات منفی اجتماعی هم در بر دارد. او به خبرآنلاین می‌گوید: مشاهده فساد اقتصادی و تکرار این پدیده در جامعه 3تاثیر اجتماعی روشن و مستقیم دارد. در اولین گام، مقایسه گری اجتماعی را زیاد می‌کند. سپس باعث ترویج فردگرایی و بی تفاوتی نسبت به همنوع شده و در نهایت همبستگی اجتماعی را کاهش می‌دهد.

دکتر محسنی فر ادامه می‌دهد: افراد وقتی در جریان فسادهای مالی با رقم‌های کلان قرار می‌گیرند خود را با بالا دستشان مقایسه می‌کنند و این تصور در آن‌ها شکل می‌گیرد که اگر آقای ایکس توانست با رانت خواری به امکانات و ثروت دست پیدا کند، چرا ما نتوانیم؟ همین نقطه شروعی است برای آنکه سعی کنند به امکاناتی فراتر از جایگاه خود دست پیدا کنند.

آنکه باید محاکمه شود، شهرام جزایری نیست

ترجیح منافع شخصی بر منافع عمومی مهم ترین آسیبی است که محسنی فر به آن اشاره می‌کند و آن را از تاثیرات افزایش فسادهای مالی می‌داند. او می‌گوید: جامعه ما به سمتی می‌رود که افراد فردگرا می‌شوند و منفعت طلبی‌های فردی شان پررنگ تر از هر وقت دیگری است. در واقع تکرار فسادهای اقتصادی به مردم نشان می‌دهد که می‌توانند همیشه راهی برای بهره برداری از پایین دست خود پیدا کنند.

دکتر محسنی فر معتقد است فساد اقتصادی محصول شرایط حاکم بر جامعه و قوانین اقتصادی است و برای آنکه چنین جوی مهار شود، مردم باید برخورد قاطع با مفسد را ببینند. او می‌گوید که زندانی شدن یا اعدام نمی‌تواند از نگاه اجتماع برخورد قاطعی با مفسد اقتصادی باشد: از دید مردم آنکه باید محاکمه شود، شهرام جزایری نیست. چرا که امثال شهرام جزایری در طول زمان باز هم پدیدار شدند. آنچه از نگاه اجتماع برخورد قاطع تلقی می‌شود، اصلاح قوانین و بستن راه فساد است. وقتی ساختار اقتصادی مبتنی بر رابطه باشد یا نواقص آن اجازه دور زدن قانون را بدهد، فساد اتفاق می‌افتد و این چیزی است که مردم آن را درک می‌کنند.

همه چیز برای پول بیشتر

در کنار همه این ها، این جامعه شناس یک خطر بزرگ دیگر را هم عنوان می‌کند و درباره آن هشدار می‌دهد: افزایش فساد اقتصادی، به دلیل یک تغییر اجتماعی رخ می‌دهد که در یکی دو دهه اخیر شاهد آن بوده ایم و از نظر اجتماعی خطرناک است. اقتصاد در کشور ما خیلی پررنگ شده و نقش محوری پیدا کرده. حتی این تفکر اقتصادی را می‌توانید در بین بچه‌ها هم ببینید که پول را معیار همه چیز می‌بینند. در چنین شرایطی که پول بزرگترین دغدغه افراد است، فساد اقتصادی اتفاق می‌افتد و کسب منفعت فردی بیشتر از هر چیزی اهمیت پیدا می‌کند و می‌بینیم که افراد از هر طریق سعی در کسب مال بیشتر دارند، ولو از روش‌های غیرقانونی. از طرف دیگر این تفکر غالب باعث می‌شود همه چیز معنای خود را در کنار پول و مسایل مالی از دست بدهد. کار، صرفا فعالیتی برای پول درآوردن می‌شود و تحصیل هم ابزاری است برای رسیدن به موقعیت مالی بهتر. این یعنی همه چیز تحت الشعاع پول قرار می‌گیرد و دیدن فساد مالی احساس ناامنی روانی ای ایجاد می‌کند که به این تفکر اقتصاد محور در جامعه دامن می‌زند.

