روزی که حسن روحانی در فاطمی گفت از مجلس نمی رنجیم، وکلای ملت سومین کارت زرد خود را به دولت هدیه کردند؛ سه سوال، سه کارت زرد.

فاطمه استیری: «افتخار می‌کنم که بگویم عضو خانواده مجلس و فرزند مجلس هستم.» این جمله شاه بیت سخنان حسن روحانی در اولین حضورش در مجلس شورای اسلامی بود. سخنانی متفاوت با رییس جمهور سابق که نه تنها 8 سال پر هیاهو و پرتنش را با وکلای ملت رقم زد، «در راس امور بودن مجلس» را نمی‌پذیرفت، که هرآنجا که صلاحدید شخصی اش ایجاب می کرد پا بر روی قوانین مجلس می ‌گذاشت و ابایی نداشت که از تن ندادن و اجرا نکردن قوانین مصوب مجلس سخن بگوید. و حالا حسن روحانی گویی همان رییس جمهوری بود که قرار بود با به رسمیت شناختن عصاره فضائل ملت بودن نمایندگان در اولین حضورش در پارلمان اینگونه حرمت و اقتدار مجلس را به بهارستان بازگرداند.

اولین پیام بهارستان‌نشینان به دولت پاستورنشین جدید هم در اولین جلسه بررسی وزرای پیشنهادی روحانی صادر شد، آنجا که 148 موافق کابینه در مقابل 18 مثبت نام کردند. مخالفانی که اکثریت آن را طیف نزدیک به جبهه پایداری تشکیل می‌دادند و دیگران آن را اعضایی از فراکسیون اقلیت اصولگرایا مجلس. دومین پیام مجلس را هم مخالفان آنجا دریافت کردند که تعدادی از همکاران خودشان در وقت دولت به دفاع از وزرای پیشنهادی پرداختند بی آنکه رییس دولت خود را در مقابل این انتقادات و مخالفت ها قرار دهد.

پایان ماه عسل کوتاه مدت دولت و مجلس؟!

اما گویی ماه‌عسل دولت یازدهم و مجلس نهم خیلی کوتاه بود، و قرار گرفتن پایداری‌هایِ حامی دولت سابق در کنار طیف دیگری از اصولگرایان مجلس چون رهپویان و ایثارگرایان، اقلیتی را در مقابل دولتِ تازه پا گرفته علم کرده که گاه و بیگاه در موافقت یا مخالفت با طرح و لایحه یا سوال، اخطار و تذکر به وزرا و دیگر دولتی‌ها و حتی تهیه طرح استیضاح، «تعامل» دولت و مجلس را به صف آرایی «تندرو»های مجلس در مقابل«دولت اعتدالی» تغییر وضعیت داده‌اند.

رای ندادن به برخی وزرای کابینه روحانی گرچه قابل انتظار می‌نمود اما عدم رای چندین باره به وزرای پیشنهادی وزارت ورزش و جوانان آغازی بر خط و نشان کشیدن‌هایی بود که دیگر این روزها به مرحله کارت زرد دادن‌های پیاپی و تهیه طرح‌های استیضاح وزرا رسیده است.

مخالفانی که در روز بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی حسن روحانی با به کار بردن پی در پی کلید واژه‌هایی چون «حماسه لب مرزی»، «دولت سهمیه‌ای»،«کابینه پیرمردها»، «فتنه» و ... در تلاش برای رای ندادن به وزرای اصلاح‌گرای کابینه بودند، این روزها از دری دیگر وارد شده‌اند و با هر بهانه ای وزرای اصلاح‌طلب، اعتدالی و حتی اصولگرای دولت را به کمیسیون یا صحن علنی مجلس فرا می‌خوانند و دادن سه کارت زرد به وزرای اقتصاد، علوم و فرهنگ و ارشاد اسلامی را باید نتیجه سنگ اندازی در مسیر حرکتی دولت از سوی همین طیف دانست تا اقلیت مجلس اینگونه حرف خود را به کرسی بنشانند.

