ایرنا نوشت:

رییس جمهوری اسبق کشورمان به ایثارگران، جانبازان، فرزندان و خانواده‌های شهدا توصیه کرد که مدافع صلح باشند و نگذارند دفاع مقدس و ارزش‌ها انحصارا در اختیار سیاست‌بازان باشد.

به نقل از روابط عمومی دفتر سیدمحمد خاتمی، وی در دیدار جمعی از ایثارگران، رزمندگان و جانبازان جنگ تحمیلی و خانواده ها و فرزندان شهدا که در سالروز شکست حصر آبادان انجام شد، افزود: دو اصطلاح «جنگ تحمیلی» و «دفاع مقدس» در جریان هشت سال درگیری ایران و عراق مطرح شد که مثل بسیاری از شعارهایی که از قلب و وجدان مردم برآمد، بازتاب دهنده حقیقتی بود که در زمین جریان داشت و ریشه در ماهیت و رویکرد انقلاب داشت.

رییس جمهوری اسبق کشورمان گفت: بار این دو عنوان باری سنگین است که ماهیت جنگ 8 ساله و عظمت روحی ملت و دولت و رهبری امام را نشان می دهد، از واژه جنگ مقدس در جنگ های صلیبی و دیگر جنگ ها استفاده شد که برای جنگ، تقدس قایل شدند و به نام جنگ و ارزش ها، جنایت هایی مرتکب شدند که واژه مقدس بر آن نهادند اما تاریخ و فرهنگ اسلامی و ایرانی ما چنین تقدسی را برای جنگ قایل نیست.

خاتمی با اشاره به ستایش جنگ در بسیاری از فرهنگ ها، جنگ ستایش شده در ایران و شاهنامه را جنگی همراه با عدالت، خداپرستی، ارزش های انسانی و حرمت به انسان خواند و بیان کرد: جنگ آوری اگر همراه با فضیلت های دیگر انسانی بوده است، ستوده می شده است، این جنگاور ستوده شده عادل، خداپرست و انسان دوست بوده است.

وی افزود: ما برای جنگ عراق و ایران، عنوان جنگ تحمیلی را به کار بردیم که تحمیلی خود بار منفی دارد، یعنی ما جنگ نمی خواستیم و این جنگ بر ما تحمیل شده است و ما در برابر جنگ تحمیل شده، مقاومت کردیم یعنی علیه جنگ، جنگیدیم که عنوانش دفاع مقدس است و این مساله ای مهم است.

رییس بنیاد باران با اظهار تأسف از سوء استفاده از عناوین مقدس در بسیاری از جوامع از جمله ایران، گفت: گاهی حتی برای عناوین غیرمقدس و ضدتقدس از عناوین مقدس استفاده می کنند اما در عنوان «دفاع مقدس»، این «مقدس» بسیار به جا به کار برده می شود زیرا وقتی جنگ می شود جنگی که تجاوزکارانه و برای اشغال سرزمین ما و برای تحقیر ملت ما و انتقام گیری از ملتی است که می خواهد بر سرنوشت خود حاکم باشد، منافع ما را به خطر می اندازد و به ما تحمیل می شود و امروز ماهیت آن مشخص است، جنگی است که ما باید در برابر آن مقاومت کنیم و اینست دفاع مقدس.

خاتمی با اشاره به اشتباهاتی که ممکن است برخی به آن اشاره کنند و بگویند اگر این اشتباهات رخ نمی داد، زمینه جنگ فراهم نمی شد، افزود: انکار نمی کنیم برخی تندروی ها و اشتباهاتی وجود داشته است، اما حضرت امام(ره) سعی می کردند این تندروی ها را اصلاح کنند.

وی ادامه داد: برخی می گویند اگر بعضی اقدامات تحریک آمیز خشن در حاشیه مرزها رخ نمی داد، شاید جنگ نمی شد اما اینها درست نیست و اگر اینها هم نبود بهانه ای برای جنگ فراهم می کردند.