۴۷۲۳۷

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 15 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۴:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    146 9
    این ناشناس کیه؟
    • بی نام IR ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
      75 6
      اونی که منفی داده میشناسه ؟
  • بی نام A1 ۰۴:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    تمام این اختلاس ها مربوط به پاک ترین دولت تاریخ جمهوری اسلامی ایران است و به دولت فعلی مربوط نیست
    • درگز IR ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
      16 50
      ببینیم تعریف کنیم
  • بی نام A1 ۰۵:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    40 1
    که چی ما که در زندگیمون روز شب این را حس می کنیم .کو راه چاره .کو قانون .یک کاری کردند که دیگه تکرار نشه .کو برنامه .بدتر شده من از تبلیغات ماهواره ها می بینم خرید خانه در کانادا وترکیه ده برابر شده دبی .کو برنامه برای گرفتن دزد ها .
  • کریم IR ۰۵:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    41 5
    هیچ کدام اینها فرقی با مه افرید ندارند
  • نا امید IR ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    56 7
    سلام. اولین باری که خبر اختلاس آقای خسروی رو دیدم ساعت 3 شب بود. اون موقع طراخی سایت میکردم و سر یه پروژه که فرداش باید تحویل میدادم گیر کرده بودم. واسه استراحت گفتم یه سر به سایت های خبری بزنم که خبر رو دیدم. باور کنید اعصابم انقدر خورد شد که کامل تمرکزم رو ازدست دادم/نه خوابم میبرد و نه میتونستم کار کنم/3 روز بود واسه چندرغاز شب و روز کار میکردم. اون وقت رقمی دیدم که با مدرک فوق لیسانس نمی تونستم بخونمش. واسه اولین بار کارم رو با یه روز تاخیر تحویل دادم.
  • بی نام IR ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    51 3
    بیچارمون کردن با این کارهاشون. خدا نجاتمون بده از این سیستم بانکی و اقتصادی پر چاله چوله
  • جاوید IR ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    20 22
    چقدر تلاش کردید تا این جدول رو درست کردید.حتما سالها تحقیق کردید؟اگه وقت کردید فسادهای مسکوت مانده دهه های گذشته رو هم بررسی کنید.همین فساد 6500 میلیاردی در زمان دولت مطبوع شما رخ داده .سیاست مختص دنیاست و سیاسیون هم طبیعتا در اون دنیا جایگاهی ندارن .
  • کاوه A1 ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    11 12
    با فرمایشات ایشان کاملا موافقم این نوع برداشت وتفکر و ارجحیت منافع شخصی و صرفا مالی نسبت به منافع عمومی رو میتوان در قشرهای زیادی اعم از مشاغل آزاد و دولتی و ادارات به وضوح احساس کرد و دلال بازی و رانت و سوء استفاده از موقعیت و پست و مقام مشروعیت پیدا کرده است . بدتر اینکه قبح این نوع کارها نزد برخی افراد متدین و پاک دست هم ریخته شده است. یعنی پاسخ هر بی عدالتی و کم کاری و کار گریزی شده یک جمله اونهم ادرس دهی و مقایسه با اختلاس های روزانه و تصاعدی که درحال حاضر آفتی شده به جان منافع و منابع ملی .
  • بی نام IR ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    78 0
    همه اینها بخاطر نبود مطبوعات ازاد است.
  • بی نام A1 ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    28 1
    65 یا 65 هزار میلیارد؟ هردم از این باغ بری می رسد
  • بی نام IR ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    23 2
    دوست دارم بند 3 خوب مجازات شود
  • arman IR ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    39 3
    اسم اون ناشناس رو نگین که خدایی نکرده به آبروش لطمه بخوره ، خیلی مهم نیست که هزاران کودک بخاطر فقر از تحصیل محروم میشن و عملا در ساختن آینده مملکت نقشی نمیتونن ایفا کنن یا بیمارستان هایی میشد ساخت که درد هزاران آدم رو کم کنه
  • بی نام A1 ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    30 0