لبخند جای خود را به گلایه می دهد!

«لبخند» اگر پاسخ رییس دولت و وزرایش تا همین روزهای اخیر بود، اما گویی کم کم جای خود را به «گلایه» و «دلخوری» داده است. گلایه‎هایی که دولتی‌ها در ضمن آن باز هم بر پایبند بودنشان به قانون و تن دادن به قانون سخن می‌گویند. آنگونه که حسن روحانی رییس دولت روز گذشته در نشست استانداران با روسای سه قوه تلویحا به برخی رویه در پیش گرفته شده از سوی مجلسی‌ها اشاره کرد و عدم رای اعتماد به وزرای ورزش پیشنهادی را در نظام جمهوری اسلامی بی سابقه دانست. رییس دولت اما این را هم گفت که این «حق» مجلس بود و ما نباید برنجیم.

روحانی در سخنان خود به روال سخنانش در 5 ماه گذشته همچنان بر قانون گرایی دولتش و احترام به تصمیمات مجلس تاکید کرد و گفت« ما باید به نمایندگان مجلس شورای اسلامی به عنوان نمایندگان ملت احترام بگذاریم، به قانون مصوب مجلس که مورد تایید شورای نگهبان است احترام بگذاریم، به آن عمل کنیم؛ چراکه غیر از قانون‌گرایی، راهی پیش‌روی ما نیست. فرار از قانون اگر به فرض منفعت موقتی داشته باشد، ضررهای بسیار مهم و طولانی دارد.»

روحانی هفته گذشته و در جریان دیدار با مجمع نمایندگان استان گیلان نیز برای اولین بار نسبت به فراخوانی‌های پی در پی وزرا به مجلس و تذکر و اخطارها و سوالات گلایه کرد. رییس دولت در این نشست ضمن تأکید بر حق نمایندگان در دادن تذکر و سؤال از اعضای کابینه عنوان کرد که حجم این سؤالات و تذکرات تناسبی با حجم کاری بالای آن‌ها ندارد.

روحانی با اشاره به طرح ده‌ها سؤال از وزرا در مدت سه ماه از سوی نمایندگان مجلس عنوان کرد «بعضاً برخی از تقاضاها و درخواست‌های نمایندگان منطبق با قانون نیست و وزیر در قبال عدم برآورده کردن آن، نباید تهدید شود. باید نمایندگان محترم، وزرا را برای انجام کار بهتر دلگرم کنند.»

رئیس‌جمهور این را هم گفت که «بنده از وزرا خواسته‌ام ضمن احترام کامل به نمایندگان و مجلس بر اجرای دقیق قانون ایستادگی کنند.»

100 رای منفی تاثیرگذار اقلیت تندرو

«اکثریت مجلس به این شدت با دولت زاویه ندارند اما اکنون اقلیت تندرویی ابتکار عمل را به دست گرفته و از احساسات، دلگیری‌ها و ناراحتی‌های نمایندگان استفاده می‌کند اما در آینده وضعیت بهتر می‌شود.»

این سخنان علی مطهری که روز گذشته در تحلیل برخی رفتار مجلسی‌ها در قبال دولت بیان شد را شاید بتوان پشت پرده بسیاری از اتفاقات چندماه اخیر بین دولت و مجلس دانست. اقلیت تندرویی که این روزها به خوبی از شرایط حاکم در مجلس و فضای سیاسی کشور به نفع خود بهره‌برداری می‌کنند و سدی در مسیر حرکتی دولت شده‌اند.

اقلیتی با وزنه«100» رای در مجلس که در جریان رای عدم اعتماد به برخی وزرای پیشنهادی مانند وزرای علوم، ورزش و آموزش و پرورش یا رای پایین و لب مرزی به دیگر وزرای دولت مانند وزرای نفت، راه شهرسازی و کار کنار هم قرار گرفتند و این روزها در جریان تهیه برخی طرح‌های دو فوریتی و سوال از وزرا و مطابق آن دادن کارت زرد به وزرای کابینه روحانی همراهی با یکدیگر را حفظ کرده‌اند.

