طی روزهای گذشته قیمت دلار در بازار روند صعودی پیدا کرده است. همین موضوع بسیاری از مردم را نگران کرده است.

 

  

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، فرشاد مومنی در این مورد گفت: افزایش قیمت ارز که در دوره فعالیت دولت دهم اوج گرفت، آسیبی جدی به رفاه عمومی وارد ساخت. پس از روی کار آمدن دولت یازدهم نرخ ارز اندکی کاهش یافت اما دولت جدید هم موضع مطلوبی در این بخش اتخاذ نکرده است. در مقاطعی که نرخ دلار در حال کاهش بود، بانک مرکزی از بازگشت نرخ دلار به قبل از دولت دهم، ابراز نگرانی می کرد. در این شرایط از نظر درک اقتضائات شرایط کنونی ایران و توسعه ملی، جهت‌گیری دولت جدید در زمینه نرخ ارز، مطلوب ارزیابی نمی شود.

وی ادامه داد: در فاصله 1390 تا 1392 نرخ ارز بیش از دو برابر افزایش یافت و این افزایش نرخ ارز، محصول عدم اطمینان ما بود که در اثر تهدید آمریکا برای حمله به سوریه و شدت یافتن بی‌سابقه میزان تحریم بود. این تحولات یک شوک بیرونی سیاسی است که فضای عدم اطمینان شدید را به وجود آورد. در این زمان بانک‌های خصوصی و شرکت‌های آنها و بخش غیرمولد اقتصاد رشد کردند و از این شرایط سوء استفاده بردند. این آینده هراسی و مسابقه رانت جویی باعث شد که نرخ ارز و سکه به یکباره بالا برود و این هیچ دلیلی در متغیرهای کلیدی اقتصاد ملی نداشت بلکه تنها دلیل آن هراس از آینده بود. بعد از سر کار آمدن دولت جدید، در وعده‌ها و اقدامات خود، تنش‌زدایی با دنیای خارج و حل و فصل مسئله سوریه را در اولویت قرار داده بود که این موضوع نیز حل و فصل شد. انتظار عقلایی مردم به اعتبار این تحولات این بود که همچنان به سمت کاهش نرخ ارز حرکت شود ولی جهت‌گیری این است که نرخ ارز با این ترس از آینده هراسی همچنان ارتباط دارد. با کمال تعجب می‌بینیم که مدیریت اقتصاد با بخش غیرمولدها هم پیمان شده و بر علیه رفاه مردم کار می‌کند. واکنش بانک مرکزی هم این بود که اگر کاهش دلار تا حد زیاد و غیر قابل انتظاری ادامه یابد، برای دولت قابل تحمل نیست و اعلام کرد که روند منطقی خردورزانه بازگشت نرخ دلار به سال‌های قبل از دولت نهم بی‌فایده است. این مواضع نشان می دهد که دولت حد خاصی را برای کاهش نرخ دلار قائل است.

مومنی افزود: در تغییرات نرخ دلار طی سال جاری عوامل متعددی دخیل خواهد بود که یکی از آن ها به تحریم های اقتصادی بازمی گردد. فاکتورهای داخلی نظیر سودجویی بانک‌های خصوصی، دولت و مدیریت اقتصاد داخلی بسیار موثر خواهد بود. در حال حاضر در مورد سرنوشت تحریم های اقتصادی نمی توان قضاوت کرد اما دولت باید در سیاست های اقتصادی خود به این موضوع بپردازد. این در حالی است که به نظر می رسد،  دولت سرنوشت ارز را کاملا به مسائل سیاسی و تحریم سپرده است.

او در مورد برنامه یکسان سازی نرخ ارز بیان داشت: یکسان سازی نرخ ارز نیز که جزو برنامه های سال 93 عنوان شده، بعید به نظر می رسد در ایران محقق شود. طبیعی است که اعمال این سیاست موجب ایجاد ثبات در فضای اقتصادی و سرمایه گذاری می شود اما دولت در این بخش رفتار مطلوبی بروز نداده است و این به نوعی تطهیر اقدامات ضد مردمی بانک‌های خصوصی و شرکای آنها است. با این وجود اگر قرار باشد به سمت ارز تک نرخی حرکت کنیم باید توجه داشت که مهمتر از تثبیت نرخ، این است که بدانیم در چه نرخی قرار است این تثبیت رخ دهد. نرخ نهایی ارز باید مورد بررسی و کارشناسی دقیق تری قرار گیرد چراکه این موضوع در بخشهای مختلف اقتصاد تاثیرگذار خواهد بود.

