رصد اقیانوس‌ها برای پیدا کردن سرنخی از هواپیمای گم‌شده مالزی و یافتن انبوهی از اشیای بی‌ارتباط نشان داد ما بیش از حد تصورمان زباله تولید کرده و به اقیانوس‌ها ریخته‌ایم.

محبوبه عمیدی: پیش از اینکه پرواز MH370 خطوط هوایی مالزی و سرنوشت نامعلوم آن به سر خط خبرها تبدیل شود، کسی نمی‌دانست اقیانوس‌های جهان به چه زباله‌دان عظیمی تبدیل شده‌اند؛ اما زمانی که معلوم شد قطعات متعدد سرگردانی که پیش از این احتمال می‌رفت بقایای هواپیمای گم‌شده باشند، چیزی جز تجهیزات شکسته ماهی‌گیری، قطعات به جامانده از کشتی‌های باری اقیانوس‌پیما یا کیسه‌های خرید پلاستیکی نیستند، همه چیز تغییر کرد. حالا می‌دانیم سطح اقیانوس‌های جهان از حجم غیرقابل تصوری از زباله پوشیده شده که عواقب فاجعه‌باری برای اکوسیستم دریا به دنبال خواهد داشت.

کاتلین دوهان، یکی از محققان موسسه تحقیقات زمین و فضا در سیاتل که روی جریان‌های اقیانوسی کار می‌کند، می‌گوید: «این اولین‌بار است که تمام جهان به نظاره نشسته و به همین دلیل، زمان بسیار مناسبی برای درک فاجعه‌ای است که دارد برای اقیانوس‌ها رخ می‌دهد».

دوهان روی ویدئوی گذر زمانی کار می‌کند که طی یک دوره 10 ساله حرکت زباله‌هایی را که به آب ریخته شده‌اند نشان می‌دهد. این زباله‌‌ها همگی به مناطقی مهاجرت می‌کنند که گرداب زباله نامیده می‌شوند و در تمامی اقیانوس‌ها شناخته شده‌اند. این گرداب‌ها یا گذرهای زباله در دو منطقه شمالی و جنوبی اقیانوس آرام و اطلس قرار گرفته؛ اما در اقیانوس هند در بخشی مرکزی که تقریبا میان دو قاره آفریقا و استرالیا قرار گرفته، متمرکز شده است.

برای اینکه تصویر بهتری از گذرها یا گرداب‌های زباله داشته باشید، می‌توانید گرداب‌های بزرگ اقیانوسی را تصور کنید که از زباله‌های سرگردان تشکیل شده‌اند. این زباله‌ها در گستره وسیعی شناورند و می‌‌توانند سر راه کشتی‌ها یا قایق‌ها قرار گرفته و به آنها آسیب برسانند.

بزرگ‌ترین منطقه دفن زباله جهان
مسابقه قایق‌رانی سال گذشته از لس‌آنجلس کالیفرنیا به مقصد هونولولو در هاوایی انجام شد نیز نشان ‌داد اقیانوس آرام از قطعات شکسته شده در سونامی و زلزله ژاپن پوشیده شده است.

نیکولای ماکزیمنکو، اقیانوس‌شناس شاغل در مرکز بین‌المللی بررسی اقیانوس آرام در دانشگاه هاوایی در هونولولو می‌گوید: «گزارش‌های متعددی از برخورد کشتی‌ها و قایق‌ها با این قطعات بزرگ و سرگردان که اغلب از چوب هستند، وجود دارد. ما تخمین می‌زنیم بین 100هزار تا یک‌میلیون قطعه بزرگ چوبی که می‌توانند تخته‌ها و الوار خانه‌های فروریخته باشند، در این اقیانوس سرگردان هستند. رابطه‌ای مستقیم میان قطعات هواپیمای گم‌شده و این تکه‌های پراکنده وجود دارد. هیچ سیستم تعریف شده‌ای برای رصد کردن تک‌تک کردن آنها نداریم».

شکل‌گیری گرداب‌های زباله‌ای در اقیانوس آرام در دهه 1970 / 1350 توسط محققان اقیانوس‌شناسی پیش‌بینی شده بود؛ اما اولین‌بار مستنداتی از آن در سال 1999 / 1378 توسط ملوانی به نام چارلز مور ارائه شد.

