قدرت خرید نداریم، خرید نمی کنیم/ شاخص برابری قدرت خرید ایران چقدر است؟

برای مقایسه بهتر اقتصادهای جهان از شاخص برابری قدرت خرید استفاده می شود.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، برای اینکه بتوان عملکرد اقتصاد کشورها را سنجید و آن را با دیگر کشورها مقایسه کرد باید از یک شاخص اقتصادی بهره برد. شاخص "تولید ناخالص داخلی" (GDP) اکنون پرکاربرد ترین شاخص برای اندازه گیری حجم اقتصاد است که نشان می دهد کل ارزش فعالیت های اقتصادی بخش خصوصی و دولتی طی یک دوره زمانی مشخص برای مثال یک سال چقدر بوده است.

اگر شما حجم اقتصاد ایران را بر اساس ریال و حجم اقتصاد آمریکا را بر اساس دلار محاسبه کنید، آنگاه برای مقایسه اقتصاد این دو کشور باید واحد اندازه اقتصادها را به واحدی یکسان تبدیل کنید، ساده ترین راه حل این است که با توجه به ارزش ریال نسبت به دلار، ارزش یکی را به دیگری تبدیل کنید. مثلا اگر هر دلار معادل 3200 تومان باشد، اندازه اقتصاد ایران بر اساس تومان را بر 3200 تقسیم کنید تا ارزش دلاری آن را بسنجید. اما چنین راهکاری می تواند گمراه کننده باشد چرا که قدرت خرید معادل ریالی 10 دلار در داخل ایران با قدرت خرید همان 10 دلار در آمریکا برابر نیست.

برای مثال اگر اقتصاد چین و آمریکا را در نظر بگیرید، با 1.66 دلار می توان در چین یک قرص نان خرید اما همان نان در آمریکا 2.39 دلار قیمت دارد. در واقع اگر فقط نان را در نظر بگیریم، قدرت خرید فردی که در چین 16 دلار در ماه درآمد دارد معادل قدرت خرید فردی است که 23 دلار در ماه درآمد دارد. به همین خاطر است که در نظر گرفتن میزان درآمد بدون توجه به برابری قدرت خرید می تواند گمراه کننده باشد و باعث بروز خطا در مقایسه عملکرد اقتصادها بشود. به همین خاطر اقتصاددانان برای اینکه بتوانند همه اقتصادها را بر اساس واحد یکسانی بسنجند، علاوه بر اینکه ارزش همه آن ها را به دلار تبدیل می کنند، بر اساس قدرت خرید مختلف دلار در کشورهای مختلف، میزان درآمد کشورها را نیز تعدیل می کنند و از آن به عنوان "برابری قدرت خرید" (Purchasing Power Parity). برای مثال اندازه اقتصاد ایران در سال 2013 طبق برآورد صندوق بین المللی پول معادل 366 میلیارد دلار بوده است اما اگر برابری قدرت خرید در نظر گرفته شود آنگاه اندازه اقتصاد ایران در همان سال به 945 میلیارد دلار می رسد. در واقع می توان گفت که قدرت خرید یک دلار در ایران کمی بیش از دو برابر قدرت خرید آن در آمریکا است. 

 

3535

کد خبر 356760

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • وحید IR ۰۵:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    22 0
    این توضیح را به کارگزاران محترم دولت بدهید که دایم نرخ سوخت و خودرو و آب و برق و گاز را بدون توجه به قدرت خرید مردم با فوب خلیج فارس و اروپا و....مفایسه می کنند و دایم در حال رقابت برای رسیدن به قیمت های جهانی هستند.بدون اینکه در فکر تقویت پول ملی و توان خرید ملت باشند.
  • بی نام IR ۰۵:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    7 34
    قدرت خريد ايراني ها نسبتا بالاست، شما ببينيد بيش از هفتاد درصد مردم ايران صاحبخانه اند و خانه هم يك كالاي گران محسوب مي شود
    • بی نام IR ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۸
      12 3
      70 درصد؟..این امارو از کجا اوردید؟
    • بی نام IR ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۶
      3 1
      آمار شما قدیمیه. الان در مناطق شهری بالای 40 درصد اجاره نشین داریم.
  • معلم تهرانی IR ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۴
    14 0
    نمیخریم ...