در این میان گرچه نمی‌توان از رای‌دهی براساس نگاه تخصصی و کارشناسی وکلای ملت غفلت کرد اما شاید ثابت بودن «100» رای منفی آنجاهایی که پای دولت در میان است، نگاه‌ها را به سمت موضع‌گیری و رای‌دهی سیاسی بچرخاند. افراط در بکارگیری ابزارهای نظارتی مجلس در طول عمر کوتاه مدت مجلس تا آنجا پیش رفته است که دولت صبور و تعاملی روحانی را هم رنجیده خاطر کرده است. هرچند این دولت برخلاف دولت پیشین تاکنون به تصمیمات مجلس تن نهاده و هربار از احترام به تصمیمات مجلسی‌ها سخن گفته است اما گویی مجلسی که بارها از در همراهی و مماشات با دولت پرتنش احمدی نژاد وارد شده بود از ریسمان سیاه و سفیداحمدی نژاد آنقدره ترسیده اند که خط قرمزی پررنگ بر واژه‌های همراهی، تعامل و مماشات با دولت جدید کشیده‌اند.

با این وجود علی مطهری که این رفتارها را ناشی از شسکت اصولگرایان در انتخابات می‌داند معتقد است، فضا به زودی آرام می‌شود. «اصولگراها در انتخابات گذشته ریاست‌جمهوری شکست خوردند و برخی رفتارها در مجلس از ناراحتی این شکست است. بالاخره گاهی رفتارهایی ناشی از احساسات و هیجان انجام می‌دهند که به مرور زمان کم می‌شود و به این شکل باقی نمی‌ماند. نمونه‌اش نوع برخورد مجلس با وزیر علوم بود. ایشان واقعا تخلفی نداشت که توفیقی و میلی‌منفرد را در وزارت علوم به کار گرفته بود. این، حق وزیر و از اختیارات اوست و اینکه بگوییم آنها فتنه‌گر بودند، حرف منطقی نیست. در مجموع اصولگرایان قدری عصبانی هستند و کارهای احساسی می‌کنند اما کم‌کم آرام می‌شوند. »

جدول‌هایی که در ادامه آمده است گویای «100 رای منفی» است که در تصمیمات مجلس در ارتباط با دولت تاثیر گذار بوده‌اند.

وزرایی که از مجلس کارت زرد گرفته‌اند

اسامی/سمت

آرای مثبت

آرای منفی

آرای ممتنع

جنتی، علی

«وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی»

97

105

18

طیب‌نیا، علی

«وزیراقتصاد»

82

101

10

فرجی‌دانا، رضا

«وزیر علوم»

73

149

10

 

3 وزیر اصلاح‌طلب دولت که پایین‌ترین رای اعتماد را از مجلس گرفتند

اسامی/سمت

آرای مثبت

آرای منفی

آرای ممتنع

آخوندی، عباس

«وزیر راه و شهرسازی»

159

107

18

ربیعی،علی

«وزیرتعاون، کار و رفاه اجتماعی»

163

100

21

نامدار زنگنه، بیژن

«وزیرنفت»

166

104

13

 

 

وزرای پیشنهادی که از مجلس رای اعتماد نگرفتند

اسامی/سمت

آرای مثبت

آرای منفی

آرای ممتنع

سجادی،نصرالله

«وزارت ورزش و جوانان»

124

107

22

سلطانی‌فر، مسعود

«وزارت ورزش و جوانان»

117

148

18

صالحی امیری،رضا

«وزارت ورزش و جوانان»

107

141

13

میلی‌منفرد، جعفر

«وزارت علوم»

105

162

15

نجفی،محمدعلی

«وزارت آموزش و پرورش»

142

133

9

/27220

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 331432

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا IR ۰۵:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
    231 6
    آمار نماینده های مجلسی که سوال از وزرا پرسیدند و اینکه هرکدام چند سوال از وزرا پرسیدند را هم بدهید لطفا
    • بی نام IR ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
      1 0
      صد تا رأی مثبت
  • بی نام IR ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
    139 8
    دنبال اینکه دور بعد رای نیارن! :دی
  • حمید صحرایی IR ۰۶:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
    متاسفانه در اینکه ایرانیان کار گروهی را بلد نیستند،شکی نیست.اما دم خروس همیشه قسم حضرت عباس را باطل میکند. متاسفانه سیر عملیات و بخشنامه های دولت و عدم اعتقاد به درستی یک تصمیم در بین وزیران کاملا مشهود است و این به جریان مخالف قدرت داده است. عده ایی ممکن است با عقاید قالیباف مخالف باشد ولی ایا میتوان پل صدر اتوبان امام علی تونل نیایش دریاچه چیتکر را ندید؟ ثبات فعلی بازار حاصل عملکرد صحیح دولت مردان نیست . یک سال قبل در کامنتی اعلام کردم،اگر هر شخصی به جای احمدی نزاد بیاید دنیا کمی با او ملایم میشود و دلیلش تند روی های احمدی نزاد بود و در داخل هم بازار با تردید به عمل دولت جدید و ایجاد رکود کمی در برخی اقلام قیمت کم شد. اینها هیچ نشانی از عملکرد درست و قاطع دولت نیست.
    • امین US ۰۶:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۹
      1 0
      بله... احتمالا طرفدار قالیباف نیستی؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!
    • بی نام IR ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۹
      1 0
      یعنی چه اگر هر کس دیگر می آمد ثبات حاکم میشد شما دیدگاههای برخی از نامزدهای ریاست جمهوری و مقالات صاحب نظران را احتمالا نخوانده و نشنیده اید اگر برخی از آن افراد انتخاب میشدند ثبات که هیچ شاید تورم مجددا چند برابر میشد، باید بدون هیچ تعصب انصاف داشت که در کمتر از 100 روز دولت دستاوردهای خوبی علی الخصوص در عرصه بین المللی داشت و انشاالله در عرصه اقتصادی وداخلی نیز شاهد آن باشیم و مردم به رفاه نسبی دست پیدا کنند، دورانی که براساس تعقل و قانونگرایی شروع شده و خود مردم نیز بدان آگاه میباشند و بهترین قضاوت کننده میباشند نه اینکه بر اساس افکار افراد خاص که مواضع آنها برای همه روشن است تصمیم گیری نمایند.
  • مجید IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
    جو سازی نکن خبر. نماینده ها هم مثل رییس جمهور رای مردم پشتششونه . با اینکارا میخوای مردم رو مقابل مجلس قرار بدی. دارن کارشونو میکنن. چرا صورت مساله رو پاک میکنی اگه خطا نباشه کارت زردم نیست
    • اسی RO ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
      36 4
      نمایندگانی که تو شرایط تحریم انتخاباتی و عدم حضور اعتراضی نخبگان سیاسی و رد صلاحیت آنها به مجلس راه یافتند !؟!؟!؟!؟
    • بی نام A1 ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
      8 0
      از نمایندگان می خوام که همانطور که اونا می تونن به دولتیان کارت بدن کاری کنند که مردم هم بتونن در طول دوران نمایندگی شون بر کار اونها نظارت داشته باشند و به اونها کارت بدن یا وقتی که دیدن به جای نمایندگی مردم نماینده حزب و جیب خودشون شدن 4 سال صبر نکنن همون لحظه اخراجشون کنن. به امید انتخابات مجلس کارت قرمز مردم به این اقایون
  • majid A1 ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
    ما که بیشتر از 100 تا دیدیم فقط یه صد داشت نکنه منظورتون صد به اضافه مردم بود
  • بی نام A1 ۰۶:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
    344 8
    مردم در انتخابات آتي مجلسي كارامد و سالم همسو با دولت انتخاب خواهند كرد.