مارکوس اریکسون، محقق علوم دریا می‌گوید: «حدود 90درصد از زباله‌هایی که در هر 5 آبراه زباله‌ای جهان سرگردان هستند را تکه‌های پلاستیک تشکیل می‌دهد. باور کنید یا نه، تنها از دهه 1950 / 1330 است که در حال مصرف پلاستیک هستیم، با این حال اقیانوس‌های جهان پر از ذرات میکروسکوپی پلاستیک شده‌اند. از بطری‌ها و کیسه‌های خرید که بگذریم، تا به حال صدها فندک از میان اسکلت پرندگان دریایی پیدا کرده‌ایم. لاک‌پشت‌ها و نهنگ‌های خاکستری کالیفرنیا هم به مصرف‌کنندگان بزرگ ناخواسته پلاستیک‌ها تبدیل شده‌اند. آبزیان مرتب این پلاستیک‌ها را به تکه‌های کوچک‌تر تبدیل کرده و در نهایت آنها را قابل مصرف می‌کنند. بالاترین حجم پلاستیک را می‌توان در آبراه زباله اقیانوس اطلس شمالی مشاهده کرد که زباله‌های ایالات متحده، کانادا ، مکزیک، و اروپا به آن ریخته شده‌اند».

اقیانوس هند و زباله‌هایی که نمی‌دانیم از کجا آمده‌اند!
اقیانوس هند به آبراه‌های چندانی متصل نیست و به همین دلیل نمی‌دانیم منطقه پنج‌میلیون کیلومترمربعی زباله در این اقیانوس از کجا آمده است. اریکسون که سال 2010 / 1389 این منطقه را کشف کرده، حدس می‌زند اغلب این زباله‌ها از سونامی سال 2004 / 1383 اندونزی ناشی شده‌اند.

محتوای این گرداب زباله‌ای بزرگ به طور مداوم میان سواحل استرالیا و آفریقا گردش می‌کند. هر دور گردش کامل این گرداب 6 سال به طول می‌انجامد. البته اگر زباله‌ای در میانه گرداب گرفتار شود، در آن ماندگار خواهد شد.

با این حساب، اگر بوئینگ 777 ناپدیدشده خطوط هوایی مالزی در منطقه‌ای نزدیک به سواحل غربی استرالیا سقوط کرده باشد، زباله‌های ناشی از آن در حال حاضر در حال حرکت به سمت ماداگاسکار هستند و حدود یک سال دیگر به این گرداب زباله عظیم اقیانوس هند خواهند پیوست.

