۰ نفر
۱۴ دی ۱۳۸۸ - ۱۲:۴۰

خبر آنلاین در گفت و گو با پیر محمد ملازهی کارشناس مسائل شبه قاره، موضوع قلع و قمع وزاری کابینه کرزای را بررسی کرده است.

 پس از بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی کرزای در پارلمان افغانستان نتیجه حاصله تعجب بسیاری از کارشناسان را بر انگیخت چرا که انتظار نمی رفت مجلس افغانستان چنین عرض اندامی در مقابل دولت نشان دهد . مجلس از میان 24 وزیر پیشنهادی تنها صلاحیت 7 نفر را تائید کرد. بدین ترتیب برگی نوین در دموکراسی افغانی رقم خورد. پیر محمد ملازهی کارشناس مسائل شبه قاره  زوایای مختلف این رویداد را مورد واکاوی قرار داده است.

آیا واکنش مجلس افغانستان به لیست وزرای پیشنهادی رئیس جمهور قابل پیش بینی بود؟

پیش بینی می شد که تعدادی از افراد پیشنهادی رای نیاورند ولی عدم رای اعتماد مجلس به 17 نفر از 24 وزیر پیشنهادی دور از ذهن و غیر قابل پیش بینی بود.

ارزیابی شما از چرایی عدم رای مثبت مجلس به وزرای پیشنهادی چیست؟

بنظر می رسد طیف حامیان دکتر عبداله در مجلس نقش فعالی در این اتفاق ایفا کرده اند . همانطور که می دانید آقای یونس قانونی رئیس مجلس افغانستان با عبداله عبداله در یک حزب ( جبهه ملی ) هستند و هر دو از مبارزان ائتلاف شمال بشمار می روند . للابی گری اصلی مخالفت ها در مجلس را این جزیان عهده دار بود اما اینها از بهانه ها و نکات منفی استفاده کردند که در اعضای پیشنهادی آقای کرزای مصداق داشت . برخی از افراد پیشنهادی تابعیت دو گانه داشتند . یعنی علاوه بر تابعیت افغان دارای تابعیت آلمانی ، استرالیایی و کانادایی نیز بودند از سوی دیگر اکثر وزرایی که رای نیاوردند به مشارکت در جنگ داخلی ، کشتار و تجارت مواد مخدر  متهم بودند و چندان هم انتظار نمی رفت این افراد رای بیاورند.

اگر انتظار نمی رفت این افراد رای بیاورند ، چرا کرزای آنان را به مجلس معرفی کرد؟

مساله به تفاوت دیدگاه کرزای و مجلس بر می گردد . کرزای به تمرکز گرایی در قدرت  اعتقاد دارد . اما نگاه قاطبه نمایندگان افغانستان با عبداله عبداله همسو  است و آنها به تمرکز در قدرت اعتقادی ندارند به همین دلیل نمایندگان ترجیح می دادند افرادی که به دیدگاه مجلس نزدیک تر هستند معرفی شوند اما کرزای مجبور بود افراد نزدیک به خود را که آنها نیز عموما مساله دار بودند معرفی کند. به همین دلیل است که شما می بینید قدرت پشتون ها هم نتوانست کمکی به کرزای بکند چرا که پشتون های مجلس در زور آزمایی پارلمان و  رئیس جمهور ترجیح دادند از نهاد مجلس حمایت کنند.

برخی معتقدند آمریکایی ها هم در جلب نظر نمایندگان علیه کرزی نقش داشتند ، شما این دیدگاه را چگونه ارزیابی می کنید؟

من اینطور نمی بینم . نمایندگان مجلس بدرستی خواسته جامعه جهانی را درک کردند و در یک هماهنگی سیاستمدارانه خواسته های خود را با تمایلات جامعه جهانی همسو کردند. به همین دلیل است که بیشترین انتقادها از اعضای پیشنهادی به بحث فساد اداری و امثال آن بر می گردد. نکته دیگر درباره رای مجلس به کابینه کرزی این است که به اعتقاد من این اقدام کمک به کرزی بود . به این معنی که کرزی قبل از رای مجلس گفته بود "ما افراد را معرفی می کنیم تشخیص نهایی با پارلمان است و به دیدگاه مجلس احترام می گذاریم " وی پس از این سخنان اکثر افراد نزدیک به خود که جنگ سالار و مساله دار بودند را به مجلس معرفی کرد . کرزی براحتی نمی توانست از دست این جنگ سالاران مساله دار خلاص شود . پارلمان این فرصت را به کرزی داد تا در مرحله بعدی افراد مقبول تری را به مجلس معرفی کند.

با توجه به شرایط پیش آمده آقای کرزای در مرحله بعد چه استراتژی را باید در پیش بگیرد؟

بنظر می رسد این دفعه باید یک مصالحه پشت پرده بین رئیس جمهور و مجلس درباره افراد پیشنهادی صورت بگیرد و پس از ان اعضای کابینه برای کسب رای اعتماد به مجلس معرفی شود.

کد خبر 34433

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین