تدریس فیزیک و شیمی به طلاب پیش از انقلاب (+ سند)

سندی است از برنامه درسی دارالتبلیغ اسلامی در سال 1356 ش که برای شناخت وضعیت تحصیل در مراکز نوگرای طلبگی سودمند است.

زمانی که در تابستان سال 57 اصفهان را ترک کردم تا در قم ادامه تحصیل بدهم، لدی الورود به مدرسه خان یا همان مدرسه آیت الله بروجردی رفتم و در حجره ای که از یکی از آشنایان بود برای مدت کوتاهی سکونت گزیدم. خاطرم هست و اگر اشتباه نکنم، همسایه بنده، آقای حسین توفیقی از دوستان فعلی ام بود که سالهاست یک استاد به تمام معنا هستند و همیشه از همنشینی با ایشان بهره مند بوده ام. در آن وقت برای تحصیل به مدارس مختلف سر زدم. از جمله به معهدی که در خیابان چهارمردان بود و متعلق به دارالتبلیغ الاسلامی. مدیریت آن را آقای تسخیری حفظه الله بر عهده داشتند. جای مدرنی بود و بیشتر به زبان عربی تدریس می شد. آن زمان به رغم بالا گرفتن مسائل مربوط به انقلاب، دارالتبلیغ همچنان کارهای آموزشی و انتشاراتی خود را داشت. بسیاری از طلبه های نوگرا برای تحصیل به آن مرکز می رفتند و ضمن تحصیل در حوزه، دروس تخصصی مورد نیاز را آنجا فرا می گرفتند. در آن معهد یا دارالتبلیغ  برای بنده تازه کار جایی نبود و من به مدرسه رسالت با مدیریت آقای یوسفی رفتم که روحانی بسیار روشنفکر و مدرنی بود. بعدها که در باره دارالتبلیغ در کتاب جریانها مطالبی نوشتم بیشتر با سیستم آن آشنا شدم. این را هم بگویم زمانی که مسائل مربوط به آقای شریعتمداری پیش آمد و دارالتبلیغ تبدیل به دفتر تبلیغات شد، اسناد زیادی در آنجا بود که باید حفظ می شد. امیدوارم جایی حفظ شده باشد اما زمانی که جریانها را می نوشتم آنچه از این و آن سراغ گرفتم چیزی نیافتم. بالاخره یا در مراکز قضایی است یا شخصی و مطمئن هستم روزی بدست خواهد آمد. اما این اواخر در اوراقی که به عنوان سند در کتابخانه تاریخ نگاه می داریم با لطف خانم کوشکی، برگی یافت شد که برنامه درسی دارالتبلیغ را در سال 1356 نشان می داد. تصمیم گرفتم در این بهمن، یادی از آن روزها هم کرده باشم. در این برگه، برنامه درسی طلبه های نوگرا را می توان ملاحظه کرد. عناوین درسها واستادان دو موضوع قابل توجه است که در این سند می توان دنبال کرد. برخی از آن اساتید همچنان زنده هستند و برخی به رحمت خدا رفته اند و برخی تغییر شغل داده اند.

از میان این درسها آنچه جالب است درس فیزیک و شیمی است که طلبه ها هفته ای چند ساعت درس فیزیک و شیمی می خوانده اند. درس ریاضیات از دیگر دروسی است که در این دوره تدریس می شده است. درس علوم طبیعی نمونه دیگر است. همین طور درس جامعه شناسی که جالب می نماید. درس انگلیسی که  آقای اسدی تدریس می کرده که بعد از انقلاب هم تا سالها در موسسه در راه حق انگلیسی تدریس می کرد. امیدوارم زنده باشد. درسهای ادبی از انشاء گرفته تا فن خطاب و مکالمه عربی از دیگر دروسی است که رویکرد طلبگی مدرن را در آن دوره نشان می دهد. درس فقه نیز که به طور عمومی شرکت می کردند درس خود آیت الله شریعمتداری بوده است. تاریخ نشر اسلام از آقای ابوالفضل عزتی هم از دیگر درسهای این دوره بوده است. آقای آل اسحاق فن نویسندگی تدریس می کرده که اگر اشتباه نکنم همان است که الان مطب سنتی دارد و داروهای گیاهی توزیع می کند. بعد از انقلاب هم در مسجد امام حسن (ع) درس اقتصاد اسلامی می داد. آقای شبستری درس تفسیر می داده است [کدام یک از اخوان؟]. نوع این درسها مثل فیزیک و شیمی، دلایل خاص خود را داشت و بیشتر برای آشنایی با نظریاتی بود که در باره پیدایش عالم توسط به اصطلاح مادیون یا ماتریالیستها مخصوصا با نوعی گرایش مارکسیستی مطرح شده بود.

به هر حال این برگ  نشانی از نوگرایی در نظام آموزشی حوزه است که بعدها به گونه ای دیگر راه خود را ادامه داد. البته تغییر در حوزه خیلی آرام بوده و الان بعد از نزدیک پنجاه سال که کتاب صرف ساده در مدرسه حقانی تدوین شد، هنوز بحث ست که آن کتاب بهتر است یا صرف میر قدیم. با این حال باید امیدوار بود و در برخی از زمینه ها هم امید جواب داده است.