    سود ماهيانه آخري رو حساب كرديد؟ ميشه حداقل ماهي هزارو دويست ميليارد تومان. اينجوري فهمش راحت تره
  • رهگذر IR ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    37 1
    6500 میلیارد تومان میشه 1300000 بسته 100 تایی چک پول 50هزار تومانی و با 500 متر مکعب حجم و بار 14 تریلی 18 چرخ یه نفر چطوری اینو از بانک گرفته و تبدیل به دلار کرده و رفته؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • فرنوش A1 ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    35 4
    عزیزم دزد همیشه هست این دولت ان دولت نداره
  • مینا A1 ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    13 12
    واقعا برای نویسنده این مطلب متاسفم اگه کمی اقتصاد میدونستی متوجه می شدی که اینها همه مربوط به دولت پاک و مردم دوست محمود احمدی نژاد است و این دولت داره ازشون پرده برداری میکنه. بعدش هم اگه یه بار کلمه اختلاس رو سرچ کنی کلی دیگه هم میتونی پیدا کنی نمیدونم خبرآنلاین موضعش چیه بالاخره؟ داره از این دولت دفاع میکنه یا میخواد تضعیفش کنه؟ چرا جرم کسی دیگه رو گردن این دولت میندازید؟ شفافیت این دولت را دارید با این اشتباهات زیر سوال می برید واقعا متاسفم
  • اصغر رحیمی RO ۰۶:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۰
    7 2
    یک بخشی از این ناهنجاری ها به فرهنگ منفعت طلبی که تو کشور داره باب میشه برمیگرده ، ولی بخش عظیمش مربوط به نداشتن سیستم های کارا و بی پیچ و خمه ، به معنی علمی و عملیاتی، نداشتن قوانین و مقررات شفاف ، انتخاب آدم های مساله دار ، این معضلات رو با پند و نصیحت و ترساندن از مجازات و این حرف ها نمیشه مانع شد . این مسائل نظیر داستان وصیت بی ثمر خواجه به دخترش در جلوگیری از حاملگی از شوهر شرعی اش است که در مثنوی به تفصیل و خیلی جالب اومده ،، پنبه با آتیش نباید در کنار هم قرار گیرند ، طبیعت ایندو سوختنه ، طراحی سیستم ها برای همین آدم هاکار بزرگی است ، وگرنه مردم ما از مردم آمریکا که بی تقوا تر نیستند که : نیست هر عقلی حقیری پایدار وقت حرص و وقت خشم و کارزار
  • عطا IR ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۰
    6 8
    تورا خدا مقصران اصلی را پیدا کنید.
    • سلمان خان IR ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۹
      5 2
      احتمالا ملت انتظار دارن خبرانلاین پیدا کنه؟ وای برما
  • بی نام IR ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۳
    14 1
    من یک سوال دارم آیا یک نفر که مسئولیتی را بر عهده میگیرد وزیرمجموعه اش کم کاری و اختلاس کنند نباید اون مسئول مجازات بشه؟ پس احمدی نژاد و دولتی هایش که کوتاهی کردند و دست در همه اختلاس ها دارند رحیمی مرتضوی مه آفرید بابک زنجانی و خیلی های دیگر که اختلاس ها در دولت مثلا پاکترین بعدازانقلاب صورت گرفته چرا قوه قضائیه با احمدی نژاد برخورد نمیکند؟مگر این که احمدی نژادواقعادرجیبش اسامی داشته باشد که اونها نمیتونن جلوی این آدم که بادولتش کلی اختلاس کردند را بگیرنداحمدی نژاد و دیگر کسانی که ندانم کاری کردند باید اعدام شوند تا این حد ازثروت کشور که متعلق به همه هست ندزدندوآبروی کشورو نظام اسلامی را نبرندواقعا این اختلاس ها مهم یست که همه چسبیدند به حجاب؟
  • علی فولادوند ولی RO ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۳
    6 1
    کاش باور داشتن مرگ رو و این که به قول امیرالمؤمنین ع در نهج البلاغه درباره ی مال حرام در خطبه ی ۱۰۹ راحتی و خوشی آن مال حرام برای دیگران و عذابش برای اوست خیلی تو جامعه دارن بافغر دست و پنجه نرم می کنن.
  • بی نام A1 ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۳
    5 1
    اما ما میخوایم وام 6میلیونی بگیریم با 3000 نفرو ببینی
  • بی نام IR ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۱
    0 3
    هه چیزی هم هست که منتشر کنید ؟؟