وی با اشاره به دیدگاه امام درباره صدور انقلاب یادآوری کرد: امام گفتند منظور ما از صدور انقلاب دخالت در کشورهای دیگر نیست ما مقاومت می کنیم و بر ارزش ها پافشاری می کنیم و موفقیت کسب می کنیم و این روحیه در دیگر جاهای جهان سرایت می کند و دیدیم که کرد.

رییس بنیاد باران با اشاره به قرارداد کمپ دیوید و سازش اسراییل و اعراب در همان ایام گفت: عرفات با آن سابقه انقلابی رفت و از در سازش درآمد و آن عظمتی که فلسطین داشت، افتاد در مسیری که نتیجه آن را هم اکنون هم می بینیم و اسراییل یک لحظه هم عقب نرفته است و هر روز بخش های مختلف را مورد تجاوز قرار می دهد.

خاتمی اظهارداشت: از همان زمان به بعد مساله مقاومت شگفت انگیز و حماسی ملت فلسطین رخ داد و مقاومتی شکل گرفت که برای اولین بار افسانه شکست ناپذیر بودن رژیم صهیونیستی را از بین برد.

دفاع مقدس ما در شکل گیری و تقویت مقاومت در منطقه موثر بود

خاتمی با بیان این مثال نتیجه گرفت، مقاومت و دفاع مقدس مردم ایران و ایستادگی بر اصول و معیارهایی که داشته است در مقاومت ملت فلسطین و لبنان موثر بود که این یعنی صدور انقلاب به روایت حضرت امام (ره) که تاکید داشتند صدور انقلاب به معنی دخالت در دیگر کشورها را قبول نداریم و مقاومت و ارزش مداری ما صادر می شود و شد. دفاع مقدس ما در شکل گیری و تقویت مقاومت در منطقه موثر بود.

وی در بیان ماهیت جنگ بین ایران و عراق گفت: بنا بود از ملت، انتقام گرفته شود و بنا بود انقلابی مورد حمله قرار گیرد که کشوری را از پایگاه امن غرب در منطقه به پایگاه حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش و محور مقاومت در برابر بدی ها و زشتی ها، تبدیل کرده بود. آنها می خواستند سرزمین ما را اشغال کنند و چنان فشاری بیاورند که نتوانیم روی پای خود بایستیم.

رییس جمهور پیشین ایران در بیان ناکامی قدرت های جهانی از جنگ ایران و عراق برای رسیدن به اهداف خود یادآور شد: آنچه موجب ناکامی آنها و عظمت ملت ما شد، همان دفاع مقدس و مقاومت مردم بود. ملت ما رنج بسیاری کشید و بسیاری از جوانان ما به جبهه ها رفتند و جان دادند، اسیر و جانباز شدند و خانواده های بسیاری مقاومت کردند و دفاع مقدس را به نتیجه رساندند.

خاتمی با اشاره به ارتش قوی عراق در خاورمیانه آن روز و مشکلات پس از انقلاب و آماده نبودن ایران برای جنگ و حمایت قدرت های جهانی از عراق گفت: ما تنها بودیم و بعد از انقلاب آمادگی نداشتیم و این جنگ نابرابر به ما تحمیل شد و اگرچه ممکن است ناکاآمدی هایی نیز وجود داشته باشد اما دفاع مقدس و ذات مردم ما و عظمت رهبری انقلاب موجب شد در این جنگ شکست نخوریم.

ما در جنگ هیچ نقطه‌ای از سرزمینمان را از دست ندادیم

وی چند نکته را در دفاع مقدس حائز اهمیت دانست و گفت: ما در این جنگ هیچ نقطه ای از سرزمینمان را از دست ندادیم در حالی که شهرهای مهم ما در ابتدای جنگ اشغال شدند و اوج مظلومیت و رنج ما در سقوط خرمشهر بود، اما اوج افتخار ما نیز در بازپس گیری خرمشهر بود.