  • بی نام IR ۰۶:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
    میشه اسامی این 100 نفر منتشر شود؟ میخواهیم در انتخابات مجلس میزان رای ملت بودنشان را نشان دهیم
  • بی نام IR ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
    شماها دارید از رئیس جمهور سوء استفاده میکنید. تندرو شماهایید .... اینها نماینده های مردم اند
    • مهرداد GB ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
      43 3
      نماینده ای که صدای مردم را نشنود ، نماینده مردم نیست ، بلکه نماینده جیب خود و گروه خود است .
    • بی نام IR ۰۷:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
      14 2
      ازنوع قلابی اش
  • دختر فروردینی A1 ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
    این نماینده ها وقتی دولت پاک سر کار بود، صداشون در نمیشد، همه جور دزدی و تخلفی سر زد، هیچ نماینده ای صداش در نشد. اینا دیگه چه مردم و چه نماینده ای اند.(احتمالا حق سکوت کلانی میگرفتند، حالا چون نمیگیرن، قدقدشون در شده)
    • بی نام IR ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
      1 16
      اتفاقا اون زمان بسیاری از وزرا استیضاح شدند در این دولت وزرا در حال دریافت کارت زرد هستند. کاش میشد مستقیما وزیر را برکنار کرد.
    • naser EU ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
      1 5
      خبر انلاین شما هم هر نظری که از حزبت انتقاد کرده باشه نمایش نمیدی و تایید نمیکنی تا حال چند بار نظر دادم ولی ...
    • بی نام IR ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۹
      4 0
      نظر خوبی بود که بیان شده و نظرات مثبت نشاندهنده آنست ولی در قسمت دوم بهتر بود از واژه دیگر استفاده میشد چون معتقدیم زمان توهین به مخالفین تمام شده و تاریخ مصرف آن گذشته و بهتر است با ارائه مستندات طرفین همدیگر را نقد کنند و خود مردم آنرا قضاوت نمایند نه اینکه به یکدیگر توهین کنند مقاله‌ فوق با ارائه آمار و مستندات و بدون بی احترامی عملکرد اقلیت 100 نفره را نقد کرده و بخوبی عملکرد این گروه را به مردم نشان داده است
  • بی نام IR ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
    4 47
    خوبه هر چی مخالفه می شه تندرو شما فتنه گرا چی می گین
  • بی نام A1 ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
    30 3
    به دنبال کینه توزی.انتقام گیری.سنگ اندازی.چوب لای چرخ کار دولت گذاشتن.و از همه مهم تر بهم ریختن فضای آرام جامعه و ایجاد استرس در مردم هستند...
  • ارغوان NL ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
    43 1
    آقا شاید کارت هدیه میخوان خوب روحانی جان چندتا کارت هدیه بده قائله رو بخوابون تااینقد سوال نکنن اگه ندی کارت قرمزمیدن بهت ها نگی نگفتم ...
  • امینی A1 ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
    6 0
    درود بر شما یک اقلیت 100 نفری میخواهند در برابر خواسته های واقعی و مطالبات مردم در انتخابات ریاست جمهوری بایستند آیا می دانند که در انتخابات جدید مجلس مردم چه پاسخی به آنها خواهند داد - آیا میدانید که در مجلس جدید هرکس در مسیر اصلاحات و اعتدال نباشد رای ندارد
  • بی نام A1 ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۹
    0 2
    جواب بینام ما دوستدار نظام انقلاب امام و رهبری و کشور ومردم هستیم فتنه گر شماهایید که میخواهید از اب گل الو د ماهی بگیرید وچند روزی امرار معاش کنید پس شما هم فتنه گرید هم اشوبگر هم مخالف نظام
  • بی نام A1 ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۰
    0 0
    بهتر است نمایندگانی که با دئلت منتخب ملت مخالفت سیاسی وجناحی دارند از پشت پرده بیرون بیایند وخود را به مردم معرفی کنند تا انشاء الله مردم در حوضه انتخابیه آنها تکلیفشان را مشخص کنند