 

رسول جعفریان

 

کد خبر 335427

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عرشیا A1 ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    31 5
    احیانا منظور از حضرت ایت االله شریعتمداری همون مرحوم سید محمد کاظم که نیست ؟ وای بر شما! از امروز که گذشته ولی فردا منتظر رو شدن پرونده در حد لالیگا از طرف کیهان بسیار ارزشی باشید تا بفهمین که در مورد شریعتمداری نباید با احترام سخن بگویید .
  • محسن A1 ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    31 1
    به نظر خیلی هم خوب و مثبت بوده چه عیبی داره به جز درسهایی مثل فقه درس فیزیک و ریاضی و شیمی داده بشه ...
  • بی نام IR ۰۷:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    12 4
    غوضش الان فقط دارند در حوزه زبان انگليسي وكامپيوتر ياد مي گيرند
  • علی IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    3 1
    درس های زبان و فیزیک و شمیی در حد دوره راهنمایی و دبیرستان بوده با ساعتی کمتر و احتمالا با کیفیتی پایین ر
  • بی نام IR ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    10 1
    دکتر جان پاشو بیا کتابخانه ملی قربان قدمت
  • يك بيكار IR ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    6 1
    آقاي جعفريان شما مي دانيد كه اين برنامه دارالتبليغ بود نه حوزه و براي فراگيران علوم اسلامي بود نه طلبه ها، البته طلبه ها هم مي توانستند در آن شركت كنند. بنا بر اين نبايد گفت كه در حوزه چنين بود. به اصطلاح امروزي فوق برنامه بود به همين جهت فقط دو روز در هفته درس فقه داده مي شد. يا حق
  • بی نام A1 ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    3 0
    استاد یادم هست سوم دبیرستان بودم که امام جماعت مدرسه به بچه ها میگفت سوال ریاضی و فیزیک دارید بپرسید من فکر میکردم تدریس میشه.
  • بی نام EU ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    8 0
    متن خوب و جالبی بود ، اما عنوانش بیشتر شبیه خبر سایت های زرد بود تا مطالب آقای دکتر جعفریان به هر حال ، جعفریانِ روحانی متچکریم!
  • عبدالحسین طالعی IR ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    4 0
    با سلام آقای شبستری مدرس تفسیر، ربطی به اخوان شبستری فعلی ندارد، بلکه مراد، مرحوم آیة الله سید مرتضی شبستری است که بعضی از دروس تفسیری او در مجله بینات منتشر شده است. یک کتاب او در تفسیر سوره قدر نیز به اهتمام پسرش سید مهدی شبستری توسط انتشارات روزنامه اطلاعات منتشر شده است. ایشان در سال 1359 درگذشت. رحمة الله علیه.
  • بی نام IR ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    10 3
    حضرت استاد جعفریان جند سالی است که طلبه ها فرصت درس خواندن ندارند فقط فرصت می کنند کیهان وپرتو می خوانند
    • بی نام A1 ۲۲:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
      4 1
      آه اینو خوب آمدی
  • بی نام A1 ۲۱:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    5 0
    پس برا همینه که اینقد در مساله هسته ای تخصص دارن! البته الان دیگه باید اقتصاد بخونن!
  • محمدرضا A1 ۲۱:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    1 0
    باسلام خدمت جناب جعفریان و جهت مزید اطلاع ایشان عرض کنم که خیلی قبلتر از دارالتبلیغ، در مدرسه منتظریه قم یا همان حقانی و تحت مدیریت شهید قدوسی و اشراف شهید بهشتی درسهای روز مثل ریاضیات، علوم طبیعی تدریس میشد اسنادش موجود است و من در کتابخانه پدرم هنوز جزوه ها و نوشته های آن ایام را دارم.
  • حسن US ۲۳:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۹
    1 0
    آقای سید مرتضی شبستری برادری هم در قم داشت که آیت الله بود به اسم سید محمد وحیدی. اهل میاندوآب ما بودند. هر دو خیلی سال است مرحوم شده اند.
  • سعید A1 ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۰
    0 1
    باپیشرفت سریع علم و فاش شدن بسیاری از مطالب پوشیده برای اهل دانش انقلاب علمی شگرفی بوجود امده ومهار ناپذیر در حال تاختن است.هر کس از این وضع دور بماند عاقبتی مثل کشور افغانستان مغولستان وسومالی... خواهد داشد.حضور طلاب در علم نوین باعث پیشرفت در مسایل مورد علاقه خودشان خواهد شد و در بیان و انتقال مفاهیم اموزشی بسیار سودمند خواهد بود.با توجه به اینکه اندیشمندان گذشته ایرانی در تمامی دروس مانند ریاضی ونجوم وفلسفه وطب و... دارای معلومات بوده اند شاگردان بسیار بزرگی تحویل جامعه ایرانی دادندکه حضورشان در تاریخ ایران تا دوران شاه عباس دیده میشود.اگر نیاز روز صورت نگیرد فاصله ایجاد خواهد شد.
  • شهاب IR ۲۲:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۰
    0 0
    یادش به خیر آقای اقبالیان. پیر شده بود و با پایی که لنگ می زد برای ما دانش آموزان رشته ریاضی درس می داد. جزوه ی جبرش را هنوز دارم. هی می گفت: همین مطالبی که توی کتابه رو براتون میگم؛ کسی توجه نمی کرد. بد اخلاق ولی منضبط بود. اگر زنده است که بعید می دانم خدایش حفظ کند و الا رحمت.