وی با بیان اینکه این تنها جنگی بود که طی چند قرن گذشته ما در آن سرزمینی را از دست نداده ایم، گفت: نکته دوم اینکه ما در جریان جنگ حتی یک روز اعلام وضعیت فوق العاده در کشور نکردیم.

خاتمی برای درک اهمیت این موضوع، مصر را مثال زد که حکومت قبلی مصر برای سرکوب داخلی در طول 30 سال، وضعیت فوق العاده برقرار کرده بود و یکی از افتخارات انقلاب مصر لغو کردن وضعیت فوق العاده بود که البته به دلیل اشتباه بعضی جریان های مصر در انقلاب و سوءاستفاده برخی گروه ها و نیز قدرت های خارجی، متاسفانه این انقلاب به نتیجه مطلوب نرسید.

رییس بنیاد باران با بیان اینکه هیچ کشوری مثل ایران قربانی تروریسم نبوده است، یادآوری کرد: این از افتخارات ایران است که درست در شرایط حاکم بودن موج تروریسم و بمباران شهرها و شرایط تحریم، عدم صدور ناکافی نفت و جنگ، وضعیت فوق العاده اعلام نکرد.

خاتمی ادامه داد: اگر ما حرفی داریم این است که آیا توصیه امام امروز اجرایی می شود که تاکید داشتند که استثناهایی که به خاطر جنگ رخ داده بود، اصلاح شود و قاعده که اجرای قانون و آزادی بود، مبنا قرار گیرد؟

وی در ادامه به پاره ای سخت گیری های اعمال شده در عرصه سیاسی، قضایی و اجتماعی در جریان جنگ که لازمه آن وضعیت حساس بود، اشاره کرد و گفت: امام(ره) تاکید کردند که آن سخت گیری ها و احیانا اشتباهات در شرایط خاص جنگی بود و همه باید برگردیم به قانون، یعنی قانون اساسی باید اجرا شود و اگر ما حرفی داریم این است که آیا توصیه امام امروز اجرایی می شود که تاکید داشتند که استثناهایی که به خاطر جنگ رخ داده بود، اصلاح شود و قاعده که اجرای قانون و آزادی بود، مبنا قرار گیرد؟

خاتمی افزود: اگر اشکالاتی به وجود می آید این است که آن استثناها که باید از بین برود تداوم پیدا کند و آن قاعده اجرا نشود. در عرصه سیاسی درست است که با برخی بدبینی هایی که لازم هم بود، سخت گیری هایی اعمال شد اما در همان زمان جنگ نیز فضا برای کسانی که معلوم بود به ایران علاقه مند هستند، کمتر تنگ می شد و در زیر بمباران حتی یکبار و در یک نقطه انتخابات تعطیل نمی شد.

رییس جمهور پیشین ایران، سومین نکته دفاع مقدس را اداره موفق جنگ و کشور خواند و گفت: باید از دولتی که در جنگ بود و من هم در این دولت بودم یاد کنم که چقدر مشکل داشت. جنگ آشفتگی و مشکل ایجاد می کند، ملت ما نیز مشکل داشت اما مردم در آن مقطع احساس خفقان نکردند. جنگ می توانست قحطی بیاورد اما نه تنها قحطی نشد بلکه تلاش شد مردم بخصوص مردم عادی و متوسط به پایین در زندگی احساس تنگنا نکنند.

وی با اشاره به تقاضای برخی نظامیان در سالهای پایانی جنگ برای اختصاص بودجه ارزی برای اداره جنگ که خیلی بیش از درآمد کشور بود، گفت: در عین حال نیمی از درآمد ارزی برای اداره جنگ اختصاص داده شده بود و کمتر از نیمی از درآمد به اداره کل کشور داده شد و سعی شد تا جایی که امکان داشت تولید متوقف نشود، تورم رشد نکند و با سهمیه بندی کالا نوعی عدالت ایجاد شود که با این سهمیه بندی طبقات محروم از زندگی نسبتا آبرومندی برخوردار شدند که این سهمیه بندی در دوران جنگ کاری بسیار مشکل اما کارساز بود.

خاتمی که خود نیز در دولت زمان جنگ حضور داشت با بیان اینکه همه نیروهای انسانی ما در اختیار جنگ بود، اظهار کرد: صنایع ما در اختیار جنگ بود اما در عین حال تلاش شد تولید نخوابد و قحطی در مملکت ایجاد نشود؛ در آن دوران قیمت ارز رسمی ثابت نگاه داشته شد (7 تومان) که اگرچه به لحاظ اقتصادی در وضعیت عادی تصمیم درستی نبود، اما اگر انجام نمی شد قحطی در کشور می شد و نشانه تدبیر دولت جناب آقای مهندس موسوی بود.

وی همچنین با مهم خواندن سهمیه بندی کالا در مقطع زمانی جنگ افزود: اگر سهمیه بندی نمی شد بخش زیادی از جامعه آسیب می دید و گرسنه می ماند.

اداره جنگ شبیه معجزه

خاتمی اداره جنگ را شبیه معجزه دانست و گفت: جنگ ما، تحمیلی بود یعنی ما اهل جنگ نیستیم و دفاع ما مقدس بود؛ این مواضع امروز هم برای ما خیلی مهم است. در دنیای امروز به نام جهاد، جنایت می کنند و به نام شهادت و شهادت طلبی و جهاد مقدس، گردن می زنند، زنان را اسیر می کنند، معابد و مساجد را نابود می کنند و مردم بیگناه را می کشند و آواره می کنند، در حالی که از آن سو سرکوب و اشغال در عرصه بین الملل مورد حمایت و تایید است چنانچه در مساله اسراییل همین را می بینیم.

وی با اشاره به سخنرانی خود در دانشگاه هاروارد در دوره بعد از ریاست جمهوری اش گفت: آنجا درباره اسراییل از من پرسیدند و من پاسخ دادم، موضع ما کاملا اخلاقی است؛ ده ها سال پس از جنگ جهانی اول هنوز فرانسه مورد تجلیل قرار می گیرد و درباره مقاوت فرانسه فیلم می سازید که اجازه نداد اشغال هیتلر مبنای مشروعیت حاکمیت نازیسم باشد.

رییس بنیاد باران گفت: امروز نیز سرزمین هایی اشغال شده و حال اشغالگر مدعی مالکیت است و صاحبان سرزمین تروریست نامیده می شوند که این اوج بد اخلاقی است. اگر این رفتار رایج شود همه جا می تواند رایج شود و مثلا آلمان می تواند بگوید فرانسه برای من است. اینکه اشغال منشا مشروعیت یک حکومت شود را ما قبول نداریم و حرف ما در عرصه بین الملل این است.

جنگ زشت است و صلح زیباست

وی گفت: امروز این اشغال وجود دارد و جنگ است و دائما ملت ها و مردم را سرکوب می کنند و به نام مبارزه با تروریسم، ائتلاف جنگ شکل می دهند. بنده در آخرین سخنانم در سازمان ملل پیشنهاد دادم که به جای ائتلاف برای جنگ بیایید ائتلاف برای صلح تشکیل دهید که متاسفانه آن صدا شنید نشد. در این دنیایی که همه بر طبل جنگ می کوبند، افراد بیگناه کشته می شوند و دریای خون جاری است، در این زمان گاهی این جنگ ها مقدس هم خوانده می شوند و شما کسانی که در دفاع مقدس حضور داشتید، بهترین کسانی هستید که بگویید جنگ زشت است و صلح زیباست.

خاتمی خطاب به ایثارگران و خانواده های شهدا اظهار کرد: چه کسی بهتر از شما می تواند زشتی جنگ را نشان دهد؟ امروز باید فریاد صلح خواهی ما و اعتراض ما به جنگ در جهان بلند شود. چه جنگی که قدرت ها و دولت های توسعه طلب راه می اندازند و چه جنگی که تروریست ها ایجاد می کنند. همچنان که مقاومت در برابر آن جنگ تحمیلی را جنگ علیه جنگ و دفاع مقدس می دانیم، امروز باید آن صدا را بلند کنیم و رزمندگان ما باید بیایند چهره رحمانی اسلام را به جهان نشان دهند که گاهی چهره اسلام انقلابی زشت نشان داده می شود.

رییس بنیاد باران با اشاره به اینکه خداوند در قرآن از میان تمام جنگ ها و فعالیت های نظامی سیاسی پیامبر، صلح حدیبیه را فتح مبین می داند، اظهار کرد: شما ایثارگران زشتی جنگ را بهتر از همه حس کردید، افراط و خشونت که اوج آن در جنگ است، محکوم است. انقلاب ما ضد افراط و خشونت است. ما آمده ایم که زندگی کنیم؛ خداوند و پیامبر، انسان را به زندگی دعوت کرده اند و زندگی در متن صلح میسر است.

وی ادامه داد: امروز شایسته ترین افراد برای نشان دادن چهره رحمانی اسلام، برای نشان دادن جنگ طلب نبودن انقلاب و برای نشان دادن مهربانی و اینکه مردم باید بر سرنوشت خود حاکم باشند و تمام لوازم این حاکمیت بر سرنوشت باید تامین شود، شما رزمندگان هستید. تجاوز ممنوع است چه به حقوق انسان ها و چه به کشورهای دیگر و این رزمندگان، ایثارگران و وابستگان به آنها هستند که باید آن را بیان کنند.

وی با اشاره به تشکیل موزه صلح از سوی جانبازان جنگ و تلاش آنها برای نشان دادن زشتی های جنگ و زیبایی صلح با اظهار امیدواری نسبت به رشد موزه صلح، بر لزوم توسعه تشکل های غیردولتی ایثارگران و حضور آنها در عرصه مدیریتی کشور و فراهم شدن زمینه کار آنها در راستای مقابله با افراط، تفریط و خشونت اظهار امیدواری کرد.

خاتمی با مخاطب قرار دادن ایثارگران گفت: در این جهان جنگ زده، خشن و ضدانسانی که به نام دین و غیردین، انسان سرکوب می شود و مهربانی از بین می رود و عدالت نابود می شود، شما رزمندگان منادی صلح باشید و بگویید برای صلح جنگیدیم نه برای اشغال سرزمین های دیگران. ما جنگیدیم که جنگ افروزان را سر جای خود بنشانیم، جنگیدیم برای اینکه افراط و خشونت در روابط میان انسان ها از بین برود. جنگیدیم برای اینکه می خواستیم زندگی کنیم و دعوت خدا و پیامبر به زندگی را اجابت کنیم. و زندگی سرافرازانه این است که انسان بر سرنوشت خود حاکم باشد و نظام، نظام انسانی و مردمی باشد و قوی شویم که دیگران نتوانند به ما تجاوز کنند.

نگذارید دفاع مقدس و ارزش ها انحصارا در اختیار سیاست بازان قرار بگیرد

وی تاکید کرد: نگذارید دفاع مقدس و ارزش ها انحصارا در اختیار سیاست بازان قرار بگیرد. دفاع مقدس متعلق به کل کشور و انقلاب و تاریخ است؛ بخصوص برخی از تازه به دوران رسیده ها که حتی از دور نیز دستی بر آتش جنگ نداشتند، امروز می خواهند جنگ و ایثارگری را وسیله ای برای حذف دیگران قرار دهند و ایثارگران و خانواده های آنها بهترین کسانی هستند که نباید اجازه دهند ارزش ها و عناوین مقدس دستاویز معاملات سیاسی به ویژه حذف نیروهای ارزنده ای قرار گیرد که در دلبستگی آنها به انقلاب شکی نیست و اجازه ندهند برخی افراد افراطی که ربطی به جنگ ندارد، میدان دار شوند.

 

23503

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 377881

برچسب‌ها