3535

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 350934

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    112 4
    فاکتور اصلی جناب مومنی هدفمندی یارانه هاست که با افزایش نرخ کالاهای اساسی بالارفتن مالیاتها و عوارض دولتی ارزش پول ملی کاهش میابد کلاً در یک اقتصاد بی ثبات آش همین است و کاسه همین تحریمها فقط کاتالیزورند و اتفاقی 5 سال دیگر باید میفتاد به یک سال تقلیل داده اند و البته خدا را باید شکر گفت چون شاید این مساله بعضیها را به خود بیاورد
  • بی نام A1 ۰۴:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    وقتي چندين سال دولت بدون رشد اقتصادي واقعي و با تكيه بر درآمد نفت به ارز سوبسيد مي دهد و آنرا ثابت نگه مي دارد تا كالا و توليد داخلي جايگاه سودآوري و رقابت خود را درمقابل كالاهاي وارداتي از دست بدهد، كاهش ارزش پول ملي طبيعي هست. لذا اگر همه تحريم ها برداشته شود نيز تا زماني كه اقتصاد مبتني بر توليد رشد نكند كاهش ارز معناي واقعي ندارد،‌ حتي اگر بخواهند با پول نفت ارز را كاهش دهند دوباره چندسال ديگر همين شرايط تكرار مي شود. بايد به بيمار كمك كرد كه خودش روي پاي خودش بايستد و حركت كند هرچند كمي دوره درمان طولاني تر باشد اما بهتر هست از اينكه زود عصايي بهش داده شود و تاآخر عمر لنگ لنگان و متكي به عصا راه رود.
    • اهل اقتصاد غیر سیاسی IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
      6 4
      کاملا با شما موافقم اما باید این نکته ساده را خاطر نشان کنم که بدون شک در صورت برداشته شدن کامل چتر حمایت نفتی از ارز های خارجی در یک تعادل طبیعی اقتصادی نتیجه برای مردم قابل تحمل نخواهد بود دلار بالای10000 تومن اما تولید کشاورزی فوری و تولیدات صنعتی با تاخیر 1 یا دوساله اوج خواهد گرفت و مشکل بیکاری و کمی دستمزد جبران خواهد شدبنابر این راه حل میانه ای وجود ندارد و هر تغییر مختصر نرخ ارز منجر به تورم عمومی خواهد شد که بی فایده و مضر خواهد بود.
  • علی IR ۰۵:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    93 0
    همیشه نرخ ارز فقط کف داره هیچ وقت سقف نداره
  • lpsk IR ۰۵:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    9 2
    من که امیدم تو این چندماه به یلس تبدیل شد دلار 3300 تومان
  • بی نام IR ۰۵:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    24 2
    برگشتيم به سال قبل و استرس گراني جنس خارجي و كاهش شديد پول ملي فقط چند ماه آرامش نسبي بود و اين روزها هم كه دولت حسابي سر مردم رو با يارانه و قيمت بنزين گرم كرده و در سكوت خبري از طرف دولت ارز مي تازد
  • سیاوش A1 ۰۵:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    11 0
    نخیر آقا ، لطفا" بیایید داخل بازار کار تا متوجه شوید از پشت میز هایتان بلند شوید و بیایید بیرون ببینید چه خبره، یکی از دلایل آن سیستم بانکب کشور است الا من اگر بخواهم کالا وارد کشور کنم انهم با ارز دولتی قیمت معدل دلار ی آن 2455 تومان نیست بلکه 3000 تومان است: 1 135 ارز پروفرما را میدهیم به بانک 2 بانکهای ایرانی 10 کارمزد بر میدارند یعنی بعد از ارایه برگ سبز گمرکی 25 پول را برمیگرداندد 3 باکهای خارجی همانند کونلون چین از2 تا 5 ارزش کلا را در همان چین از دارنده حساب در چین بعنوان کار مزد کم میکنند 4 زمان رسیدن پول به کشور مقصد از بانک ایرانی حداقل 2 ماه است و 2 ماه هم کالا در را است و تابرسد به انبار تهران میشود 5 ماه. خب با این مسایل همه میروند سراع بازار مرکزی آزاد.
    • سرباز A1 ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
      6 0
      شما که زحمت کشیدی این کامنت را نوشتی .حداقل یه جوری مینوشتی که ما مردم عامی هم سر در اوریم.
    • بی نام A1 ۱۶:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
      0 0
      اقای سیاوش پول که تو وارداته تو هیچی نیست ناراضی هم هستی؟ دلار هر چقدر هم گرون بشه سود شما از پارو بالا میره
  • مصطفی IR ۰۶:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    4 4
    خدا رحمت کنه مرحوم عالی نسب رو که مغز متفکر اقتصاد ایران بود. این دکتر مومنی هم سخنانشون معمولا حاوی مطالب ارزنده ای است. بالاخره شاگرد مکتب مرحوم عالی نسب هستند. چکیده فرمایشات جناب مومنی همون لغت آینده هراسی است که بنده به شخصه با ایشون موافقم و معتقدم ما به دلایل گوناگون آینده هراسیم و این مستقیم در اقتصادمون تاثیر میگذاره.
  • کسری IR ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    3 2
    هدف حمایت از قاچاقچیان سوخت بی چاره است اگر دلار بالا نره این بیچاره ها با افزایش قیمت سوخت ضرر میکنن تازه دولت باید برای افزایش قیمت سوخت دفعه بعد هم بتونه بگه ما سوبسید میدیم
  • بی نام IR ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    92 15
    دولت آقای روحانی دارد بد جور کار می کند. همش از آینده دلهره داریم.
  • بی نام IR ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    66 54
    روحانی مچکریم :
  • بی نام A1 ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    67 3
    من فقط مي دونم قضيه اينقدر سطحي که آقاي مومني ميگن نيست.
  • والک A1 ۰۷:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    دلار دارد به 3400 نزديک می شود خدا به داد مردم بی گناه برسه پول دارو و مواد غذايي تا يک ماه ديگه چند برابر می شود.......این بود تدبير و امید
  • بی نام A1 ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    12 2
    آقاى روحانى بايد يه فكرى براى اقتصاد بكنندچون همه ى طرفداراشون دارن ناراضى ميشند
  • فرزاد IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    7 0
    اين تحليل نيست و فقط بيان اتفاقات گذشته است.
  • محمد IR ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    13 1
    با اينكه اوضاع ارز ،تورم ،ركود اقتصادي و ... بسيار متشنج هستند اما باز اين دولت از دولت قبل بسيار بسيار بهتره
  • جمشید IR ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۳
    6 0
    اقتصاد ایران بشدت بیمار است و درمانی ندارد . بگفته کینز اقتصاددان مشهور : اگر بخواهند کشوری را نابود کنند بهترین ابزار و خاموش ترین و کم هزینه ترین کار کاهش بلند مدت پول ملی آن است . دقیقاَ کاری که شده و در آینده نیز میشود