53273

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 348241

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۳:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۰
    لطفا ار این دست اخبار زیست محیطی بیش تر و بیش تر کار کنید. ممنون
    • دلال مکرزی IR ۰۵:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۰
      تقریبا" تمام شیرابه دفن زباله استنهای مازندران و گیلان به دریای خزر توسط نهادهای دولتی ریخته میشود، همین دریای خزر آکنده از انواع زباله ها شده است. من به یکی از همین پلاژ داران گفتم چرا زباله پلاستیک و غیره را میگذاری کنار دریا ، باد و موج آنها را میکشد توی دریا ، همین فرد مازنی یا گیلانی با غرور تمام گفت دریای خودمونه به شما ربطی ندارد.
    • بی نام IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۰
      105 4
      7 نفر منفی داده اند یعنی تا این لحظه 7 نفر معتقد هستند که دریای خودمونه به کسی ربطی نداره میخواهیم الوده اش کنیمواقعا خدا به داد کره زمین برسد.
    • آرزو IR ۰۴:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۳۱
      21 3
      البته اون پلاژدار حرف نامربوطی زده ولی یادمون باشه که حجم عظیمی از زباله های استان های شمالی مربوط به مسافرانی میشه که صرفا اومدن خوشگذرونی و شاید هیچ تعلق خاطری هم به این شهرها و مردمش نداشته باشن.
  • بی نام IR ۰۴:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۰
    117 7
    مطلب هشدار دهنده ای بود، ممنون. فقط در یک مورد، اونجا که گفته شده داخل اسکلت پرندگان دیده شده، فکر می کنم یک اشتباه ترجمه ای پیش اومده و منظور از کلمۀ "لایتِر" در متن اصلی، نه "فندک" بلکه، قطعات پلاستیکی "سبک تر" و کوچک تر" بوده. با سپاس
    • بی نام IR ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۰
      23 1
      در منبع خبر دقیقا از عبارت «سیگارت لایترز» یا همون فندک استفاده شده.
  • ابی IR ۰۴:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۰
    165 4
    یک خبر درست وحسابی
  • بی نام IR ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۰
    11 2
    مقاله یا خبر،خوب بود.
  • بی نام IR ۰۵:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۰
    31 1
    اونجا كه اينجوريه درياي خزر و خليج فارس ما رو اگه به هواي بررسي زيست محيطي كنكاش كنن به چي ميرسن، فقط خدا ميدونه
  • بی نام IR ۰۵:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۰
    29 2
    تازه نکته خیلی مهمی که در این گزارش به اون اشاره نشد وجود این مواد در داخل بدن ماهیان و موجودات دریایی هست که ما بعنوان غذا استفاده میکنیم .... این مواد بسیار خطرناک سرطانزا در داخل بدن ماهیان تبدیل به سمی میشوند که قدرت آن چند برابر از خوردن پلاستیک معمولی بیشتر است ... و بازهم مردم ما همینطور آشغال بریزند توی محیط زیستشون... بابا ما اینجا کنار دریای آزاد هستیم و خدا میدونه چقدر غصه میخوریم از این بی ادبی ملت... توی خونه خودتون هم همینطور زباله میریزید؟
  • بی نام A1 ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۰
    16 2
    چندی پیش مقاله ای را خواندم که براساس آخرین تحقیقات و مدلسازی دانشمندان ناسا از گذشته اقوام بشری تا اوضاع و احوال امروزین ، به این نتیجه رسیده بودند که بمانند تمام قدرتهای باستانی ، امروز نیز بشر با دست خویش در حال نابود کردن خودش است و فن آوری در بعضی جاها میزان تلفات را کاهش داده و یا زمان بحران را به تاخیر انداخته و در بسیاری از جاهای دیگر بشر را بیشتر به وضعیت بحرانی و غیر قابل برگشت سوق داده است ، به هر روی نکته اصلی آن این است که این واقعه برای صدها سال دیگر نیست بلکه در دهه های آینده شاهد اثرات و لطمات جبران ناپذیری از آن خواهیم بود که لطمات ناشی از آن برای هزاران سال در زمین باقی خواهد ماند و به شدت از جمعیت و توسعه جهانی خواهد کاست .
  • مرد غارنشین IR ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۰
    13 3
    من میخواهم بگویم که خداافظ زندگی خداحافظ دنیای فانی خداحافظ تکنولوژی تاریخ مصرف گذشته خداافظ کسانی که محاسباتتان غلط از آب درآمد ..................
  • میلاد IR ۰۵:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۱
    27 2
    سلام من رشته مهندسی شیمی می خونم و در حال حاضر یکی از موضوع های مهم روز دنیا بحث الودگی های زیست محیطی هست که به طور جد توی تمامی دانشگاهای دنیا مورد بحث وبررسی قرار گرفته و یکی از موضوعات زنده و پویای پروژه های دانشجویان عزیز شده. بسیار خوشحالم که بحث الودگی اقیانوس ها در این خبر اعلام شد که ما ادم ها بدونیم با هر قیمتی به این محیط زیست الودگی وارد نکنیم. در ضمن متاسفم برای اون هم وطن مازنی که گفتند دریای خزر خودمونه هر کاری دوست داشته باشیم می کنیم به کسی ربطی نداره واقعا شاید توی دوران جاهلیت گیر کرده باشه.دوستان عزیز الان کشور های توسعه یافته به دنبال سرمایه گزاری توی کشور های جهان سوم و در حال توسعه هستند تا از الودگی های زیست محیطی که برای کره زمین مضر هستن به وجود نیان بیشتر از این
  • مهسا A1 ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    0 4
    خیلی مسخره است معلومه که خود دولت دست داره بله برای سیاست و اقتصاد تازه شاید خیلی جالبه که نصفی از این مسافر ها چینی بوده اند برای شما واقعا اینقدر عجیبه که چرا هنوز پیدا نشده ؟؟